A rend őrei - Társadalom, közélet fórum

üzenetek

hozzászólások


Damage
(senior tag)
Blog

Próbáltam rákeresni a rendőrös topicokra, mindegyik vmi külön témára lett kihegyezve. Szándékosan ez a topic cím, hogy mindenki, aki rákeres, az rá is találjon.
Leginkább a közlekedési dolgokkal kapcsolatban lennének észrevételeim, javaslataim, de akiknek más problémája lenne, azok is megivtathatnák itt a dolgokat.
Mielőtt gyűlöletet vélnétek felfedezni a mondanivalómban, elmondom, hogy nem ez a topic célja! Itt egyszerű praktikákat, tapasztalatokat beszélhetnénk meg, hogy mi is a megfelelő magatartás, eljárás részünkről -civilektől- a Rend Őrei felé. Mik a jogaink, mi a Rendőrök joga. Mikor mire számíthatunk. Mivel jár egy feljelentés. Mikor vehetik el a jogsinkat. Hogyan néz ki egy fellebbezés és miből áll, mik a következményei. Mikor van helyszíni bírság, mikor feljelentés, korrupció stb-stb.
El is kezdeném: engem kb 10-12szer büntettek meg a rendőrök, egyszer fel is jelentettek, egyszer (egy másik esetben) elvették a forgalmimat), többször megzsaroltak, elvárták, hogy lefizessem őket.
Kezdem a legfontosabb dolgoknál. Legálisan nincs olyan helyszíni bírság, ahol a Rendőröknek kell befizetni a bírságot. Helyszíni bírság esetén köteles csekket adni és mellé egy kis zöldes papírfecnit, amin fel van tűntetve a szabálysértés, a helye, a bírság díja (Ft-ban), az illetékes rendőrörs neve (pl XXI. kerületi Rendőrkapitányság, Nagykátai Rendőrkapitányság stb).
Nem véletlen a két példa. Előbbi kerület, ahol lakom, második RK ahol legtöbbször büntettek meg. Jászberény és környéke.
Sokszor büntettek meg jogosan, záróvonalon előzés (tény, hogy így történt, 300 méteres szakasz, bekötőút nélkül, városon kívül, 30-al cammogó traktor 80-as táblánál). Volt egyéb gyorshajtás, ami tényleg jogos volt. Előfordult záróvonalon megfordulás (Bp-n belül), biztonsági övet nem használtam (ezt nem tudom, hogy bizonyították volna be, ha nem ismerem el), tompított fény helyett helyzetjelző használat városon kívül, pár gyorshajtás Magyarország különböző városain belül stb-stb. Ezekért mindig helyszíni bírságot kaptam. Amit biztosan tudok: minden városban van egy saját legális tarifa a gyorshajtóknál. Ennek a lényege, hogy egy papírra fel van írva (alapesetben 50-el lehet közlekedni), hogy 50-54-ig 3 ezer HUF, 55-60-ig 6 ezer HUF stb. Ez városonként eltérhet. Kecskemétet találtam a legdrágábbnak idáig.
Egyszer feljelentettek, mert az általam vezetett autóban nem a gyári kormány volt, hanem sportkormány. Az autó nem a saját tulajdonomban állt, egy Peugeot Gti volt. Utólag megtudtam, hgy ez az autó gyári kormánya, vagyis a rendőr nem büntethetett volna meg érte. Mivel ezzel nem voltam tisztában, bíztam a rendőrben, ezért aláírtam az általa megír rendőrségi feljelentést. Egyedül voltam és aláírtam a papírt, hogy engedély nélküli átalakításon átesett autót vezettem, amiben nem szabvány kormány volt. Szerencse a szerencsétlenségben, 1 hónapon belül megkaptam a papírt, egy ''ejnyebejnyével'' megúsztam mindent. Más dolog, hogy az autó gyárilag ilyen volt, semmi utólagos változtatás nem volt rajta. Megtehettem volna, hogy nem írom alá a rendőrségi feljelentést, és nem egyezek bele, hogy hibáztam. Ebben az esetben -a rend őrei felvilágosítottak-, hgy sokkal súlyosabb következményekre számíthatok.
Volt egy másik eset, amikor szintén fel akartak jelenteni. A Kőér utca Gymrői utca kereszteződés. Aki a Kőér felől közelíti meg a kereszteződést, az láthatja, hogy a kötelező haladási irány jobbra tereli a forgalmat. Ez kicsit érthetetlen számomra, mert aki szemből jön, az egyenese haladhat tovább a Kőér utca irányába, de én nem mehetek át egyenesen, csak jobbra. Az időpont egy hétvégi nap, éjjel 2 óra. Körülnéztem, 500 méteres körzetben egy lélek sincs, átmentem egyenesen az utcán. A rend őrei abban az utcában álltak kb 200 méterrel odébb, lekapcsolt lámpákkal egy bokor mögött, egyből rámvillogtak (fényszóróval). Tudni kell, hogy kötelesek villogót, szirénát bekapcsolni, tárcsát használni stb. Levillogással senki nem köteles nekik megállni, főleg, ha szemből teszik ezt. Honnan kellene tudnom, hgy egy rendőr villog rám?! Megálltam, erre ők elindultak, és velem szembe megálltak. Udvariasan viselkedtem velük, már saját bőrömön tapasztaltam, hogy sokat nyom a latba, ha normálisan viselkedek velük. Két kis fiatal rendőr volt, kb velem egy idősek (~25 év). Megkérdezték, hogy tudom-e, hogy miért állítottak meg. Spontán válaszoltam, hogy nem tudom (persze, ohgy tudtam, de ez nem fontos). Elmagyarázták, hgy ott mentem át egyenesen, ahol nem szabadott volna. Elismertem hogy átmentem, sűrű elnézések mellett mondtam, hogy rendben, írják meg a csekket, legközelebb nem fordul elő. Erre ők: ilyenért nem csekk jár, hanem feljelentés! Nah itt komolyszóbpárbaj következett, miután észrevettem, hgy nem akarnak helyszíni bírságot, ehelyett fel akarnak jelenteni. Már előre elterveztem, hgy fogom fellebbezni a döntésüket, felírtam a rendszámukat, igazolványszámukat, elkértem a nevüket (amit csak az igazolás végén adtak meg). Láttam rajtuk, hogy egy kis KP-ért cserébe egyből elengedtek volna. Az egyik butának nézett és rákérdezett, hogy mennyi KP van nálam. Vissza kérdeztem, hogy mi köze hozzá (ekkor már ideges voltam), mivel tisztában voltam vele, hogy a HB-t csekken kell befizetni. Azt várták, hogy mikor próbálom őket megkenni. Nos, erre nem került sor, ezért abban maradtunk, hogy feljelentést tesznek ellenem (egyedül voltam), és egy hónapon belül kapom a levelet (ennek kb 3-4 hónapja). Kicsit szidtam őket a legális kereteken belül, hogy ez igazságtalanság, és ne bánjanak velem úgy, mint egy bűnözővel. Hirtelen haragom miatt nem váltam házikedvenccé náluk, de akkor már úgy láttam, hogy nincs vesztenivalóm. Azóta se kaptam semmit a feljelentésről, azóta már leesett, hogy ilyen dolog miatt nem is tehetnek feljelentést, mert gyakorlatilag egyből megóvnám és nekem lenne igazam. Arra ment ki az egész, hogy rámijesszenek és megkenjem őket. Most pechjük volt, én nem fizetek zsebbe.
Még sok sztorim van, ha kell megosztom másokkal. Szeretném, ha mások is ezt tennék. Tanuljunk mások és saját hibánkból. Próbáljunk meg legitim körülmények mellett hajtani. Keressünk joghézagokat és megoldásokat, hogyan lehetne ezeket a foltokat bevarrni. Min kellene változtatni, hogyan kellene nekünk viselkednünk, hogyan kellene a Rendőröknek viselkedniük.
Ide tartoznak még az egyéb ''gonosz rendőri húzások'' is. Pl az ok nélkül ott hagyott útjavítás miatt korlátozó táblák. Ilyenekkel majdnem minden főúton lehet találkozni 2 város között. Ott felejtett 40-es tábla, következő kereszteződés 4 km múlva és előtte áll a rendőr trafival. Útfelújításnak gyakorlatilag 3 hónapja vége, a tábla ott maradt, a rendőrök nem a tábla mögött, hanem a legközelebbi (messzi) kereszteződés előtt mérnek. Ahol semmi nem indokolja a 40-es sebességkorlátozást (mégegyszer kihangsúlyozom, két város közötti egyenes szakaszról van szó, ahol az út bizonyos esetekben még a 130-as tempójú autópálya minőségével is megegyezik).
Várom mások tapasztalatait, tippjeit, gondolatait. Min kellene változtatni, hogy lehet elkerülni bizonyos rendőri intézkedéseket? Minek mi a jogi következménye? Kit miért büntettek meg? Ki mennyit fizetett és milyen kihágás miatt? Kinek és miért vették el a jogsiját? Mindenre kíváncsi vagyok, aminek köze van a közlekedéshez és a rendőrökhöz...


divot
(veterán)
Blog

Azon még nem gondolkodtál, hog betartsd a közlekedés szabályait például :F


Foglalt név
(addikt)

Ha jól emlékszem a traktorból már akadt galiba a másik topicban is... :U


God Vazzeg
(veterán)

Egyetértek :D


divot
(veterán)
Blog

''El is kezdeném: engem kb 10-12szer büntettek meg a rendőrök, egyszer fel is jelentettek, egyszer (egy másik esetben) elvették a forgalmimat), többször megzsaroltak, elvárták, hogy lefizessem őket.''

Azért ez a mennyiség nem hétköznapi.


SzalaiG
(addikt)

Megállít a rend dőre őre és közli, h ötezer. Na de micsoda? - kérdem én, mire ő:
Megkeressem?
:O


Maranello
(tag)

Ezt azért nem hiszem el, ne haragudj.


BenJoe
(senior tag)

Ez a benzinkutas súlyos... Tudnál róla bővebben írni? :F


Damage
(senior tag)
Blog

Elnézést kérek Tőled! Egészen biztos vagyok benne, hogy Te soha nem szegted meg a szabályokat! Most elmesélem Neked, hogy 25 éves korom ellenére már egészen biztosan többet vezettem, mint a családfád együtt! És tudod sok (ezek szerint nem tudod) indokolatlan eset van, amikor a KRESZ-t nem tartják be. Van az elmélet (ezt tanítják a zöldfülűeknek) és van a gyakorlat! Menj végig az Üllői úton 50-el a belső sávban, elvégre sok helyen annyi a megengedett és magyarázd meg a többieknek, hogy nem tartod fel a sort, csak a megengedett legangyobb sebességgel haladsz. Tudod sok esetben a gyakorlat mást diktál! Nem mondtam, hogy a legtöbb esetben nem jogosan büntettek meg! Sok esetben azonban túlzottnak éreztem a rendőrök aktivitását és igazságtalannak!
Nem hiszem, hogy egy 300 méteres záróvonalos szakaszon (semmi bekötőút) annyira nagy bűn megelőzni egy 20-30al cammogó traktort, bár még ezt is jogosnak tartom, hiszen záróvonal volt. Menj végig a 4-esen vagy a 8-ason. Tudod nem egy helyen van ''ott felejtett tábla'' 40-es korlátozással 2x2 sávos vadiúj úton. Tudod ki halad ott 40-el? Az aki nem tud gyorsabban menni! És a rend őrei szándékosan oda helyezik ki a trafit!
Azt sem árt tudni, hogy évi 100 ezer km-t vezetek, kb 600 ezer km-nél járok, 1998 óta van jogsim. Más ember ennek a töredékét nem vezeti le egész életében. Ez idő alatt egyszer történt balesetem a saját hibámból (2 hónapos jogsival egy kis hülyeség miatt egy koccanásos baleset, ami tényleg az én hibám volt). Kb 7-8 autóm volt, és emellet sok más autót is vezettem. Ismerem Magyarország szinte összes útját és Európa fontosabb útjait. Ismerem más európai országok közlekedési szabályait és a magyarokét is! Sok helyen megfordultam és korom ellenére több tapasztalatom van, mint a nagy átlagnak!
Valóban nem hétköznapi mennyiség......csak úgy, mint a hátam mögött lévő km-ek száma...

[Szerkesztve]


divot
(veterán)
Blog

Családfád... Grat a stílusodhoz.

Soha, sehol nem állítottam, hogy minden szabályt betartok, sőt, egy másik topicban ki is kaptam amiatt, mert azt mondtam, hogy föl kell venni a forgalom ritmusát. Ugyanakkor még nem láttam olyat, hogy valakit kiemeltek volna Budapesten a 70-el robogó tömegből...

De ha már ilyen családiasra vetted a figurát, akkor elárulom neked, hogy az apósom meg olyan egymilla kilométer környékén járhat, mivel hivatásos sofőrként ment nyugdíjba. Osztán mégsincs annyi megbüntetős története, mint neked. Biztos ő is tudatlan, és 50-el ment végig a belső sávban.

[Szerkesztve]


jerry311
(nagyúr)

Az én farkam meg nagyobb mint a tietek összesen...
Kb ezen a szinten áll jelenleg a topic...
És ha jól látom az első moderátor érkezéséige erre is fog továbbhaladni...


sasa311
(veterán)

napi 280-at?
Az nem sámli, mikor élsz? :U


Damage
(senior tag)
Blog

Ne cinikuskodj! És nem hiszem, hogy bármi bántó lett volna a ''családfád'' kifejezésben! Gratulálok az apósodhoz és sok millió balesetmentes km-t kívánok neki! Fuvarozócégnél dolgozom, hidd el, hogy tisztában vagyok a dolgokkal és talán több rálátásom van ezekre, mint az átlagos állampolgároknak (ez sem lenézés, mint a családfa sem). Azt is elárulom, hogy 1998-ban, amióta jogsim van, közel se volt annyira szigorú a közlekedési szabályok ellenőrzése, mint most! Azt is elmondom, hogy csak ''B''-s jogsim van, nem fuvarozok.


Maranello
(tag)

A fényképezőgépemet próbálgattam egy körforgalomnál(kicsit messzebb egy benzinkút látható).
Ordítás a hátam mögül:-maga mit fényképez?
Megfordulok,valami terepruhás ember odajön,kikapja a kezemből a gépet szó nélkül,azt mondja igazoljam magam.
Nem volt nálam papír,volt mobil,gondoltam elég.A házunktól 150 méterre voltam.
Megkértem, hogy szépen kezelje a gépet,mer' drága volt.
Ha nem tudom igazolni magam,be kell mennem az őrsre,ott áll a járőrkocsi a kollégával.Mondom ez valami kandikamera?Nem uram,ez komoly.
Hívjuk fel anyámat,otthon van.Nem hívjuk.Nem lehet.Mondom miért?Semmi válasz.
Vegyem le a kabátom.Levettem,erre azt találta ki,hogy meg akartam ütni(már kereste volna a járókelőket,akik a bíróságon majd tanúsítják a közeg elleni erőszakot,amit elkövettem.itt közel álltam ahhoz,meg tényleg megcsapjam).Én,egy rendőrt,abban a helyzetben.Kezdtem ideges lenni.
Délután 5 volt,tele az utca,ismerős környék.Mindenki látott.
Hívta a kollégát,hátracsavarták a kezemet,rábasztak a rendőrautóra(rányomtak),megbilincseltek!,majd bevágtak a kocsiba,sziréna és villogó fel,vittek be az őrsre.Közben elmagyaráztam nekik,hogy 70.000 volt a gép,és memóriakártyán tárolja a fotókat,elég azt elvinniük.
Itt már nyugodt voltam,tudtam hogy ebből rosszul nem jöhetek ki,mivel nem csináltam semmit.
Bevisznek,a géppel eltűnt a faszi,engem leültettek a társalgóban az örsön.
Beszól nekem egy rendőr: te loptad el a fát?he,milyen fát?
A másik:miért vagy itt?Mondom azt én is nagyon szeretném megtudni.
Ja,pólóban és szakadt gatyában voltam,a kabát alatt póló volt rajtam,a gatyám a kocsiba berakáskor szakadt el.Majd megfagytam.
Fél órát ültem ott,erre jön a zsaru,hogy hogy kell kezelni a gépet,mert nem ért hozzá.Meg akarják nézni a képeket amik rajta vannak.Nagyítóval!!
Megmutattam,újabb fél óra eltelik,visszaadja,erre elkezdi felírni a személyes adataimat.Lediktáltam azt,amit a kocsiban még nem mondtam el,rákérdezett,hogy ebbe és ebbe az osztályba jársz-e?Pontos volt.Honnan a francból tudta?
Megint eltűnt,majd visszajött,adott egy csekket 30.000-ről mert nem volt nálam személyi.Plusz közölte,hogy bekerülök a nyilvántartásba,mint bűnöző.
Elárulta,hogy fülest kaptak,hogy ki akarják rabolni a benzinkutat.Azt hitték,azért fotózok ott.Majd elengedtek.Semmilyen papírt nem kaptam az ott tartózkodásról,nemhogy jegyzőkönyv másolatot.
Történt mindez 2005-ben,az EU csatlakozás előtt pár nappal.

Ügyvéddel és édesanyámmal mentem vissza.A többit kinek-kinek a fantáziájára bízom.Természetesen nem lett se csekk,se nyilvántartásba vétel.

Azt a rendőrt,aki esetleg rámismer,üdvözlöm.

[Szerkesztve]


zsiga667
(addikt)

''Kis'' szerencsétlenséggel és átlagos vezetési stílussal 50-100-200k km alatt összeszedhető, szerintem teljesen hétköznapinak mondható. Én pl. egy kezemen meg tudom számolni hogy mióta megvan a jogsim hányszor vettem figyelembe a sebességkorlátozásokat, egyszerűen csak a szerencsének és a radardetektornak köszönhető hogy még nem büntettek meg egyszer sem. (Nem, nem vagyok büszke rá, és nem azért csinálom mert én vagyok a faszagyerek, egyszerűen annyival megyek amennyit a tudásom, az autó és az útviszonyok megengednek. Ha kell akkor 20km/h-val a megengedett alatt. ) Csak a rendőrt ugye nem érdekli hogy egy országúton még viccnek is erős egy 40--es tábla 10 km-en keresztül... :U


Damage
(senior tag)
Blog

Napi 8 óra munkaidő, 7végenként szabad. Persze ez elég rugalmas, néha kell hétköznap a szabadnap! Néha levezetek együltében 1400 km-t. 280km-t főúton kb 3-4 óra alatt kényelmesen meg lehet tenni, autópályán 2 óra alatt! Emellett marad 4-6 óra ügyintézésre. Mi nem hihető ebben?!

[Szerkesztve]


divot
(veterán)
Blog

Nézd, nekem nem kell bemutatni a rendőröket, mert volt szerencsém hozzájuk így, úgy, amúgy. A tiszafüredi rendőrkapitány például elmesélte nekem, hogy miért jogos, ha saját zsebre büntetnek. (Röviden: szerinte azért, mert a büntetés így is eléri az elrettentő hatást, ugyanakkor így legalább az a rendőr kapja a pénzt, aki megdolgozik érte, és nem a közös kalapba megy, ahonnan a górék kapják érdemtelenül a többet. Hát ez is egy vélemény, ugyebár. :D)

A bajom ott van a kezdő hozzászólásoddal, hogy mondjuk azt mondod: életeben 50-er büntettek meg, és ebből 25-ször jogosan, akkor nem az lesz a fontos, hogy 25-ször meg jogtalanul, hanem hogy bizony elég sokszor megszegted a szabályokat. Remélem érthetően fogalmaztam, mert most visszaolvasva nem is biztos. ;)


e.vid
(senior tag)

Engem is büntettek már meg. Kifizettem. Kezdjek hőzöngeni, mert én voltam a f@sz és megbuktam. LOL!

„Most elmesélem Neked, hogy 25 éves korom ellenére már egészen biztosan többet vezettem, mint a családfád együtt!” Ez azért igen csak gyerekes, honnan tudod, hogy ki mennyit vezetett eddig :F


Damage
(senior tag)
Blog

Kb az ilyen hozzászólásokra vagyok kíváncsi!
Ezek szerint Te is találkoztál indokolatlanul sebességkorlátozó táblával, ami esetleg egy rég befejezett útfelújításnak köszönhetően maradt a helyszínen. Ezt a topicot is azért indítottam, hogy összeszedjük ezeket a helyeket. Hol vannak ilyen táblák, hogyan lehetne legális módon megszüntetni. Hol vannak indokolatlanul lámpás kereszteződések, hol lenne szükség rájuk. Hol mérnek a rendőrök, miért bújnak el? Miért állítanak meg ''kisembereket'', miért nem szedik ki az autókat 10 milliós határ felett? Kint nem szokás a rutinellenőrzés, itthon órákig is feltarthat minden következmény nélkül. Miért?!


sasa311
(veterán)

Nekem aztán hihető, kamionosokkal vagyok körülvéve :DDD


Amúgy meg a rendőrökhöz kb no comment. Az igazi bűnözőktől félnek, ehelyett b@szogatják az átlagembereket igazoltatással meg azzal, hogy van-e nála izzókészlet... :(


KrenAtesz
(veterán)
Blog

Na én is hozzászólok, de én a NORMÁLIS rendőrök mellett
Apum mivel rendőr, sok sztorival találkoztam már. Most csak kettőt hoznék fel példának.
Történt pár éve, mikor apum még Soroksáron dolgozott, hogy elloptak egy járó motoros kocsit, amit anyuka a kapu bezárás idejére otthagyott (suzukit, tán innen néhányan emlékeznek is rá) és benne volt hátul a kb 4 éves kislány. Aki ellopta, szó nélkül elvitte. Szülők felhívták a rendőrséget, rendőrség mindenkit, még akik szabin voltak, de be tudtak jönni, kivezényelték keresni. MINDENKIT!!! Eredmény: apumék megtalálták a kocsit, egy elhagyatott helyen. A kislány benne volt, sértetlenül.
Másik: apum itthon volt, szabadnapos. (nemrég történt) Elment reggel vásárolni, találkozott egy volt kollegájával. Apu a kocsi mellett volt, kulcs minden benne. Ott beszélt a volt kollegájával. Egyszer csak kiabálást hallnak, és látnak egy srácot egy táskával futni. Mindent, ismétlem MINDENT (nyitott, járó motoros kocsit, kocsiban iratok, mindent) gondolkodás nélkül hátrahagyva futottak a srác után. Aki ott volt ~30 ember (vilimegálló mellett volt ez) semmit nem csinállt, állt. Apuék utána ezerrel, megfogták. A néninek a nyugdíja volt benne, összes pénze, ebből éllt volna meg az adott hónapban.
Kérdem én: miért kell általánosítani (nem erre a totyikra gondolok, csak általánosságban) hogy az összes rendőr bunkó paraszt? Miért kell azt hinni, hogy a rendőrök mindenkit csak lehúznak? Mert ti nem látjátok át belülről, nektek csak a külső dolog jön át (itt nem rátok gondolok, hanem a tipikus ''büdös rendőr, a kurva annyát'' beidegződésű emberre.) Nem egy rendőrt, és nem egy kapitányság vezetőit ismerem személyesen. Ők teszik a dolgukat, és nem azért, hogy VELETEK kibasszanak, hanem mert ez a dolguk. Mész az autópályán 160-al, és megbüntetnek? Mert 130 az előírt szabály. És ne azzal gyere, mert mindenki 150el megy. Akkor neked is annyival kell menni? Most épp téged szúrtak ki. Ennyi.
Bocsi, csak kicsit utálom, ha a rendőröket fikázzák, és ezzel csak annyit akartam elérni: ne gondoljátok azt ÁLTALÁNOSságban, hogy minden rendőr egy büdös paraszt. Lehet, elismerem, vannak a ''lehúzósok'', de ettől még nagyon nagyon sok JÓ rendőr van, aki becsületesen végzi a munkáját. Köszi, ennyit akartam


Damage
(senior tag)
Blog

Annyiból hülyeség, amit írtam, hogy az átlagból indultam ki. Nem ezen van a hangsúly! Nem kell hőzöngeni, ha megbüntetnek! Nem kell szidni a rendőröket, akik a munkájukat végzik! Egyszerűen úgy érzem, hgy ez itthon másként működik, mint kint. És azt vallom, hogy máshol jobb ezt a rendszer, azok ellenére, hogy imádom a Hazámat és Magyarországot! Én csak annyit szeretnék, hogy az autósoknak is legyenek jogaik, ismerjék a jogaikat, és ne használják ki a rendőrök Őket (az autósokat), csak azért, mert a legtöbbjük nincsen tisztában a saját jogaival. Ne rajtunk próbálják meg kompenzálni az alacsony fizetésüket, főleg ne illegális módon!
A rólam alkotott képed tartsd meg magadnak, tarts gyerekesnek, ez nem érdekel! Szólj hozzá érdemben a fórumhoz, vagy figyelj csendben! Előre is köszönöm!


Maranello
(tag)

Nem azt mondtuk, hogy apád a fasz.
Csak sok az idióta rendőr, aki a tisztességes állampolgárt basztatja a bűnöző helyett.


God Vazzeg
(veterán)

Bárhol és bármikor fényképezhetsz, ha azt jól látható tábla nem tiltja. Én nem mondtam volna semmit, sőt nem írtam volna alá semmit. Mire fel? :U Ha egy terepgatyás ember odajön hozzám, előbb ő igazolja magát, mert amíg nem nyom az arcomba egy rendőr igazolványt amin jól látható a jelvényszám, addig lesz*phat, semmi jogköre sincs :D Sok téren hibádzik az előállítás menete ;) :D


KrenAtesz
(veterán)
Blog

Én se mondtam, hogy azt mondtátok!
És csak azért faterom hoztam fel, mert épp ő és a sztorijai voltak ''kéznél''


God Vazzeg
(veterán)

''Kérdem én: miért kell általánosítani (nem erre a totyikra gondolok, csak általánosságban) hogy az összes rendőr bunkó paraszt? Miért kell azt hinni, hogy a rendőrök mindenkit csak lehúznak? Mert ti nem látjátok át belülről, nektek csak a külső dolog jön át (itt nem rátok gondolok, hanem a tipikus ''büdös rendőr, a kurva annyát'' beidegződésű emberre.)''

Az ismeretségi körömben sok rendőr van, lévén hogy ''egy'' kapitányságon dolgoztam én is, és sajna az átlagember nem látja át, hogy mindez őérte van, az igazoltatások, és a büntetések is. Valahogy rendet kell tartani, nekem se esik jól ha megbüntetnek, de sajna ez van. Pont annyi a sze*ét ember a rendőrök közt is mint a civilek közt, hisz egy szemmel se különbek. Külföldön tényleg máshogy mennek a dolgok, de ott más a közmorál is, és a fizetések és az életszínvonal is.


Damage
(senior tag)
Blog

A Rendőrség szükséges szerve minden államnak! Mégegyszer elmondom, hogy ez a topic nem azért készült, hogy lejárassuk Őket! Természetesen jó, hogy vannak, főleg akkor, ha értünk vannak. Ne feledjük, hogy sokszor nem kellően járnak el a saját érveiket lesve. Ezt nem általánosítani akarom, hiszen ők is emberek, meg akarnak élni valamiből és a legjobbat alarják a családjuknak. Az a nem mindegy, hogy ezt milyen áron teszik! Nem konkrétpélda lett kitárgyalva X.Y. törzszászlósról. Nem is szeretném, hogy erről szóljon a topic. Annyit szeretnék elérni, ha valakit ok nélkül, esetleg okkal feljelentenek, tisztában legyen a jogaival, a tettének következményeivel, a nép (jelen esetben Prohardver fórum tagjai) véleményével! És hogy mit lehet tenni biznyos esetekben. Hova kell fordulni, ha egy közlekedési baleset vitatható. Mi ennek a menete. Ki a felelős az indokolatlan sebességkorlátozó tábláknak a kihelyezésével. Hogyan lehet legális úton (nem táblaelforgatással, ellopással) eltávolítatni a táblát.
Remélem nem fogod kiforgatni a fórum mondanivalóját. Nem flame célzattal indult és remélem mostmár a többiek is felfogják. Vegyétek úgy, mint egy autósok érdekeit védő topicot! (legális kereteken belül)


zsiga667
(addikt)

Nos igen, találkoztam érdekes táblákkal, épp ahogy mondod, útfelújítás... A 4-es főutat nemrég adták át, de előtte tele volt olyan szakaszokkal ahol hosszú-hosszú km-eken keresztül kint volt a 40-es (jobb esetben a 60-as) tábla. Na most erre mit mondjak, emelje fel a kezét aki ment már országúton 40-nel... :U

Az is jellemző hogy elbújnak, és ilyenkor azok szívják meg akik esetleg egy kicsivel a megengedett felett mennek, de nem annyival hogy egy nagyobb ''gyorshajtó-konvoj'' közepén ne lehessen bemérni/kiemelni őket, nameg akiknek nincs 50k-juk radardetektorra. És persze a szembejövő mazsolákat akiknek hiába villogok meg mutogatok, nem vágja hogy miről van szó és bamba arccal repül bele a trafiba... :(

A ''drága autót nem állítunk meg'' jelenséget is tapasztalom, anyám 3millás Renault Megane-jával már legalább 4szer (de lehet hogy 5 volt) megállítottak, apám 7-8 milliós Opel Vectrájával pedig még egyszerse, pedig azzal mindig gyorsabban megyek (erősebb motor, jobb úttartás, brutál fékek...)


divot
(veterán)
Blog

Egyébként egyszerű a képlet:
- Ha elkövetted a szabálysértést, akkor vagy följelentenek, vagy helyszíni bírság, vagy korrumpálás.
- Ha nem követted el, akkor mindenképpen föl kell jelentetned magad.


KrenAtesz
(veterán)
Blog

Nem is a topic-od ellen szólt! Ez, amit írtam, azoknak szólt, akik ''elvből utálják'' a rendőröket.
A topic életét maximálisan segíteni fogom, ha vmi kérdés van, nem kell messzire mennem egy kis infóért ;)


sasa311
(veterán)

Jól látod, hogy máshol máshogy működik...
Akár csak menjünk tőlünk nyugatabbra, pl. németországba vagy (az oly sokak által szidott) USA-ba. Ott ha megállít egy autót a rendőr, a sorfőrnek az első dolga, hogy kiszáll a kocsiból, felmutatja a kezét és szó nélkül felmutat mindent, amit a rendőr kér. Nem próbálkozik, nem ''szemtelenkedik''.
Másrészről itt a rendőr elkéri az iratait, és ha minden rendben és nincs semmi gyanús, akkor csak azért, hogy megkenjék nem szedi atomjaira az autót, 3 perc és már mehetsz tovább is. Itt a különbség.

De félreértés ne essék, itthon sem minden rendőr aluliskolázott megalomán kisebbségikompleyusos töcs, ahogy páran gondolják. Csak van ilyen is.....

Csak, hogy on is legyek, mesélek én is sztorit:
1., Barátnőmmel sétáltunk a dunaparton kb 3 hete este (8 felé). Örsön parkoltam, mentünk volna Blaháról piros metróval hazafele. ALuljáróban kb 8 rendőr beszélgetett. (na most tudni kell, hogy én átlagos vagyok, 185cm, 67 kg, Hannibal lechterre sem hajazok, barátnőm szintén nem tömeggyilkos kinézetű...)
Szóval leérünk a tömeggel az aluljáróba, egymás kezét fogva, semmi duvajkodás vagy hangoskodás. Lent az aluljáróban 8-10 punk kannásborozik. Ez nem zavar senkit. Arréb 5-6 kisebbségi benszülött valami bicskával hadonászik, mutogatja a többinek. Na és mi a yard első dolga? 4-en szó szerint körbevesznek minket, nem mondanak semmit. Mondom jó estét, segíthetek? Erre egy motyogós, kb 22-23 éves rendőrcsaj elhadarja, hogy személyit, mert ellenőrzés lesz. Jólvan, megmutatom, barátnőm is... Nézik, bediktálják, várunk, hogy visszaigazolják, nem én vagyok a baltás gyilkos...
Közben hogy honnan jövünk és mit csinálunk?! Hát erre nem tudtam mit mondani feszült idegállapotomban, csak annyit, hogy magánügy... Visszaigazolták, hogy nem mi öltük meg Merlnim Monrót, és elmehettünk... Közben a 4 rendőr folyamatosan méregetett... Jó, ez ''csak'' 5 perc volt. De miért velünk foglalkoznak, nem a fent leírt emberekkel?!
2., Még nyáron mentem barátnőmhöz gyalog, Köki, akkor épp 3 rendőr odajön hozzám a buszmegállóban (zenéthallgattam), hogy igazoltatás.. Kérdi hova megyek így délelőtt (értitek, így délelőtt? :D ) Mondom barátnőmhöz. Na és viccesen, hogy van-e nálam olyan, aminek nem kéne? Mondom nincs... Akkor megmotozhatjuk? Na erre válaszoltam, hogyha élvezné.. (na ez lehet baromság volt :DDD ) kipakoltatták még a füldugómat is, persze egy taknyos zsepi sem volt nálam, amibe beleköhettek volna, kár, hogy közbe elment a busz :( Aztán megköszönték, és elhúztak.
3., Hajnali 3 körül, Ferenc körút metró aluljáróban 2 rendőr egy gumilabdával játszott :DDD

Amúgy csak én érzem magam feszülten, mikor a rendőr igazoltat? Vagy mostmár felteszek egy fotót, és mondjátok meg tömeggyilkos fejem van? :))

Nekem még ''pozitív'' tapasztalataim nem voltak rendőrrel sajnos :( Hozzáteszem évente kocsival is min. 3-4X és gyalog is kb 4-5X megállítanak, eddig 1X büntettek meg, mert lejárt a zöldkártyám. A többi alkalommal én mindig igazságtalannak éreztem, mivel nemhogy szabálytalan vagy törvénysértő, de még csak gyanús sem voltam...

Persze ettől még '' nem minden rendőr Fax'', mielőtt valaki ezt rámragasztja, csak nekem nincs velük szerencsém :)

[Szerkesztve]


Damage
(senior tag)
Blog

Amennyiben én végigmegyek ott 60-al, gyaorlatilag 500 méterenként is megbüntethetnek, vagyis a 10 km-es szakaszon akár 20szor is!
Erre mondhatná Divot, hogy mekkora szemét állat vagyok, miért nem tartom be a szabályokat! 1 nap alatt is össze lehet szedni 20 büntetést is, ami már bőven a 18 hibaponton túl van, vagyis a jogsit is elvehetik emiatt. Igazságos döntés, vagy túlkapás? Ezt döntsétek el Ti!
Aki sokat autózik, és nem haladja meg az autója a 10 millió FT-ot és nem DT, CK, RR, RB, BIT stb-stb betűkkel kezdődik a rendszáma annak szerintem van némi tapasztalata az ilyen dolgokkal kapcsolatban is.
Jogos, ha lakópihenő öezetben valaki 50-el végigrobog, esetleg egy iskola előtt 50-el, ahol kint van a 30-as tábla (7.00 és 17.00 között), de miért kell elvenni egy olyan ember jogsiját, aki két város között 60-al megy a 30-as táblánál, holott semmi nem indokolja a sebességkorlátozást?


divot
(veterán)
Blog

No-no! Divot nevét szádra hiába ne vedd! :DDD


Damage
(senior tag)
Blog

Az elsőre nem írok semmit, nem szeretnék én lenni a ''gonosz náci''.
Engem is igazoltattak gyalogosan, soha nem zavart, de még soha nem kutattak át.
Inkább az az idegesítő, amikor autóval vagyok és fél óra-óráig feltartanak és sietnék. Tudod ilyenkor nehéz megmagyarázni és hihetetlen indoknak tűnik a másik félnek, hogy azért késtem, mert a rendőrök....
És miért állítanak meg? Legtöbbször azért, mert 2 személyes Astra kombi (itthon csak teherautónak vizsgáztatják le). Jobb állapotban van, mint a KAF-os Octaviajuk, de azért próbálnak hibát keresni benne, idáig sikertelenül. Még a menetlevelet is vezetem, holott el se szokták kérni!


sasa311
(veterán)

Bocsánat, ha így tűnt, de nem arra akartam a történetet kihegyezni, hogy miért nem a romákat molesztálja a rendőr...
Hanem arra, hogy ott volt 2 csoport is, akikről a napnál is világosabban süt, hogy bajkeverőek, mégis a barátnőmet és engem áll körbe 4 fegyveres egyenruhás hosszú percekig..... :U


Damage
(senior tag)
Blog

Nem kell mentegetőzni! Kismillió hasonló példa jutott az szembe, de ezek ellenére se vagyok fajgyűlölő. Fogalmazzunk úgy, hogy ez a természetes, nem volt semmi ellenségeskedés a hozzászólásodban. Teljesen egyetértek Veled! És magam is találkoztam hasonló esetekkel. A rendőröket is megértem ezekben a helyzetekben. Hiába ők a Rend Őrei. Megértem, ha nem mernek velük szembe fellépni, nem akarnak vérző gyomorral elszaladni. Végül talán még fel is jelentenék Őket (a rendőröket) faji előítélet miatt, mert megpróbálták volna igazoltati Őket...de nem viszem tovább ebbe az irányba a topicot, ez egy másik téma...


zsiga667
(addikt)

3. eset: Az éjszaka az aluljárókban dolgozó rendőrök általában nagyon jó arcok, a múltkor vagy fél órát dumáltam kettővel amikor éppen Batmant meg Grafit vártam egy jó kis sörözés előtt, este 11kor a Blahán. :D


e.vid
(senior tag)

Félre értés ne essék, nem akarom a rendőröket különösebben védeni, de:
-elképzelhető, hogy már azt a két csoportot is igazoltatták mielőtt Ti odaértetek
-hozzátok hasonló embereket kerestek


[Szerkesztve]


sasa311
(veterán)

:U
Punkok: Ha már igazoltatták volna őket döntenék be az aluljáróba a tablettás bort? (ugye közterületen lerészegedni nem lehet....)
Benszülöttek: nade késsel?!, mikor megszabadultunk a rendőröktől a következő gondolatom az volt, hogy csak ne szóljanak be....

[link] - a férfi rendőrök elhiszem, hogy ilyet kerestek :P :D


Bhoeurh
(tag)

19 éves vagyok, friss jogsival. Az Örsön van a buszmegálló mögött a parkoló, aohnnan hogyha kijövök csak jobbra lehet kanyarodni. Kijöttem jobbra, beálltam az első balra kanyarodó sévba, és mivel nem akartam 3 km-es kerülővel visszakanyarodni a Nagy Lajosra, ezért mivel nem jött senki a másik oldalon fogtam magam és megfordultam a záróvonalon. *** rendőr persze ott volt, jól ***, el akarták venni a jogsimat, azt mondták hogy ez 3 rendbeli szabálysértés, én azt se tudtam mi az..., kb. 20 perc rinyálás után kinyögték hogy ez 40 rongy helyszíni lenne.
Nyeltem nagyokat, elmentem az automatához és kiszedtem a pénzt, odaadtam nekik aztán eltéptem.
Azóta amikor arra járok, mindig látok 2-3 autót ugyanígy megfordulni, persze akkor nincs ott a yard...
Szerintetek ez korrekt volt? Kb. 10-15e bírsággal megúsztam volna, mégha feljelent akor is, tekintettel arra hogy még nincs is keresetem.


*** Moderálva. Tartózkodj, az ilyen és ehhez hasonlatos jelzőktől! - Grafiqs


Grafiqs
(őstag)
Blog

Megkérek mindenkit, hogy tartózkodjunk a flémtól és flémkeltő hozzászólásoktól.


sasa311
(veterán)

helyszyni bírság nincs, max csekket kaphatsz.. Azt a 40K-t ők lenyelték.
Amúgy ilyenért nem veszik el a jogosítványodat.
Amúgy meg ott az örsön meg van szaggatva a záróvonal, ergo meg lehet fordulni, nem? :U Legalábbis én midig ott fordulok meg (ált. 3-4 autóval egyetemben).


SzalaiG
(addikt)

2000.dec.23. Viktória napja volt. Mentem a bnőmért, mert a névnapján elvittem vacsorázni. Így volt ahogy mondom. Sajnos igazolni nem tudom, de megtörtént.


Damage
(senior tag)
Blog

Gusztustalan dolog volt a részükről! Úgy kezdődik hogy a helyszíni bírás nem egyenlő a helyszínen fizetendő ''bírsággal''! A helyszíni bírság arról szól, hgy ír egy szabálysértési píprt (majd bescannelek egyet), világoszöld színű a saját példány, és ad mellé egy csekket, amin kitölti a fizetendő összeget. A címzett a kerületi/városi/helyi rendőrkapitányság. Legálisan nincs olyan, hogy a helyszínen fizetni kell a rendőrnek, ha ilyet kér, az már megvesztegetés! Lehet, hogy rosszul tudom, de tudtommal még az is meg van szabva, hogy max mennyi pénz lehet a járőröknél munka közben, és ha véletlenszerűen többet találnak nála, akkor egyből felmenthetik (őket is megmotozhatják)! Mivel friss jogsis vagy, ezért feljelentés esetén is max 15-20 ezerre büntettek volna legrosszabb esetben, de az se kizárt, hogy kaptál volna egy ''ejnyebejnye'' levelet azzal a szöveggel, hgy mivel soha nem csináltál semmi rosszat, ezért nem kell semmit fizetned. (engem egyszer jelentettek fel, akkor nem kaptam büntetést, se hibapontot)
Helyszíni bírás esetén se kaptál volna 10 ezer Ft-nál nagyobb bírságot! Ezeket ne vedd szentírásnak, nem vagyok se rendőr, se jogász. Személyes tapasztalataimat és véleményemet írtam le. Egyszer engem is megbüntettek záróvonalon megfordultam. 2 ezer Ft volt, csekket kaptam róla (3-as kivezető, Veres Péter út).
SZVSZ áldozatául estél a korrupt, haszonleső rendőröknek (semmi uszítás, de senki ne mondja, hgy ez korrekt eljárás)! Sajnálom, ami Veled történt. Az ilyen dolgok ellen kellene megoldást keresni! És nem ártana súlyosabb cselekményént kezelni azokat, akik lakott területen belül (50km/h) 120-130km/h-val hajtanak! Persze ez autófüggő, ahogy már más is leírta...


Damage
(senior tag)
Blog

Van helyszíni bírság....és helyszíni csekk. Ugyanis a kettő ugyanazt jelenti! A helyszíni bírságnál kapsz csekket, a feljelentésnél meg kiküldenek egy levelet, ahol leírják, hogy mit vétettél, mi ellen vétettél, mennyit kell fizetned, hogyan és hol tudsz az ítélet ellen fellebezni, mennyi időd van rá stb.
A lényeg, hogy zsarunak legálisan soha nem szabad/kell pénzt adni! Ha neki fizetsz, az már kapásból megvesztegetési kísérlet, ha elfogadja a pénzt, akkor megvesztegetés. Amennyiben a zsaru igazolni tudja, hogy Tőled kapott pénzt, kapásból feljelenthet, kellemetlen, ha egyedül vagy. Rosszabb esetben börtönbüntetéssel sújtható, gyakorlatilag felfügesztett börtönbüntetés jár érte!


God Vazzeg
(veterán)

Ha felkínálod, akkor téged vonnak felelősségre, ha elfogadja (vagy csak elveszi) akkor őt is ;)


sasa311
(veterán)

Úgy értettem, hogy
helyszíni bírás nincs = KP-ban a rendőrnek nem szabad soha pénzt adni
csak csekk = érelemszerűen, amit te is írtál :)

A levél ismerős, sajnos nekem is van :B Bár én megúsztam egy ejnye-bejnyével pénzbüntetés helyett..

üzenetek