AMD Ryzen 7 / 5 2***(X) "Pinnacle Ridge" (AM4) - Processzorok, tuning fórum

üzenetek

hozzászólások


fules:))
(őstag)
Blog

Alig több, mint egy év után már itt is van az első generációs Ryzen leváltója, a Ryzen 2000-es széria. A lapka ebben a szériában a Pinnacle Ridge nevet viseli, amelyben két darab CCX-be rendezett Zen+ magok foglalnak helyet. Architektúra szinten nem történt érdemi előrelépés, ugyanis ez egy tock generáció, ami azt jelenti, hogy az előző generációhoz képest csak kisebb mértékű órajelemelés, apró finomítások és javítások mentek végbe. A gyártás mostantól 12nm-es technológián történik a GlobalFoundries-nál, aminek köszönhetően ki tudtak facsarni még egy extra 200-300MHz-es magórajelet a korábbi dizájnhoz képest. Szembeötlő javulás érte a memóriavezérlőt és a cache-rendszert, ebből fakadóan jelentősen csökkent az operatív tár és az L2, illetve az L3 gyorsítótárak elérési ideje, a másodszintű cache esetében ez az előrelépés elérheti akár a 30%-ot is. Mellesleg az IMC jobban fel lett készítve a magasabb órajelű RAM-ok kezelésére, az eddigi tesztek szerint a 3600MHz CL14 konfiguráció is működőképes normál üzemi körülmények mellett megfelelő alaplap és RAM párossal.
Az új processzorokkal párhuzamosan debütálnak az X470-es chipkészlettel felszerelt deszkák, amelyekben a Pinnacle Ridge bizonyos boost funkciói kihasználhatóak lesznek. Fontos adalék, hogy az összes 2000-es szériába sorolt Ryzenek működnek a 300-as chipkészletekkel felszerelt alaplapokban egy BIOS frissítés után.

2018. április 19-én megjelenő modellek általános specifikációkkal:
Ryzen 7 2700X
- 8 mag/16 szál
- 3.7GHz alap- és 4.3GHz boost órajel
- 20MB cache (L2 + L3)
- 105W TDP
- Wraith Prism gyári hűtő
- $329 SEP

Ryzen 7 2700
- 8 mag/16 szál
- 3.2GHz alap- és 4.1GHz boost órajel
- 20MB cache (L2 + L3)
- 65W TDP
- Wraith Spire LED gyári hűtő
- $299 SEP

Ryzen 5 2600X
- 6 mag/12 szál
- 3.6GHz alap- és 4.2GHz boost órajel
- 19MB cache (L2 + L3)
- 95W TDP
- Wraith Spire gyári hűtő (LED nélküli)
- $229 SEP

Ryzen 5 2600
- 6 mag/12 szál
- 3.4GHz alap és 3.9GHz boost órajel
- 19MB cache (L2 + L3)
- 65W TDP
- Wraith Stealth gyári hűtő
- $199 SEP

4 magos Pinnacle Ridge processzorok nem érkeznek, ez a kategória marad a Raven Ridge CPU-k játszótere.

[ Szerkesztve ]


SECTORnooB
(addikt)

Enyém az első hsz!!! :D


SECTORnooB
(addikt)

Tesztek:
AnandTech: [link]
TechpowerUP:[link]
Tom'sHARDWARE: [link]
ComputerBase:[link]
TechSpot: [link]
TechRadar: [link]

[ Szerkesztve ]


lsc
(nagyúr)

Elég szégyen hogy MO. "legnagyobb" IT oldalán még hír sincs az NDA lejárta után. Tudom hogy nem vagyunk a legnagyobb piac, de legalább egy hír beleférhetne.


SECTORnooB
(addikt)

X470-es alaplapok és specifikációk a teljesség igénye nélkül: [link]


Szaby59
(veterán)

Max órajel elég csalódás, bár sejthető volt, hogy a "12" nm parasztvakítás inkább. 1.4V-on azért jó lett volna stabil 4.5 GHz-et látni, főleg a kevesebb magos verzióknál.

[ Szerkesztve ]


SECTORnooB
(addikt)

Igen, jó lett volna első nekifutásnak ez a 4,2-4,3Ghz és most a PR személyében egy 4,6-4,7Ghz-t látni,de jó, hogy ennek ellenére sikerült az IPC mutatón is csiszolni, a memória elérés javulása mellett.


XeeN
(senior tag)

Elég nagy ellentmondások vannak a tesztek között, de ehhez már hozzászokhattunk.


Beretvás
(addikt)

mesélj még kérlek. :U :U


Watchdog
(tag)

Az elég érdekes, hogy OC hatására lassulnak a játékok. [link]
Valami olyasmi lehet az optimum, mint a telefonoknál: pár gyors mag, + sok lassabb, de takarékos... :F


antikomcsi
(veterán)

Azt egy percig sem gondoltam, hogy a mostani pillanatra elárasztják a termékek a mi kis piacunkat, de nemhogy egy épkézláb, de leginkább semmiféle B450-s lapot nem látok vagy valami olcsóbb nem x470-est.

Olyan érzésem van, mintha az alaplap gyártók direkt szívatnák a vevőket és az AMD-t, azzal, hogy visszatartják az új lapokat, hisz ha piacon lennének csőstül, akkor ki venné meg a polcokon rohadó régi túlárazott portékáikat?

Nekem pont kéne egy gép, de ha már itt a 2000-s sorozat, akkor nem szeretnék 1000-s procit, és 300-as lapot venni. Egy 2600-as vagy 2600x tökéletes lenne, de X470 lapra és azokon rgb ledre semmi szükségem nincs.

Ez a rajt így komplexen, alulmúlta a várakozásaimat, pedig nem voltak túlzó igényeim.


XeeN
(senior tag)

Szívesen, miután bedugtalak az ágyikódba. Vess egy futó pillantást a TPU, Guru 3d, majd a Tom's hw tesztjeire... Meg fogod érteni mire céloztam.


#71823360
(junior tag)

TPU teszt olvasása közben nekem az volt a furcsa, hogy az AMD-k jobbak játékok alatt. Feltételezzük, hogy IPC-ben utolérték az intelt, de az órajel lemaradás miatt nem erre számítottam. Elvileg PH tesztet már reszelik egy ideje, iPon még várja a tesztcsomagot, majd ezeket átlagolom.

[ Szerkesztve ]


Beretvás
(addikt)

Jó lesz abból az arcból visszavenni. :K


SECTORnooB
(addikt)

Az AnandTech tesztjei azért mutatják ezeket az eredményeket, mert mindkét fél esetében már a meltdown és a spectre pecsekkel karöltve készítették. Butaság belemenni abba, hogy mivan ha nincs telepítve kék oldalról a pecs stb... nem egy tesztből kell kiszűrni átlagoljatok és letudtok vonni egy X következtetést.Szint úgy butaság abba is belemenni, hogy a 8400-as processzorokat nyílván nem Z-s lapba fogja hajtani a tulaj, hanem a szűkebb keresztmetszetű B-s H-s lapokban ami magával hoz "némi" lassulást is.
Hozzátenném azért, hogy ez a topik sem a hit gyülekezete és elsősorban szakmailag kell megnyilvánulni az indulatokat tartogasd másnak.

[ Szerkesztve ]


Beretvás
(addikt)

ahhoz kellene a 8 elemi..:D

na igen épp ezt felejti el mindenki , hogy ott a tdp limit a kékeknél. valamint hozza a kékek szintjét kisebb órajelen. jó van pár % elmaradás de akkor is szép teljesítmény ez amit letettek..:D

[ Szerkesztve ]


XeeN
(senior tag)

Az első hozzászólásomban nem volt semmi kivetnivaló. Különböző forrásokból származó tesztek alapján írtam amit írtam, és tartom is magam hozzá. Ha tetszik, ha nem, nagy a szórás az eredmények között. Ne keverjük ide a TDP-t, chipsetet, különböző patcheket, mert az átlag vásárló nem ezeket nézi, hanem a "számokat a diagramok végén".

A hit gyülekezete mondatot nem értem. Egy árva szót sem írtam az AMD-ről, vagy az Intelről. A "mesélj még" illetve az "ahhoz kellene a 8 elemi.." így ismeretlenül viszont egy kicsit durva.


edari
(őstag)

Tpu tesztje több furcsaságot is tartalmaz (i5 7400 pl 1-2 játék alapján best buy a maga 3ghz-es órajelével).


SECTORnooB
(addikt)

"A hit gyülekezete mondatot nem értem", "az átlag vásárló nem ezeket nézi, hanem a "számokat a diagramok végén"."
Pedig eléggé magától értetődő, de látod látod ellentmondás van bőven, az hogy a felszínes user csak a számokat nézi a diagramok végén félre vezető, mert nem biztos hogy ezeket az eredményeket tudja majd otthon a 4 fal között reprezentálni B-s lapban 2'''''Mhzs memória kittel.Hogy "nagy a szórás" a tesztek között az elöbb említett meltdown pecs nagyobb részben a felelős, lehet trükközni vele hogy nem teszi fel, de a mezei user erre nem fog nagy figyelmet fordítani.
Minden teszt szubjektív, mert minden tesztelőnek más és más tesztkörnyezet jut. Ha az összes tesztet átlapozzuk és tanulmányozzuk fel lehet állítani egy reálisabb prognózist, amely azt mutatja hogy szépen fejlődött a Ryzen az első generációhoz képest, több helyen felveszi a versenyt a konkurenciával és van olyan környezet ahol jobb is és pont. Mindenkinek mások az igényei és a likviditása, így eltudja dönteni melyik gyártó termékét részesíti előnyben.


sutyi^
(senior tag)

Beállít egy 4.2GHz-es FIX P0 states "OC" órajelet, ami a 2-4 magnál többre nem skálázódó játékokban alacsonyabb átlag órajelet fog eredményezni mintha az XFR2 + POD dolgozna. Ebből kifolyólag alacsonyabb számokat kapsz majd a végén még ha nem is sokkal.

Teszteket ha átnyálazod akkor nem igazán érdemes foglalkozni a tuninggal, mert az XFR2 és Prec. Overdrive gyakorlatilag teljesen jól kiaknázza a hűtésben rejlő lehetőségeket.

Szóval ha dobozos coolernél egy-két gondolattal jobb hűtőt raksz rájuk, akkor csodaszépen fognak all-core terehelésnél is 4GHz vagy akár fölötte is tanyázni a magok.

[ Szerkesztve ]


turistakolbi
(aktív tag)

Na. Ryzen 7 2700X és társai. Ahogy néztem X370 lapokban is 1,3-1,4 v core mellett 4200 körül mozognak a frekik. Új lapokkal XFR 2 vel. megy 4300 körülre.
B350 lapos testet még nem találtam. De a javított késleltetés, sokat segített a játékok alatt elért fps-eknél.
Már csak el kell dönteni, hogy +35 ezer ráfizetéssel megéri-e +400 mghz/szálon (1,3v core 3800-> 4200) Sajna Bár láttam már teszteket, hogy bios manuális állítással 4400 on járatta a srác stabilan. 1,45vcore val. SZóóóóval. még nincs lefutva minden.
XFR 2 nagyon baráti. Konkrétan jobban megy a gép, ha alapon hagyod, mintha OC-zod. manualba
GG AMD. Érdekel valakit a r7 1700 am ? :P


sb
(veterán)

Ez hol látszik, hogy ennyivel jobban megy turbóval és XFR2-vel? CB teszten néztem tüzetesebben, de ott pl. az 370-470 lapok között semmi különbség nem volt.


turistakolbi
(aktív tag)

tegnap este youtube-n láttam valami srácot, ahol próbálgatta, és kevesebb fps-e volt manual oc val mint xfr2 vel. lehet csak bug. vagy fake. De itt egy vidi, ahol pont az ellenkezője van. 4400 All core.
https://www.youtube.com/watch?v=zqMRY49qheM


antikomcsi
(veterán)

Én leginkább játék tesztekben láttam, hogy gyári beállításokon akár 10%-al több fps-t ért el a rendszer, mint fix oc-vel. Persze volt ahol csak pár százalékkal volt több, de mindenesetre elgondolkodtató, hogy sehol nem hozott plusz fps-t a tuning, sőt....


Beretvás
(addikt)

Kérdés milyen játékokkal tesztelték? :F


vaakuum
(őstag)

Erősítsétek meg azt a mondást pls, hogy ha egy 2600 vagy 2700-es prociban gondolkodom, de egy b350-es lapba menne, akkor ugye totálisan fölösleges az x-es változatra még csak gondolni is, hisz xfr ugysem fog menni benne? :F
:R


turistakolbi
(aktív tag)

Figy. Szerintem itt is válogatottak a cpu-k. az én 1700 am istennek sem volt hajlandó 3900 fölé menni. 1,4 volt felett sem. az X es változatok akár a 4000-4100 at is elérték. (Bár lehet hogy a B350 tomahawk alaplapom a ludas, de kétlem)

Szóval szerintem A 2xxx szériánál is válogatottak a cpu-k.

[ Szerkesztve ]


SECTORnooB
(addikt)

Is-is, anno az én 1600 asomba is maradt még 100-150mhz és én biztosra állítottam, hogy a lap volt a ludas, de jól sem sikerült :))
Ezért jön most hétfőn az Asus X470 Prime Pro nem fogom a véletlenre bízni :D


turistakolbi
(aktív tag)

Elnézve a teszteket, irigykedem :D
Én egyenlőre kivárok, mert csak egy Rx580-am van. (egyenlőre.... várom a 7nm AMD kártyákat, vagy az új Nvidiákat)
Bááár ha sikerült találnom olyan tesztet ahol a B350 lappal értelmesen lehet tuningolnia a 2700x et 4200-4300 akkor :P megéri a +25-30k-t nekem :D


sb
(veterán)

Ezt értem, és az oka is világos ha megy az XFR2. Csak nem találtam erre példát mert nem néztem át minden tesztet. Azért kérdeztem hátha van vmi konkrét ajánlás.

A CB tesztben meg épp annyit mértek ki, hogy 370 vs 470 nincs különbség, tehát az XFR2 nem sokat dobhat.
Ha meg az nem megy akkor tudtommal a turbo ugyanúgy viselkedik, mint az 1x00 szériánál. 1-2 mag felett már az allcore turbo-t tudja "csak" minden mag.


vaakuum
(őstag)

Én jelenleg azt gondolom, hogy nekem nem éri meg a 9-10ezres felárat (kb. 17% árban) 150 Mhz alapórajel növekmény. Amit ki lehet hozni az x nélküliből, akkor annyi lesz. Úgysincs szerencsém soha a chiplottón.
Az egyetlen bánatom, hogy a 2700-ast is 100 fölötti áron látom. Nem tudom, mennyi lesz a reális/végleges ára, de ennyit nekem nem ér, akkor már legyen egy 2600-as.


mope
(tag)

Sziasztok!

Előrendeltem egy 2700X-re és egy ASUS ROG STRIX X470-F GAMING alaplapra.

Még DDR3-as memókat használok, mi a véleményetek, milyen memória menjen mellé, milyen időzítéssel? TridentZ-n gondolkodom 3200Mhz-en, olyanon ami a QVL listában benne van.
Figyelnem kell egyéb tényezőkre a mem-nél?

:R


SECTORnooB
(addikt)

Jó lesz ez így, ha olcsóbban meg akarod úszni Prime Pro-t ajánlom ugyan azt tudja.


Molyzsa
(tag)

Valaki a ROG CROSSHAIR VI HERO laphoz kipróbálta-e már az új 6004-es BIOS-t?
(Update AGESA 1.0.0.2a).
Bár a jelenlegi 3502-essel sincs semmi bajom, csak furdal a kíváncsiság :D

Bocs rossz topik :))

[ Szerkesztve ]


Maelephant
(tag)

Szerintem meggyőző CPU lett, annak ellenére, hogy játékokban (elsősorban 1080) néhány esetben megelőzi a 8700K.


Feriboy2
(aktív tag)

jó hír! a b350-es alaplapokban is működik a precision boost 2 és az xfr 2!!!
[link]
[link]


MaxxDamage
(veterán)
Blog

Várjuk az új széria teszteket, tapasztalatokat, véleményeket. :R
Én lehet egy B350-F Gaming lap + 1600X párost váltok valami csúcs X470 lap + 2700X párosra.

MD
L


SECTORnooB
(addikt)

Ha csak játék lesz szerintem fölös a 2700x szörnyeteg.


SECTORnooB
(addikt)

Ez egy jó hír :K


MaxxDamage
(veterán)
Blog

Csak úgy lesz, hogy legyen :DD
Gép tele van játékokkal, de idén 1x ha játszottam pl. GTA 5-el. :K :B
Lehet inkább 1800X lesz. 1800X Vs. 2700X? (kettő között hány %-os különbség van?)

MD
L


vaakuum
(őstag)

Egyébként tényleg mi az oka, hogy a 2700 és a 2700x között alig 4-5 eFt különbség van?
Ennyit ér az xfr? Vagy tényleg csak arról van szó, hogy az x nélküli sima procira ráeresztve egy allcore tuningot közel hasonló eredményt ad, mint ha xfr-ből 2 mag kapna 100-150 Mhz többletet, a többi meg egy kicsit kevesebbet?

A sima procinál is fentebb megy a tdp keret tuning esetén, ugye?


SECTORnooB
(addikt)

Áá, generáción belül ne cserélj, 2700x kerek 100 mátyás a földönkívüliéknél.


SECTORnooB
(addikt)


mope
(tag)

Vizet én is kapom hozzá... Mit tervezel vele? Eladod vagy hasznalod vele?


propetya85
(őstag)

Nice ;)
Egyenlőre ahogy néztem a teszteket nekem nem éri meg a váltás 2700X-re :O ..
Pedig nagyon reménykedtem egy kiemelkedő single core teljesítmény növekedésben , de nem annyi lett mint vártam , így egyenlőre marad a 1600X :B ;]
Teszteket várjuk ;) :K
Az AIO-n cserélném a gyári ventiket a helyedben akasa Viper vagy Apache párosra, a pasztát meg Kryonautra és már beljebb leszel pár fokkal és halkabb is lesz ;)

[ Szerkesztve ]


Molyzsa
(tag)

A RAM-okat lehagytad a képről :D
Sok szerencsét a cucchoz.


SECTORnooB
(addikt)

Mert azok a régiek,játék víz eladó sorba kerül :D


SECTORnooB
(addikt)

Elkopott a menet a Windale lefogatoba így ma biztos elmarad a full OC. :(
Rohadt műanyag alkatrészek.

[ Szerkesztve ]


turistakolbi
(aktív tag)

Műanyag ? :D nekem is az van, és minden fém. (szétnyaltad a csavar a csavarhúzóval mi ? :P R.I.P.)
Bár az én emlékezetem az eléggé hiányos és megbízhatatlan. De nem emlékszem műanyag alkatrészre a windale6 nál


joysefke
(addikt)
Blog

Ez mennyire lehet valódi?

8600K 5.2GHz vs 2600X 4.3GHz 1080Ti, 3200MHz RAM

https://www.youtube.com/watch?v=qqSU3uZAcJ0

A játékok többségében nyer a 2600X ...

[ Szerkesztve ]

üzenetek