Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE) - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


ccnp
(csendes tag)

Sziasztok!

Szeretném, ha itt megosztanánk egymás között a tapasztalatokat a felkészüléssel, vizsgákkal kapcsolatban.

Ki hogy tanul, miből, hogy gyakorol, satöbbi.

Üdv :C


Remington
(őstag)

learn-ccna.com
scribd.com

itt vannak fent válaszok az online vizsgákra. tanulni a tanagyagból, gyakorolni meg packet tracerrel:)


ccnp
(csendes tag)

a ccna már megvan, most ccnp-re készülök. ez a scribd jó lesz úgy látom, köszi :R

[ Szerkesztve ]


ccnp
(csendes tag)

volt valaki az elmúlt fél évben vizsgázni?


ccnp
(csendes tag)

szerintem ez a topik rossz helyen van, hova kéne tenni szerintetek?


Pisztillus
(senior tag)

Leginkább ide, szvsz. És tényleg nem itt a helye.


ccnp
(csendes tag)

köszi!


KicsiUbul
(őstag)
Blog

Hali,
Te mikor vizsgáztál CCNA ból?


ccnp
(csendes tag)

augusztusban azt hiszem


ccnp
(csendes tag)

ha minden igaz, most változik majd a ccnp (ont+iscv helyett egy troubleshooting rész lesz)

valameddig biztos egymás mellett él majd a kettő. gondolom legalábbis


TR3
(tag)

Nem sokáig szokták párhuzamosan futtatni a vizsgákat. Valószínűleg június vagy július végéig él a régi vizsga (mindkét változatot olvastam már valahol), kivéve a hálózati akadémiákra járóknak, ők kapnak dec. 31-ig érvényes vouchert.
Remek azért, hogy visszajön a troubleshooting, ami 2006-ban pont azért szűnt meg, hogy berakják az ont-t :U


KicsiUbul
(őstag)
Blog

Én csak azt sajnálom, hogy már nem lehet magyarul vizsgázni :(


TR3
(tag)

Nagyon kevés ember csinálta meg, állítólag azért szűnt meg. Nem akarok hülyeséget írni,de valami olyasmire emlékszem, hogy abban az évben amikor úgy döntöttek, hogy felhagynak vele, talán 9 ember ha vizsgázott magyarul.


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Ahogy néztem az anyagot meg a kérdéseket, nem kell olyan hűdenagy angol tudás hozzá, meg aki eljut legalább a CCNP-ig, az tudjon valamennyire angolul :)


ccnp
(csendes tag)

az egyik ismerősöm gyakorlatilag a "fuck you" szintű angoltudással csinálta meg. szótárazni kell egy kicsit, de hamar bele lehet jönni

(amugy csak angol és japánul lehet a cisco vizsgákat letenni)

[ Szerkesztve ]


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Kb mennyi idő alatt lehet eljutni a CCNP-ig erős alapokkal?


thaler2
(senior tag)

Max. 1 év alatt simán. Cisco vizsgáknál elég jól belemennek a részletekbe, szóval jól átkell látni a dolgokat. NP 4 vizsgából áll, 3 hónap bőven elegendő egyre, főleg az olyan pro-kat ismerve mint te. :D


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Úgy értettem, hogy a CCNA sincs még meg. Akkor szerintem 1,5 év alatt simán lehet értelmes tudást összehozni.
Nézegettem az anyagot nem tűnik veszélyesnek, megy úgy néz ki az üzemből tudok bugázni 2 routert meg egy Catalyst 2950-et gyakorolni :)
Most már kicsit elég volt az MS vizsgákból, várok még párra hogy legyen hozzá értelmes anyag, megcsinálom még a virtualizációs dolgot aztán szerintem ráfekszek a Cisco-ra.


CsodaPOK
(senior tag)
Blog

Ha kell, CCNA-s tananyagot tudok küldeni.


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Köszi, de már begyűjtöttem egy raklap anyagot :)


CsodaPOK
(senior tag)
Blog

Okés, jó tanulást :)
Nyáron lehet nálam is benéz egy CCNA vizsga :P


ccnp
(csendes tag)

a ccnp már csak 3 vizsgából áll

switching
routing
troubleshooting

(valameddig még tán lehet a 4részest is megcsinálni: bcmsn bsci ont iscw)


klien
(csendes tag)

hello

én a héten vizsgáztam ccna-ból de az oktató semmit nem mondott hogy most mi lesz én az e-mailekre sem válaszol. postán fogok kapni egy papírt hogy sikerült vagy be kell menni érte? és honnan tudom hogy sikerült-e? a gradebookban P az eredmény de a záróvizsgám csak 75% lett a weighted percentage 86% akkor most sikerült? köszi :R


TR3
(tag)

Azért az igen remek hely lehet, ahol azt sem mondják meg, hogy sikerült-e. Régebben min 80% kellett a záróvizsgán, nem tudom változott-e azóta. A weighted percentage egyébként nem számít, az csak tájékoztató adat. Ha van olyan oszlop, hogy Eligible for Certificate, és ki van pipálva, akkor átmentél. Nem hinném egyébként, hogy kiküldenék postán. Vagy be kell menned érte, vagy ha a gradebookban látsz olyat, hogy Request Certificates and Letters, akkor magadnak is letöltheted elektronikus formában.


Aethel
(aktív tag)

Én magyarul vizsgázom, de elég laza az egész..(CCNA) Már elkezdtük a második tananyagot de az elsőből még a gyakorlati sincs kész sokaknak. Ti mennyiért vizsgáztok? Cég fizeti?


Bandi18
(tag)
Blog

Hellosztok

Nemsokára CCNA-ból fogok vizsgázni, és ha jól tudom létezik egy braindump nevű kis gyűjtemény ahol az össze kérdés/válasz megtalálható. Esetleg ez nincs meg valakinek digitális formában?


ccnp
(csendes tag)

hali!

keress rá itt-ott, torrent, rapidshare is van.
nekem régi van, nemigen jó már.

642-812 a ccna száma még?

[ Szerkesztve ]


netboy
(senior tag)

Jobb témát nem találtam így ide teszem fel a kérdésem!

Olvasgatom a CCNA Discovery oktatóanyagot és nem értek valamit, ha elmagyaráznátok megköszönném!

Az első témakörben tisztázták az IP címeket és azon belül is a privát és publikus tartományokat. Jelen esetben a B tartományról lesz szó amiből a magán az alábbi rész: 172.16.0.0.0-172.31.0.0 ig tart.

A második témakörben előjön a hibaelhárítás ahol is kitérnek rá, hogy a windows dhcp kiszolgáló hiányában ad magának egy "privát tartományú" ip címet ami a következő címblokból kerül ki: 169.254.0.1-től 169.254.255.254-ig.

A 169 már nyilvános címblokk nem?

A részletes leírás:
Amikor egy állomás dinamikus IP-cím fogadásra van konfigurálva, de a címkiosztó szerver elérhetetlen vagy hozzáférhetetlen, akkor az operációs rendszer automatikusan generál az állomás számára egy speciális (link-local) helyi-hálózati címet. Az IPv4 címeket a 169.254.0.1-től 169.254.255.254-ig terjedő címblokkban (169.254.0.0/16) adatkapcsolati szinten helyi (link-local) címnek nevezik Az állomás operációs rendszere a címet véletlenszerűen adja ki a 169.254.0.0/16 címtartományban.
....
Ha ugyanazon a hálózaton több állomás kapott ilyen automatikusan kiosztott címet, akkor a kliens/szerver és a peer-to-peer alkalmazások az ilyen állomások között rendben működnek. Mivel az így kiosztott cím a B osztályú privát címtartományban van, a helyi hálózaton kívül nem működik a kapcsolat.


mrmagus
(tag)

Szia,

Az a címtartomány az APIPA protokollnak van fenntartva,
ha éppen a hálózatban nem érhető el egy DHCP szerver, akkor ilyen APIPA (Automatic Private IP Addressing)-t oszt ki a windows-os gép magának. Windows (2000) 2003 és XP től számítva van ez az APIPA protokoll.

APIPA által kiosztott címek ha egy hálózatban vannak, akkor képesek a gépek egymással kommunikálni.

169.254.0.1 - 169.254.255.254 ig és 255.255.255.0 alhálózati maszkkal generálódik.

[ Szerkesztve ]


netboy
(senior tag)

Akkor gondolom az alapértelmezett átjáró hiánya akadályozza csak meg, hogy ez egy publikus cím legyen!

De találkozhatok is ilyen szerver címekkel? Hisz tartományügyileg a publikus tartományhoz tartozik így forgalomirányítók is továbbengedik nem?


CsodaPOK
(senior tag)
Blog

A nemtudommilyen szabvány szerint a 169.254 valamikor publicnak minősült, addig amíg Microsoft nem vásárolta fel alles zusammen "saját" használatra.
Ezért mivel ez a címtartomány az MS-é, senki másnak nem kaphat ilyen címet, így ilyen server címmel nem találkozhatsz a világhálón.


netboy
(senior tag)

Hálózat:
Miért van az, hogy ping parancs kiadásakkor az első kérésre nem jön válasz csak a másik 3-ra?
Most tűzfal konfigurációnál csinálta.


Bélabácsi
(tag)

Sziasztok!

Gondoltam ide is megírom, hátha valakinek hasznos lesz. Én ezekkel nyomtam végig a CCNP-t :)

http://dynagen.org/
http://asaproject.gromnet.net/
http://puttycm.free.fr/cms/
http://www.gns3.net/

és persze TestKing :)

Üdvözlettel:

Bélabácsi


thaler2
(senior tag)

Ha jól tudom az ARP lefutása miatt marad ki az első ping, amikor az állomást először próbálod pingetni.


netboy
(senior tag)

hmm, köszi! (az elképzelhető)


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Aztan nehogy pislogj mint hal a szatyorban ha eleddobjak a cuccot es neki kell esni konzolkabellel meg parancssorral. Mert a braindump az papirt ad, de tudast nem mindig.


Bélabácsi
(tag)

Szia!

Teljes mértékben igazat adok, én is így látom... :) Természetesen lehet egymás után "beszerezni" a papírokat, sajnos a tanfolyami keretek sem adnak olyan mély szintű gyakorlati tudást, amellyel bátran azt mondhatná valaki, hogy bárhol megállná a helyét...
Én ebből a szempontból szerencsésnek mondhatom magam, mert Cisco szakirányú főiskolán végeztem, 2004 óta szolgáltatóknál dolgozom, mindig volt a laborban több-kevesebb eszköz, amelyekből a legkomplexebb tesztlabor topológiákat is össze lehetett rakni. De hiába a sok hardvereszköz, az ember nem lehet mindig mellettük, valamint mindig volt olyan, hogy szükség lenne még néhány routerre a kész topológiához, de már nincs elég, vagy másnak is kellett másra, stb...
Az előbbieket azért írtam, hogy hátha tudok segíteni annak, akinek nincs (folyamatosan) lehetősége közvetlenül hozzáférni az eszközökhöz. Szükség esetén csupán némi CPU teljesítmény és memória hozzáadásával a lehető legkomplexebb topológiákat is össze lehet állítani, - és ahogy nálam is sok esetben szükség volt rá - számos szolgáltatói és előfizetői hálózat fizikai eszközökkel történő modellezésekor nagy segítség volt, hogy virtuálisan is fel tudtam laza 20 perc alatt valódi Cisco IOS image-eket boot-olni a PC-men, ezzel 30-40 routert is emulálva és hozzáadva a fizikai topológiához. Ezeket a virtuális console portjukon keresztül CLI-n ugyanúgy konfigurálod, mintha a fizikai eszköz mellett ülnél. Lényege pont az, hogy nem szimulációról, hanem router hardver emulációról van szó.
Az előbbiek pont ezért hasznosak, mert ezáltal az ember olyan mérnökké képezheti magát, aki nem csak papíron látott Cisco routert...

Üdvözlettel:

Bélabácsi

[ Szerkesztve ]


thaler2
(senior tag)

30-40 routert milyen erőművön emulálsz ?


Bandi18
(tag)
Blog

Köszi a linkeket :). Én most készülök a CCNA-ra, ha minden összejön, akkor dec közepén megyek vizsgázni :).

Sajnos én is csak emulált környezetben tudom kipróbálni a különféle beállításokat, mert a cégnél kevés az eszköz :S.

CCNP mennyire kemény ? Találtam 1-2 tananyagot hozzá, de kb milyen nehézségű gyakorlati feladatra kell számítani ?

Üdv
Bandi


Bandi18
(tag)
Blog

Dec 23-ra be lettem regelve CCNA vizsgára. Remélem sikerül :)


Bandi18
(tag)
Blog

CCNA: 94% :))

[ Szerkesztve ]


CsodaPOK
(senior tag)
Blog

Gratula!


gaben
(aktív tag)

Sziasztok!
Ti melyik vizsgát teszitek le, a 640-802 CCNA-t? Vagy az egész cisco-s történetet ezzel a vizsgával kell kezdeni? MErt van 640-816 is.
Illetve, melyik vizsgehelyre mentek?
Köszi.

[ Szerkesztve ]


Bandi18
(tag)
Blog

Hello

Érdemes ezzel és a CCDA--val kezdeni, ez mindennek az alapja, ezekre épül minden.
CCNA: 640-802
CCDA: 640-863

Én több helyen is voltam, Székesfehérváron, meg Pesten is. Vue.com-on jelentkezz és ennyi. Ha nincs dombornyomott kártyád akkor cska olyan helyekre mehetsz ahol kp-val is lehet fizetni.

Sok sikert


TR3
(tag)

Ez attól függ, hányszor akarsz menni vizsgázni. Ha egyszer akkor a 640-802 CCNA-t kell megcsinálnod, ha úgy gondolod, hogy két részletben könnyebb, akkor a 640-822 ICND1-et és a 640-816 ICND2-t.


TR3
(tag)

A CCDA-ból a 640-864-es az aktuális. Jelenleg még lehet menni a 863-ra is, de hamarosan meg fog szűnni.


Spa4aPaSWebr
(csendes tag)

640-802 CCNA

640-822 ICND1 (CCENT)
640-816 ICND2 (CCENT)

A CCNA és a CCENT vizsgakövetelményei gyakorlatilag megegyeznek. A CCENT-nél 2 alkalommal kell elmenni vizsgázni. Én ezt nem ajánlom. Nem olcsóbb mint a CCNA vizsga, és 2x stresszeled magad a vizsgával. Nem éri meg...

>az egész cisco-s történetet ezzel a vizsgával kell kezdeni?

Nem, nem rögtön a vizsgával kell kezdeni. Előbb inkább tanuljál! :)
Nem kötelező a CCNA certification a CCNP szint megszerzéséhez, de a CCNA ismeretek nélkül úgysem fog menni. ;)

Career Certifications

Ha nem pont a designnal akarsz foglalkozni, akkor felesleges a 640-864 CCDA vizsgára elmenned.

>melyik vizsgehelyre mentek?

Amelyik közel van és szimpatikus. Személy szerint a WSH-nál szoktam vizsgázni.

Locate a Test Center: Cisco Systems, Inc.

Ha saját zsebből fizeted a vizsgát, akkor érdemesebb a vizsgára való regisztrációt és vizsgadíj kifizetést saját magadnak megcsinálnod ezen az oldalon. Fizethetsz a vizsgaközpontban is, de ott jellemzően 30%-50%-kal többe kerülnek a vizsgák.

Vizsgára való regisztráció előtt MINDENKÉPPEN egyeztess telefonon vagy e-mailben a vizsgaközponttal, hogy az adott időpontban van-e szabad gép?

A vizsga időpontjában pontosan jelenj meg a helyszínen. Legyen nálad 2db fényképes hivatalos igazolvány. Más nem szükséges, úgysem vihetsz be semmit a vizsgaterembe. :D

Create a web account.

[ Szerkesztve ]


TR3
(tag)

A CCNA tartalmazza a CCENT anyagát is, de ez fordítva azért messze nem igaz. Az ICND2-nek nem sok köze van a CCENT-hez.
A CCNP minősítés megszerzéséhez pedig tudtommal még mindig kötelező a CCNA vizsga.


Spa4aPaSWebr
(csendes tag)

>de ez fordítva azért messze nem igaz.

Jó, ennek nem néztem nagyon utána. Viszont ha így van akkor miért fogadja el a Cisco az INCD1+INCD2-t CCNA minősítésként?

>A CCNP minősítés megszerzéséhez pedig tudtommal még mindig kötelező a CCNA vizsga.

Ezt nagyon benéztem! Tényleg úgy van ahogy írod! Bocsánat!
CCNP Certification


TR3
(tag)

>Viszont ha így van akkor miért fogadja el a Cisco az INCD1+INCD2-t CCNA minősítésként?

Az ICND2 jelenleg egy CCNA szintű vizsga azzal a különbséggel, hogy ebben nem kérdeznek rá alapdolgokra, mint a CCNA-ban. Pont ezért kell letenni mellé az ICND1-et, hogy lássák azokkal is tisztában vagy. De ha már aktív CCNA vagy, akkor feltételezik hogy tisztában ezekkel, ezért a minősítés megújításához elég az ICND2 is.

üzenetek