Arch Linux - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

hozzászólások


Lenry
(félisten)
Blog

az, hogy Lenry nem ért az OPNSense-hez.


Archttila
(veterán)
Blog

Akkor vegul megoldodott :) mondjuk nem semmi, hogy ebbol a halom hunglish-bol debugolsz... :D de hat gondolom szeretsz veszelyesen elni :D


BoB
(veterán)
Blog

[Making dbus-broker our default D-Bus daemon]

We are making dbus-broker our default implementation of D-Bus, for improved performance, reliability and integration with systemd.

For the foreseeable future we will still support the use of dbus-daemon, the previous implementation. Pacman will ask you whether to install dbus-broker-units or dbus-daemon-units. We recommend picking the default.


whbear
(senior tag)

Sziasztok! Arch KDE-ről van szó. Pár héttel ezelőtt egy frissítés után az óra a taskbaron eltűnt. Ott van, de nem jelenik meg rajta semmi. Évek óta semmi baja nem volt. Megpróbáltam az időzónát állítani, kompozitor ki be, xf86-video-intel fel le, konfig, minden. Semmi eredmény. Minden más jól jelenik meg. Azt vettem észre, ha hozzáadom az óra widgetet a taskbarhoz újra akkor az első újra indításig vannak rajta számok. Újraindítás után csak a helye van meg üres mezővel. Annyit vettem még észre, hogy az SDDM bejelentkezéskor a jelszó beírásakor nem jeleníti meg a fekete pöttyöket. Csak egy karakterrel tovább lép a kurzor és háttérszínű marad mint ahogyan az óra is a tálcán. Esetleg valami ötlet?


whbear
(senior tag)

Problem solved. Átváltottam egy másik témára, majd vissza a Breeze-re és megjavult.


baloo79
(tag)

Akit érdekel, megjelent a tényleg legutolsó, 2024.02-es MagyArch ISO!
Letölthető Google Drive-ról, illetve MEGA-ról is.


májkimiki
(őstag)

Mi történt velük?


baloo79
(tag)

Szia!

A MagyArch fejlesztője átnyargalt NixOS-re, azzal foglalkozik manapság.


attilav2
(őstag)

Firmware problémám támadt a másodlagos gépem, Giga B85M-HD3-R4 integrált realtek gigabit lanjával Arch alatt a legutóbbi frissítés óta. IPV4 nem működik, dmesg kábelhibákra panaszkodik(linksebesség visszavétele). Más rendszerekbe bootolva(MacOS Windows) megy rendesen a net, linksebesség marad 1Gbit-en. Illetve, ha újraindítással bootolok más rendszerbe akkor a nem működő IPV4 és a linksebesség csökkentése ugyanúgy előjön. De ha az Arch-on leállítom a gépet, és újra bekapcsolva más rendszerbe bootolok akkor normálisan működik az integrált lan. Ebből gondolom hogy firmware probléma lesz. Próbálkoztam lts és zen kernelekkel, a hiba megmarad sajnos. Valamit nagy elkúrtak a realtek firmware-ban Arch alatt. Hogyan tudnám megoldani a problémát ? Esetleg elérhető valahonnan, megbízható forrásból, gyári realtek firmware, illetve annak különböző verziói ? Firmware cserélgetéssel próbáélkoznék, hátha.

[ Szerkesztve ]


sztpega
(tag)

Lehet ez a gondod?
[link]
Nekem nincs gondom Manajron, de ezt írták megoldásnak:
Edit /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf to add:
[connection-dad-default] ipv4.dad-timeout=0

That disables Duplicate Address Detection (DAD)
Restart: $ sudo systemctl restart networkmanager

[ Szerkesztve ]


attilav2
(őstag)

DHCPCD-t használok, de ha ezt ott nem lehet beállítani akkor teszek egy próbát network mangerrel. Szerintem firmware probléma lesz ez, nem beállítási(Hiszen más rendszereken is előjött a probléma ha betöltve maradt a hibás lan firmware), de hátha megjavul ettől.


attilav2
(őstag)

Nem jött be, de sejtettem hogy nem működik ez a megoldás. Egy másik, pl.ubuntu linuxból kiszedek egy jól működő realtek lan firmware-t. Ubuntu unity-t bootolva jól működött a lan.


vargalex
(félisten)
Blog

Van a wikin egy pár Realtek (konkrétan Gigabyte integrált NIC-es is) specifikus troubleshooting is. Ezeket nézted már?

[ Szerkesztve ]


attilav2
(őstag)

Azthiszem feladom, próbálkoztam a hivatalos (realtek) oldalról letölthető driverrel(r8168-8.052.01.tar.bz2, az arch féle r8169-et blacklistre tettem), ipv4 továbbra sem megy, pl prohardvert az ip begépelésével sem érem el, megpingetni sem tudom(hálózat elérhetetlen). Az 1Gbit-es linksebességet viszont úgy tűnik stabilan tartja. Csak ipv6-os oldalak jönnek be. MacOS, Windows alatt normálisan megy az integrált nic. Van axagon ade-src usb-s nic-em, de azzal is hasonló tapasztalatom van arch alatt, mivel az is realtek chipes... Lehet rendelni kéne valahonnan egy asix chipes usb-s nic-et, de magyarországon ilyet nem forgalmaznak tudomásom szerint, max aliról lehetne rendelni, de külföldről nem merek, macera a vámeljárás, angolul sem tudok annyira jól, ha valami gond lenne a rendeléssel/szállítással h reklamáljak. Rakok debiant arch helyett.

[ Szerkesztve ]


vargalex
(félisten)
Blog

Nekem a fiam gépében és egy régi gépben is Realtek integrált NIC van (az egyik Gigabyte alaplap). Semmi gond nincs velük Arch alatt.
Illetve az ASRock J3455-ITX-ben is Realtek NIC van, ott sincs gondom.
Merre vagy helyileg? Szívesen kipróbálnám azt az USB-s NIC-et...

Nekem 3 db TP-Link UE300 USB-s NIC-em van, azok is mennek. Szintén Realtek chip-es.


attilav2
(őstag)

Akkor nem marad más mint az arch újratelepítése 0-ról, vagy debian. Szegedi vagyok, te meg a fővárosi vagy ha jól tudom.
Valamelyik csomag elk*rta a hálózati beállításokat, fogalamam nincs merre keressem a hibát. Valószínűleg valami a nic firmware-t fekteti meg arch alatt(mert ha újraindítással megyek más rendszerre akkor hasonló hibák jönnek, kikapcs/bekapcs-os reboot-kor teljesen jó más rendszerek alatt a nic), tippem sincs mi lehet.


attilav2
(őstag)

Merre vagy helyileg? Szívesen kipróbálnám azt az USB-s NIC-et...
Ha már a felajánlásoknál tartunk szívesen kipróbálnám a Dynalink-DLWRX36-ot, mivel autista vagyok, nem merek külföldről rendelni(pláne ilyen nagy értékben), angolul alig tudok, a vámeljárástól is félek. A Dynalinkre viszont kíváncsi vagyok abból a szempontból hogy anyám Unisoc Tiger T618-as Galaxy Tab A8-asával szakadozna e a wifi, mert az AC57U-val szakadozott, és AX3200-al is szakadozik(mindkettő mediatek-es). Hátha qualcomm-os ap-val nem kapcsolódna le a wifiről. Megmutattam neki hogy kapcsolódhat újra, de akkoris macera. Meg arra is kíváncsi vagyok hogy a torrentet hány megabájt/s-al töltené a dynalink, az AC57U(amit ap módban seedelni használok hogy ne kelljen járatni egy pc-t) 5-10megabájt/s-al tölt le.

[ Szerkesztve ]


attilav2
(őstag)

Érdekes, a dhpcd.conf volt statikusra(192.168.0.66-ra azthiszem) állítva mert az archer c7v5-öt flasheltem át openwrt-re tftp-n. Most működik az ipv4 h visszaálítottam dhcp-re. Próbálkoztam networkmanagerrel, leállítottam és kikapcsoltam a dhcpcd-t, de továbbra is fennált az ipv4 probléma mialatt a networkmanager ment. Érdekes hogy a dhcpcd-ben beállított statikus ip okozhat linksebesség anomáliát, meg check cabling üzenetet a dmesg-ben.
Ez a zárt r8168 driver stabilabbnak tűnik ami a linksebességet, link stabilitást illeti. A r8169-el gyakran volt link up/down, a gyári r8168 stabilan tartja a link-et.

[ Szerkesztve ]


vargalex
(félisten)
Blog

Nem lehet, hogy a statikus IP miatt valami szolgáltatás dobálta a linket, ami a net elérést check-elte? Mert így nyilván az nem volt a gépen.


attilav2
(őstag)

Lehetséges.
Egyébként a viszonylag gyakori link up/down az a mediatek switch hülyesége miatt is lehet, ezt már az AC57U-nál is megfigyeltem(normál üzemben mindig 1gb/s-re áll vissza a link), mert amikor az archer c7v5(atheros SoC, atheros switch) volt itthon egy rövid ideig használva(a gyenge wifi és gyenge SoC miatt nem vált be), akkor nem volt tele vezetékes háló fel/le csatlakozással az openwrt log.
Ezért is érdekelne a qualcomm-os dynalink, jó lenne ha 2 hétig tesztelhetném :) Persze csak úgy add kölcsön hogy már openwrt-sítve van. Ha kölcsön akarod adni, akkor ne futárral küldd le, nehogy elvesszen(ahhoz drága), ha pesten járunk valamikor lehet át tudom venni, vagy öcsém lehozza nekem(ha gyál-ig el tudod vinni).

[ Szerkesztve ]

üzenetek