Azonnali fáradt gőzös kérdések órája - Egyéb fórum

üzenetek

hozzászólások


BiP
(nagyúr)

Valami politika van mögötte,
Sajnos csak az, ovis "az én apukam fsza nagyobb" szintű.


Inhouse
(őstag)

Túl nagy tapasztalatom nincs, csak egy konkrét eset.
A ház egy tanya 2 város között. Az igények sokat változtak az elején, de a végére kialakult. Elsőre felmerült a GSM kaputelefon is, de ugye ott kamera nincs, cserébe van havidíj.
Az épület és az út felőli a kapu távolsága közel 200m. A kapunál (kétszárnyas elektromosan nyitható távirányítóval) van áram és egy "ezeréves" CAT5 árnyékolt kábel megy be az épületbe a földben, ami ép. Régen egy analóg kaputelefon ment róla, de annak annyi, megette a nap, szétmállott.
Igények:
- tudjanak becsengetni hozzájuk
- tudjanak beszélni a házból a kapunál levővel
- lássák a kaput, hogy nyitva van-e, vagy csukva
- tudják nyitni/csukni a kaput
Új igények, mindezt akárhonnan a telefonjukról is.
Csak az IP kaputelefon ami mindezt tudja.
Sosem szereltem ilyet, megbízhatót kerestem, ahol segítséget is fognak tudni adni.
Hikvision szett lett. Érdemes már a vásárlás előtt felhívni őket és nem utólag szembesülni azzal, hogy mivel is lesz gond és hogyan lehet majd megoldani. Én megrendeltem ezt a szettet, egy külső egység és egy belső, ez kb. egy módosított tablet. Mindkettő tud wifi-n és LAN-on is csatlakozni. A kapunál nem lesz wifi, elsőre benti is LAN-on lett volna...
Elsőre összedugtam őket asztalon egy másik helyen, és megnéztem, hogyan működik együtt a 2 készülék. A helyszínen már felraktam előtte az RJ45 dugókat és teszteltem, hogy a kábel minden ere ép. Csak a távolság kb. 190m és az UTP kábel hossza 2 aktív készülék között 100m lehet, és ez már tényleg sok volt, nem tudott csatlakozni a házban levő routerrel. A kapunál kipróbálva a beltérivel természetesen ment. Telefon és már mondták is, hogy kell egy spec switch, erre gyártják. Elvileg csak leveszi a sebességet 100mbitről 10mbitre, de állításuk szerint más is van. Persze, rá is van írva, hogy melyik portoknak elsőbbséget biztosít az átvitelre. Illetve POE távtáplált, így a kapunál nem kell az adapter hozzá. A kapu tövében ért véget a kábel, tehát az oszlopig kellett egy toldó és egy rövid UTP. Ezt ki kellett próbálni, mert állításuk szerint nem minden toldóval megy, szerencsére ezzel nem volt gond. A kültéri nem igazán vandálbiztos, és ha nem hozzá készült a kialakítás a falon, akkor elég szenvedős, mert aprócska. Nem árt mögé egy kötésdoboz. Bent felkerült a spec switch, összekötve a routerrel és tadamm, működik. Mindkét egység vezetéken. De...nem lehetne-e, hogy a beltérit hurcolásszák...? De. Akkor átrakjuk wifire, de a mostani router vacakol, öreg már, pár naponta lehal, kell egy új. A helyi boltban lett véve egy Dahua kétsávos, gigabites alap. Wifin nem látta a beltéri a kamerát. Minden beállítás stimmelt, de nem. LAN-on igen. Nem, nem volt vendégwifin. Ki lett cserélve egy TPlink klónra, talán LBlink, azzal ment elsőre. Ja meg a régivel is kipróbáltam azzal is, csak a Dahua nem akarta. Aztán jött a telefonos app. Mivel elsőre még nem volt regisztráció, csak vendégként lett kipróbálva. Ebből jöttek a gondok, a vendéges párosítás miatt már nem adható hozzá a fő telefonhoz, csak megosztás lehet, de mivel csak vendég volt, ez nem megy. Szerencsére megszakítható a készülékről a párosítás, utána már ez is ment.
Minden elakadásnál segítettek telefonon, megértette amit elmondtam, és rögtön tudott rá megoldást. Ha elsőre tudtam volna, amit a végére, akkor pár óra alatt működőképesre lehetett volna szerelni, így pár nap ráment a visszajárkálással. Nem pénzért szereltem.

Ja, előtte megtalált egy barátom, hogy kínából vett egy olcsó Wifi-s kaputelefont és nézzem már meg, mert neki nem akar menni. Csak telefonról kezelhető az appal. Ez egy akkus készülék, amivel elvileg hetekig működik, akkor gondolom le kell szedni feltöltöd és visszarakod. Elég macerás, de ha nincs áram, akkor ez van. Persze megtáplálható online is, de pl. erről semmi nem volt a leírásban. Beállítottam, megnyomtam a gombot, felugrott az ablak, felvettem, működött. Később már nem...hiába nyomtam. Újra minden, de nem. Szétszedtem, beraktam a dobozába és el kellett mennem. A háztól 10percre, km-ekre jelez a telefonos app, hogy megnyomták a gombot... :Y Volt egy kis csúszás... Valószínűleg a köztes szerver vacakolt. Ezen keresztül megy, nem kell portot átirányítani, cserébe meg kell benne bízni...szóval elsőre nem volt túl jó tapasztalatom, ezért lett valami olyan, aminek neve van.

[ Szerkesztve ]


Inhouse
(őstag)

Ilyen POE extender lett hozzá véve, hogy le lehessen küzdeni a 190m-t.


anonymus89
(addikt)

Szia, először is köszi a részletes leírást, valószínűleg azért nem ez lesz a keret amire költeni fogunk.
Még nézelődök mindig a wifi akadályt megoldjuk a ház túlsó sarkára kihelyezett extenderrel, sajnos lan már a földkábel mellett nem jöhet szóba.
Csak áram lesz neki.

Olvasgatok még.


etejedu
(őstag)

Üdv!
Mesterséges intelligencia topikban nem kaptam választ, lehet itt sem fogok de azért hátha!

Nem vagyok sem gyakorlott sem elég kreatív videó szerkesztésében, ezért az MI-re bíznám a feladatot.
Kisfilmet kellene szerkeszteni meglévő mp4 illetve fotók alapján. Vágja össze saját "izlés" szerint. Létezik ilyen egyáltalán?


tknof1871
(őstag)

Üdv!
Tárgy: Melyik ingyenes NMT system vagy neural machine translation service ajánlott a weben? PC-n. Nem értek idegen nyelven. Vannak olyan írások, cikkek, pl. használati utasítás valamihez, ami érdekel és ilyesmihez. Nem munkához.
(Sajnálom! Nem találtam megfelelőbb topikot.)
A Google translator-t, a Deepl-t használom rövid szöveg fordítására. Hosszabb szöveget a google docs-ban fordítok. Fájlt a google translator-ba húzok és a fordítást letöltöm. (Azt feltűnt, másoktól is olvastam, a Deepl érezhetően pontosabban fordít.)
Van jobb ingyenes megoldás?


Inhouse
(őstag)

Elsőre jó lenne egy olyan, amivel te meg tudod csinálni szépre...úsztatás, képek közti váltás, vágás, effektek, feliratozás, zenei aláfestés, HD/UHD MP4 kimenet, mindezt jó minőségben. Létezni létezik, csak mennyiért? Aztán jön a divatos AI, hogy az hogy is megy...


coco2
(őstag)

Szia!

Ellenőrzés gyanánt, hogy jól értem-e, valami ilyesmi videóra gondoltál?


Handball94
(aktív tag)

Akik meglévő konyha helyett egy új konyhát építettnének be (mondjuk az Ikeából), a "régi" konyha elbontásához és új beszereléséhez milyen szakemberre lesz szükségem, asztalos?
Valaki esetleg tud ajánlani Bp-en belül valakit, aki normális áron és még szépen is dolgozik? Köszi :R


BiP
(nagyúr)

Akik az újat építik be, azok nem foglalkoznak bontással is?


Handball94
(aktív tag)

Ha az IKEA szolgáltatásait veszem igénybe, akkor úgy látom nem, de nyitott vagyok bármilyen külső szakember igénybevételére akár összeszerelésre, egyelőre tervezgetés/köoltségkalkuláció szempontból érdekelne. [link]


Inhouse
(őstag)

Azt hittem ez az az oldal, ahol AI segítségével "élővé" teszi a fotókat. A statikus állóképen levő elemeket mozgatja, most nem találom, de brutál...


MaxxDamage
(félisten)
Blog

Én tudok olyat aki méretre és elképzelés szerint megtervezi (megbízó elképzelése szerint, szín, forma, stb..), elkészíti, régit akár leszedi/elviszi és az újat beépíti. Nem drágán! Bp.re is dolgozik.

Ajtó, ablak, bútorok, mellékeltető, asztal, szék, stb.. (minden ami fa) megcsinál!


etejedu
(őstag)

Filmora-t használok, vannak benne ai elemek, de nekem nem arra van szükségem, hogy amit leírok megcsinálja hanem amim van azt vágja össze. Persze beteszem én sorba meg rakok alá zenét ami kell, csak a finom munkát bíznám rá. Viszont jelenleg se időm se türelmem nincs a 100+ ficsör között babrálni mi is lenne jó vagy illene igazán.


etejedu
(őstag)

Ötleteim vannak, nem ez gond. Lehet pontatlanul fogalmaztam, inkább lassú vagyok benne. Családi videót ami kb fél órás volt 1 hétig tököltem vele, mire eljutottam egy elfogadható szintre erre kéne az AI. Sajnos nagyon profi cucc kell már az én elképzeléseimhez, persze azzal is tökölnék.

[ Szerkesztve ]


coco2
(őstag)

Vdeo editing?

Google-re feltöltesz videót, vagy másutt előfizetsz licencekre, kapsz eszközöket, mint zóna élesítés / homályosítás / kitakarás adott időintervallumban, feliratok és ember arcok kitakarása, vagy legalább felismerhetetlenné tétele, esetleg extra élesítés valahol, olyasmik. Esete válogatja, mibe kerül, mit kapsz érte. Mondj egy számot, mennyit ér meg neked? :)

Ami az AI-t illeti, házi feladatként egy script-et írsz meg apró részletről apró részletre, mit hogyan szeretnél modosítani. A részleteket egyesével adod meg, és azt nem úszod meg. Ha csak egy hétig tököltél fél órányi anyaggal, akkor te nagyon gyorsan dolgoztál. Én a másik vége vagyok. Én egy hónapot szenvedek 3 percnyi anyagon :DDD Ha már megvan a szkript, a feldolgozás pillanatok műve, de az AI annyit tud, és ott a korlát.

"Ipari" környezetben színészek 3d profillal dolgoznak, és arra lehet pár automatizálást építeni, de az vélhetően nem a te súlycsoportod.


MaxxDamage
(félisten)
Blog

Csak úgy érdekelne.
Nem értek hozzá, ezért kérdem...hátha más jobban képben van.
Mivel már egy ideje sok gyógyszert szedek, így nyitottam OTP egészségpénztár számlát, alap biztosítással.
Közben lett ez a mk oldali combfej elhalás, jobb felem már cement nélküli protézis elhelyezve (most rehabon vagyok, rehab kórházban Hévízen)

Csak az érdekelne, hogy erre kiterjedően van bármi értelme vagy előnye, hatása annak a "biztosításnak" vagy semmi és semmire nem jó!? :D (kamu)

1 hetet voltam a kórházban ahol a műtétet végezték, most 3 hetet vagyok a rehab kórházba és kapom a sok-sok kezelést.

Bal felem várhatóan fél éven belül cserélik ki cement nélküli csípő protézisre, mozgásom 2 kézi könyök mankóra korlátozott, ügymenet ugyanaz. (Műtét, rehab, felépülés...)

Közben a munkahelyem is elvesztem, mert lejár a táppénz jogosultságom.
Kormányablak felé beadva a mozgáskorlátozott parkolási engedély kérelem és a megváltozott munkaképesség megállapítás iránti kérelem. (32% üzemi balesetből eredő egészség károsodásom már van korábbról - ez nem számít megváltozott munkaképesség csökkenésnek még!)


janos666
(nagyúr)
Blog

Mi volt annak a Youtube-os videó sorozatnak a címe, ami ~"**** and Chief", és egy Halo figurákkal vette fel valaki az otthonában az "all your base are belong to us" hangok szintetizálásával (és később Cortana is megjelent benne, aki aztán elolvadt a mikróban)?


bugizozi
(őstag)
Blog

Sziasztok!

A Nincs kettő négy nélkül című filmből csináltak egy meme képet, amikor az autóban ülnek és beszélgetnek, azt hiszem 2 oszlop és 4 sor van (kb úgy mint a Joey és Phoebe képnél) megvan az esetleg valakinek, vagy vmi memegenerator oldalon megtalálni? Trollfoci is rakott ki ilyet vicces témában régen.

Köszönöm! :R


etejedu
(őstag)

Á elengedem. Erre is várnom kell hogy hétköznapi legyen. Mint amikor azon értetlenkedtem, hogy a viharba nem csinálták még meg azt hogy tükrözni lehessen a mobilt a pcre tvre. Most már ugye alap.

üzenetek