Autóápolás, karbantartás, fényezés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


zsolti1
(csendes tag)

Sziasztok
Egy kérdés: A Glaco Roll On Large visszatörlését a gyári ajánlás szerint:
egy nedves nem tul puha mikroszálas rongyal kellene elvégezni.
Azonban sok videoban szárazon törlik vissza.
Melyik a jó módszer? Vagy először nedves aztán száraz mikroszálassal.


M0RGI
(őstag)

Én is megrendeltem ezt a szélvédő takarót.
Köszönöm az ötletet!


Dluinet
(veterán)
Blog

Nézegettem én is ezeket a szélvédő takarókat.
De mindegyikben ott helyezkednek el a mágnesek, ahol az autóm alumínium motorháztetője van.
Megszívtam :DDD


d4d
(tag)

Szerzel néhány neodímium mágnest és ott fogatod le ahol akarod és olyan erősen, ahogy akarod, persze a motorháztetőn kívül

[ Szerkesztve ]


RP1980
(tag)

Szerintem nem nagyon hatja meg a Fussot a latyak. Most volt a Sonax egyik emberével egy interjú az egyik német YT csatornán. Ő azt mondta a BSD-vel való polimeres és egyéb bevonatok "felfrissítésére", hogy ne csináljuk. Ha a bevonat már nem működik, akkor újat kell felvinni. A BSD nem egyéb bevonatok frissítésre/megóvására szolgál, hanem egy önálló termék.


RP1980
(tag)

IS! Először nedvessel, majd szárazzal szoktam és hibátlan lesz. A nedves pedig tényleg csak enyhén nedves!


zsolti1
(csendes tag)

Akkor jól gondoltam köszönöm.


sutszi
(addikt)
Blog

Tegnap megcsináltam a belteret. HA van rá igény 1-2 képet feldobok, de annyira nem jön át az eredmény jól. A fényviszonyok kicsit buták voltak.
Egy kormánybőr tisztítással és ápolással kezdtem. Ehhez a már kipróbálták IKEA-s absorb szettet használtam. Továbbra is remek ár/érték arányú ez a szett.

Aztán összes ajtó belső kárpit csík és műanyag felületek mindenhol IS.
Folyamat:
1. Lidl Nedves tisztítókendővel lenagyoltam a koszt.
2. Alkohol tisztítókendővel amit lehetett leszedtem.
3. 1:10 GS-el habosra ecsetelés.
4. 1:5 IPA + mikroszálással tisztára törlés
5. CG Natural Shine-al áttörlés.

Tapasztalat: Egyrészt ilyenkor lehet érezni, hogy marhasok a műanyag felület... :DDD A Natural Shine erős élénk színt ad a felületnek. Egyáltalán nem zavaró fényes csillogást. A korábbi fakó matt felületeket szépen helyreállította... Érdekes, de ilyen új műanyag illata van...kicsit új autó beltér érzést adott.

Az küszöböknél Tire+Trim gelt használtam. Ez sokkal zsírosabb fénylő felületet hagy maga után. (Olaj alapú) Ezt külső felületeken és bent a küszöb műanyagoknál használtam csak...

Az ablakok mindig maradjanak a végére ha jót akartok. Én is a végére hagytam. A fenti 1-2 ponttal leszedtem a szennyeződések nagy részét. Aztán 4-es lépés. Majd végül Frosch ablaktisztítóval lett teljesen tiszta és szárazra törlés...

Most egy darabig nem akarok autót takarítani... :DDD
Összesen a kültér és a beltér elvitt 11-12 órát... Nyilván ez egy nagyon alapos, lehetőség szerint mindenre kiterjedő takarítás volt... Ilyet max eseti jelleggel kell csinálni, aztán szinten tartani...


Petyyyyy
(addikt)
Blog

A 4-es lépés nem overkill a műanyagoknál? Vagy csak én vagyok akkora surmó, hogy simán csak letörlöm a habot ilyenkor? :D

A küszöbös választás jónak tűnik, oda én is azt toltam volna, legyen minél inkább hidrofób a felület, ha valaki esetleg nem emeli elég magasra a lábát és megkeni hóval/akármivel.

Az ilyen instant megundorodás normális, pedig a motortérhez még hozzá sem nyúltál... ;]
De valóban, innentől sokkal könnyebb lesz, csak rendszeresen kell csinálni.


sutszi
(addikt)
Blog

De, overkill. :DD Picit túltoltam azért, de most lesz 15 éves a verda. Szerintem ilyen tiszta akkor volt utoljára mikor kigurult a szalonból... Megérdemelt egy kis renoválást. De ebben az is benne van, hogy kell a tudat, hogy fullosan meg lett csinálva.

Küszöböknél én is hasonlóan gondolkodtam. Oda kell az erősebb cucc.

Bakker...tényleg a motortér is ott van... :O Ezt el is felejtettem... PEdig korábban félretettem egy kidobásra szánt konyharuhát, hogy a nagyon retek részeket azzal fogom lenagyolni. :D


Petyyyyy
(addikt)
Blog

Meg a pótkerék alatti rész, előbbiben a nyomást is ellenőrizni kéne, gumit leápolni, stb.... :U


sutszi
(addikt)
Blog

:DDD Áh azt a részt kiporszívóztam...aztán kész. Amúgy is elég érintetlen terület. Nagyon nincs ott semmi teendő. :C


alpenwetter
(aktív tag)

Leghatásosabb jégoldó a féktisztító


M0RGI
(őstag)

Pedig én vettem mindkettőt is. Gondoltam, hogy félévente fusso, közöttük meg bsd, de akkor nem tudom hogyan csináljam, hogy ne pazaroljak, viszont a hatás is maximális legyen.


RP1980
(tag)

Bajt nem csinálsz vele. Csak ha bele gondolunk azzal, hogy egy meglévő védelemre fújunk másikat nem azt javítjuk fel, hanem a frissen felvitt cucc fog érvényesülni. Képletesen szólva el fogja takarni a régit. Így ha valakinek a Fusso tulajdonságai tetszenek, akkor a haldokló Fussora új Fussot kell kenni. Ha a BSD tetszik, akkor eleve BSD-vel kell kezdeni és majd azt ismételni ha gyengül. Ha az a verzió áll fenn, hogy haldoklik a védelem és nincs mód azt újra felvinni, de szeretnénk, hogy mégis legyen rajta valami, akkor szerintem tökéletes a BSD-zés is, csak onnantól nem Fusso hatás lesz a kocsidon, hanem BSD. ;)

A kerámiáknál állítólag más a helyzet, ott egy SIO tartalmú cuccal lehet "ápolni" a meglévő réteget.

[ Szerkesztve ]


polonic
(nagyúr)

Még két kérdés a fussoról.

Majd a tavaszi nagytakarításnál szedjem le a fussot és újra vigyem fel, vagy az őszi réteg maradhat rajta, már amennyire még rajta lesz akkor és úgy rá az újabb réteg?

Leszedéshez ugyanúgy lehet használni a korábban BSD leszedéshez ajánlott jar platinum és GS kombót?


Varshi
(aktív tag)

Így ha valakinek a Fusso tulajdonságai tetszenek, akkor a haldokló Fussora új Fussot kell kenni. Ha a BSD tetszik, akkor eleve BSD-vel kell kezdeni és majd azt ismételni ha gyengül.

Írnál egy összehasonlítást a kettőről? Pro/Kontra + szubjektív hatás. Milyen autóra mi való stb. Köszi!


RP1980
(tag)

Lehet mind a két verzió. Okosok azt mondják, hogy a Fusso oldja a régi réteget, így fel tudod vinni annak a leszedése nélkül is.
Én azt javaslom, tedd ahogy neked szimpi, mert egyik sem rossz út.


RP1980
(tag)

A Fusso tovább bírja, ezért nem kell olyan sűrűn ismételi a felvitelét. Beading sheeting téren szerintem egy színvonalon vannak. Ami a fusso ellen szól, hogy fekete (sőtét) színű autón hajlamos felhősödni/foltosodni.
Mindegyikből a lehető legkevesebb szert kell használni, mert a visszatörlése egyiknek sem a legegyszerűbb, de nem is annyira rémes.
Én világos autót Fussoznék. Nagyon sötétnél pedig ha nem gond, hogy kb. két havonta a mosást egy BSD-s áttörléssel kell befejezzem, akkor ott azt. Télre lehet arra is Fussot tennék, de számolni kell a foltosodással, ami azért tavaszra a Fussoval el is tűnne.


K Norbi
(addikt)

Helló
Hol vetted ezeket a szélvédő mosókat?
Kauffernél nem látom


DJ. Ru$y
(nagyúr)
Blog

Metroban van ez is, ha jól rémlik.


grizlisandor
(őstag)

Én a filterabc-től vettem.


Pgabor79
(aktív tag)

A gyors viasz spray-k, mint pl. a Carpro Elixir sokkal gyengébb eredményt hoznak, mint a Fusso? Csak kényelmi szempontból előnyösebb a spray-k használata?

[ Szerkesztve ]


1stVikman
(aktív tag)

Igen.
Ha legalább fele olyan tartós lenne, szerinted "szenvednie" itt bárki a Fusso - val? Nem a gyorsan, könnyen felvihető gyorsviaszt használná mindenki?
Azok nem maradnak fent túl sokáig.
Vagy egyszerű a felvitel, vagy tartósabb a cucc.


Petyyyyy
(addikt)
Blog

Homasita.


d4d
(tag)

MM válogatás csomag és a számozásból kiindulva lesz még folytatása

https://www.carcarebros.hu/07-karacsonyi-akcio

Mosókesztyű témára, feltűnhet hogy a Gyeon, Gtechniq, The Rag Company és még ki tudja kinek van hasonló kinézetű kesztyűje, de ez az eredeti amiről azokat másolták. Külsőre hasonlóak, de minőségre nem ugyanazok és nem is az MM gyártja nekik a saját márkanevük alatt (senkinek nem gyártanak). Illetve vannak konkrét hamisítványok, amiket a márkanevet is lenyúlva hirdetnek az alibabán akár ebayen és hasonló oldalakon.

Nekem nagyon szimpatikus a mentalitásuk és a hozzáállásuk ehhez az egész témához, néhány szösszenet a facebook oldalukról,

"As a manufacturer of the finest microfiber products for the Detailing industry, our credo was always quality over quantity. It made never sense for us to create 5x the same or similar towel in 5 different colors for almost the same purpose! #keepitsimple "

-------

"When we started 2010 with our first Microfiber Madness products, we had a simple but ambitious plan: We wanted to create the best in class microfiber products in the detailing industry! With highest level of quality control, no matter the costs! We wanted the Highest grade of innovation and wanted to make as much as possible of our products in our home country Germany
You know what? There where more people who said "This is impossible" than people who said "Great plan, you will make it" Nowadays, these people remain silent when they realize that Microfiber Madness, the small brand from a tiny German village with 1000 souls, is successful in more than 30 countries round the world

Honestly, we never expected such an impressive success and until today, we sometimes can't believe that people from USA, Australia, Korea, Puerto Rico, Canada and many other countries far away from us, love what we do and use our products with pride but obviously: They do
Regardless all the poor copycats, all the people who threw stones in our way and the negative voices we heard in all the years, we continue our path because we love what we do and love the positive feedback we receive day by day"

-------

"We are proud that we never jumped on the train of cheap manufactured products from low cost countries! For us quality and our company ethics count and it makes us even more proud to see, that products like our Incredimitt still are the top choice, even if you find uncountable look a like products for cheaper prices around the world.

We care for our partners and our employees here in Germany. It's our responsibility to stay on our path, unimportant what others do. This means we keep manufacturing any possible item right here and if it's not possible anymore, we try to keep the craftsmanship here in our hands to cut, sew and assemble the products with our unbeatable quality you can see and feel! "


a magyar webshop is megjelent a hivatalos oldalon még szeptemberben,Tipp a végére: Auchanben találtam tök jó lószőr (jó sűrű) kefét (1000ft) a cipő osztályon. Kiválóan használható a mikroszálas kendők felfrissítésére, a szálak fellazítására. Időnként nem árt, főleg hogy én kézzel mosok és levegőn száradnak a kendők.

Másik hasznos dolog a levegőn való szárítással kapcsolatban, a paracord zsínór :D tetszés szerint ki lehet feszíteni a lakás szinte bármelyik szegletébe (na jó, nem bármelyik de sok helyre fel lehet kötni), erre pedig rá lehet teríteni a kendőket. Ha nincs szárító vagy szeretné valaki teljesen elszeparáltan szárítani a többi ruhától ez jó megoldás. A paracord nem is szöszöl, nylon vagy mi a tököm az egész. Egyébként is hasznos, túlélő hátizsákban kötelező tartozék a Type III-asnak ~250kg a teherbírása. Jó sok nedves kendőt elbír :D


K Norbi
(addikt)

DJ. Ru$y
grizlisandor
Petyyyyy

Köszönöm :R
Filter abc tól rendelem ott a legolcsóbb.

[ Szerkesztve ]


d4d
(tag)

filterabc-sek jó fejek, ők segítettek a megfelelő váltóolajat is kiválasztani, amire a márkaszerviz fals infót adott.. és egyébként az olajválasztók, castrol, fuchs stb is azt hozták amit a filteresek mondtak. 75W-s olaj kellett a szerviz által ajánlott 75W80 helyett.

Viszont motorolajnál nem csak náluk de szerintem mindenhol érdemes érdeklődni a gyártási dátum iránt rendelés előtt.. futottam már bele több mint 2 éves olajba, ami nyilván még jó, mert hivatalosan öt évet adnak meg ezekre, de ha már lehet néhány hónapos olajat is választani akkor inkább azt. A gumiabronccsal is így vagyok, ott is hivatalosan 5 éves korig eladhatják a gumikat újként mert megfelelő tárolás mellett ugyanolyan jó elvileg mint a frissen a gyárból kigurult abroncs.. hát lehet, de egyrészt ki garantálja nekem hogy az tényleg úgy volt tárolva ahogy kell másrészt, ugyanaz mint az olajnál, ha máshol lehet éven belüli gyártásból szerezni akkor inkább azt választom, még ha kicsit többe is kerül.

[ Szerkesztve ]


_pda_
(csendes tag)

Ha wax tartalmú shamponnal mosok, a szélvédővel mi a helyzet?
Nem lesz tőle rajta egy réteg ami kenődik?

Amúgy ár/érték arányban, mit ajánlanátok?

Ezt kipróbálta már valaki?

thx.


d4d
(tag)

Én nagyon szeretem az Autoglym zöld samponját (Bodywork Shampoo & Conditioner), a következők miatt. Mindenféle bevonat nélküli autón is szép és valóban látható eredményt ad és mivel eleve vízlepergető réteg marad utána, így az öblítés során látványosan dobja le magáról a vizet ezzel könnyítve aztán a szárítást. Illata rágógumi szerű, színe élénk zöld szinte neonos. Sok habot nem kell tőle várni, kifejezetten "low foam" sampon. A hurkás mosókesztyű szépen siklott a fényezésen vele. Az utána maradt vízlepergető hatás olyan szintű volt a szélvédőn, hogy szakadó esőben 55-60 km/h környékétől kezdve már nem kellett ablaktörlőt használni egy C3-as citroennél. Szépen húztak a vízcseppek oldalra és felfelé. Természetesen semmilyen egyéb bevonat korábban soha nem volt a szélvédőn, ilyesmi nem befolyásolta a hatást. Mondok jobbat, egy időben jártam úgy az autóval pont esős időszakban, hogy nem működött az ablaktörlő és így napokig úgy jártam, hogy pumpás permetezőben vittem magammal a samponos keveréket és a mosókesztyűvel vagy csak simán az ablakra spriccelve időnként áttöröltem a szélvédőt, így mindig volt rajta annyi védelem, hogy letoljon annyi vizet még városban is, ami lehetővé tette, hogy ne kelljen az ablakon kihajolva vezetni :D

A Surf City sampont nem ismerem, de még ha itt nincs is visszajelzés, érdemes rákeresni itt ott véleményekre, amazonon, webshopoknál stb, de ne csak a csillagokat nézd, hanem ténylegesen fusd át a véleményeket. Amazonnál sűrűn előfordul hogy pl a közepes értékelés igazából lehetne 5 csillagos is, csak van néhány 1 csillagos pontozóbajnok aki nem magát a terméket értékeli ennyire, hanem pl a szállítással nem volt elégedett vagy egyéb baja volt.


Pgabor79
(aktív tag)

Polirtech-en látom van 2 féle FUSSO is. Fekete illetve fehér dobozos. Van valami érdemi különbség köztük? Leírásban mindkettőnél (lehet hogy tévedésből??) az van, hogy ideális sötét fényezés esetén...


1stVikman
(aktív tag)

Elvileg a fekete a sötét fényezésre, fehér dobozos meg a világos fényezésre van (ajánlott). De itt topikban arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűleg csak marketing, és ugyanaz a kettő.

üzenetek