Azonnali VGA-s kérdések órája - Videokártyák fórum

üzenetek

hozzászólások


s.csanyi
(csendes tag)

Futtattam beépített stressz tesztet (nem tudom mennyire jó) 5 perceset, de nem tűnt úgy hogy melegszik, játék közben ránézve sem tűnt többnek.


kolopele
(nagyúr)

Meg kellene nézned egy másik kártyával is, mivel f - es proci lévén nincs igp - d. Túlmelegedésről biztosan nem lehet szó, mivel a Win felületén is látod ezt a szemcsézettséget, meg azért jó a hot spot meg a gpu hőfok értéked is, a vram és a memory junction meg a HWINFO - val nézhető meg, de 70-80 fokig azok is rendben lennének, sőt a memory junction 100 fokig is. Esetleg másik monitorral nem tudod kipróbálni? Még az is egy lehetőség.


Asycid
(tag)

PrintScreen-es képen is látszik a szemcsézettség, vagy csak külsőleg készített fotón (pl. telefonnal lefotózott monitor)?


kissgábor007
(újonc)

Szerintetek iChill X3 RTX 3070 8GB videókártyát melyik tudja jobban kihajtani? i5 12400f vagy ryzen5 5600x. Előre is köszönöm (ismét) a segítségeteket.


kolopele
(nagyúr)

Ezen a videón négy proci van összehasonlítva egy 3060 Ti - vel, eléggé releváns a 3070 tükrében. Mondhatni teljesen mindegy, még a "halott" 10700 - as is van hogy megveri mindkettőt, de mivel már az AM4 is úgymond "halott" platform, ezért a 12400 - as, vagy AM5, illetve ha már AM4 akkor egyből egy 5800X3D - t tegyél bele, azzal elleszel még pár évig (nyilván a másik hárommal is, annyira kicsik a különbségek). Az a jó, hogy itt végre nem egy 4090 mellett megy a teszt, ami becsapós tud lenni ha valakinek közép kategóriás kártyája van.
[link]

[ Szerkesztve ]


kissgábor007
(újonc)

Köszönöm szépen :R


kolopele
(nagyúr)

Szívesen. Amit még nem említettem az a szintén AM4 - es 5700X. Ennek az az előnye, hogy 8/16 - os, és ha netalán kevésnek éreznéd (ami nem valószínű egy 3070 mellett), akkor még mindig ott az 5800X3D. Intel 10700 - at viszont már nem igazán tudod érdemben fejleszteni (11. gen, de nem sokat tesz már hozzá). Ezért a legjobb új platform esetében az LGA 1700 Intel esetében, vagy az AM5.


Csongi2015
(tag)

Sziasztok!Eldőlt a VGA vásárlás véglegesen ASRock Radeon RX 6750 XT Phantom Gaming D 12GB lesz.A VGA rgb világítását szerintetek tudom vezérelni a Gigabyte alaplap RGB Fusion programjával,vagy az Asrock Policrome Sync kell hozzá mindenképp,de ezt tuddja kezelni a Gigabyte alaplap???

Köszönöm!!!


ricsip
(addikt)

Azért raknak a lefizetett magy teszterek minden benchmarkba 4090-es konfigokat, h. kimutassák azt az előnyét az X3D ryzeneknek, amik egy középkategóriás v. gyengébb kártyával semmilyen szinten nem látszódnának a nem-X3D processzorokhoz képest?

[ Szerkesztve ]


Ribi
(nagyúr)

Facepalm. :W
Azért tesztelnek létező legerősebb VGA-val, hogy minél inkább látható legyen a procik közötti különbség.
Ha egy 4060-al tesztelik a 14900k vagy 7800x3d-t akkor kiderül, hogy a 14900ks és a 14600 ugyan olyan gyors. Ami hülyeség.
Azért tesztelnek alacsony és magas felbontáson, hogy látszódjon mennyire is fontos a CPU és a GPU.


ricsip
(addikt)

Akkor az X3D-t se kell megvenni, csak 4090-hez, mert egy 4060-nál semmi különbség nem lesz egy 5600x-hez képest?


pandras83
(senior tag)

Nincs persze, csak a játékosok versengenek, hogy ki tud többet költeni egyformán teljesítő procikra.


ricsip
(addikt)

A min framerate ill. a gyakori stutter eliminálása nem jelenik meg gyenge/ középkategóriás gpu-kon?


pandras83
(senior tag)

Meg is válaszoltad. A minimumok drasztikusan emelkednek, a frametime kisimul.


kolopele
(nagyúr)

Drasztikusan emelkednek a minimumok? Ennek több összetevője is van azért, pl. a monitor, a HZ, mennyi az az fps amin hajtani akarod. Még mindig nagyon sokan megelégszenek a 60 fps - sel (én is köztük vagyok, mert minek több single játékok esetén kontroller mellett), és eszembe nem jutna a 6700XT mellé nagyobb procit tenni a 10700 - as helyett. Miért? Mert tökéletesen sima a kép ekkora fps esetén, tényleg azért vegyen az ember 200 ezres procit hogy elmondhassa, ilyen van benne? A teljesítmény maradna ugyanez, az fps is, értelmetlen. Látom neked 5600 - as van, ami ugyanannyit nyújt játékokban mint egy 10700, sőt utóbbinak több magja és szála van, ami jól jön néha.

[ Szerkesztve ]


Csupingo
(veterán)

Most nem erről van szó, a monitornak meg semmi köze hozzá. Arra céloztak, hogy pl. az átlag fps lehet elegendő eltérő erősségű processzorok esetén is, de a minimum fps jóval magasabb lehet egy jóval erősebb cpu-val. Valamint robbanások, gyors mozgás, több egység esetén is kevésbé esnek vissza az fps számok játékokban. Ez azt eredményezi, hogy a maximum és minimum között is ritkábban és kisebbeket fog ugrálni a számláló, ezáltal simább lesz a játékmenet. Persze ahhoz, hogy ezeket kiérezd, viszonylag szélsőséges helyzetek kellenek, ezért kicsit gyengébb vagy erősebb procik esetén ez szinte észrevehetetlen.


kolopele
(nagyúr)

Minél erősebb a VGA, annál erősebb CPU kell, és ezt csak úgy tudják bemutatni, ha egy 4090 - et tesznek melléjük, viszont ekkor a user elcsodálkozik, hogy mennyivel több az fps. Ilyenkor megveszi az összespórolt pénzéből a közel 200 ezres procit a közép vagy alsó kategóriás kártyájához, és azt látja hogy nem is lett több 40 fps - sel neki a játék, pedig a videóban ezt látta. A helyén kell ezt azért kezelni.
Csupingo: Én ezt tudom, és indokolt is olyan esetben ha valakinek van teszem fel egy I5 2500 - asa, látványos lesz a különbség már egy gyengébb VGA esetén is a csere már egy 8. genes I5 esetében is, viszont amikor egy 10700 - at, 5600 - at, stb. akar cserélni valaki középkategóriás VGA mellett annak már semmi értelme. A monitort meg azért hoztam fel, mert a felbontás nagyon is számít, mivel minél magasabb annál inkább a VGA lesz a főszereplő, pláne 4k - n.

[ Szerkesztve ]


Csupingo
(veterán)

Persze, de nem a monitor határozza meg pl. a minimum fps-t. Igen, ha nincs óriási különbség a processzorok között, akkor szabad szemmel sokszor nem is lehet észrevenni semmit. Amúgy már egy gtx 1060, rx 580 esetén is írták többször a tulajok, hogy 4.gen-es i5-ről, i7-ről erősebb cpu-ra váltva sok játék teljesen "kisimult".
Ha meg nagyon extrém a helyzet: nagyon gyenge vga, ami adott helyzetben 25fps-t tud, nagyon erős cpu-val kb. mindenhol 25fps-t fog produkálni. Nagyon gyenge cpu erős vga-val meg játékhelyzetenként nagyon eltérő számokat fog hozni. Pl. 5-ről 100-ra ugrál az fps számláló. Ez a rosszabb eset, mert ettől érzed darabosnak a játékot.

Manapság nem ilyen drasztikus a helyzet, ha az ember igyekszik jól összeválogatni az alkatrészeket akkor nem fut ilyen szélsőséges szituációkba. Régebben ezzel én is többször találkoztam, mikor diákként csak gyenge cpu-t és vga-t tudtam venni amik alig bírtak kiköhögni 25 fps-t, ami gyakran szépen bezuhant.

[ Szerkesztve ]


pandras83
(senior tag)

Bocs tőled is meg ricsip-től is a szarkazmusért és a leegyszerűsített válaszért. Csupingo kolléga itt írja fentebb a pontos választ.

Az meg szerintem is teljesen normális hogy csúcs vga-val tesztelnek, de ha a user csak ez alapján választ, akkor lesz neki nagyobb gondja is mint a cpu-vga arány.:D Aki nem "kezeli a helyén dolgokat", az így járt. Nem is értem miért aggódsz a "user" miatt. Aki nem megy utána a legalapvetőbb infóknak és/vagy nem tanul a hibákból, annak nem való semmilyen gép, nemhogy egy gamer pc.


Ribi
(nagyúr)

Ez elég sok mindentől függ. Általánosságokról lehet beszélni, de ezért is tesztelnek az általad is említett "fizetett" emberek sok játékot, mert van ami igen CPU intenzív és van ami sokkal inkább GPU intenzív. Van ahol 4090 mellé 4k-ban elég kb egy 5600 is, de van hogy a 7800x3d is "kevés" FHD-ban. Ha valaki megírja hogy csak 1-2 játékka tolja, akkor pontosan azokat a tesztekeg érdemes megnézni. Ha mindennel is akkor meg egy átlagot. Másik meg az árazás. Valaki nyilván nem azért vesz 4060-at, mert dugig van pénzel és bármikor vehetne 14900KS-t, csak épp neki elég egy 5600 is. Szóval vannak amolyan "összeillő" dolgok.
Amúgy meg nézzen 4060 review-t ahol megnézheti, hogy milyen felbontáson milyen CPU mit hoz.

üzenetek