Dell asztali gépek - PC, mini PC, barebone, szerver fórum

üzenetek

hozzászólások


Balu77
(őstag)

Más gyártósorról is jönnek a cuccok. Itt az EU-ban Írországban és Lengyelországban rakják össze őket.
Amúgy a korábbi szériás Optiplexek tényleg nagyon jók voltak, de a 12-es generációs Intelekkel jött szériák botrány a 7000-esben.
A nagy precision-ök behalása mögött két hibát vélek látni. Az egyik, hogy a nem K-s intel procikkal szereltekbe elöl nincs ventilátor, illetve nincs a cpu körüli pwm-eken hűtőborda. A kis méretűeknél meg eleve a ventillátorok ott vannak és a kis hely miatt körbejárja a légáramlat az érzékeny alkatrészeket. Ez lehet a fő ok.


gaborbol
(őstag)
Blog

Na kijott az ember kicserelni a procit :W :W :W
Bekapcsolva hagytam a gepet, hogy lassa, hogy mi a helyzet, tehat ment a gep, indult , betoltotte a windows , leallt csak a kep volt ugye szetesve.

Kicsereli a procit, fekete kepernyo, nincs kep, es a gep bekapcsolast kovetoen csak kikapcsolja magat.
Szervizes -> Hat itt valami nagy gond van! Nem a proci ahogy mondtad!!!

Mondom neki neki ,hogy fix hogy a proci a gond, mekkora az esellye, hogy forditva tetted bele a procit?
Oooo, hat semekkora!

Akkor lepj hatra kerelek, innen atveszem.

Jajj, ha rosszul rakod bele a procit mondja nekem, akkor megsutod a procit, kinyirod az alaplapot stb...

Mondom csigaver, innen atveszem.

Szetszedem, a proci tenyleg 180 fokkal el van forgatva, a bal oldalon nincs is sikban a foglalattal, hogy hogy az istenben zarta le igy megmondani nem tudom, a paszta amit ratett, az kiszaradt gyurma volt erzesre, picit megemelkedett a vernyomasom.

Visszarakom rendesen, lepasztazom a sajat pasztammal, ember olyan csendeben volt megvarta amig osszerakom, betoltotte a windows a csavo meg halkan elkoszont ...
Nem irtam rol velemenyt a Dellnek,nem jelentettem szerintem tanult belole.


Rusher4587
(tag)

Sziasztok!
Dell 5090 SFF gépemben szeretném kicserélni a gyári Pentium procit, milyen lehetőségeim vannak, melyik a legerősebb CPU, amit a 200 Wattos tápegysége mellett még biztonsággal használni tud? (1 db M.2 SSD és egy ODD van még benne, nem tervezek több hardverelemet beépíteni)
Ezekben többféle alaplap szokott előfordulni? Lehet, hogy az enyémben egy erősebb 11. gen.-es i5 már nem futna? Papíron 65-ös TDP-ig támogat, ha jól tudom, de ott azért elég nagy szórás van terhelés melletti fogyasztás szerint.
Azért érdekel, mert lebutított verziónak látom a lapot, két M.2-es slot is ki van hagyva.


gaborbol
(őstag)
Blog

Tobbfele alaplap szokott lenni, de szerintem a gen 10-11 i5-nek menni kell gond nelkul a gepedben valoszinu az i7 is menne benne. A 300 wattos tap az esetleges i7+extra gpu -nak szokott szolni. Szerintem a 200W-os tapnak siman vinnie kell mindent tamogatott procit.

Gep vasarlasakor minnel erosebb a gyari proci benne annal tobb opcio van az alaplapon.


Crvsh3R
(senior tag)

Sziasztok!

Nemrég vásároltam egy Dell Optiplex 3070 Micro-t használtan itthoni Debian + Docker kiszolgálónak (Samba, Plex, torrent, stb.). Szeretnék hozzá beszerezni tartaléknak egy gyári új 65W-os tápegységet (HA65NS5-00) és egy új gyári processzor hűtő ventilátort. Itthon van bolt ahonnan be lehetne ezeket szerezni?


gaborbol
(őstag)
Blog

Barmilyen Dell 65 W-os laptop toltoje jo hozza aminek kis henger alaku csatlakozoja van.

Par hete felbevagtam egy 65W-os eredeti Dell toltot meg egy noname 65W-os toltot es teljesen rendben volt a noname cucc. 20+ eve nyomom az ipart, ha nem esik at az ember a tolto kabelen, akkor szinte orokos darabok, akar hasznaltan is batran vehetsz egyet tartalekba. En ezeket Ebay-rol szoktam rendelni rengeteg az " open box" uj alkatresz meg az oreg gepekhez is. A dell laptop topicban a Ph-n van ketto Dell Szervizes formutars oket lenne erdemes megkerdezni.


Crvsh3R
(senior tag)

Köszi, megpróbálom.


atika88
(senior tag)

Az alany: Dell OptiPlex 3060 i5-8500T.

Sem a Windows 10 sem a 11 telepítő USBboot Pendrive NEM hajlandó felismerni a PC rakott Samsung 980 PRO 2TB NVMe SSD-t :W Nem is látja az SSD már a "Hová szeretné telepíteni a Windowst?" és illesztő programot hiányol. Miért :F Több Pendrive-val és több USB portba is próbáltam már igen. BIOS látja és külső meghajtóként is látja, kezeli Windows.


gaborbol
(őstag)
Blog

Azert mert kell neki az illesztoprogram :)

Bios\storage\ raidrol kattints at achi/nvme modra es probald ugy, ha ugy sem megy akkor allitsd vissza raid-re es menj ide:

[Dell]

Access the complete list of drivers and downloads for OptiPlex 3060 Micro -> kattints az Expand-ra.

Szedd le az "Intel Rapid Storage Technology Driver-t" es egy masik gepen telepites helyett kicsomagolast valassz( extract)
Ugyan arra a pendrive-ra rakd at amit kicsomagolt es telepiteskor tallozd be a konyvtarat illeszto programkent.

Ez a dolog nagyon balfasz lesz! Vegig kell tallozgatnod az osszes alkonyvtarat egyesevel mire valami harmadik negyedik lecson majd megtalalja az intel raid drivert es onnan mar lesz SSD. Ha nagyon nem megy akkor csinalok egy videot rola csak szolj.

[ Szerkesztve ]


Psychopeti
(senior tag)

Sziasztok! Van egy Dell Optiplex 5040-es gépem és az lenne a kérdésem, hogyan tudnám összekötni egy lapos monitorral aminek csak VGA kimenete van.
Fotót mellékelek.
A választ előre is köszönöm! :R
[link]

[ Szerkesztve ]


gaborbol
(őstag)
Blog

Erre keress ra:
HDMI vga atalalito
Display port - vga atalalito

Igy nez ki:


Psychopeti
(senior tag)

Köszönöm szépen! :K


atika88
(senior tag)

Köszönöm a tipped, pontosan így jártam el. De nincs siker :(
2 db pendrive-ot is csináltam már Win10 és Win11 is, UEFI (nem CSM)és GPT partícióval.
Samsung 980 Pro SSD 2TB az M2 slotban, de a Dell Bios kapásból nem is ismeri fel. Ellentétben a Samsung 980 2TB SSD-vel. Érdekes.

Bootoltam már Achi és Raid módban is.
Be is tallóztam a kicsomagolt RST mappát és ajánlott (nem ajánlott) RST illesztőprogramokat: Intel 300 Chipset Sata AHCI, Sata/PCIe RST, NVMe Controller stb stb...és az istennek se akarja látni a telepítendő SSD-t :W


gaborbol
(őstag)
Blog

Azt hiszem van itthon par optiplex 3060 meg 980 pro is, holnap megprobalom, hogy mit csinal.

[ Szerkesztve ]


atika88
(senior tag)

Nagyon köszönöm, hatalmas segítség lenne. Amit csinál eleve fura, hogy külső meghajtókent SSD hordozóban látja kezeli a Windows 10/11 is a Samsung 980 Prot 2Tb A Hdsentitnel is látja jól.

De a Samsung Magicien már látja, csak z oké ott van egy címszóban ismételten értékekkel. Se firmware frissíteni se semmi adatot nem olvas ki az SSdről.

Az már csak apropó h a BIOS nem látja az SSDT, az 1TB SAMSUNG 980 át NVMe vezérléssel pedig gyönyörűen kiírja kezeli stb. De a2TB már Windows telepítést se akar ahogy írtad is elvileg illesztőprogram hiány miatt.

Minden fw és BIOS frissítés a legújabb a Dellbe.

Köszönöm szépen és várom az esetleges infókat!

[ Szerkesztve ]


Balu77
(őstag)

Elvileg látnia kéne a 2TB ssd-t, mert a támogatottak listájában van.

Esetleg ezt próbáld meg:
Ezt a drivert letöltöd a dell support oldaláról: [link]
A letöltött exe-t nem telepíted, hanem "unpack" kicsomagolod. A kicsomagolt mappában megkeresed a drivert és az elkészült windows telepítő usb-re rakod egy almappában (pl. "dell_RTS_driver").
Amikor telepítesz, és ahol látnia kéne a drive-ot, ott meghajtó program hozzáadása és kitallózod a pen drive-on amit felmásoltál. Ekkor feldob ablakot a kompatibilis eszközmeghajtó programokról, azt kiválasztod és telepít.
Ekkor csíkoz párat, majd ezután visszakerülsz oda ahol tallózni tudod a meghajtót és onnantól minden a megszokott módon tovább...

[ Szerkesztve ]


atika88
(senior tag)

Köszönöm a részletes leírást neked is, sajnos ezen már túl vagyok egy az egyben. Papírforma szerint ennek működnie kellene: DE válik be. Így van, a PCIe 3.0 a csati a OptiPlexben ez tény, de a 4.0 SSD lefelé kompatibilis ugye. Kezelte is a Windows 10/11 jelenleg is. DE már a BIOS sem a gyári Samsung Magicien, sem több típusú Windows telepítő NEM ismeri fel (plusz illesztő ellenére sem!) :(

[ Szerkesztve ]


AiRLAC
(addikt)

BIOS a legfrissebb azon a gépen?


atika88
(senior tag)

Minden fw és BIOS frissítés a legújabb a Dellbe, az OS alatt is levan minden frissítve. Itt a furcsa az, hogy Samsung 980 1TB SSD M2 van a szlotban Windows 10-11 kezeli, látja, másolja írja USB tokban a 2TB 980 Prot. Abban az esetben ha alapra teszem a 2TB 980 Prot: megszűnik létezni a gép számára.


gaborbol
(őstag)
Blog

Roszul emlekeztem: 3060, 3070, 7010 micro van itthon, 980 pro 1 TB es 970 Evo 2TB van csak. A 970-et meg tudom nezni.

üzenetek