Autóápolás, karbantartás, fényezés - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


nebulo5
(senior tag)

:K


Zoli-bácsi
(senior tag)

Nekem még nem.


Gyöször
(senior tag)

Az scrossomban "nyekeregnek" az ajtóablakok ha nem teljesen le vagy fel vannak húzva. Szervízben azt mondták fújjam be szilikonnal, de szerintem az összemázolná az ablaküveget is ahogy kúszik mindenfelé. Ez a rubber care szerinted jó lehetne rá? Azt is meg kellene kennem, ami vízszintes és a vizet húzza le az ablakról, de ha azt befújnám szilóval az nyilván végigkenné az egész üvegen.


omgfx
(tag)

Sziasztok,

Kezdő vagyok. Az autóm egy Ford Galaxy, 1.5 éves. A kormány bőr (fűthető, lyukacsos az oldal részen, ha ez számít), az ülések bőr és alcantara vagyis Ford-nál suede az elnevezése (Salerno leather Miko Suede szövettel). Az autót általában hétvégén használjuk sokat, és hosszabb utakra, egyébként garázsban áll, tehát nap nem sokat éri.

Bőrtisztítást és ápolást szeretnék csinálni saját magam, ehhez vásároltam Koch Chemie Pol Star tisztítót és Koch Chemie Leather Star bőrápolót, ilyen szóróflakont, és ilyen 310 GSM-es mikroszálas törlőkendő csomagot.
A fenti tisztítást/ápolást évente 2-3 alkalommal csinálnám amennyiben ez megfelelő.

A kérdéseim, bocs de sok lesz.
A tisztításhoz a Pol Star-t a megadott hígításban szóróflakonból fújhatom közvetlenül az ülésre, kormányra, vagy inkább egy mikroszálas törlőre fújjam, és azzal vigyem fel a felületre?
Kell-e óvatosan egy kicsit bedörzsölni? Esetleg kellene-e ehhez valamilyen kefe, vagy elegendő a mikroszálas törlő?
Mennyit hagyjam hatni?
Majd ezután egy szárazzal mikroszálassal visszatöröm a felületről? Nedves porszívóm, amivel vissza tudom szívni sajnos nincs.

A Pol Star-al az ajtók belső burkolatait is tisztíthatom? Ez valami műbőrszerű vagy vinyl cucc lehet. Esetleg felesleges, és használjam a szintén vásárolt Koch Chemie Multi Interior Cleaner-t?

A Leather Star-t a kormány és üléesek esetén szintén csak felviszem egy fenti mikroszálas törlővel, majd száradás után visszatörlöm?

Green Star-t is vettem, de egyelőre azt külsőre és a padló kártpit tisztításához használnám.

Egyelőre ennyi. Köszönöm!


Tompie
(őstag)

Kézi autómosóban volt a kocsi, nem tudjátok vajon mivel ápolhatták le amitől olyan eső után, hogy meg sem látszik rajta kb ugyan úgy csillog?

Köszönöm


Dluinet
(nagyúr)
Blog

valamilyen Brilliant Shine Detailer (BSD),
például:
Soft99 Fukupika Spray Strong Type
Sonax Xtreme Brilliant Shine Detailer
Bouncers Bead Juice
Gyeon Q2M Cure

[ Szerkesztve ]


Tompie
(őstag)

Köszönöm és ebből melyik ajánlott? 😊


Dluinet
(nagyúr)
Blog

ne olyan gyorsan, lehet nagyon kedvesek voltak és sealant-et használtak
például:
Turtle Wax ICE Seal N Shine
Chemical Guy's HydroCharge
TurtleWax Seal & Shine

amiket felsoroltam, mind jók, csak a kinek melyik felhasználási mód fekszik, vagy melyik volt elérhető ahol vásárolt, vagy amit a pénztárcája megenged, azt használja

[ Szerkesztve ]


Tompie
(őstag)

Nekem olyan kéne amivel besprayzem majd szárazra törlöm és kész és persze azért nem arany áron :)
Egyébként mennyi ideig hatásos / tartós a hatás? :F

[ Szerkesztve ]


Dluinet
(nagyúr)
Blog

Mindegyik előtt alaposan le kell tisztítani az autót.
Egy kezdőnek, csak ez a befújom letörlőm technika eltarthat 20-30 percig.
Arra készülj fel, hogy egy falakon 5-6 ilyen műveletre lesz elég, ha kitapasztaltad, és ügyes vagy, akkor akár 10 alaklomra is elég.


8
(senior tag)

Attól függően milyen mosóban voltál jó eséllyel valami gagyi, nagykiszerelésben kapható detailer-t használtak, amivel el tudják fedni a karcokat amit a szar szivacsokkal meg a rongyaikkal beletesznek a fényezésbe (tisztelet a nagyon ritka és drága kivételnek).

Otthonra én pl ajánlom kezdésnek ezt: https://autoglym.hu/termek/rapid-aqua-wax-vizes-wax/
Előnye hogy vizes autóra is fel lehet vinni, nem kell előtte külön még egy lépésben megszárítani. Rendkívül kiadós, keveset kell fújni belőle (egy, max két fújás elemenként), tényleg nagyon sokszor át tudod vele törölni az autód. Műanyag részekre, üvegre is mehet nyugodtan, hidrofób (vízlepergető) lesz és eső után is csillogni fog ahogy írtad :)

"Egyébként mennyi ideig hatásos / tartós a hatás?"

Ezek a ráfújós-letörlős történetek jobb esetben is általában pár mosásig tartanak maximum. Attól is függ kontakt vagy lándzsás mosásról van szó.

szerk: ahogy dluinet is írta meg kell tisztítani ezek előtt a fényezést (vagyis rendesen lemosni, hogy ne a koszt smirglizd bele a fényezésbe, vigyázat, általában a lándzsás mosás is hagy egy finom koszfilm réteget), és érdemes egy jó minőségű sűrű, legalább közepes méretű mikroszálas kendőt beszerezni hozzá.
Még egy dolog fontos, hogy amivel a felnihez hozzáérsz, azt az eszközt (mikroszálas kendő stb) soha többet nem szabad utána a karosszériához használni, külön kell választani teljesen, mosásban is!

[ Szerkesztve ]


6030D
(Ármester)

Én Sonax BSD-t használok, de először szárazra törlöm, utána fújom be vele. Márciusban raktam rá, meg múlt héten. Az elsőnek még volt hatása, de azért nem olyan, mint frissen. Akkor kicsit vastagon is raktam, lehet, hogy azért bírta ennyi ideig (kb 1 dl elment a kombira), de 5-6 kezelésre bőven elég egy flakon, bár a téli "só" majd biztos jobban koptatja.
Ha előtte nem használtál semmit (ahogy én sem), akkor már ha csak ezzel kened is tetszeni fog az eredmény. :K


Mauzes
(őstag)

Sziasztok, most költöztem kertes házba (Budapest), és érdekelne, hogy aki otthon mossa az autóját, akár magasnyomásúval akár csak locsolóval, az hogyan csinálja?
- Az udvaron vagy az utcán?
- Hova folyik a cucc? Az udvaron a saját gyepre/virágágyásra biztos beszivárog, az utcán meg a szomszédokhoz. Gondolom kevés helyen van rendes elvezetés
- Mit okoznak a tisztítószerek? Gondolom nem mindenki biológiailag semleges cuccokat használ (a felnitisztító pl. nagyon brutál szer) - nincs belőle baj?
- Nyáron kb csak hajnalban vagy késő este jó az időjárás mosáshoz, magasnyomásút ilyenkor ki mer használni (tekintettel a hangosságára/szomszédokra)?


Jaded
(senior tag)

(#44829) Tompie
Gyeon Wet Coat

Szia!
Igaz vidék (és Budapesttől is messze van), de én benn mosom az udvaron. A fű ott a legszebb, ahol mosva van :D a szomszédok meg nem érdekelnek :DDD


Qru
(MODERÁTOR)
Blog

Nálunk az utcán tilos kocsit mosni ha jól tudom. A saját feljárómon mosom a kocsit slaggal, bár egyre ritkábban... mostanában már szinte mindig lándzsás mosóba viszem a közeli benzinkúthoz.


Mauzes
(őstag)

De ha bent mossátok, az nem para az udvar/kert/növényzet szempontjából? Azért ezek tényleg keményebb "vegyszerek" szerintem, amiket itt a többség használ, snow foam, ilyen-olyan, sampon, felnitisztító (kb idegméreg), trix, stb.


Dluinet
(nagyúr)
Blog

Leginkább a vízi élővilágra lehet veszélyes.
Ha közelben patak vagy tó van, akkor parás lehet.

megoldásra keresőszavak: water containment mat


Tompie
(őstag)

Köszönöm szépen a sok jó tippet, tanácsot :R


Gyöször
(senior tag)

Én az udvarban, ha nekilátunk betonozni, csinálni akarok kocsimosó helyet ahol normális keretek közt megoldom és a víz is oda kerül ahová én szeretném. Addig marad a sárban csatangolás a 2 csík beton közt.
Ha saras a kocsi akkor mosózom nagynyomással, ha poros csak kár összerakni és zúgatni, akkor elég a slag.


Tompie
(őstag)

Arra esetleg valami szer amitől jó vízlepergetőek lesznek az ablakok? :)

üzenetek