A Dűne világa - Egyéb fórum

üzenetek

hozzászólások


Esmein
(nagyúr)
Blog

Szervusztok bogyókák :)
Mostanában (úgy az utóbbi 4-5 évben :DD) rájöttem, hogy nagy dűne fan vagyok. Jó lenne, ha tudnánk néhány kérdést tisztázni az említett műről, ahogy eszembe jutnak, gondoltam elég nagy a kérdéskör, hogy kaphasson saját topikot.
Nem tudom ti hogyan vagytok vele, de én nem tudok betelni vele. Ahogy Frank Herbert megírta ezt a csodát. Már négyszer olvastam az alapművet ( Caladanról való indulástól Arrakeen elfoglalásáig ) kétszer láttam a David Lynch filmet és egyszer a 6 részes sorozatot. Valahogy nagyon megfog az ahogy a fremeneket bemutatja és leírja az életüket, ahogyan túlélnek egy ilyen bolygón. Talán épp ez a lényege az egésznek, hogy nagyon összecsiszolt világot álmodott meg. Emlékszem mikor először olvastam, akkor elsírtam magam hogy már vége(voltam vagy 10 éves :) ) Azóta viszont mindig találok új és új momentumokat, most éppen a Butleri Dzsihádot rágom :)
Huh, kezdő hozzászólásnak talán ennyi, bocsi, hogy ne mszedtem össze rendesen. Ja és ha valakinek esetleg megvan angolul, szivesen venném ha küldene egy emailt :)


_cirmos_
(őstag)

''Jó lenne, ha tudnánk néhány kérdést tisztázni'' - na jó, de mi a kérdés? :D

csak a két nagy filmet láttam (a régit meg újat), és a régi százszor jobb szvsz. tetszett a story egyébként, szóval burkolt up^!


fogalmazni is megtanulok lassan...:U

[Szerkesztve]


tildy
(nagyúr)
Blog

Én is láttam mindkettőt.
Hát a régi valami iszonyat gáz szerintem. Egyrész olyan vontatott a történet hoy nacsak:(

Nekem nagyon tetszett az új, márcsak amaitt is, mert a Pault játszó színész iszonyat hiteles ''pszichikai'' alakítást nyújtott.
Kicsit olyan volt, mintha sokkal magasabb szellemi szinten lenne, vagy esetleg akár pszichózisba is esne.
Ráadásul ahogy az első változatban kinéznek a színészek:Y

Na mind1.
Szvsz a Düne 2000 jobb volt.


Esmein
(nagyúr)
Blog

Szvsz az új azért jobb, mert nem hagytak ki belőle annyi részletet, ill némileg fejlettebb a grafikai színvonal. Ami viszont nem tetszett benne, hogy a külső helyszineket eléggé elnagyolták, pedig pont azzal lehetett volna érzékeltetni a végtelen sivatagot. Pl vehették volna távolabbról a dolgokat és akkor nem lett volna annyira gáz. Azt pedig mindenképpen javaslom, hogy legalább az alaptörténetet olvasd el könyvben is, rengeteg dolog kimaradt a filmekből.
Ja és hogy mik a kérdések ? Jelenleg nem tudom, mert sajna mindig elfelejtem őket, de ha olvasás közben eszembe jutna egy leírom ide.


Tildy, olvasd el te is a könyvet, ha még nem tetted, alapmű, kb olyan horderejű alkotás, mint az alapítvány, csak sokkal líraibb.

[Szerkesztve]


neduddki
(nagyúr)

HI!

A Dune maga az isten, de a tobbi resszel vhogy az isteenk se boldogulok zoldagar pedig probaltam:- ((((
Amugy az utod altal irt 3 haz nem egy rossza darab, de messza van az alapmutol, ahogyan a dzsihad es kornyeke is, de azert nagyon varom a 3-adik reszt:- )))

udv

neduddki

mod: mi ez az uj meg regi film???
nkme csak a hallmarkos 3 reszes ketkonyv osszevonasa van meg...
az eredeti dunebol van a lincs-nel ujabb is??? hun lehet tanani????

mod: aha akkor az ija alalt a scifichanel filmjere gondoltok:- )))
Eismen: sikeralt szerezni ujat???

[Szerkesztve]


tildy
(nagyúr)
Blog

Ja még valami.Szerintem midnenkinek az az adaptáció tetszik jobban , amit előszőr látott.
Én eddig ezt vettem észre.
Én ugye a Düne seriest láttam előszőr, így az tetszik jobban.
Látam más filemt is Lynchtől...Ez is csak utólag lett felkapott (mikor már Lynch befutott rendező volt->twin peaks).A maga korában , 82-83 környékén nagyon rossz kritikákat írtak róla....

[Szerkesztve]


Esmein
(nagyúr)
Blog

Az a baj, hogy megkaptam 3 dűne kötetet tavaly karira, az alap dűnét egybekötve fekete kemény borítással, a corrino házat és a butleri dzsihadot, de sajna elhagytam a színházban a corrino házat :( A szivem majd megszakadt érte. Előadás vége után 10 perccel visszamentem már bezárt az egész(rohadt vígszínház) aztán 1 hétre rá már nem volt sehol a tatyó.
A dűne isten császárát letettem félúton, mert nem bírtam felfogni ki hova és miért... :( A dűnye gyermeke viszont jó.


Neduddki: Csináltak az eredetiből is egy háromrészest. Pl meg lehet találni nálam dévédén, de ezt láthatatlan tintával írtam le :)
Tildy: Én a Lynch-est láttam 2x aztán az újat, mégis az tetszett jobban. Mondjuk a könyvet olvastam legelőször és elemi hatása volt az irodalmi beállítottságomra.

[Szerkesztve]


neduddki
(nagyúr)

HI!

akkor en sem mondok semmit, de mikro jarsz post fele???:- ))) g04 /ridata/ jo lesz cserebe????:- )))

udv

neduddki


tildy
(nagyúr)
Blog

A düne gyermekei is megvan már filmben.
Nekem tetszett bár itt is eléggé figyelni kell , mi hogy merre hény méter.
Ja és ha jól tudom a línch féle az 3 órás, még a miniseries vagy 6:Y
Fél napig néztem:D


Esmein
(nagyúr)
Blog

2*3*1.5 óra, egy teljes dvd :)


Esmein
(nagyúr)
Blog

Küldj egy mailt postacímmel, valamelyik nap elugrom vele :) Csak a franc tudja, hogy kell csomagot feladni jól :) Majd kiókumulálom...

Tildy: Nem hiszem, hogy a Lynches olyan hosszú lenne, nem bírtam volna végigülni. A 6 részest viszont az első hármat egyben aztán a másodikból kettőt majd az utolsót. Vhogy így néztem meg.

Tényleg, ha valaki tudja a kis félelem elleni litániát, leírhatná ide az első lapra :)

[Szerkesztve]


neduddki
(nagyúr)

HI!

A felem az elme agyilkosa a felem kis halal...:- )))

udv

neduddki

mod: “Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. A félelem a kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet. Szembenézek félelmemmel. Hagyom, hogy áthaladjon rajtam, fölöttem. És amikor mögöttem van, utána fordítom belső tekintetemet, követem az útját. Amikor a félelem elment, nem marad semmi, csak én magam.” az elso linka agugolban:- ))) Bővebben: link

mod: amugy vmit tiuthatott Herbert, vagy valhonan vette mert a jovo meno fajdalmakkal, fejfajassal etc. pont ezzel a modszerrel kell elbanni, marmint: ''Hagyom, hogy áthaladjon rajtam'' es elengedem nem kapaszkodok bele:- )))

[Szerkesztve]


tildy
(nagyúr)
Blog

Na várj: a düne gyermekei jó 1-3 évvel később készült, a miniseries név csak simán a 3 részes sima dünét jelöli.

[Szerkesztve]


neduddki
(nagyúr)

HI!

Szoval az eredeti: Bővebben: link
a 2000-es: Bővebben: link
es a 2003-as gyermekei: Bővebben: link
na igy mar vilagosabb:- )))

udv

neduddki


rATdrAgOn
(senior tag)

Ize, szerintem olvasgasd tovabb a Dune osszest, nezd a Lynch filmet, a hat reszes sorozatot meg hanyagold. Az fullgaz. :)
Amugy Dune rulez! :)
''A felelem az elme gyilkosa. A felelem a kis halal, mely teljes megsemmisuleshez vezet. Szembenezek felelmemmel. Hagyom, hogy athatoljon rajtam, folottem. Es amikor mogottem van, utanaforditom belso tekintetem, kovetem az utjat. Amikor a felelem elment, nem marad semmi, csak en magam.''
Na, ez atom. Peldaul. Sok minden mas is ennyire jo. ;)
Frank Herbert igaz, hogy megkattant, de jo faszi volt. ;)

(Dune magyar szinkronjat viszont _NAGYON NEM_ ajanlom... cirkoruha helyet sztilltozet?! Booooooooa :DDD)


erdoke
(titán)
Blog

Nekem az alapmű megvan angolul, jó kis 20 éves paperback kiadás. Nem szívesen scannelném be, e-book formájában nem elérhető?


Esmein
(nagyúr)
Blog

Igen, valami ilyesmi kellene nekem. Pdf-ben mondjuk...
#15: szerencsére felirattal láttam :) Egyébként jó az a miniseries is.

Egyébként ilyenkor sajnálom azokat, akik nem szeretnek olvasni, miről maradnak le :(

[Szerkesztve]


domedee
(senior tag)
Blog

Bővebben: link itt magyarul fent van txt-ben, abból meg nem nagy művészet pdf-t csinálni, de ha angolul érdekel, szét kell nézni a dc-n...

Jó is ez a Dűne, ott figyel 1 kivételével az összes Szukits-féle keménykötésű a polcomon, csak a Dűne messiása nincs meg és már nem is kapni sehol...:O:O

Én is nem tudom, hanyadszor olvasom a Dűnét. Igazából nem sok olyan író van, aki ennyire komplex világot írt volna le.
Talán még Asimov (tőle megvan az összes Alapítvány+a kiegészítő Addenda is, a Robotváros is, és a Kalibán minden eddig megjelent része :DD:DD) és Tolkien, nála is a Középfölde világa sok kötetre rúg, hiszen a Gyűrűk Urán kívül még van 1-2 kötete (A hobbit, Szilmarillok, A gyűrű keresése, Elveszett mesék könyve,..)

Mondjuk a Dűnében azokat a kis bevezető szövegeket bírom a legjobban a fejezetek elején, valami eszméletlenül jók, bár néha kétszer is el kell olvasnom, hogy rájöjjek, mit is akarhatott Herbert papírra vetni.


Esmein
(nagyúr)
Blog

Azok a kis idézetek néha nagyon igazak :) Sőt, rendszerint... Simán elmennének közmondásnak is. Asimov sokkal cselekményesebben írt mint Herbert, teljesen más, de a Dűne nagyon részletesen kidolgozott univerzum és ahogy olvasod tényleg együtt küzdesz a fremenekkel és elhiszed hogy az égbolton ott van a két hold...


corlagon
(senior tag)

#16-17:

E:\Dokumentumok\Books\Fantasy & Sci-Fi Authors - in English\Herbert, Frank.rar tartalma:

Brian Herbert & Kevin J. Anderson - Dune - House Atreides.pdf
Brian Herbert & Kevin J. Anderson - Dune - House Harkonnen.pdf
Children of the Mind.txt
Dune 1 - Dune.pdf
Dune 2 - Dune Messiah.pdf
Dune 3 - Children of Dune.pdf
Dune 4 - God Emperor of Dune.pdf
Dune 5 - Heretics of Dune.pdf
Dune 6 - Chapterhouse Dune.pdf
DV 1 Destination Void.txt
DV 2 The Jesus Incident.txt
DV 3 The Lazarus Effect.txt
DV 4 The Ascension Factor.txt
Soul Catcher.rtf
The Dosadi Experiment.txt
The Dune Encyclopedia.pdf
The Eyes Of Heisemberg.rtf
The White Plague.txt
Whipping Star.txt

28 fájl 47˙417˙496 bájt

+ magyarul a Dűne rtf-ben

Szóljon akinek kell valami, oszt mélezek rögvest.


corlagon
(senior tag)

Engem is a komplexitás fogott meg a Dűnében, Herbert hihetetlenül tudott hangulatot teremteni. A Dűne univerzim mélysége is fantasztkus, bár - hogy kissé ünneprontó legyek - Asimové tágabb és sokkal logikusabb, Tolkiené meseszerűbb és fantáziadúsabb, szvsz.
Herbert fatalista, sötét látásmódja gyerekként is tetszett, szerintem ezt a régi Lynch film jobban visszaadja, főleg Paul igen eltalált alakjának köszönhetően. + Prochnow, Madsen, az orvos - mind jók. Az operatőri hibák persze zavaróak, meg túl rövid is. Az új film szvsz: egy made-for-tv 15 millió dolláros Jean Paul Gaultier-fantázia, 2 órányi történettel és béna színészekkel, kiv. Paul. A folytatás viszont már tetszett, főleg A. Newman visszatérése ütős.

[Szerkesztve]


Esmein
(nagyúr)
Blog

Huh, szép kis gyűjtemény, érdekelne :)


corlagon
(senior tag)

Föltettem a Rapidshare.de-re

Bővebben: link
Bővebben: link
Bővebben: link

Benyomod a linket, alul katt a 'free'-re, alul lemegy a számláló és megkapod a direkt linket a letöltéshez.


neduddki
(nagyúr)

HI!

ha naffaluban leldzel akkor erdems benezni a krusper ucca-ba es lemaszani a pincebe figyelemremelto dogokat lehet tanani:- )))

udv

neduddki


Esmein
(nagyúr)
Blog

Huh, köszi szépen, már töltöm is :)


domedee
(senior tag)
Blog

Most Debrecenre gondolsz? Vagy Bp?


domedee
(senior tag)
Blog

Ha lehet, el tudnád küldeni mailben a feliratot az eredetihez (3cd-s van neked ugye)? nekem csak angol van hozzá.:(

thx


neduddki
(nagyúr)

HI!

Post-nek a dunai oldala... a budafoku es a stocek ucca koze esikez az aprocska gyongyszem:- )))

udv

neduddki


domedee
(senior tag)
Blog

megvan, majd ha járok egyszer Pesten, elnézek oda

thx


Esmein
(nagyúr)
Blog

DVD-n van 3 darabban, szerintem ugyanaz a felirat, de nem tudom jelen állás szerint hol lehet :(


sebaj
(tag)

Hello!

Lehetséges volna, hogy még egyszer feltöltsd?
Sajnos most már nincs fenn ott..

Kösz.


neduddki
(nagyúr)

Hi!

Hogfy huzza fel mgat egy fara atv2-es banda... a Dune 2000-es masoik reszenek elejerol nem lemarattam hala amusrvaltozasnak GRRRRRRRRRR
a harmaduikkal is kevertekm de akkor mar esen voltam:- )))

udv

neduddki

p.s. kulombne is hukkkkkkk


Eeneke
(csendes tag)

Ó, igen! Mióta vártam én már ennek a fórumnak a megszületését. S borzasztó, hogy a kedvenc szerzői triászommal nem vagyok egyedül (Asimov, Herbert, Tolkien). :)
Én most éppen Asimov 5 kötetes Encyclopedia Galactica-ját olvasom. Mindhárom író olyan csodálatos és mély világot írt le... hogy nagyon. Mindegyikben megtalálom azt, amiért nagyon tudom szeretni.
Valóban a Dűne könyveit egyre nehezebb olvasni s megérteni, de ez adja a szépségét is. Én is ott voltam a fremenek között a két hold alatt, midőn meglovagoltuk a Shai-Huludot. :D
Sajnos nem mind olvashattam az összed könyvet (azóta is vadászom ezekre, de ritkábbak, mint a legtöbb nagy könyv).
Elvarázsol, magához vonz, homokjával betemet...
Én is imádtam a kis hangulatkeltő bevezetéseket minden fejezet elején.

Végezetül honnét való ez:
''Jobbomon a paradicsom, a pokol a balomon, s mögöttem a Halál Angyala.''


maniac
(senior tag)

Én imádom a az eredeti dűne filmet is, főleg stinggel :D
na de mind1, a sorozat se rossz egyebkent.

a dune 1. filmje meg jo nagyot bukott anno, pedig nekem egyk kedvenc filmem, blade runner mellett. csak sajna ekves embert ismerek aki csak 1x is vegigbirta nezni, en meg mar v. 6-7x megneztem :D


Ráczkölke
(tag)

hay!

Tegnapelőtt megnéztem a Lynch-féle filmet, és nagyon tetszett. A kérdésem meg az lenne, h a házakról szóló könyvek akármilyen sorrendben olvashatók (nem akarok a közepébe vágni, s elég vastag is. ugye ezek az bevezető könyvek?) ? Egyébként a ''House Harkonnen'' van meg, a többire még nincs zsém.


cocki
(tag)

A legnagyobb írok között a helye kár hogy nem került bele a nagy könyv szavazásba mert megérdemelte volna. Herbert ezzel egy nagyot alkotott az szent talán akkorát mint tolkien tette.az egész történet bár kitalált elképzelhet pont a kimunkáltsáaga és a tartalma miatt múlt évben egy hónapban 3 olvastam el az alap két könyvet mert annyira birom az egészet. a filmekről az a véleményem , hogy mind a linch mind a halmak félre filmekben van jó és rssz értem a szerepre választott színészeket diszleteket és és egyébb dolgokat ez alatt, pl a linch félének Irluanos kezdése tetszett a másiknak kevésbé. mint a tildy írta az első Linch féle viszont vontatott és ez nem igaz a másikra. Ha lehetne a kettőből gyúrnék egy harmadikat mert mind a kettőben vannak nemkem tesző jelenetek amit a másikban látnék. ennek ellenére az egéysz univerzum amit Herbert teremtett istenkirály.remélem a warhammer 40000 könyvről is indul hasonló topik


bolondember
(MODERÁTOR)
Blog

De jó, h nem vagyok egyedül, mint Dűne-függő...:D

Szvsz a leg''nehezebb'' a Dűne Istencsászára... De vmi eszméletlen jók ''A'' könyvek...:) Az egyetlen problémám, h az Atreides- és Harkonnen-házat nem lehet sehol megkapni....:( Van vmi tippetek, h hol érdemes keresni?


Fortissimus
(őstag)

Nem vagy egyedül..(ezt mondják a hangok is a fejemben)

Szerintem is a legjobb a Dűne Istencsászára, bár én imádtam az a Dűne eretnekeit is.
A káptalanház is tetszett, bár az olyan rövid.

A házakról szóló könyveket még nem olvastam, de ha jól emlélszem ezeket már nem az öreg Frank írta, hanem a fia. Nem tudom mennyire illenek bele a sorozatba.

Lehet elő is veszem az Istencsászárt....

''Ennek az univerzumnak az egyedi sokfélesége mélyen leköti a figyelmem. Ez az örök szépség''


almasyg
(újonc)

Sziasztok!

Van szerencsém birtokolni a Szukits-féle Dűne kiadás szinte teljes sorozatát. :DD Sőt a Dűne messiásából két példányt is :Y , melyből az egyiket szívesen elcserélném (értékegyeztetéssel érdekelne a Dűne káptalanháza, vagy a Dűne eretnekei, esetleg Asimov regények), legrosszabb esetben eladnám.


Rive
(addikt)
Blog

A házakról szóló könyveket még nem olvastam, de ha jól emlélszem ezeket már nem az öreg Frank írta, hanem a fia. Nem tudom mennyire illenek bele a sorozatba.
Olvastam mind. A sztori nagyjából stimmel az eredeti sorozathoz, a minőség, az összetettség - az egésznek a légköre - azonban sajnos nagyon alatta van. SZVSZ.


bolondember
(MODERÁTOR)
Blog

nem jelent még meg a ''Dűne homokférgei'' otthon?


Dade
(tag)

Hááát, nem tudom... Nekem ugyanúgy tetszenek a fia által írt könyvek is, én ezeket valahogy ''könnyebben'' olvastam, mint például a Dűne Gyermekeit. :B
Sajnos pár kötettel le vagyok maradva, ezeket még be kell hogy szerezzem! :R

Üdv!


bolondember
(MODERÁTOR)
Blog

szerintem se rosszak...

Számomra a ''legnehezebb'' a Dűne istencsászára volt, mint olvasnivaló...

Kíváncsi vagyok, h hogyan zárják le a fiúk a történetet... :U :F


joshua7
(veterán)

Nemrég vettem meg dvd-n az eredeti Dűnét. Nos, annyira nem tetszett. Ez nálam úgy jön ki, h baromi álmos leszek filmnézés közben és így kimaradnak részek. :) Viszont láttam a minisorozatot is pár éve. Visszaemlékezve az jobban bejött.


Esmein
(nagyúr)
Blog

A David Lynch féle változat, amit dvd-n árulnak mostanában szerintem a gyengébben sikerült interpretáció történet szempontjából, a miniseries erre nagyobb hangsúlyt fektetett, tegyük hozzá, hogy 4.5 órába sokkal több minden fér. Ott viszont a küldső területeken felvett jelenetek nem néztek ki annyira jól, a többivel elégedett voltam :) Ha egyszer lesz időm lehet megnézem megint, mert van annak már vagy 2 éve is...

[Szerkesztve]


bolondember
(MODERÁTOR)
Blog

én sajnos nem láttam a mini-seriest, de önmagában a Lynch-féle film bejött... Az, h a könyvhöz képest nudlipöcs, az egy dolog.
De ha nem azt nézzük, h történethűség, satöbbi, akkor szvsz akkor is kellemes film... (állítólag az Öreg Herbert is nem gyengén részt vett a film készítésében =''tevékenyen részt vállalt a filmben'' :DDD )


Esmein
(nagyúr)
Blog

Bennem nem hagyott mély nyomot, de lehet beütemezem valamikorra, eredeti nyelven. A történethűség miatt érdemes megnézni a miniseriest.


bolondember
(MODERÁTOR)
Blog

nem tudom, a miseries első részének a felénél tartok, de ezek a színészek maxigázok...
legjobban a navigátoron akadtam ki - az éxerelmére... Nem olvasták ezek a könyveket?!
:(


bolondember
(MODERÁTOR)
Blog

Ejnye Fiatalok! De behalt ez a topik - gyenge kezdés után erős visszaesés?!

más: a legutolsó Dűne-kötet (asszem a Dűne homokférgei) kapható már?!

thx a visszajelzésért!


auth.gabor
(tag)

Keresek megvételre három Dűne könyvet:
Brian Herbert · Kevin J. Anderson: A ​Dűne homokférgei (Szukits, 2007)
Brian Herbert · Kevin J. Anderson: A ​Dűne – A corrini csata (Szukits, 2004)
Brian Herbert · Kevin J. Anderson: A ​Dűne fia, Paul (Szukits, 2008)

üzenetek