ASUS routerek - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Asus router-ekről általánosságban, hibaelhárítás, tesztek/tapasztalatok, tanácsok, firmware-ek, stb kibeszélése.


TeeJay
(félisten)

akinek kell valódi tapasztalatról infó
annak ezekben tudok segíteni
AC66U B1 (eladtam 8hónap után)
AC58U és AC57U (4napig teszteltem mindkettőt aztán vissza vittem üzletbe)
AC65P ez van jelenleg és maradni is fog :R


kalolaci
(senior tag)

Az ac57u-hoz képest, megérte a felárat? Magyar nyelv, upnp funkció van benne?

[ Szerkesztve ]


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Az összes AsusWRT-s eszközben van magyar nyelv.


Magga
(aktív tag)
Blog

Nálam két Ac57u és egy N18u dolgozik a házban. Eszméletlen, hogy az n18u 2,4 GHz-es wifije mennyire jó. Sokkal "erősebb", mint az Ac57u wifije...
Egy kicsit sajnálom, hogy a 65P tesztje nem korábban készült, nem sajnáltam volna az a pár ezer forintot még pluszban érte.

[ Szerkesztve ]


szabochris
(aktív tag)

Nekem ac66u b1 van, nagyon meg vagyok vele elégedve!


TeeJay
(félisten)

wifiben komolyabb az AC65P részemről megérte
meg jövőre gondolva szintén jobban fogja bírni AC wifivel
illetve a MU-MIMO miatt is jobb
valamint a 128MB flash is több FW szabadságot ad a gyártó is több funkciót fog bele tenni
upnp-t azonnal tiltottam nincs rá szükség
tudok portot nyitni rajta 2 kattintással amihez kell


pinnacle
(nagyúr)

TeeJay, ha tudod tedd be a "lakás teszted", az nagyon szemléletes. Már megvan a 65P, :) csak egy tartó konzolt kell vennem valahol.

ASUS-nak nincsen router szimulátora, de itt meg lehet nézni a AC66U, AX88U felületét. Ha majd lesz összefoglaló, lehet oda is érdemes betenni.

[ Szerkesztve ]


Dragon3000
(veterán)

Szerintem is oszd meg itt is a tapasztalataidat, hogy könnyebb legyen megtalálni és linkelni.


TeeJay
(félisten)

megoldom esküszöm valamikor csak a lakást csinálom és aludni alig van időm
de egyik nap lesz 2,4/5GHz teszt AC65P-vel is :R


Dragon3000
(veterán)

Mindegyik routerrel lévőt kéne megosztanod vagy esetleg egy rövid logout írást készíteni, amit itt linkelnél.

[ Szerkesztve ]


Moleman
(addikt)

Na, semmi nem segített az AC65P-n, firmware újrahúzás után is ugyanúgy újraindulgat kb 1.5 óránként, minden külső/belső körülménytől függetlenül. Valamelyik nap visszaviszem, köszi pinnacle, így inkább nem próbálkozok a 3 napos cseregaranciával (főleg, mivel a cseregarancia érvényesítése után elvileg már nincs elállási jog).

Viszont nagyon tetszene maga a cucc, ha nem indulna újra, úgyhogy kap még egy esélyt az ASUS, egy másik helyről megrendeltem újra, kuponnal csak 936 forinttal lett drágább, mint a vizes boltban volt a múlt héten. Ha az is rossz lesz, örökre búcsút intünk, aztán tényleg veszek egy TP-Linket. :)


TeeJay
(félisten)

Cseréltestd ki szerintem kifogtál egy hibásat, nálam lassan 1 hete megy folyamatos torrent alatt és sem kábelen sem wifin nem volt semmi hiba vagy lassulás


Moleman
(addikt)

Az lesz, a héten visszaviszem ezt, aztán remélem a másik jobb lesz.

Abban nem bízom, hogy elismernék ezt a hibát és cserélnék, senki nem fog 2 órát ülni fölötte, hogy megvárja, míg magától újraindul. :(

[ Szerkesztve ]


pinnacle
(nagyúr)

Megvan végre a 65P. Néztem, hogy mi a fene terheli ennyire a rendszert. Szkenneli a lemezt, ráadásul saját mappa struktúrát használ. Nem lehet ezt úgy beállítani, hogy csak simán mutassa a HDD tartalmát, mint ahogy Win-en látom?

[ Szerkesztve ]


Moleman
(addikt)

Az igen, nem néz ki jól. Nem lehet, hogy most még csak szkenneli a tartalmakat, hogy saját műsortárat tudjon csinálni? Vagy ha idővel sem múlik el, megpróbálhatod más fájlrendszerrel újraformázni a vinyót, de saját tapasztalatom sajnos nincs.

Nálam meg a kis sunyi érzi a vesztét, most épp 5.5 órája él és virul. Kár, hogy most már 200+ órát kéne nyomnia egyhuzamban, hogy elhiggyem neki. Pedig mára visszaraktam a zárt szekrénybe. :D


pinnacle
(nagyúr)

Még mindig tekeri. "Kézrátétellel" 50C°-os lehet most. Azért lehet meglesz a korábbi mappaszerkezet, csak kicsit átrendezve.
Nálam a polc mögött, fa konzolon van a router. Nem tudod te is így elhelyezni? Ilyen vékony konzollal még jobb lenne.

3.0.0.4.382_51199 firmwarevel vettem. Valaki frissítés után talált javulást? Lehet én inkább hagyom, amíg nincs probléma.

Itt is van lehetőség "inicializálásra". Van amikor már csak ez segít. Egyébként nem lehet, hogy minden frissítés után ajánlott vagy csak ha gond van?

[ Szerkesztve ]


Dragon3000
(veterán)

Nekem jelenleg csak így van fent. Eddig minden rendben ment vele.

(#17) pinnacle
Nekem is az a firmware volt rajta, de telefonos app-on keresztül netről frissítette magát a legújabbra, nem vettem észre változást.

[ Szerkesztve ]


pinnacle
(nagyúr)

Fém konzol nem zavarja a wifit? Nekem nem ajánlották. Te, hogy rögzítetted hozzá a routert?

Véletlenül a demo képét raktam be, de a 65P-ben is van.

[ Szerkesztve ]


Dragon3000
(veterán)

Csak rá van rakva, még nem volt időm egy polcot szerezni hozzá, wifit nem zavarja, legalábbis 2,4GHz-et használok csak, de az jóval gyorsabb lett, mint az előzőnél pedig 150Mb/s a link mindkét esetben.

Korábbi router:

Mostani:

[ Szerkesztve ]


pinnacle
(nagyúr)

Ez a visszaállítás, inicializálás mennyi ideig tart? 2 perc alatt 100% lett, Utána már 20 perce a beállítás kész látszódik.


pinnacle
(nagyúr)

Kihúztam, de a beállítás kész csak keringett tovább. Viszont új ablak nyitásánál már a bejelentkezési felület jött be. Jó lenne tudni, hogy inicializálás mikor kell, minden frissítés előtt/után vagy csak ha gond van. Illetve az 57U, 65P-re, melyik hard reset vonatkozik, mert nincs jelezve. Alaphelyzetbe állítás-1. Reset módszerekkel jön be.

[ Szerkesztve ]


vargalex
(félisten)
Blog

Az RT-AC1200GU viszont megtalálható a listában, ami azonos az RT-AC57U-val. De, ha gondolod, soros porton megnézem neked.


Moleman
(addikt)

Nincs túl sok opcióm sajnos, úgy lett bekábelezve a lakás, hogy a nappali szekrény aljában fut össze minden, már régen ki lett fúrva a háta, mikor ott lakott az 5.1 mélynyomója. Kirakhatnám szem elé a routert, de ahhoz máshol is ki kéne lyukasztani a hátfalat, nyitott polc esetén meg hülyén néz ki később. :D Meg nem is biztos, hogy elérnének máshova a hálókábelek, kifejezetten ide vettem őket méretre.

Meg most már úgy vagyok vele, hogy ha a régi TP-Link bírta évekig, akkor az újnak is illene elviselnie ezt a környezetet. Amúgy nem hiszem, hogy a meleg gondot okozna neki, végül 11 órát bírt tegnap délután óta, ami abszolút rekord. :DDD Most reggel viszont már kétszer indult újra.


pinnacle
(nagyúr)

Köszi! Mondjuk szinte biztos, hogy az első módszer lesz 65P-re is, ahol a legtöbb router szerepel.
ASUS router hardver gyári visszaállítása - 1. módszer
1. Kapcsolja ki a routert.
2. Tartsa lenyomva a "WPS" gombot és kapcsolja be a routert.
3. Az áramellátásjelző fény be van kapcsolva (tartsa lenyomva a WPS gombot).
4. Amikor az áramellátásjelző LED fény villogni kezd, engedje fel a WPS gombot.
5. Az áramellátásjelző fény villogása leáll, és a router automatikusan újraindul.

Nekiálltam keresni, amikor nem akarta abbahagyni a keringést. :)

Egyébként van valami ötleted, hogy mikor kell inicializálni, minden frissítéskor vagy csak ha gond van?

[ Szerkesztve ]


Dragon3000
(veterán)

Szerintem csak ha valami gondja van, frissítettem és kihagytam, gond nélkül üzemel azóta is. Igaz a legújabb firmware mellett nincs külön pipa erre.


pinnacle
(nagyúr)

Köszi! Nem is vettem észre.


pinnacle
(nagyúr)

Médiaszervert, hogy tudnám használni? Miután tegnap még 1-kor is indexelt, leállítottam és egy teljesen üres HDD-t raktam rá. Bekapcsoltam, hálózati helyet, SMBv1-t is,

de ide se másolni, se küldeni nem tudok semmit. Torrent letöltési helynek sem tudom megadni.

Vezetékes gépek között egészen jó az átvitel, wifin viszont nagyon lassan indul meg, volt olyan is, hogy leállt menet közben. Lehet még túl új modell, csiszolgatni kell a firmwaren?

Olyan is van, hogy néha a mappák sem látszódnak, HDD leállt, és nem ébred fel.

[ Szerkesztve ]


pinnacle
(nagyúr)

Ilyenkor viszont nem a fekete router ikon látszódik, hanem ez.

Most meg visszajött, lehet, csak lassan ébred fel.

HDD is pörög, valahogy a lomtárban maradt egy fájl, de nem tudom letölteni.

[ Szerkesztve ]


Moleman
(addikt)

A HDD altatás ki van kapcsolva? Mintha láttam volna ilyesmi beállítást a menüben (screenshotot most nem tudok, melóban vagyok).


pinnacle
(nagyúr)

Köszi! Idáig nem volt engedélyezve, megnézem mi lesz ha engedem. Sharkoon Rapid/Swift Case ház, amúgy is kikapcsol 15 perc után. Arra nem tudok rájönni, hogy tudnék ide fájlokat feltölteni. Illetve miért nem látja a többi gép. Nekem pont arra kellett volna, hogy ne kelljen bekapcsolni a PC-t, ha meg akarok nézni valamit.

[ Szerkesztve ]


Moleman
(addikt)

Jaj tényleg, az én Sharkoon dokkolóm is leáll egy idő után. :( Nem tudom, lehet-e valahogy erőszakolni, hogy ne állítsa le, engem annyira nem zavar, mert csak akkor kapcsolom be, mikor épp használom archiválásra.

Ha meglesz az új AC65P (elvileg holnap, jött visszaigazoló email, de még nem hívtak a pikkpakkpont miatt), kipróbálom ezt a hálózati mókát rajta.
A rossz már resetelve és elcsomagolva várja az elkerülhetetlent.


pinnacle
(nagyúr)

Sajnos úgy néz ki, hogy nem megy. :( Majd megkérdezem a router topikban. Ezen leírás alapján létrehoztam könyvtárakat. Hálózati helynél, Média szervernél is hozzá lehet adni. Az a gond, hogy Hálózati helynél megnyitva nézhetetlenül lassú, 1,4MB-os fényképet 12mp alatt tölt be, még egy ilyen vacak videó is fagy. Média szervernél megnyitva, viszont letölti. :D

[ Szerkesztve ]


Dragon3000
(veterán)

Kipróbáltam a kedvedért a dolgot, ráraktam egy 32GB-os usb3 pendrive-ot, csináltam megosztást és mediaszervert is az általad linkelt leírás alapján. Gépről rámásoltam egy sorozat részt, ment 25-30MB/s-kel, telefonon vlc-vel meg minden gond nélkül tudom nézni a router megosztásából.
Rámásoltam egy 1080p remux-t is, ez is hiba nélkül ment, csak egy kis videót tudtam rámásolni, mert fat32-ben van a pendrive, videó adatai:
Video
ID : 2
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L4.1
Format settings : CABAC / 2 Ref Frames
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 2 frames
Format settings, GOP : M=3, N=22
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration : 30 min 1 s
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 10.0 Mb/s
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 23.976 (24000/1001) FPS
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.202
Stream size : 2.11 GiB (94%)
Default : No
Forced : No
Color range : Limited
Color primaries : BT.709
Transfer characteristics : BT.709
Matrix coefficients : BT.709

Audio
ID : 1
Format : FLAC
Format/Info : Free Lossless Audio Codec
Codec ID : A_FLAC
Duration : 30 min 1 s
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 642 kb/s
Channel(s) : 2 channels
Channel layout : L R
Sampling rate : 48.0 kHz
Frame rate : 11.719 FPS (4096 SPF)
Bit depth : 16 bits

Egyedüli hiba, hogy nem látom a hálózati részen a routert, de fel tudtam csatolni hálózati meghajtóként, kézzel beírva az elérést, pedig az smb1-t engedélyeztem a winben.
Azt vettem még észre, hogy a média szerver engedélyezése óta 98%-on van a memória, ami előtte 30% alatt volt.
Szerk.: Nem a média szerver volt a baj, mert a samba-val együtt kikapcsoltam és csak 96%-ra ment le, amikor leválasztottam a pendrive-ot, akkor ment csak vissza 33%-ra.

[ Szerkesztve ]


pinnacle
(nagyúr)

Köszi szépen! Megnéztem két régi laptopról (Toshiba Tecra A10, Dell E6330) 20MB/s-el megy a másolás, letöltés. Képek nézése utóbbin kicsit lassabb. Komolyabb videót most nem tudok kipróbálni, de az a furcsa, hogy ha PC-ről akarok valamit a médiaszerveren megnézni, már bal vagy jobb egér kattintástól is lefagy. Nem tudom, hogy mi a fene lehet a probléma. Dell-el SSD-re a PC SSD-ről 110MB/s-el másoltam vezetéken, most viszont a wifin a megosztott HDD-t meg sem tudom nyitni. Majd csak kiderül mi a gond. Még arra lenne jó rájönni, hogy lehet ide a megosztott szerverre letölteni.

Ha találunk teszteket, rakjuk majd be. Router topikba már volt.

Nekem mindkettő engedélyezve van, nincs terhelés. Igaz adat sincs rajta. Remélhetőleg a szkennelésen is fognak majd javítani, tegnap órákon keresztül tekerte.

[ Szerkesztve ]


Dragon3000
(veterán)

Legegyszerűbb, ha hálózati meghajtóként felcsatolod így olyan, mint ha az adott gépben lenne egy meghajtó, majd a torrent kliensben beállítod ezt a meghajtót.

Windows:

Telefonon totalcommanderben:


Dragon3000
(veterán)

Na ez érdekes, szerkesztettem és valahogy dupla lett belőle :D

Legegyszerűbb, ha hálózati meghajtóként felcsatolod így olyan, mint ha az adott gépben lenne egy meghajtó, majd a torrent kliensben beállítod ezt a meghajtót.

De ha ezzel a windows minden indulásnál balhézna, akkor létre kell hozni egy bat fájt és bele kell írni a következőket: net use j: \\router_neve\megosztott_mappa_neve /USER:amit_beállítottál_a_routerben_a_megosztásnál jelszó_amit_beállítottál_a_routerben pl: net use j: \\RT-AC65P-8488\ASUS-USB /USER:próba 123456
Ha ez megvan, akkor elmented és bemásolod a c:\Users\Géped_neve\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\
Így magától megcsinálja minden gépindulásnál.

Windows:

Telefonon totalcommanderben:

[ Szerkesztve ]


pinnacle
(nagyúr)

Köszi! Majd kipróbálom. Ha tudod nézd meg légy szíves, hogy így milyen sebességgel lehet oda letölteni. Lehet így sokkal jobb lesz.


blueye
(veterán)

Felteszem itt is a kerdest, inkabb ide valo.
Mennyire tapasztaltatok h a 65P "nagy hazakba" ajanlott? En egyaltalan nem.


Moleman
(addikt)

5 GHz-en már a szomszéd szobában is csak egypálcikás a térerő mobilon (Huawei P10, 263 Mbps kapcsolat), de ez nem jelent semmit, mert így is gyorsabb mint 2G-n. :) A valódi lefedettségéről nem tudok nyilatkozni, mert legfeljebb 4 méterre tudok eltávolodni tőle lakáson belül. :D

[ Szerkesztve ]


pinnacle
(nagyúr)

Sajnos ez az 5,4MB/s nem lesz elég letöltésre. Próbáljátok ki, lehet nektek gyorsabb lesz. Hálózati meghajtó csatlakozást nem találtam elsőre, pedig ott van felül. :) Nekem nem is reklamál a Win.

blueye kár, hogy nem tudtad kipróbálni a gyárival. Nekem az eredeti a lakás (81m²-es panel) két legtávolabbi pontján 34,5, 36,7Mbps-t mért, frissítés után már csak 1,88, 0,72-t.

Kezelőfelületből is lehet jelezni az ASUS-nak. Nekem nem sikerült, de ilyenkor emaillen is megy, csak csatoljuk a hibafájlt.

[ Szerkesztve ]


Moleman
(addikt)

Ez most milyen frissítés? Feltetted a 51599-et és azóta lassú? Hagyni kéne 51199-en?


Dragon3000
(veterán)

Összességében jelenleg siralmasnak mondanám, de lehet, hogy csak a pendrive-nak nem tetszett a dolog.
Megnéztem úgyis, hogy átállítottam usb3-ra a pendrive-ot, mert alapjáraton usb2-vel használta a router.

Egy torrent ment a pendrivera és közben így terhelte a routert

A sebesség meg 50KB/s-25MB/s között ugrált, de inkább a KB/s volt a jellemző. Lehet nem tetszik neki a fat32, vagy nem tudom.

Szerk. megnéztem a gépen is és ha ott töltök rá torrentet ott is leugrál 50KB/s-re, formáztam ntfs-re így megy gépen 10-30MB/s között.

Szerk2. ha a routerben van a pendrive, így is belassulgat 30-50KB/s-re.

Jelen állapotában ennél egy rpi is jobb lenne ezekre a feladatokra vagy egy olcsó egy lemezes nas, azok is tudnak 10-15MB/s-et torrentben, csak annyi különbséggel, hogy nem ingadozik így a sebességük. Nekem régen egy 2 lemezes zyxel nsa 325v2 volt, 5400as hdd-kel és 15MB/s-t tudott torrent esetén, hálózatban meg 100MB/s körül.

[ Szerkesztve ]


pinnacle
(nagyúr)

Igen, a gyárit lehet érdemes hagyni, nekem lassabb lett.

Dragon3000 lehet majd firmware frissítés segít ezen, de valószínűleg nem erre találták ki. Másolás is nagyon terheli a routert, RAM meg sokáig telítődve marad. WAN IP-t nem érdemes kitakarni, vagy nem a Prohardverről fognak feltörni, már csak betyárbecsületből is? :)

[ Szerkesztve ]


Dragon3000
(veterán)

Nyugodtan törjék fel, úgyis dinamikus az ip-m :D

Újra indítottam a routert, máris más az ip-m, így nem sokra mennek vele.

[ Szerkesztve ]


blueye
(veterán)

Igen, erre frissitettem, kar volt.
Most varhatjuk az uj firmware-t....


pinnacle
(nagyúr)

Ezt én is néztem, hogy váltja az IP-t. Nem tudom, hogy ez router függő vagy a Digi csinálja. Valaki nem tesztelt a gyári firmware-vel? Ha másnak is jobb volt, lehet vissza kellene állítani valahogy.

[ Szerkesztve ]


Moleman
(addikt)

A DIGI csinálja, minden loginnál új IP-t ad, a router újraindulás után pedig újra kapcsolódik a nethez.

Már nálam van az új router (serial alapján 274 darabbal újabb :DDD), este tesztelem. Egyelőre rajtahagyom a gyári firmware-t.


MPowerPH
(félisten)
Blog

Sziasztok! Valami otlet arra, hogy miert csinalja ezt az AC56U? Reset utan vagyok, es nem tudok tovabb lepni, nem dob ki semmit.

Elotte probaltam megvaltoztatni a lan IP -jet, de nem reagalt ra.

[ Szerkesztve ]

üzenetek