ASUS RT-AC87U - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Multibit
(veterán)

5-11 közötti érték ami pedig már tényleg szomorú
Nem, nem szomorú. Elfelejted, hogy ez egy router! Routerként nagyon erős, de letöltőszervernek kevés. Nem elég erősek a nagy sebességű torrentezéshez a proceszorai és a RAM mennyisége is csak a SOHO routerek világában számít soknak. Arról nem is beszélve, hogy szegény kénytelen USB-n HDD-t kezelni SATA helyett!

telefonom képes max sávszéllel letölteni gondoltam ez is képes lesz rá
A telefonod 240 Mbps sebességgel torrentezik? Ne hasonlíts össze egy egyszerű letöltést (ami általában egyszálas) a p2p letöltésekkel, amelyek többszálon folynak és a háttértárat is keményen terhelik!

Az egyik legjobb SOHO routerrel rendelkezel, de irreális elvárásaid vannak/voltak vele kapcsolatban.
Építs egy NAS-t, azzal kiélheted a torrent szenvedélyedet! Mondhatnám azt is, hogy vegyél egy NAS-t, de 240 Mbps folyamatos torrent terheléshez azért már mélyen zsebbe kell nyúlni (jóval drágább egy ilyen eszköz, mint a routered).

[ Szerkesztve ]


kali
(legenda)

egyik kitételnek sem felelek meg, egyáltalán nem torrentezek, illetve a netem is csak 100/100 (a gyakorlatban csak ~94/94 Mbps, mert a szolgáltató csak 100-as switch csatijára dugott).
ahogy előttem is írta Multibit, soho kategóriában ez az egyik legerősebb router (1 GHz kétmagos + 500 MHz kétmagos proci és 256 MB + 128 MB ram), amennyit ez tud bármilyen átviteli...stb. sebességben vagy terhelés szempontjából, az soho kategóriában nagyon jónak számít, de helyén kell kezelni másodlagos vagy harmadlagos feladatok tekintetében, hiszen ez egy router.


Pocok256
(veterán)
Blog

csak poénból kipróbáltam utorrentet telomon, max sávszéllel robogot lefele az anyag igaz 100% on pörgött a cpu, de na :)


kali
(legenda)

próbálj meg a több maggal rendelkező procis és sokszorosa ramos mobiltelefonnal annyi ellenoldalt kiszolgálni wifi útján, amennyire a router képes, nem fog menni.
más példákat is lehetne még írni, de értelme nem sok, helyén kell inkább kezelni a dolgokat, mert attól, hogy adott egy funkció/opció eltérő eszközökben, még - hardvertől függetlenül is - nagyon sok tényező befolyásolja azok prioritását és korlátait.


Multibit
(veterán)

... és közben a telefon router feladatokat is ellátott? Pl. AP-ként működött, netán fájlkezelést végzett, stb - poénból ;]

[ Szerkesztve ]


Pocok256
(veterán)
Blog

Jó nem kell lerágni a fejem csak szomorú, hogy nem lehet a piacon olyan routert kapni amibe egy normális cpu és ram páros lenne pedig nem hinném, hogy megdobná a költségeket mikor már egy 30k s kínai telefonba mérföldekkel erősebb cpu dolgozik :)

De, értem mit mondotok :R


kali
(legenda)

senki sem rágja le a fejed! :N
soho kategóriában ebben nagyon is normális cpu, ram...stb. van, a legjobbak közé sorolható adott tekintetben, de a telefonokat nem szabad ehhez hasonlítani, hiszen eltérő célhardverek.
bizonyos feladatoknál - amit a router és a telefon is tud - meg a telefon korlátosabb vagy fekszik el hamarabb, hiába írod erősebb hardverűnek, mert ott meg az nem kapott nagyobb prioritást és több erőforrást.
a router esetén sosem lesz elsődleges szempont az, mit te elvársz, inkább csak tudja azt és annyival, amilyen prioritást és amennyi erőforrást kap, ezért úgy gondolom, hogy hiába fognak majd a későbbiekben erősebb és erősebb hardvert kapni a routerek, akkor is alig, illetve arányosan, csak kicsit fognak nőni az általad említett értékek, mert a későbbiekben sem az lesz az elsődleges szempont, hiszen nem ez a router fő feladata, sok más fontosabb teendője van.
komolyabb faladatokra és elvárásokhoz céleszköz kell - torrentezésre is van ilyen -, mert olyan sosem lesz, hogy ha egy eszköz nem pont arra a célra készült, hanem csak olyan funkciót is kapott, akkor minden másodlagos vagy sokadlagos dolgot is úgy fog tudni, mint a céleszközök, amik csak arra lettek kihegyezve.
részint könnyen beszélek, mert egyáltalán nem torrentezek, de ha tenném, akkor inkább külön specifikus eszközzel, nem pedig a router által.
más kérdés, hogy akik valamivel gyengébb hardverű routerrel nyomják, azoknak már ennek a routernek a torrentes képessége is jónak számít.


Pocok256
(veterán)
Blog

Értem :R

Egyébként nem probléma mert a kis sori részemet letudom tölteni így is távolról szóval a boldogság megvan :D

Ami még rettentően nagyon hiányzik az a guest wifi sávszélesség korlátozása. Nem is értem miért nincs ilyen lehetőség. Oké kliensenként lehet korlátozni viszont mikor csinálok egy open gues networkot külön ssid vel és policy -vel, hogy aki erre jár és kellene neki net nyugodtan használja ezt, viszont jó lenne lekorlátozni, hogy pl csak 20 megát engedjen ezen az SSID n keresztül maximálisan. Szerintem ez logikus elvárás, de sajnos ilyenre nincs mód a routereben :(


kali
(legenda)

a klienslistában tudod csak külön beállítani.
volt olyan routerem, amit tudta külön vendéghálóra is, de ott meg az volt a kompromisszum, hogy csak egy 2.4 GHz és egy 5 GHz vendéghálót lehetett létrehozni, ráadásul a beállítható sebességkorlát mind a kettőre érvényesült egyszerre, ezzel viszont az a bajom, hogy nem minden vendéget egyformán szeretek - értem ezt a netezési szokásaira -, így nem használtam inkább.


Pocok256
(veterán)
Blog

Esetleg info hogy a merlin Fw vel képes e erre ? :) Igazából tényleg csak azért kéne mert szeretnék adni a közelbe élőknek a netemből egy kis sávszelet ha vlakinek éppen szüksége lenne rá szóval annyira nem important viszont jó érzés lenne ha lenne :D


kali
(legenda)

passz, de más, korábbi típusú asus routerek - amiknél sok tulaj moddol - témáiban hátha tudnak segíteni.


Blaise
(veterán)
Blog

Érdemes egyébként felrakni a Merlint a gyári helyett?


Pocok256
(veterán)
Blog

Akik használták és próbálták azt mondják igen mert teljesen ugyanaz mint a gyári csak még jobban bővített funkciókkal bír. Szóval akinek nem lenne elég a gyári firm tudása (létezik ilyen ember ? :D ) az nyugodtan rakja fel a merlinit.


Blaise
(veterán)
Blog

Nekem 5ghz-vel voltak problémák, amit egy újraindítás megoldott, nem tudom, hogy ebben a tekintetben van-e változás a Merlinben.

Illetve Merlinről vissza lehet állni gyárira?


Pocok256
(veterán)
Blog

Persze hogy vissza lehet. Nekem szerencsére gyárival sincs semmi problémám kopp kopp :)


kali
(legenda)

feltetted a novemberi firmware verziót?
a régebbiekkel nem volt az igazi az 5 GHz, de ezzel jobb lett.


Blaise
(veterán)
Blog

Igen, azóta nem is volt gond, előtte simán volt olyan, hogy eldobta a netet.


Hulioboy
(tag)

Sziasztok!

Én is csatlakoztam a ASUS RT-AC87U routeresek táborához.
Vettem hozzá egy 3.0 külső winyót a fájloknak, de fogalmam nincs hogy kellene beállítani a routert, hogy fusson rajta torrent is és az itthoni hálózat is lássa a fájlokat (akár nem itthonról is). A winyót mire kell formázni? Vagy az mindegy? Sima NTFS?

hogy kezdjek neki?
Sajnos még nem csináltam ilyet úgyhogy annyira nem értek hozzá
Köszi előre is


Pocok256
(veterán)
Blog

Elég jó leírás van a gyári oldalon tessék átnyálazni.


Hulioboy
(tag)

A linket köszönöm, valóban hasznos, bár pont ezekről nem sokat írnak amit kérdeztem

üzenetek