Azonnali VGA-s kérdések órája - Videokártyák fórum

üzenetek

hozzászólások


KAMELOT
(titán)

1. amit leírtál ez is igaz
2. VGA-t nem csak játékra használják deep learning, corel, photoshop stb.
Azért ennyi az ára! Mindennek annyi az ára amennyiért a boltban adják! Kereslet-kínálat! :)


svédország13
(csendes tag)

Sziasztok!

Elnézést kérek, ha rossz topicba írok, de azt feltételezem, hogy köze van a vga-nak a problémámhoz.
Körülbelül egy hete jelentkezett nálam a következő nagyon bosszantó hiba: Főleg játékok indításánál, de már egyszerű böngészés során is fekete képernyőt kapok és 10 másodperc után jön vissza a "kép" a következő hibaüzenettel. "Az AMD szoftver azt észlelte, hogy illesztőprogram-időtúllépés történt az Ön rendszerén."

Setupom:Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 videokártyám van, CPU: AMD Ryzen 7 7700 8-Core Processor 3.80 GHz, 32 GB DDR5 ram és windows 11 pro

Ez a jelenség a 24.3.1-es drivernél jött először, de nem a megjelenés idejében, hanem hetekkel később. Azóta frissítettem 24.4.1-re, de ez sem javított a helyzetemen. A friss Windows updateket is telepítettem a tegnapi nap során.

Gyakorlatilag nem tudom normálisan használni a gépemet, mert percenként elmegy a kép és a hibaüzenet fogad. Amd fórumon és redditen is olvastam, hogy nem én vagyok az egyedüli akit érint ez a probléma. Az lenne a kérdésem teljesen laikusként, hogy a videókártyám haldoklik, vagy AMD oldalon van a gebasz és nem képesek megoldani ezt a problémát?

Sok lehetséges megoldást próbáltam. Töröltem az adrenalint, kettővel korábbi drivert telepítettem fel (24.1.1), de semmi nem hozott változást. Mit tudnék tenni az ügy megoldása érdekében? Várjak addig amíg ki nem adnak egy olyan driver változatot ami javítani fogja ezt a kritikus hibát, vagy készüljek a legrosszabb forgatókönyvvel és új vga után kell néznem?

Köszönöm szépen előre is a segítséget!


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Kérdés hogy stabil e a gép többi része?
Occt-vel a cput a ramot letesztelni. Tápot is.


varmi2
(nagyúr)
Blog

Teszt erejéig, a rendszer ramot vedd egyel visszább. .


OmikronO
(csendes tag)

Végül is az volt a megoldás, hogy csak az ASUS oldaláról letöltött driverrel volt hajlandó működni.


OmikronO
(csendes tag)

Ez a Sapphire oldaláról letölthető driver: [Support/Drivers & Tools]
Nálam az oldott meg egy macerás driver problémát, hogy a gyártó oldaláról töltöttem le hozzá a drivert és nem az AMD oldaláról.
Amit érdemes meglépni ilyenkor, hogy egy régi HDD-re feltolsz egy szűz Windows-t és megnézed ott, hogy mi van. Ha működik, akkor mehet az új telepítés...


t72killer
(titán)
Blog

A mostani helyzet még csak istenes, legalább aaz agybaj bányaőrület elvonult!


Leone743
(tag)

multkor irtam nektek hogy a rx 580 8gb pulse kártyával gond van

tehát biosz mokolás kijavitva(nagyrészt)és inentöl hibátlan a kártya egy dolgot leszámitva

az amd szofver alapbeálitásokon a következő problémát adja:játék után nem lasul le a ventilátor pedig már 25 fok körül van

viszont ha egyénire álitom a ventilátor beálitást akor a hiba megszünik ,de akor nyilván a nulla rpm-et el lehet felejteni mivel ez az opcio megszünik ha egyénire van álitva

viszont ha az amd szoftvert bezárom és csak a msi after fut a hátérbe default beálitásokon akor minden rendbe van és hibátlan a kártya,tehát a ventilátor le lasul játék után és a nulla rpm-is aktiv

vég szó anyi hogy így sikerült meg oldanom a problémát tehát inentöl kezdve hibátlan a kártya(viszont érdekes hogy ezt csak ilyen modon lehetet meg oldani)


Leone743
(tag)

mondjuk zárojelbe anyit hozzá tenék még hogy ezért nem érdemes nulla értékelésű ujonc embertől vásárolni hardverapron,de legaláb olcso volt 22 ezerért mondhatjuk hogy áron alul

[ Szerkesztve ]


5leteseN
(aktív tag)

A kitartás(mint szinte mindig) elnyerte jutalmát! :C
Én is ilyenekkel szórakoztatom magam, bár a barátnő néha féltékeny a "másra" szánt időre, viszont megenyhül amikor részesül az eredményekből, ami viszont jár is neki.

A VGA-hoz: nekem az a tapasztalatom az AMD VGA-k "Egyéni" beállításaival, hogy 0 fordulat/perc és a 25%-os fordulat/perc közötti különbség még az éjszakai csendben is alig észre vehető.

Nem értettem korábban sem, hogy a 0 fordulat miért olyan fontos.
Ha véletlenül mégis hangos(nálam 40% felett kezd egyáltalán észrevehető lenni: VEGA56), akkor megolajozni, vagy cserélni kell a ventit. :K
'Nagyfiúknál" ez nem okoz gondot. Nálad a BIOS sem.
Helyes. ;]

[ Szerkesztve ]


kolopele
(nagyúr)

A nulla rpm kíméli a ventiket, én pl. van hogy fél napot, de van hogy többet is csak netezek, vagy éppen olyasmit csinálok ami nem melegíti nagyon a kártyát, minek kellene forogniuk? 63 foknál kapcsolnak be nálam ilyenkor, csak odáig sosem érnek el, jó ha 50-55 fokig felkúsznak Youtube alatt. Felesleges közben forogniuk, nem beszélve arról, hogy sokszor napi 12-14 órát is be van kapcsolva úgy, hogy kétszer-háromszor ülök oda. Nyilván ha "olcsósított" hűtőjű kártyáról van szó az jobb ha forog mindig működés közben, mert úgyis bekapcsol már egy Youtube alatt is, és a legrosszabb hogy ki-be kapcsolgat a legtöbb. A driverben ellenben remekül be lehet állítani játékonként a ventik viselkedését, elindítod az adott játékot, és akár ugyanazon fordulat mellett is mehet egyhuzamban, nulla rpm nélkül, majd a játék kikapcsolásakor visszaáll a gyárira szépen folyamatosan, vagy a manuális globalra beállítástól függően.

[ Szerkesztve ]


OmikronO
(csendes tag)

Ezzel én is így vagyok. Ajánlom a Fan Control nevű alkalmazást. Egy órát el lehet vele bíbelődni, de nagyon részletesen be lehet vele hangolni a ventiket. TUF lapom van és nem tudtam a BIOS-ban úgy beállítani ahogy szerettem volna, mert az alapértelmezett érték túl magas, és persze be a BIOS-ba, ki a BIOS-ból stb... Végül így lőttem be: Nálam 56°-nál indulnak be a VGA-n a ventik, a front ventit rá állítottam a VGA-ra, alig indulnak el. Nagyon finoman hangolható vele az egész gép és persze így hangtalan. Meg van vele az a jó fajta érzés, hogy "na akkor ez meg van".


kolopele
(nagyúr)

Nem rossz. Én az MPT - használom arra hogy hány foknál induljanak a ventik a VGA - n és hány foknál kapcsoljanak ki, ez egy remek funkció. Az adrenalinban a venti görbét állítom meg a feszt, illetve játékoknál nulla rpm, a legkisebb állandó fordulat, ami még megtartja a normális hőfokot. Nekem az MSI lapban szépen be lehet állítani manuálisan a proci és a ház ventiket, nem a gyári beállításon hagyom én sem, de ezt csak egyszer kell beállítani, aztán nem kell többet belépni a biosba.


heavygrip
(aktív tag)

Szia, hogy tudtad átállítani a kép frissítést a játékban 60 ról 75 re? Nekem is 75 hz a monitorom,de sehogy sem sikerül. A többi játéknál nincs ilyen gond,csak a GTA 5 nél.
Hiába állítok teljes képernyős módot illetve auto ratio helyett 16:9 semmi változás
Amd adrenalin és be állítom a Radeon bővített szinkronizálást, de az sem oldotta meg a problémát, ilyen 63-64 FPS van kikapcsolt vsync el természetesen.

Help :R :R előre is köszönöm

[ Szerkesztve ]


Csongi2015
(tag)

Sziasztok!Eldőlt a VGA vásárlás véglegesen ASRock Radeon RX 6750 XT Phantom Gaming D 12GB lesz.A VGA rgb világítását szerintetek tudom vezérelni a Gigabyte alaplap RGB Fusion programjával,vagy az Asrock Policrome Sync kell hozzá mindenképp,de ezt tuddja kezelni a Gigabyte alaplap???
Köszönöm!!!


kingpython
(aktív tag)

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy vettem egy ASUS TUF RTX 3070TI kártyát és az szerintetek normális, hogy a GPU nem megy 70-72 fok fölé terhelés alatt de a Hot Spot van mikor eléri a 85-91 fokot is, elég magas ventilátor fordulat mellett?


Borisz76
(veterán)
Blog

Igen , normális.
A Hot Spot mint a neve is mutatja egy forró pont....
Ami melegebb , mint úgy általában az GPU felülete.


Viktor77
(titán)

Normális. Nv kártyáknál a hot spot nagyjából 12-15 fokkal melegebb mint a GPU.


5leteseN
(aktív tag)

A VEGA 56 kártyám a gyári beállításokkal is "tudott" 104 fokot a 3.600 körüli Superposition(Extreme) pontja közben, néha megcsillantva egy-egy 109 fokot, majd az alulfeszelés után a 4500-4600-at 1-2 fokkal kevesebbel is tudta.
A GPU közben 80 fok körüli volt.
Meglepően nagy különbség. :Y

[ Szerkesztve ]


kingpython
(aktív tag)

Köszönöm!

üzenetek