Álláskeresés, interjú, önéletrajz - Állásbörze fórum

üzenetek

hozzászólások


dabadab
(titán)
Blog

'Azt mondták, hogy kb 5 órás elfoglaltságot fog jelenteni, és tesztírásra, szituációs játékra és egy komolyabb interjúra kell számítanom.''

Nokia? Ott szoktak magukat igy kielni a HR-esek (bar nekem azert megvannak a magam ketsegei a dolog eredmenyessegevel kapcsolatban).


[Szerkesztve]


dabadab
(titán)
Blog

''(gondolom milyeneket kereshetnek ennyiért, biztos a főnök mellé....)''

Nem hiszem, ennyi penzert altalaban ''gruppentitkarnoket'' keresnek, aki ugy 20-60 fos csoportnak segit az ugyei intezeseben.
Igazi fonoki titkarnok ugy netto 200-tol felfele, es nyilvan nekik sem az oralis technikajukat ertekelik ennyire, ha esetleg erre gondoltal volna.


TheVeryGuest
(senior tag)

Szerintem az bérigény, iskolák, tapasztalat, fénykép lehet úgy 99.5% és a motivációs levél a maradék. Arra jó, hogy felkeltsd a figyelmüket, egy igazán jól eltalált motivációs levélen látszik, hogy foglalkoztak vele, mert pont passzol az adott hirdetéshez, valamelyest hordozza az írója személyiségjegyeit (már ha saját). Nehéz jót írni, de megmutathatod benne, hogy van stílusod, és jófej vagy. Persze sok múlik azon, hogy ki fogja elolvasni, amit csak saccolni tudsz. Ha kóder állásra jelentkeznék biztos tennék bele valami vicces story-t, amiből kitűnik, hogy vérbeli kóder vagyok. Vagy hasonló. Szóval ha nem a megfelelő ember olvassa, akkor biztos nem veszi a lapot.

Mondjuk ehhez ismerni kell a megpályázott munkakört. De valahol mindennek olyan hülye kacifántos jól csengő angol nevet adnak, hogy a franc se tudja kihámozni. Eccer a Pannonnál pályáztam meg két pozíciót eccerre. Behívtak valamelyikre de már marhára nem vágtam azokat a hülye kiírásbeli neveket. Operátort kerestek én meg beszéltem nekik egy fél órát arról, hogy milyen volt fejlesztőnek lenni 2 éven keresztül. Aztán mikor mondták, hogy inkább valami HW közeli munkatársat keresnének mondtam, nekik, hogy egy szál csillagcsavarhúzóval szétszedek-öszzerakok bármit ami 5/12V-ról megy. Erre nagyon megijedtek, az mondták náluk csak a SUN-osok nyúlhatnak a gépekhez. Jól elvágtam magam, na.

Szóval kell a tapasztalat meg a ráérzés ezen a téren is! ;](addikt)

Az ismerős nem is, de ismeretlen emberek talán inkább elmondják, hogy mennyit keresnek.
Egyébként engem is érdekelne, hogy honnan lehet megtudni, hogy milyen helyen kb milyen fizetésre számíthatok, illetve mit illene mondani.
Bár nekem még van pár évem, mielőtt interjúra megyek, de sosem lehet elég korán kezdeni.:)


bobsurf
(senior tag)

Az eredményességükkel kapcsolatban nekem is megvannak a fenntartásaim.
A nagy matávnál egész az uccsó fordulóig verekedtem magam (Szintén 5-6 órás AC volt) de ott elvéreztem.

De mivel rendesek voltak, igy be lehetett menni a kiértékelésre, és elmondták, hogy miket ba**tál el.

Mondták, hogy mit láttak, és hogy ebből mire következtettek. Persze a felében tévedtek, de csináltam olyanokat is, amin aztán annyira nem mentek el, hogy megkérdezték később, hogy én azt hogy gondoltam.
A végére, mire mindent tisztáztunk kiderült, hogy ideális gyakornok lettem volna, csak félreértettek. (Mert nem a nagy tankönyv szerint viselkedtem)

Na akkor mire is jók ezek a 3-4 fordulós többnyelvű mókák?

Holnap is megyek egyre. Angolul lesz az egész:( (Kellett nekem beirni, hogy az englisem nagyon fluensz...:( )


tildy
(nagyúr)
Blog

Nekem az angolom sajna nem az.Viszont holnap nekem AC.Nokia.Ja és komárom.Pestre nálam okosabbakat keresnek, azt hiszem:(


bobsurf
(senior tag)

Hajrá:)

na ma voltam ismét és ugyanazokat a sablonkérdéseket kaptam, csak angolul.

Azért 1 kérdés, amire még érdemes készülni:
-milyen nagy problémád volt életed során, és hogyan oldottad meg? (erre én álltam ott mint 1 hülye. Amúgysem jutott eszembe semmi, hátmég angolul:( )

Ha az interjúkért fizetnének, akkor lassan már megélnék belőlük!:(

Pénteken is megyek 1re:)


TheVeryGuest
(senior tag)

''De mivel rendesek voltak, igy be lehetett menni a kiértékelésre, és elmondták, hogy miket ba**tál el.''

Ez ugye azért relatív. Mert ezek a tesztek általában személyiség-szerkezetet vizsgálják, tehát nem elbasztad, legfeljebb nem olyan vagy, amilyet keresnek.
Eccer átbeszéltük a HR-esekkel, hogy mi értelme van az egész napos AC-nak. Kb az jött ki, hogy ki lehet szűrni, az öltönyt viselni képes pszichókat. Mer ha valaki ugye elkezd levágott testrészeket, meg hasonlókat rajzolni, azt jól nem veszik fel.

Szerintem az a legdühítőbb, amikor a többfordulós interview-sorozat végén az ember elé olyan szar ajánlatot tesznek, hogy azt sem tudja sírjon vagy nevessen. Mert ugye, azt, hogy mennyivel vennének fel csak a legvégén mondják meg.


TheVeryGuest
(senior tag)

Ez tipikus stressztűrőképességes kérdés. Túl átlátható. Szoktak még azzal nyomulni, hogy milyen volt az egyetem, mennyire könnyen raktad le a vizsgákat. Baromi átlátszó. A 3. vagy 4. interview-ra már fogod tudni hogy hogy válaszolj jól. Lehet azzal nyomulni, hogy neked semmilyen nagy problémád nem volt sohasem. Vagy elővezetsz valami piszlicsáré szarságot, mint nagy problémát. Esetleg ha tényleg volt, és jól jöttél ki belőle, akkor mondhatod azt is.
Szokott még az is lenni, hogy mit tartassz az eddigi életed legnagyobb eredményének, és miért, meg hasonlók.


TheVeryGuest
(senior tag)

''Nekem az angolom sajna nem az.''
Ha tudsz magadról meg a melóról beszélni 5 percig, az a legtöbb helyen má elég. Meg értsed amit mondanak, főleg a hunglisht. :)) Én már annyi akcentussal találkoztam, hogy csak na. Néha nehéz nem vigyorogni. A Francia/belga, olasz, német/stájer-paraszt, kínai, indiai, és az arab nagyon gáz. Bár a magyar is tud fülsértő lenni. Eladhatod, hogy a németet zúzod, épp most állsz át az angolra, és ha a cég segít akkor fél év alatt összeszeded magad.

''Pestre nálam okosabbakat keresnek, azt hiszem''
Mondjuk megpróbálni nem sokból tart, ha kevés az angolod, max egy délutánod megy rá, és utána nem hívnak be AC-ra. Ha kevésnek találják a végzettséged/tapasztalatod akkor meg max be se hívnak.
Persze nem erőszak a disznótor, ha nem, hát nem. ;] Ha másra nem is jó az álláskeresés legalább arra, hogy megtudd mire vagy elég (szerintük).

Mindenesetre ilyen hozzáállással legközelebb ne sírj, hogy nem te keresed a nagy lét. Már nem mintha alkalmazottként olyan nagy lét lehetne leakasztani.


JaniS
(senior tag)

(Rég volt... Mostanában én ülök a másik oldalon.)

Csak néhány apróság, hátha segít, a többit elmondták már részletesen:

Ha jó a nyelvtudásod, akkor azt mondd; ha nem teljesen fluensz :), akkor azt, hogy x nyelvtudás (van). Ha kell az álláshoz hamar kiderül, nálunk ilyen esetben menetközben angolra váltanak. Nyilvánvalóan előnyösebb az első verzió.

Fizetés relatív, nem kell különösebben csodálkozni. A piaci értékeddel légy tisztában (ismerősök mennyit keresnek, tudom kínos ezt kérdezni, de itt a PH!-n is volt ilyen topic, onnét lehet meríteni). Ha keveset mondassz, alulértékeled magad, baj van a saját megítéléseddel, ha brutál sokat, akkor te ott lóvét akarsz, nem pedig munkáért lóvét.

Végül még egy, amit valamiért nehezen hisznek el az emberek: nálad hülyébbek is fognak jelentkezni, ezért ne tartsd magad hülyének! Próbálkozni szabad, legfeljebb nem téged vesznek fel. Néha érthetetlen, hogy bizonyos emberek bizonyos posztokra hogyan kerülhettek ilyen kevés ésszel...

JaniS


tildy
(nagyúr)
Blog

Nem az én hozzáállásommal van itt a baj.Hanem a többiekével.Én tisztában vagyok a képességeimmel, míg más simán hazudja akár a fluent englisht is!!!


dabadab
(titán)
Blog

''más simán hazudja akár a fluent englisht is!!!''

Ha azt mondjak nekik, hogy ''Okay, now let's speak in English'', akkor ugy is kiderul, hogy mi a palya. Ha akkor is tud meggyozoen ugy csinalni, mint aki folyekonyan beszel angolul, akkor meg is erdemli az allast ;)

Egyebkent meg nekem ugy tunik, hogy inkabb magadat becsulod alul.


tildy
(nagyúr)
Blog

Now , let me see:
Works as an SW Development Engineer in Mobile Switching Center (MSC) and MSC Server (MSS) SW and System Design.
Tudom mi az az msc,(kapcsolokozpont) de meg sosem fejlesztettem ala.


Requirements:

Works in a product creation project with possible responsibility of a component of MSC/MSS.
lasd elozo hozzaszolas.


Works according to given tasks, along with the product process as well as the existing design instructions.
nem igazan....

Solves engineering problems. Applies knowledge and experience to find improvement possibilities.
Na ez megvan, azt hiszem

Freedom to Act
Carries out tasks/activities according to assignment and set guidelines. Limited degree of supervision and coaching needed. Makes decisions within set parameters, elevates others. Reviews priorities with supervisor. High personal interaction.

Fluency in English is a must.
ez sincs...

Application SW, Planning & Analysis, Communications systems, Mobile Networks, Network Services, Server SW
utalom az umlt, es az osszes tervezesi nyavalyat...

Ability to work
- in team
- among demanding conditions
- with complex issues, understand and clarify requirements customer requirements.
megvannak.

Positive attitude.
szinten.
Ugy erzem ehhez nem ertek, mert csak futolag tanultuk.Nem becsulom magam alul.Ettől én még Makó-jeruzsálem....

[Szerkesztve]


tildy
(nagyúr)
Blog

Jójó rossz volt a példa.Tegyük fel, azt mondom tudok javaban prograozni, aztan kiderul , hogy meg a hello world sem megy?Igeny szerint lehet a java helyen, corba, és egyeb nyelvek is....


gro0ms
(aktív tag)

Tényleg,sztem ide kapcsolódik. A jövőben tényleg nem lesz elég a nyelvvizsga a cégeknél, hanem (főleg külföldön, ahol nemvoltam és nemtom hogy megy) egy emberke megkér hogy beszélj az adott nyelven, és vagy jó, vagy sem?


fire_n_ice
(újonc)

No, az is igaz, hogy Te nem is kértél többet, ha jól tévedek!?


fire_n_ice
(újonc)

1etértek...
Ha túl keveset mondasz, akkor is elhajtanak, csak más rizsával...
...azért, mert alulértékeled Magad, mint mondta itt is valaki
Nekem pl. mondtak valami olyat, hogy nagyon kilógott a lóláb.
Idézet szabadon: ''Mégsem lépett ki a kollégánk, meggondolta magát''

Aztán olyan is van, -ha igaz-, hogy nem is keresnek senkit, csak tájékozódnak, mi a kínálat? (Legyen-e béremelés, vagy inkább felvegyenek újakat?)
...meg olyan is, hogy már megvan a jelölt, de fel kellett adni a hirdetést, formaságból...
...meg olyan is, hogy a hirdetés egy bizonyos (:konkrét:) személyre szól...
...meg
...meg
hány könyvet írtak már erről ? :)

A megoldás: akinek nincs protekciója, az MINDENT tudjon.
(: Történelem vizsga: mikor és hol volt ez és ez a csata, hányan haltak meg?
Név szerint? :)


TheVeryGuest
(senior tag)

Szerintem nem érdemes sokat foglalkozni azzal, amit az ilyen hirdetésekben írnak. A ''job description'' rész pont arra való, hogy eldöntsd érdekel-e. A ''requirements'' részből meg max az derül ki, hogy mekkora tapasztalat az elvárás. Nem tudom mennyire gondolják komolyan, hogy tapasztalattal rendlekező MSC fejlesztőt keresnek, elvégre nem tudom, hogy hány cég/iskola foglalkozik ilyesmivel. Ha komoly, akkor szerintem akár az Ericsson épülete előtt is toborozhatnák az embereket. Szóval tekintve, hogy kevesen értenek az adott területhez, lehet, hogy akár kezdőként is lenne esélyed. Az egyetlen dolog, ami betehet, hogy most volt leépítés az Ericsson-nál, lehet, hogy onnan pályáznak páran.
Azért is érdemes jelentkezni, hogy az interview-n megismerd a céget, illetve hallj valami konkrét dolgot is a munkáról.
Az UML-t meg nem szeretni kell, hanem használni. Szerintem minden fejlesztő (coder) utálja a dokumentációval való piszmogást, de a garázscégektől eltekintve mindenhol elvárás a tervezési fázisban való rajzolgatás, mesélés. Legalább az ember kiélheti a bölcsész hajlamait. Multiknál az idő nagy részét elviszi, a dokumentáció review-zása, egyeztetése. ;]
Ha úgy érzed nem vágod nagyon a GSM-et, akkor jelentkezz tesztelőnek, az arra pont jó, hogy alaposan megismerd a szabványt (legalábbis egy részét). Később még mindig válthatsz fejlesztőre.


tildy
(nagyúr)
Blog

Épp azt tettem.Jelentkeztem tesztmérnöknek (Komáromba)(Utálom pestet, de perpill ide jobb lenne mondjuk.Még keresgélek, fotex kilőve , mert túlképzett vagyok operátornak:F


Ja és a gsm-t nem villmérnöki nézőpontból vágom, hanem max csak informatikaiból.

Fire n ice:120-150 közötti sávot szoktam mondani.Én tudom, hogy mennyit ér amit tudok, ennél többet tuti nem, viszont azt furcsállom, hogy nulla munkatapasztalattal mernek ilyenek lenni az emberek, hogy szemrebbenés nélkül 150t kérnek. Nem bántáskép mondom, és remélem valaki meg fogja ezt az összeget adni nekik, egyelőre viszont azt látom, hogy nem igazán akarnaka sokat fizetni a cégek:(

[Szerkesztve]

üzenetek