Autóápolás, karbantartás, fényezés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


sutszi
(veterán)
Blog

Köszi a tippeket. Megtörtént tegnap a nagy takarítás (első fele)... :DDD Elöljáróban annyit, hogy 17.30 után kezdtem el valamikor és éjjel 1-kor fejeztem be... :))
Volt amivel sok idő elment, de alapos akartam lenni. Meg az is igaz, hogy először csináltam ilyet, nem rutinból ment.

Fullra kiporszívóztam az egész belteret. Mindent IS. Fentről lefelé haladva. Ülések, alsó kárpit, csomagtartó...stb.
Mivel az üléseket nyár végén alaposan elmostam, így csak alsó kárpitot kellett. (Mivel új szőnyegek kerülnek be.), Illetve kalaptartó, csomagtartó. 1:10-es GS-t fújtam, ezen kívül Vanish Oxi Action-t oldottam fel egy vödör meleg vízben. Ennek a habosítását vittem fel kefével és jó alaposan átdörzsöltem... (Pro tippért köszi, Petyyyyy-nek!) Tiszta élénk színű lett és jó illata.

Jöhetett a külső:
1:5-ös GS-el körbefújtam alaposan. Kicsi áztatás után öblítés.
Ezután jött az Avalanche. Végül 150ml AF + 100ml GS + 100ml sampon ment bele. Jó kemény hab lett... Meg hagytam ezt is lefolyni, hogy legyen meg a kellő hatás.
Ezután Dragon's breath, meg TRIX-el fújtam körbe... Amíg hagytam ázni, addig előkészítettem a 2 vödrös mókát.
Egyik vödör BH sampon meleg vízben, a másik sima meleg víz. Eszközöm a tescos kesztyű volt... Aztán hajrá...
Miután végeztem, jó alaposan leöblítettem.
Ezután jött a BH gyurmája. A legkeményebbet választottam, mivel tényleg nagyon sok régi szennyeződés volt az autón. A gyurma annyira kemény volt, hogy alig tudtam letörni belőle. (Itt is kösz a tanácsot Petyyyyy) Egy vödörbe engedtem meleg vizet és ebben áztattam, formáztam, öblítettem használat közben.
Végül 1:10 GS, öblítés majd 1:5 IPA és öblítés.
Már csak a WAX volt hátra. Meguiar's Hybrid Ceramic Wax-ot választottam, kipróbálásra. Vizes felületre kell felvinni, majd szárazolni a felületet. Kicsit kimerítő volt ez a része, mert gyorsan megteltek a mikroszálasok... Egy igénybevett 15 éves fényezésről beszélünk. Ahhoz képest szerintem nagyon jó lett.

Amíg csöpögött meg száradt a minden is, elintéztem a falcokat és lekentem a kédergumikat. CG Tire + Trim-et használtam. Azt kell mondjam, nagyon szépen teszi a dolgát. Egyedül a tartósság a kérdés. Az UV szívott ködlámpa ismét élénk fekete lett...stb. A küszöb védő műanyagokat is átkentem... Ez alapvetően a koszosabb részekhez szánom...

Ami még hátra van a beltéri műanyagok tisztítása és ápolása. Erre szerintem csütörtökön fog sor kerülni...
A végeredményről már nem csináltam képet...Elfáradtam. Menet közben lőttem néhányat. Ezt megosztom mert mégiscsak a vizuális rész az izgalmas.
Az utolsó képen a hátsó ajtónál a fekete részek Tire + Trim-el már le van kenve, de az első még nincs. A kontraszt miatt készült a kép. A Wax már fent volt.

[ Szerkesztve ]


sutszi
(veterán)
Blog

Akkor én is csatlakozom a Sheron jégoldó nálam is jól működött. Viszont a téli szélvédőmosó szintén nem szerepel valami fényesen.


M0RGI
(őstag)

Obiban mindkettőt.
Azt olvastam korábban, hogy a Prevent prémiumabb, de nem tudom pontosan. Van amiből nincs Prevent és Prelix is, ráadásul van Kentaur is ami szintén Medikémia. Passz.

Jégoldót is prelixet vettem, összehasonlítottam pár biztonsági adatlapot és ez volt a legmeggyőzőbb a 90% feletti etanol tartalmával.

Ezt a 4évszakosat még az is lehet, hogy nyáron is használni fogom. Van benne bogároldó és etanol is ami együtt biztosan jó kombó a rovarokra, viszont fagyállót nem tartalmaz.

[ Szerkesztve ]


Petyyyyy
(addikt)
Blog

Micsoda jó mosoda, adom.

Ami még eszembe jutott olvasva a leírást: loptam videókból, hogy ha nyakig ér a kosz a padlószőnyegen, akkor porszívózás, majd egy közepesen kemény kefével átkefélni a pamlagot hogy fellazítsa a beágyazódott darabkákat és megint porszívó. Ülések széle és küszöböt/oszlopokat takaró műanyagok közti keskeny részre fogkefe vagy hosszabb nyelű vékony kefe.
A CG Tire+Trim nagyon jó anyag. A színmélyítő hatása 1-2 hét maximum, viszont a vízlepergetése simán eltart egy hónapig is.

Műanyagozáshoz belülre: addig kell ismételni a kefés/ecsetes+tisztítós mosást vagy dörzsit amig nem képződik gazdag hab. Ha alig van hab, az azt jelzi még koszos a felület.

Lehet ezek felesleges tippek, de hátha...


sutszi
(veterán)
Blog

Műanyagokat én szeretem áttörölni nedves tisztító kendővel az elején. Szigorúan egy irányba húzva, hogy lenagyoljam a koszt. Meg van alkoholos tisztító kendőm is még. Az is szépen lazítja a koszt. Amúgy 1:10 GS meg 1:5 IPA-val fogom csinálni. A beltéri ápolásra pedig Natural Shine-t fogok használni. Legalábbis eddig ez a terv. Műszerfal, váltó környéke, könyöktámasz, meg a 4 ajtó, meg egy-két takaró elem van még.
Aztán ha végeztem ezekkel akkor egy alapos ablak tisztítás és kész tél előtti nagy takarítás. :DDD

[ Szerkesztve ]


i-sti
(senior tag)

[Pressure Washer Wand Metal Jet Lance Nozzle with 5 Quick Nozzle Tips M22 Connector for High Pressure Washers]
Ma reggel érkezett meg, ki is próbáltam azonnal.
Nagyon jó anyag.
Sokkal jobb mint az eddigi eredeti Makita fej :K
Csak ajánlani tudom, én 11.11-kor vettem meg, akkor 16 dollár és valamennyi cent volt.


ezsiasi
(csendes tag)

Én is ilyent vettem tökéletes.


jozsi252
(veterán)
Blog

Jött a Polirtech-től egy kis pakk, rendeltem egy szóróflakont is, fontos volt hogy a sima legyen, ne a duplán spriccelős Kwazar. És volt is Koch Chemie-s, illetve szerencsémre Canyon szórófejjel jött, amit nagyon szeretek.
Viszont nem tudom eldönteni hogy melyik szórófej melyikhez jó. A Citrus Oil ugye erősen lúgos, a Monster Wheel Cleaner meg pH semleges. Amihez én használom az pH semleges termék, így nem foglalkoztam vele hogy a szórófej milyen, de most nem tudom melyik menjen a Citrus Oil-hoz.
A fekete fehér Canyon CHS-3AN
A fekete pedig Canyon CHS-3A

:R

sutszi
Örülök hogy sikerült és elégedett vagy az eredménnyel is!

M0RGI
Akkor bemegyek az egyikbe aztán megnézem. :R


M0RGI
(őstag)

Miben és hogyan másabb?
Makita hw101-em van.


Jaded
(senior tag)

Nemrég volt szó a szélvédő takaróról. Egyik kollegám ilyet vett, azt mondja jó. Elvileg mágneses ez is: [link]


M0RGI
(őstag)

Ennél azt írják, hogy a fekete rész legyen kifelé télen, de az eddig linkelteknél (amiknek szintén van feete és ezüst oldaluk), ez nem így van. Akor most hogyan kell?


sutszi
(veterán)
Blog

:R

Egyébként ezekre a lúgos / ph semleges dolgokra jobban kellene figyelnem...

Ez a Hibrid Ceramic Wax azért kicsit bosszantott. Nagyon nem olyan mit a reklámokban.


bump3r111
(tag)

Wow köszönöm! A szélvédő takarót és egy kefét már rendelek is!
A többire van már alternatívám nekem is.
Meg valszeg hozzácsapok egy autós hólapátot, a hét elejéből kiindulva :D

[ Szerkesztve ]


i-sti
(senior tag)

Nekem HW131 van.
Annyira nem volt "éles" a vízsugár. Ahogy kijött a szélei nagyon hamar elmosodtak. Nem volt annyira koncentrálva.

Kipróbáltam az 5 fejet, de a sárga a kedvencem, ez 15 fokban "vág". Remekül hozza le a sarat. Auto aljára és a dob betétekhez, a zöldet használtam, az 25 fokos.
Öblíteni pedig a fekete elég jó.


RP1980
(tag)

Ha jól rémlik anno a Hibrid Ceramic Wax tesztekben azt javasolták, hogy a vizesen felvivős opció felejtős és inkább száraz kasztnira vigye fel a nép.


polonic
(félisten)

A múltkori nagy autótakarítás óta most mentem a járgánnyal ilyen nedves időben. Ilyenkor tökre idegesít, hogy retkes lesz megint. :D Gondolom ti is így vagytok vele.

Mondjuk egész jól megúszta, a szélvédő lett egy picit pöttyös. Úgy az egész autón nem látni semmi komolyat.

[ Szerkesztve ]


RP1980
(tag)

Hát Murphy törvénye örök érvényű :D Én már nem is idegeskedek rajta. Ha lemosom tuti, hogy még aznap, de maximum másnap esik. Utána persze hosszú napokig nem , csak megint miután lemostam.


1stVikman
(senior tag)

Jó múltkor jártam így. Fullos mosás volt, végén Sonax BSD, gumiápolás, üvegekre esőlepergető, aztán este meg jött a sárga homokos eső. Nem voltam boldog másnap reggel. :)


sutszi
(veterán)
Blog

Azért fura, mert több helyen is megnéztem és kifejezetten a nedves felvitelt javasolták... :F

Ki fogom próbálni majd szárazzal is.


polonic
(félisten)

Szerencsére nekem garázsban áll és nem is használom napi szinten. Így azért könnyebb megóvni a tisztaságát.

A fusso egyébként mennyire bírja ezt a latyakos sós trutyit? Mikor kell majd mondjuk BSD-t fújni rá?

[ Szerkesztve ]

üzenetek