BBS-ek, Fidonet, régi szép idők... - Egyéb fórum

üzenetek

hozzászólások


Perjel
(tag)

Emlékszik még valaki arra a korszakra, ill. van itt olyan, aki akkor is ''aktív'' volt?
Ha valaki nem vágja, a BBS-ek akkoriban voltak elterjedtek, amikor még nem volt elérhető az internet boldog-boldogtalannak... Magyarországon ez kb. a 92-95 közötti időszak volt, aztán a 90-es évek végére gyakorlatilag teljesen kihalt ez a műfaj, technikai elavultsága és az internet elterjedése miatt...
(definíció:
''A BBS a Bouletin Board System (elektronikus faliújság) kezdőbetűiből összehozott mozaikszó.
A telefonos számítógépes hálózatok alapvetően kétféle módszerrel kapcsolódhatnak. Vonalkapcsolt, vagy csomagkapcsolt módban. A vonalkapcsolt módszernél egy servergép vár arra, hogy a rákapcsolt telefonra hívas érkezzen, azt fogadja es innentől a vonalon keresztül kiszolgálóként dolgozik. Mód van arra is, hogy egy gép akár 6-12 modemet kezeljen.
BBS kezelőszoftverekkel (Opus, Maximus, Ra+ , Delrina, stb...) megoldható filek mozgatása, egy vonalnal chat az operátorral, több vonalnál chat a felhasználók között, levelezés stb... Az egymással kapcsolatban álló BBS gépek az egész világot behálózó levelezőrendszereket működtettek (pl: FIDO).
A BBS-ekre valamelyik terminál-emulátor programmal lehetett kapcsolódni: Kermit, Telix stb... Az internet terjedése előtt ''kicsit'' drága, de izgalmas módja volt a számítógépes kommunikációnak.'' (kopipésztelt szöveg, (c) GAndalf)
A FidoNet pedig egy ''ingyenes, az egész világra kiterjedő BBS 'underground' levelező hálózat'' volt... kicsit hasonló az usenet-nez (news, ez sem mond már semmit sokaknak:) bár az outlook, opera, mozilla stb. is támogatja), csak a bbs-eken terjedt, voltak fido-usenet ''gateway''-ek is, azaz egyes bbs-ek ''sysopjai'' (azaz gazdái) lehetővé tették, hogy a bbs userek is olvashassanak newsgroupokat a fidonet-en keresztül, ill. írjanak is rá.

Annak idején még nem azért vettem meg az első modememet, hogy netezzek (akkor még álmodni sem nagyon lehetett erről egy mezei halandónak Mo-n, hogy netezzen otthonról... sőt fősulin sem nagyon volt net még akkoriban, csak belső Novell Netware háló. Egyes egyetemisták már akkor is neteztek, irc-eltek stb., ami élesen elválasztotta őket a pórnéptől, akik azt sem nagyon tudták mi az... egy email cím is nagy dolognak számított még akkor.... na jó, 1-2 évvel később már azért nem. :) Abban a korban voltak a lemezújságok is, a leghíresebb, és egyik legjobb olvasható a neten is Bővebben: link terror news, freestyle stb... a scene-hez sajna nem volt semmi közöm, de ha valaki be akarja írni az ezzel kapcsolatos emlékeit, annak is van helye ebben a topicban stb.
Na mindegy, nem is tudom már mit akartam ezzel a sok blablával, csak kitört rajtam a nosztalgia...

üzenetek