Apple notebookok - Notebookok fórum

üzenetek

hozzászólások


vadászcsiga
(félisten)

Tisztogatás közben sikerült az egyik billentyűt úgy leszednem, hogy nem tudom megfelelően vissza pattintani, teljesen beszorul miután benyomom a helyére. 6 másikat meg simán ki be raktam. Hol lehet venni 1db-ot? Konkrétan a pont/kettőspont bill kellene.


OgreImre
(senior tag)

Sziasztok!
MacBook Pro 16" 2019 (intel), macOS Sonoma 14.4.1 rendszeren nem tudom feltenni egyik programomhoz (Archicad 20) a frissítést.

Az a Java verzió van telepítve ami kell a programnak. Nem tudom engedélyezni ezt a plugint, csak a "Move to trash" vagy a "Cancel" a lehetőségem. Miután valamelyik opciót kiválasztom, csak utána jelenik meg a rendszerbeállításoknál az "Allow Anyway" lehetőség, de addigra a telepítő bezárul.

Néhány napos macOS felhasználó vagyok, új a témában. Mit tehetek, köszönöm.


CharlieDrop
(veterán)

Az allow anyway-re elég egyszer rányomni, utána emlékezni fog rá, ha újra elindítod


Pano
(addikt)
Blog

Háát. Szerintem külön venni nem lehet.
Max megpróbálhatod a szervizeket, hátha van nekik elektronikai hulladékuk, amiről le tudják szedni.


OgreImre
(senior tag)

Igen, erre én is gondoltam, de mintha minden próbálkozásnál kapna egy időbélyeget a plugin, tehát a fájlnév mindig más :S


HoTDoG
(tag)

Egy hónapja vettem egy M3 Air-t. Az M2 megjelenése óta szemezgettem vele. Elég sokáig néztem a piacot, teszteket, élőben, mindenféle laptopokról.
Ahogy írtam is amikor megvettem az Air-t, még a HP Dragonfly G4 sincs a közelében érzésre, anyaghasználatra, volt nálam pár napig. Pedig az újonnan kicsit magasabb kategória árban. Egyszerűen a Windows laptopok nem hozzák azt a minőséget összeszerelésben. Ha nem a touchpad lötyög, akkor minimum a space bar, de ha az sem, akkor a teteje olyan könnyen benyomható, mint egy papírlap.
Az új inteles Asus Zenbook a boltban már attól nagyon meleg volt, hogy kint volt rajta a fix demo képernyő az árról és a specifikációkról. Pedig abban venti is van - jó hangos. A 120HZ Oled meggyőző, de minden más felejtős az Air-hez képest. Az Air-t még nem éreztem melegnek, miközben fut a Parallels alatt a Windows, mindkét oprendszeren böngészők, alkalmazások megnyitva. De egy videó vágás biztos megizzasztaná.

Viszont a Win 11 szerintem nagyon feljött. Pár hete volt 20-25% kedvezmény Parallels-re, le is csaptam rá. Így tudom használni mindkettőt egyidőben, iszonyú gördülékenyen. Az Office, Outlook, Teams termékek sokkal összehangoltabbak Win alatt, így nem tudom megkerülni. Fájlkezelésben, ablakkezelésben pedig szintén erősebb a Win.
2012-ben volt először egy MacBook Pro-m. Kicsit komolytalan, hogy azóta is egy fizetős alkalmazást (magnet) kellene megvennem, ha olyan szintű ablakkezelést szeretnék, mint windows alatt.

Emellett az Apple kicsit lemaradt az AI vonalon - legalábbis úgy tűnik egyelőre - és a Copilot-tal a Microsoft rendesen elhúzott.


M1995
(aktív tag)

Magnet helyett Rectangle? Mac más az ablakkezelés, megszokás kérdése.

Az Excel, Outlook, Teams szerintem is objektíven Windows alatt jobbak, főleg komolyabb profi dolgokra. Otthoni általános használatra viszont az Apple csomagja is kényelmes. (szebb?)

Fájlkezelés már szubjektív kinek hogy, szerintem a Mac jobb. Smart folder, tag, preview, pdf kezelés, keresés, oszlopnézet, akár saját háttér egy mappának...
Win11 passz, Win10 emlékszem külön powertoys kellett komolyabb átnevezéshez. (erről az jutott eszembe régen dobtam egy hátast, hogy Mac engedte a megnyitott fájlt átnevezni, régen Win kiírta nem lehet amíg használatban van, vagy hogy régen azért lett 3 karakter egy kiterjesztés, mert a régi Win csak azt tudta, így lett a jpeg fájl jpg, aztán később már tudta Win is)
Más rendszerek, egyik célra ez jobb, másik célra az jobb. Parallels jó módszer mindkettő használatára.

AI: most jön nyáron a WWDC, erről fog szólni. Az Apple ilyenekben mindig kicsit hátrányban lesz, mert ők nem olyan szinten gyűjtik az adatot mint a Microsoft és a Google. A Microsoftot sorra perelik az újságok copyright miatt, ők lenyomják a Copilotot az emberek torkán a Windows, Edge és Office felületén mint a Binget, már a Copilot gombos billentyűzetek is készülnek az OEM partnereknél. Apple-nél szerintem azzal csomagolja a marketing az AI hype-ot, hogy ők tisztán dolgozzák az adatot és bizonyos feladatok csak helyi eszközön inkább, ha kell ott van de nem olyan tolakodóan. Sok pénzt költöttek AI startup cégekre, Apple nem elsőként akar ott lenni, hanem jól és ha a Microsoft Copilot erőltetése olyan gáz lesz mint a Bing tukmálása... az is külön téma melyik AI-t mire reklámozzák, Microsoft azzal csinál neked Excel táblázatot ami irodistáknak kevés, otthoni usernek nem olyan érdekes, Apple meg berakja a jópofáskodásokat és széles rétegnek hasznos dolgokat: pl. a Safari Web Eraser funkció jól hangzik és ilyet a reklámokban utazó Google és Microsoft nem hiszem fog csinálni, Apple user meg azt látja kényelmesebb Safariban netezni.

Apple to unveil AI-enabled Safari with iOS 18 & macOS 15


madgie
(titán)

Az utóbbi időkben tényleg ritka, de érdemes a pontos azonosító alapján az alin, ebayen, vagy hasonló helyen szétnézni, a kettővel ezelőtti Macbook Pro-m "S" gombja le volt kopva, valahonnan onnan szereztem egyet.


CharlieDrop
(veterán)

Hű. Ez fura. Ilyennel nem találkoztam még. Tuti minden rendben az appal, amit letöltöttél?


-Skylake-
(addikt)

[link]
lap aljan pirossal kiemelve a lenyeg.

btw nekem is van egy ismerosom aki cadezik macen. o mondjuk meg magasabban repul mint te, mert vett egy macet, megvette a paralellst es abban futtat autocadet. sokszor kerdeztam mar tole hogy ebben mi a logikai igazabol, de ertelmes valaszt meg sosem kaptam ugyhogy engedd meg, hogy kiprobaljam rajtad is a kerdest :
-
mi a logika abban, hogy MUNKARA veszel egy olyan gepet, aminel konkretan boritekolhato a szopas ? miert jo egy egyertelmuen es kimondottan windows fokuszu sw-t macen hasznalni ? ebben mi a funky ?

[ Szerkesztve ]


Pano
(addikt)
Blog

miert jo egy egyertelmuen es kimondottan windows fokuszu sw-t macen hasznalni ? ebben mi a funky ?

Ugyan ezt a kérdést tettem fel, amikor a vállalat ahol dolgozom elkezdett minden kis -és középvezetőnek macbook air-t osztani. Mindezt úgy, hogy az egész vállalati infrastruktúra microsoft office-ra/azure épül és rohadt sok windows specifikus szoftveres ügyekkel foglalkozó team van (IT).
Ők se nagyon tudtak erre értelmes magyarázatot adni a hosszú akku üzemidőn kívül. Jó pár kolléga könyörög azóta, hogy "vigyék a picsába" és adjanak valami thinkpadet vagy bármit, mert az adminisztráción kívül nem tudnak vele rendesen melózni. De nem. Valahogy nem jut el a tudatig, hogy nem mindenki tolja remote desktop a melót.
Le merem fogadni, hogy valami beszerző vagy valaki meg lett kenve. Másra nem tudok gondolni.
Legalább a meetingeken screensharing közben menő a macos desktop :DD

[ Szerkesztve ]


OgreImre
(senior tag)

A gépet most vettem másodlagos gépnek, hogy megismerjem ezt a rendszert is. Van windows gépem munkára külön. De ha utazom, nyaralok, nem otthon vagyok stb. akkor jól jönne, ha ezen is tudnék ügyködni, mert sajnos kell.
Az, hogy egyértelműen windows fókuszú lenne az Archicad program az annyira nem igaz, hogy az M3-as MacBook Pro Apple reklámjában ezzel a programmal is promózzák a gépet.
A Paralells az nálam is befigyel majd :)


nbwpv9
(csendes tag)

sziasztok!
Az normális, hogy 1 hetes Air M2 nem tölti fel teljesen az akksit? Optimalizált akkutöltés be van kapcsolva és tegnapelőtt 91%-ig, tegnap pedig már csak 82%-ig engedte tölteni a gépet. Ennyire komolyan lekorlátoz?

Van iPhone-om és Watch-om is, egyikben sem láttam még megállni a töltést 100% előtt, pedig be van kapcsolva ez a funkció mindenhol.

Eddig két munkanapot használtam csak teljesen akksiról a laptopot, 20-30% közé merítve, pl a tegnapi 82% korlátozás előtt is napközben. Le kell merítenem fullra, hogy méltó legyek az utolsó 20% kapacitásra? :D


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Az optimalizált töltés lényege (lenne, ha következetesen működne, de ehhez atomóra pontosan kiszámolt használati szokások kellenek), hogy nem engedi teljesen feltölteni akkor, ha feltételezi, hogy nincs szükséged a teljes töltöttségre.

iPhone esetén például éjszaka csak 80%-ig tölt, majd reggelre belecsurgatja a maradék 20%-ot.

[ Szerkesztve ]


Parson
(addikt)

Nos több magyarázat is létezik.
Pl stabilitás. Kolléga lehet abban bízik, hogy a Mac alatt futtatott windows alatt futtatott CAD stabilabban / hatékonyabban fut mint a szimplán windows alatt futó. :DDD Én inkább várok a natív támogatásra, de tény, hogy már herótom van a winfos instabilitása miatt. Komolyabb CAD rendszerek egyszerüen nem müködnek hatékonyan windows alatt. 'Sajnos' volt idöm anno UNIX rendszer alatt dolgozni CAD rendszerekben (Pro/ENGINEER , CATIA v4, picikét még I-DEAS is) és a különbség mint ég és föld között...

Másik pl: Egyszerüen Mac környezet-fan a kolléga, és feláldozza az extra kellemetlenségeket a CAD futtatássa során a Mac adta többi kényelem oltárán... mert NEKI ez vált be és ez müködik jól az ö számára. Mindannyian tudjuk jól, hogy néha hozunk olyan döntéseket, amik számunkra jobb és fontosabb, mint a nagy többség által megálmodott 'realitás' - és ezeket néha nem is egyszerü megmagyarázni a kvintesszenciális szintü komplexitása miatt. :)

No de a konkrét magyarázatot majd a kollégától kérd, mert én a fentiekben csak tippelgettem. :)

[ Szerkesztve ]


moleculez
(veterán)
Blog

Nem akarok hülyeséget mondani de a sokmillás WS-eken ezeket nem vmi Linux distro alatt futtatják? :F Mintha valami ilyesmi rémlene.


Parson
(addikt)

Elöfordulhat, egyáltalán nem hülyeség... de én kb 16 éve csak windows-on dolgozom, mert ezidö alatt minden kedves megrendelö (cég) ezt biztosította. Hozzáteszem Freelancer üzemmódban is (HP) MS Windows munkaállomásaim voltak, mert akkor számomra csak az volt az opció. Bár azok is relative sokkal stabilabbak voltak, mint manapság a Lenovo ThinkPad - MS Windows + CATIA v5. Persze én is csak saját (és közvetlen környezetemben elöjött) tapasztalatokról tudok beszélni (vagyis írni).

[ Szerkesztve ]


CharlieDrop
(veterán)

Hjah, az biztos, hogy az új Asus-t nem próbáltam, csak a meglévőhöz tudom hasonlítani. Persze az Air is egy tömb, az akkuja verhetetlen. Ár/értékben viszont még 8GB RAM lenne az ideális, hogy igazán merjem még terhelni (a 8 eleve kevés, de annyira össze van rakva a rendszer, hogy meg sem érezni, hogy kifogytam a memóriából, Windows már rég olyat szaggatna, hogy kidobnám :D), akkor viszont az Air már jóval drágább.

Ami viszont még megdöbbentőbb az egészben, hogy el sem tudom képzelni milyen lehet, egy M3 max 128GB RAM-mal, szerintem az tényleg azon keveseknek való, akik olyan programot/kat használnak, ami ki is használja ezt az erőt. :Y


Parson
(addikt)

'Ami viszont még megdöbbentőbb az egészben, hogy el sem tudom képzelni milyen lehet, egy M3 max 128GB RAM-mal, szerintem az tényleg azon keveseknek való, akik olyan programot/kat használnak, ami ki is használja ezt az erőt.'

Pl. CAD kinematikai szimulációkban nagy elemszámú összeállitásokkal elég szépen lehet zabáltatni a memóriát. De ezt csak érdekességképpen írom, jó ideje nem csinálok ilyet mostanság én se - (egy-két alkalommal nagy robot rakódórendszerek virtuális mozgatásánál jött elö elég szépen ilyen probléma számomra / -unkra).

[ Szerkesztve ]


CharlieDrop
(veterán)

Sejtem. És ugye azért az nem egy átlag user munkája.
Nekem is kellemesebb lenne a 16GB, pedig nem hardcore nyomom, de pikk-pakk összejön 4giga virtuális memória foglalás. :R

üzenetek