Azonnali VGA-s kérdések órája - Videokártyák fórum

üzenetek

hozzászólások


Grave_444
(nagyúr)

Szerintem ha GPU-z, Afterburner vagy bármi más program megfelelően látja, monitorozza az értékeket ne foglalkozz Furmark mit hagy ki.
Windows eszközkezelőben, AMD driverben látszik a kártya? Akkor nincs gond.

Egyébként mi lenne, ha nem 2017-es Furmarkot használnál, talán működne az is rendesen? ;]

[ Szerkesztve ]


Csupingo
(veterán)

Én úgy látom, a furmark írja a hőmérsékletet. Azt nem tudom, eddig miket csináltál meg, de ha mondjuk gpu-z -ben is hiányoznak adatok, akkor érdemes lehet újra feltenni az eredeti biost a kártyára.


kolopele
(nagyúr)

Egy rövid teszt gondoltam nem árthat, feltettem a legújabbat, felvitte a fogyit 195W - ra a HWINFO szerint úgy, hogy alul van szépen feszelve 1040 mvoltra a 6700XT, GPU hőfok 62, HS 82 volt (mondjuk ez oké). Ez egy elmebeteg gyilkos program, amikor játszom még a 130W - ot is ritkán érem el, a Time Spy is megáll 150-155W környékén, egyéb tesztek (Heaven, Superposition) megállnak 140 W körül. A Furmark nagyon nem életszerű, nem véletlen halt el már tőle nem egy kártya.

[ Szerkesztve ]


Rottweiler89
(aktív tag)

Eddig még egyik sem halt meg. :N

Grave_444
Amiket felsoroltál, mindegyik pipa.
A 2017-es Furmark-ot meg nem kommentelném. :U

Csupingo
Azt az Afterburner írta ki középen. Mint fentebb látszik, alapórajel, boost órajel stimmel.

Tehát minden stimmelt ezek szerint minden korábban is, csak én voltam megint béna. A tanulság, programokból lehetőleg a legújabb.
Köszönöm srácok a segítséget :R , és sorry, hogy itt bénáztam nektek egy sort.


Csupingo
(veterán)

Lehet, hogy csak ez a 2017-es furmark nem írja. Nézted újjal is? De pár gpu-z képet is mutathatnál a főoldalról és a sensors fülről.
Látom, Grave_444 is említette már.

[ Szerkesztve ]


Rottweiler89
(aktív tag)

2.1.0-ással hibátlan.
GPU-Z kép

[ Szerkesztve ]


Csupingo
(veterán)

Jónak tűnik.


Grave_444
(nagyúr)

Rendben, akkor nincs semmi probléma.
Ezt a szemforgatós dolgot most nem tudom mire vélni. :N

(Maga a program életszerű is lehet, játékban is tudtam produkálni hasonló terhelést.)

Rottweiler89
Oké. :)

[ Szerkesztve ]


Rottweiler89
(aktív tag)

Innentől kezdve most már nekem is. Azt hittem szoftveres, esetleg hardveres, de hála az égnek egyik sem, és a hibásnak hitt MoBo is hibátlan ezek szerint. :K

Grave_444
De az, csak magamra nézve nem kommentelném, hogy a 2017-es verziót használtam. :U :W

[ Szerkesztve ]


kolopele
(nagyúr)

A Furmarkot úgy tervezték, hogy túl nagy terhelést helyezzen a GPU-ra, ami felvetheti a lehetséges rejtett problémákat (mint például anno az EVGA esetében), de ha a GPU rendben van, akkor nem fogja persze azonnal megölni. Én csak arra céloztam, hogy a Furmarkot nem szabad hosszú időn keresztül tesztelésre használni. A másik gond az ezzel a programmal, hogy ha már eleve egy "gyengélkedő" kártyát tesztelnek vele, annál fennáll az azonnali behalás veszélye. Nincs ebben semmi szemforgató mint azt egyesek állítják, ezek tények. Szóval innentől, hogy meggyőződtél hogy a kártya oké, maradj tesztelésnél mondjuk a Heavennél vagy a Time Spy - nál, de a legjobb tesztek úgyis maguk a játékok. Ugyanez van a prociknál is, elképesztő hogy képesek 24 órán át futtatni a Prime 95 - öt például, aztán ha lement teszem fel hiba nélkül, elhasal az IBT teszten ( nyilván itt elsősorban a megpiszkált hardverekről van szó). Használni kell amire az ember szeretné, és ha nincs semmi probléma, akkor jól van az úgy, felesleges kínozni (jó, tudom, a fő lényeg hogy kinek hoznak a benchmarkok magasabb pontszámot......)

[ Szerkesztve ]


Rottweiler89
(aktív tag)

Igen, ezt tudom, hogy arra lett tervezve, régen volt rá példa, ha túl lett húzva a VGA, akkor tudatta velem.
Szigorúan csak egy pár perces stability tesztre szoktam használni, amíg eléri a max. hőfokot.
A VGA kijelenthetem, hogy rendben van. ~45-50%-os hűtés mellett 70°C-ot ért el, lehet lesz az több is pár fokkal, de ez is rendben van szerintem.
Játékkal tesztelve(Doom Eternal, CS2), itt is minden rendben. Még lefuttatok egy Unigine Superposition-t, mert kíváncsi vagyok rá, hogy mit produkál. Heaven-t, illetve Time Spy-t még egyik kártyával sem néztem, de azt is megnézem, ha már írtad! :K
Évekkel ezelőtt én is képes voltam rá, de jelenleg olyan alkatrészeim vannak a konfigokban, hogy nincs szükségem OC-ra.
Az elvártat pedig bőven hozza az RX 580-hoz képest. Marad, nem cserélem, ide nagyon is elég FHD-ra.

:R


kolopele
(nagyúr)

Jó is az a 6600, FHD - ra nem lesz vele gondod. Egyébként én az alulfeszelésre gondoltam inkább, azt sokszor érdemes megcsinálni, mert halkabb működést, alacsonyabb fogyasztást eredményez (ugye kisebb hőfokokkal), miközben a teljesítményen nem kell feltétlenül rontani (sőt!), vagy ha mégis általában 2% - ot, ami észre sem vehető. A 6600 - asoknál a saját driverében a mínusz 60mv nyugodtan kipróbálható anélkül, hogy bármi máshoz hozzányúlnál. Egyébként a Furmarknál azért lett a hőmérsékleted csak 70 fokos, mert a 100W miatt visszavett az órajelből mint az látható is. Amennyiben kitoltad volna 120 - ig a Power Limitet, nem ennyi lett volna, mert feljebb boostolt volna a kártya. Time Spy esetében 1090 mv mellett 2500 mhz max. frekin hozza a teljes teljesítményt, de csak ha 120 - ig ki van tolva a PL, mondhatni pont belefér így. Az alulfesz esetében pont ezért tudsz nagyobb teljesítményt is elérni akár, mert ha gyárin hagysz mindent akkor nem tud a 100W miatt magasabbra boostolni, az órajeled visszaesik akár 2000 mhz - re is, hiába van alapból 2600 mhz felett.

[ Szerkesztve ]


Rottweiler89
(aktív tag)

Eddig tökéletes az adott felbontáson. :DDD
Feszültség 1090mV-on, max. freki 2500Mhz, de a PL-t hová állítsam 0-ról?


kolopele
(nagyúr)

Húzd fel maxra (+20). Így ha lesz olyan játék ami esetleg nem férne bele a 100W - ba, teszem fel lenne 110, akkor nem fogja visszavenni az órajelet, és mivel alulfeszelted, így a fogyasztás és a hőfokok nem fognak megugrani. Gyárilag csalóka az a több mint 2600 mhz meg a 100W, mert 2300 mhz körüli lesz az, így kitolva viszont amelyik játék igényli annál meglesz az a 2450-2500 mhz. Amennyiben így oké, akkor mehetsz még lejjebb is a fesszel 10 mv - onként, kb. 1060-1070 szokott lenni a vége így 2500 mhz - en.

[ Szerkesztve ]


ricsip
(addikt)

Az IBT még releváns 2024-ben, mint aktívan karbantartott program? 10-11 éves post-okat találtam róla legújabbakat.


kolopele
(nagyúr)

Még mindig az IBT és a Prime95 a két leginkább ajánlott stressz teszt, csak nem kell 24 órán keresztül futtatni az utóbbit, pláne ha 90 fok fölé mennek a magok hőfokai [link] Aztán jó az Linpack Extreme is egy körig, vagy a Cinebench 23 fél órás stability tesztje, de van már 24 - es is. Aztán az Aida FPU tesztje is odavág rendesen, de azt sem kell szerintem órákig járatni, a túlmelegedés bekövetkezik 15-30 perc elteltével is. Fél óra elég mindenből, utána mehetnek a mindennapos használatok. Szerintem. Nyilván ha valaki nem is nyúl hozzá a processzorhoz vagy a VGA - hoz, a tesztek sem lényegesek, kivéve ha stockon fagyás lenne, de az azért elég ritka, ott nagyobb eséllyel hardver gond van.


PaterNoster
(csendes tag)

Üdv!
Vettem használtan egy Gigabyte GTX 970 windforce 3x-t. Sajnos már az első bekapcsoláskor nagyon hangos volt, sőt az egyik venti kerepelt is. Mivel a 3. venti volt a ludas, azt kivettem. (Amúgy se nagyon hűt semmit a kártya végén.) Viszont továbbra is nagyon hangos, alapból 20%-on mennek a ventik, 0% használat mellet is. Lehet-e ez ellen tenni valamit? Gigabyte App Center nem is látja a videokártyát, csak az alaplapot, Afterburner nem állít semmit a fordulatszámon.
1, szerintetek ha veszek egy jó harmadik ventillátort és visszateszem, változik valami? (Bocs de nem vagyok egy villanyszerelő, gondolok itt arra, hogy nem-e sorba vannak kötve, hogy essen a feszültség a harmadik venti berakáskor?)
2, lehet-e az alap ventillátor fordulatszámot valahogyan csökkenteni?


kolopele
(nagyúr)

A Giga Windforce 970 - ese és a 980 - asa sem tudta a nulla rpm - et, a fő különbség az volt, hogy a 980 - as idle 800 rpm - mel forgott, a 970 - es viszont ha jól emlékszem 1600 rpm - en, ami eleve szörnyű volt. Ez ellen nem tehetsz semmit. Hangos kártya volt már megjelenésekor is, a venti kerepelés meg a Gigák sajátossága a mai napig.


ricsip
(addikt)

Az IBT-nek ki vagy mi a hivatalos kiadója, mert én csak 10 éves (gondolom már orbitálisan elavult, bugos) release-eket láttam belőle mindenféle kétes kinézetű szoftverletöltő oldalakon?


Rottweiler89
(aktív tag)

Egy pár benchmark tesztet töltöttem fel a fentebbi beállításokkal, katt. Játék alatt eddig csak 100W-ig engedte, hiába kitoltam a limitet. Bezavarna az Afterburner(v4.6.5)?

[ Szerkesztve ]

üzenetek