OpenWRT topic - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

hozzászólások


E.Kaufmann
(addikt)

Skacok!
Ha egy bridge-en STP-t használok, hogy tudom állítani a bridge-hez tartozó interfészek költségét és prioritását? Próbáltam brctl-el, de egyrészt nem is igazán működik a beállítás valamint nem is marad meg.


Garsza
(veterán)

Helló! Kicsit off de nem találtam jobb topikot.
Van egy Asus AX58u routerem, amire tettem entware -t. És szeretném rá felrakni a tailscalet, hogy publikus IP hiányában elérjem a routert távolról.
De nem akar összejönni. Próbáltam már több leírás alapján, odáig eljutottam hogy fut a tailscale, a webes oldala aktívnak jelzi az ezközt, viszont a router webes felületét nem érem el. De a rajta futó transmissiont viszont elérem.
A másik gond meg az hogy csak addig fut a tailscale még SSH -n csatlakozva vagyok.
Tudna nekem ebben segíteni valaki.
Esetleg ha részletes leírást tudna valaki linkelni lépésről lépésre.

[ Szerkesztve ]


E.Kaufmann
(addikt)

Mondjuk Asus topic-ban (még talán Merlines is van) lehet több sikered lenne, valamint vettél volna Mikrotik-et :P , ott már egy klatty a cloud VPN és van mobilos kliens, amivel csak lefényképezed a QR kódot és viola :DDD
Amúgy azt néztem, hogy hasonlót már az OpenWRT Wireguard szervere is tud, csak legyen publikus IP címed meg valami dyndns szolgáltatás hozzá.

[ Szerkesztve ]


Garsza
(veterán)

Asus router topkban próbáltam. De nem tudtak segíteni.
Azért nem vettem Microtiket mert mikor ezt a routert vettem még nem volt szügségem ilyesmire volt publikus ip -m. Azóta nincs publikusom mióta 3 hete szolgáltatót váltottam.


E.Kaufmann
(addikt)

Nem lehetne szólni nekik, hogy adjanak publikusat? Ha nem mobilnet, akkor van rá sansz, hogy adjanak.


Garsza
(veterán)

Adnak havi 7 euróért úgy hogy 17 euro havonta a net.
Nyilván ez volt az első nekem is.


E.Kaufmann
(addikt)

Ja hogy nem Magyarország. Itt még nem feláras, csak sunyi módon csinálják, hátha nem veszed észre és a többség nem is veszi, hisz megy a Facebook.

IPv6-ot nem adnak? Azt nem szokták NAT-olni.

[ Szerkesztve ]


Garsza
(veterán)

Azt nem tudom. Alapból nincs. Legalábbis a routeremen nem látom.


@Jocó@
(tag)

Sziasztok!

Előre lehet kevés infó lesz, de hátha tud valaki segíteni...
Kukáznom kell a TP-Link WR1043ND-met, vagy én rontok el valamit firmware frissítésnél?

3 havonta frissítek routert. git pull, ami lejön, lejön, magam fordítom.

TP-Link WR1043ND V3-as routeremmel márciusban kezdődött a probléma.
Januári firmware (r24707 kernel: 5.15.145) még megy rajta.
Március környékén volt valami branch váltás, ott már nőtt a kernel verzió, ki kellett dobálnom csomagokat, de sikerült még egyet fordítanom.
A hibajelenség, hogy nem megy a wifi. Nem csak kliensek nem tudnak csatlakozni a routerhez*, de a webfelület is hibát ír az interface-re. Nem indul el, nem elérhető.

*(Wifi: 1 fő hálózat broadcastolt SSID-vel és egy hidden hálózat. + DAWN csomag)

upgrade menete:
1) scp-vel felmásoltam az új sysupgrade.bin-t
2) sysupgrade -b -vel készítettem config backup-ot, és lemásoltam PC-re
3) sysupgrade -v sysupgrade.bin -el frissítettem.

Mivel nem ment márciusban, nem álltam neki reszelni, visszatettem a januári firmware-t. Elindult a wifi is.
Btw március környékén jártam erre, mert akkor a Xiaomi AX3200-al is változott valami, ott is reszelni kellett, de azon tök jól működik a márciusi openwrt (r25618, kernel: 6.1.82)

Tegnap megint fordítottam egy új kört. TP-Link wifi megint megadta magát.

[ Szerkesztve ]


xabolcs
(őstag)
Blog

Probaltad mar a vanilla OpenWrt-t telepiteni (es utolag feltenni a kivant csomagokat)? Csak mert a nemzetkozi forumon pont dicserik a k6.6-ot meg a TP-Lin 1043NDv3-at. :)

De igen, kernel frissites volt, ami altalaban firmware novekedessel jar ... szoval mindenkepp kell kidobni sajat csomagokat, de, hogy miert nem megy a WiFi, arra nincs otletem.
Esetleg tiszta telepitessel se mukodik a build-ed?


@Jocó@
(tag)

Tiszta telepítéssel nem próbáltam. Úgy tudom, hogy abban nincs Luci.
Azzal se játszottam még, hogy resetelem, és kézzel újra beállítom. (hiszen akkor minek van config backup, meg upgrade...)

Mivel használati eszköz, ezért időablak sincs, amikor 2 órát ellenne a ház működő internet kapcsolat nélkül.

Igazából a kívánt csomagokat sem tudom. Ezért van a make menuconfig, hogy kiválassza nekem.

Nincs túl nagy kedvem a nappaliban egy notebook-al a router előtt kuporogni, és képernyő képekről újra beállítgatni a konfig-ot.
Ha nem tudom az adatok megtartásával megoldani, akkor veszek egy újabb router-t, felkonfigolom azt, és hotswap-ben kicserélem.

[ Szerkesztve ]


xabolcs
(őstag)
Blog

Abszolut megertelek.


E.Kaufmann
(addikt)

Én upgradelném az eredeti konfiggal, majd vezetékes kapcsolaton putty-ból SSH, ott:
opkg update
opkg install luci
Majd Luci alol telepíted az attended sysupgrade csomagot. Azzal újraindítás után generálsz egy új fw-t, azt előbb lemented (hogy meglegyen), majd mehet a frissítés is, és akkor már mehet a reset is.
Én a Cudy-val jártam úgy, hogy azért nem volt jó a wifi konfig snapshot alatt, mert megváltoztak a rádiók eszközazonosítói, de az alap konfiggal jó volt. Viszont ha ezt tudja az ember, uci-val kézzel is átírhatóak az eszközazonosítók.

[ Szerkesztve ]


vargalex
(félisten)
Blog

Én pont ezért nem konkrét config-okkal buildelek (manapság lustaság miatt már inkább csak imagebuilderrel, amihez írtam egy shell scriptet, hogy még egyszerűbb legyen), hanem uci-defaults scriptet teszek be, ami első indításkor lefut és minden config-ot helyesen beállít. Hogy univerzális legyen wifi szempontból is, kiolvassa, hogy melyik a 2,4 GHz-es rádió es melyik az 5 GHz-es és így biztosan a megfelelőnél fogja a számomra szükséges értékeket beállítani.


@Jocó@
(tag)

gyászolok, és a tagadás fázisánál járok.
Ha jól értem, akkor te is meguntad az eltörő config file-okat, és összegyűjtötted azokat az uci parancsokat, amiket a webfelületen is láthatunk save előtt?

Ez jól hangzik, de piszok nagy meló lenne nekem...


@Jocó@
(tag)

én kidobtam 2 Cudy AC1200-ast is. Sose volt stabil.
Egyet magam használtam, ahol akár elő is jöhetett a probléma, amit írtál a konfigokkal.
Egyet szülőknél, ahol friss telepítés után kézzel összekattintottam egy wifi AP-t, és ennyi volt az elvárás. (Max 5 eszközre)

A tünet mind a két eszköznél az volt, hogy pár óra/nap után elkezdtek leesni róla a wifis eszközök, majd a nat-olás képessége szűnt meg.

Volt, hogy kábeles eszközöknek is megszűnt a netje.
Ezért próbáltam nem mtk(?) chipes eszközt keresni, de végülis a Xiaomi AX3200 működik.
Igaz, ott most a boot-al kell szívni. Úgy emlékeztem, hogy a múlt telepítésnél átpartícionáltam, de most nem ment fel rá a sysupgrade.

Csak megnézem magamnak azt az attended sysupgrade-et...


E.Kaufmann
(addikt)

Mondjuk azért dobhattad volna erre is :D, lehet később javult volna a helyzet, vagy ha a gyári fw-vel stabil, akkor azt használni.
Jártam már úgy vagy 10 évvel ezelőtt, hogy ki akartak dobni egy 841n-et, én meg felpattintottam rá egy Lede-t és teljesen stabil volt, úgyhogy megnyertem :D . Annyi, hogy egyszer elflasheltem, azóta lóg ki belőle egy Nokia soros kábel (van benne szintillesztő áramkör), de mikor utoljára láttam, még működött :D

[ Szerkesztve ]


vargalex
(félisten)
Blog

Az aktuális config-jaim alapján (még jobb egy uci show network, stb. parancs kimenete) írtam meg magam az uci parancsokat. Nem egy nagy dolog ezek birtokában...
És ugye csak azok kellenek, amik a default-tól eltérnek, vagy új config bejegyzések. Így egy esetleges változás esetén nem valószínű, hogy buktató lenne... Nekem az egész egy 418 soros script lett... Ebben network, system, ddns, wireless, dhcp, firewall, adblock config-ok vannak.


Celtis
(veterán)

Sziasztok,
Elment a net, a T modemet cserélt. A csere után azonnal lett net, működik a router, de nem tudok belépni a router webes felületére. (Fogalma sincs mi köze a modem cseréjéhez.)
A logokban ilyen sorokat látok:

daemon.err uhttpd[5220]: Error: No sockets bound, unable to continue

Próbáltam a luci-t újratelepíteni, de semmi változás. Mi a fene ez?


noorbertt
(őstag)

A modem nem switch is egyben? Mi a helyi ip amiről be akarsz lépni?

üzenetek