Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE) - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


fonok87
(aktív tag)
Blog

Sziasztok.

Tök más mérnöki területen dolgozom (statikus vagyok), de mindig is érdekelt az informatika. Most elkezdtem kicsit elmélyíteni a tudásomat, többek között mert nem bízom benne, hogy hosszú távon jól meg lehet élni az építőiparból tervezőként... Illetve, ha sosem próbálkozom meg a területen való munkával, sosem fogom tudni jobban való-e nekem.
Van pár kérdésem a témában, ígérem oda is eljutunk, miért ebben a topicban :DDD És előre elnézést a terjengős posztért.

Előéletem:
- Csináltam otthon egy kis házi szervert. Onnan indult, hogy zavar a gépemben a HDD hangja, most ott tartok, hogy komolyan fontolgatom a szakmaváltást :)
- Volt a Covid alatt az államilag szervezett "újratervezés program"... Hátőő. Arra jó volt, hogy megállapítsam, nem a webfejlesztés érdekel. (Meg azt, hogy nem vette meg a minisztérium a TR360-tól a teljes képzés anyagát... ne menjünk bele milyen szinten volt vicc.)
- Amiről tudom, hogy szívesen foglalkoznék vele: hálózatok, szerverüzemeltetés (docker tetszik, kubernetes és felhő érdekel; ha olyan munkát találok, ahol vas is kerül a kezembe, az tetszene)
- Beszélgettem informatikus barátaimmal (web dev, app dev, devops, cloud üzemeltetés területekről), hogyan vágjak bele.
- Találtam Udemyn egy elég szimpatikus CCNA kurzust, most ennek az első negyedénél tartok (Neil Anderson, a rengeteg csillaga alapján találtam, szóval aki követi mi van a témában Udemyn lehet ismeri)

És akkor amit tőletek szeretnék kérdezni:
- Sokszor elhangzik az informatikával kapcsolatos területekről laikusoktól szakmabeliektől is, hogy nem kell diploma. Mit gondoltok erről? Olvastam olyan véleményt itt a topicban, hogy akinek nincs, az hangoztatja ezt :) Akikkel én beszélgettem, egyik se tartotta szükségesnek. Egy fő GDF 2 éves képzésen szerzett diplomát (mobil app dev, előtte web dev, korábban BME mérnök infot hagyta ott, mert nem találta elég gyakorlatiasnak); egy fő VIK BSc (webfejlesztő volt ő is, most AWS-el foglalkozik); egy VIK elhagyó (devops, Linux, BSD, ill. felhős megoldások is).
- Én arra gondoltam, ha sikerül a területen elhelyezkedni, akkor már köthetek a munkáltatómmal tanulmányi szerződést, hogy ne a saját erőforrásaimból kelljen megoldani egy esti vagy levelező képzést, ha kell. BME VIK, vagy más?
- CCNA megugorhatónak tűnik amatőr szintről indulva. Hogyan tovább? Elég lehet magában egy belépő szintű álláshoz? Vagy inkább szerezzek még valami képesítést mellé előbb? CCNP-re, illetve AWS valamelyik certjére gondoltam. Utóbbinak még nem néztem utána, milyen létezik, csak tudom hogy érdekel a terület és az egyik legnagyobb szolgáltató. Tehát számok alapján talán az ő képzésük jelentheti a legtöbb lehetőséget.

Mindenfajta vélemény előre visz, köszönöm mindenkinek előre is :R

szerk.: typo

[ Szerkesztve ]


swissarabian
(újonc)

Sajat peldamat felhozva nekem nincs diplomam, eleg volt az hogy onalloan kepeztem magam szinten ilyen online kurzusokbol. 2nd level pozicioban kezdtem es eleg hamar 3rd lineos lettem, azt latom hogy nagyon nagy hiany van 2nd levelen es ha van CCNA tudasod (sok kolleganak kozel sem volt) plusz melle folyekony angol, akkor sikerul elhelyezkedni. Nem sokan akarnak muszakozni, de kezdesnek sok mas opcio nincs es ha belefolysz a dolgokba, nem mindent tovabb tologatsz 3rd linera, hanem probalod magad megoldani, akkor sokat lehet tanulni es aztan johetnek a komolyabb poziciok.


tusi_
(addikt)

Heyho :)

Talalkoztam ma egy dologgal, amit nem tudok megoldani.

Van 2 Switch, 2 kulonbozo lokacion.
Koztuk egy router - allitolag, semmit nem tudok a routerrol, vmi providere - ezzel vannak osszkotve.

A lenyeg. A egyiken az uj 152.7.E6 van, a masikon 152.2.E7.
Az utobbit szeretnem updatelni, de amint visszajon az uj IOS-sel, a masik oldalon levo switch nem erheto el. A porton, ami a routeren keresztul megy a masik switch fele "Dispute blocked" ban van.
Ez ugye egy stp issue. Probaltam a bpdu filtert, de sajnos semmi nem segitett. Amint visszarakom a regi IOS-t, egybol megy minden...

Sejtesem szerint a koztuk levo router nem enged at egyik iranyba bpdu-t, de akkor miert megy a regivel??


Cyber_Bird
(senior tag)

Nekem van diplomam (de sok hasznat nem latom), sok kollegamnak vagy nincs, vagy nem szakmaban.
A diploma max a HR-en valo tuljutashoz kellhet, de mostanaban mar ahhoz sem, mert eleg nagy hiany van. (kiveve a morgannel ugye...)

Egy volt kollegam ccie lett, ugy, hogy mas teruletrol jott es nincs diplomaja, tehat magahoz a szakmahoz egyaltalan nem kell es ha a tudasod megvan, siman el fogsz tudni helyezkedni benne.


trancer
(csendes tag)

Üdv!

15 CE credited lehet szerezni ezzel az ingyenes tanfolyammal: Rev Up to Recert: Enterprise
(SD-WAN -os témák)

https://learningnetwork.cisco.com/s/question/0D56e0000CfNYS6CQO/rev-up-to-recert-enterprise

https://learningnetwork.cisco.com/s/learning-plan-detail-standard?ltui__urlRecordId=a1c6e00000AUecRAAT

Rev Up to Recert: Enterprise
We created a new learning plan that includes carefully curated content to help you refresh or increase your understanding of Enterprise certification concepts. You’ll get free access to over nine technical sessions covering network design, SD-WAN, quality of service, and automation. The program is free of charge but you must meet the following requirements to claim your 15 CE credits:

You must hold an active certification.
You must complete the entire learning plan within the time specified.
You must claim your CE credits within the specified time.

This program begins on January 31, 2023 and ends on March 2, 2023. The last day to claim your credits is March 10, 2023. Upon completion and if you qualify, you'll receive specific instructions to claim your CEs via email.


Ripper17
(tag)

Van valakinek tapasztalata, tartozhat egy CSCO (learning/cert) ID-hoz több cisco ID?
nem trükközni akarok, a másodlagos Cisco ID-m egy ügyfeles akikkel kvázi heti 40ben foglalkozom, és náluk volt (pl. Cisco Live tech sessions) illetve lenne (CE kredites elearningek a nekik fontos témakörökben, ök fizetik) CE kredit szerzési lehetöség. De az elsödleges ID-m meg a munkáltatóm partner státusza miatt nem szüntethetö meg


Cyber_Bird
(senior tag)

Ha jol tudom, ha irsz a cisconak, ossze lehet vonni oket, de erdemes megkerdezni a cisco hiresen remek suppoortjat errol, ha nem surgos.


Hedgehanter
(őstag)
Blog

CCNP-t ujitanek, es van egy ENARSI tervben ami 40 pont, meg van 15 CE creditem. Kerdesem hogy ez mennyire lesz eleg ugyanis majusban lejarok es most csak ennyire futja.. :)


Gyurike
(tag)

CCNP újításhoz tudtommal 80 CE credit kell.
Egy Concentration exam 40 pontot "ér", és vagy külön összeszed az ember még 40 pontot, vagy egy második Concentration exam is kell, hogy meglegyen.

További opció a két concentration helyett egy Core vizsga letétele.

Nem vagyok túl járatos benne, de a Learning network-ön szoktak posztolni lehetőségeket ingyen CE-kredit gyűjtésre, azt is érdemes lehet átnyálazni.

(Én még próbálok a CORE mellé egy ENAUTO-t megcsinálni, de még tanulási fázisban vagyok.)


Hedgehanter
(őstag)
Blog

Igen, a 80 pont megvolt, de mi tortenik ha csak 55 pontom lesz? Kuka minden?


FecoGee
(őstag)

Hali,

szerintem ami abba belefér az meg lesz újítva.

CCNA - 30 kredit
Specialist - 40 kredit

A CCNP-t bukod de a fentiek megmaradnak.

Nekem most van 40 kreditem és a CCNA-m megújult vele.


Hedgehanter
(őstag)
Blog

Koszi, ha megvan a 80 pont akkor megujul a CCNP vagy egy Core-t kell tennem hozza miutan lejart? Nem latom leirva sehol vilagosan,


FeRkE
(őstag)

Van uj Rev Up to Recert: Python, for 15 Continuing Education (CE) credits.

You must complete the entire learning plan in 30 days to qualify for 15 Continuing Education credits. This program begins on March 21, 2023, and ends on April 20, 2023. The last day to claim your credits is April 30, 2023. [link]


FecoGee
(őstag)

Ha megvan a 80 pont automatikusan megújul. Ahogy feltöltöd a kredit igénylő oldaon az utolsó igényedet és elfogadják percek múlva jön a mail hogy sikeresen újítottál.

Ha már lejárt akkor vizsgáznod kell (core + valami concentration), kreditekkel csak újítani lehet.

[ Szerkesztve ]


FeRkE
(őstag)

Feco neked a CCDA-t megujitotta? Most latom, hogy CCNA R&S megujult, meg CCNA CyberSec is de vmiert CCDA nem egyenlore. Letezik, hogy ahhoz tobb kredit kene? Pedig az is associate level. Jelenleg csak annyi kreditem van hogy Associate levelt ujitson.


FecoGee
(őstag)

Nekem nem volt CCDA-m sajnos csak CCDP. Az összes régi lejárt (pl. CCNP RS, CCNP Wireless, CCDP), ezeket már nem lehet megújítani, csak ami lett belőlük (CCNP ENT, Specialist stb). CCDA helyett nem lett szerintem semmi. CCNA-ból a Cyberops és a sima CCNA maradt, a többi megszűnt. Nem tudod újítani.


FeRkE
(őstag)

Oh, akkor ez az oka, igy mar ertem :)


kmisi99
(addikt)

Sziasztok, Cisco mobility expressben valaki itt jártas?

Olyan problémám van, hogy kellene egy backup kontroller amire átáll a többi AP ha az elsődleges elhasal.

Ezt meg is csináltam, ott van benn mint Preferred Master, és amint a Primary Controllert lehúzom nagyon szépen át is áll és Primary Controller and Preferred master néven folytatja tovább, de amint vissza dugom a primary controllert az egészen addig nem fog visszajönni míg a Preferred mastert le nem húzom, és ugye így hiba esetén vagy esetleges rebootnál ha valami miatt hamarabb bootol be a másodlagos akkor nem fog azon a környéken a primary szórni míg közbe nem avatkozik valaki és lelövi a másodlagos kontrollert egy pillanatra hogy az elsődleges vissza tudja venni a helyét.

[ Szerkesztve ]


Windex
(tag)

Backup controllerből "bármennyi" lehet, ha igaz rá, hogy ME image fut rajta és az AP config is ME capable.

A nem fog visszajönni alatt arra gondolsz, hogy nem indítja el az ME controllert és veszi vissza az irányítást? Ez az elvárt működés, hiszen ME controllerből egyetlen aktív lehet (8.8 óta van lehetőség VRID váltásra mondjuk). Amíg az egyik leáll, a másik elindul, addig viszont csak local switching forgalom tud menni, semmi központi hitelesítés vagy hasonló nem érhető el. Ez folyamatos újraindulások és controller váltások esetén eléggé kétes felhasználói élményt nyújtana.

Nekem verziótól függetlenül az volt a tapasztalat, hogy stabilabban működik, ha ráhagyom az election process-re a master ap választást. Kivétel akkor amikor a zsúfolt környéken található nagyobb szériás AP vitte volna alapértelmezetten az irányítást és akkor a kliens korlát bekavar.


kmisi99
(addikt)

Úgy értem hogy még AP módba se jön vissza azaz ha a primary elhasal valami miatt majd hiába bootol vissza nem joinol be nem szórja az ssid-t, egészen addig amíg a másodlagost nem indítom újra, és random áram szünetnél is ha véletlen a másodlagos bootol hamarabb akkor szintén az elsődleges csak vár és addig a környékén nincs lefedettség.

[ Szerkesztve ]

üzenetek