exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


zetor2000
(senior tag)

Egyik sem.
"Társasházban" lakom, ahol a "háznak" van kazánja.
Azaz van kazán, ami fűt, de nekem, mint lakónak nincs ráhatásom, hogy mennyire fűtsön. Azaz bejövő / előremenő hőfokot nem tudok állítani.
A bejövő fűtést tudom elzárni vagy kinyitni, azaz választhatok, hogy fűtök vagy sem. Emellé még tudom szabályozni, hogy melyik radiátor mennyire fűtsön. Jelenleg ez egy "tekerő", amit lehet "holdacska" (temperáló fűtés) és 1...5 állás közt tekerni, hogy mennyire legyen meleg. 1es hidegebb, 5ös melegebb.

A Tado cucc ezt a tekerőt váltja le. Az applikációban beállított naptárnak megfelelően helyetted tekerik a gombot. A termosztát méri a hőfokot, és ha úgy gondolja, akkor fűt, ha másképp gondolja, akkor meg elzárja a fűtést, vagy csökkenti. Úgy spórol(hatsz), hogy amikor nem vagy odahaza, lejjeb veszi a lakás hőfokot, amikor meg odahaza vagy, akkor beállítja annak megfelelően. Azaz azon spórolsz, hogy ha nem kell, nem fűtesz feleslegesen.
De a konkurens termékek is ilyenek. Azaz a Honeywell, Netatmo, Popp stb. rendszerek is ezt csinálják.
Ezt ha nagyon nincs más, lehet a netről is buzerálni, csak akkor a helyalapú dolgok elmúlnak.

Énnálam van 6 radiátor, ebből 5 használatban is van. 2 félszoba, nappali, előszoba, WC, fürdő. Ebből a nappalit, a klotyót meg a fürdőszobát tekergettem időnként, használatnak megfelelően. Az előszobai nincs használatban, mert felelsleges. A fürdőszobai az egy törölköző szárító egyben, azt nagyon nem szeretem, mert zúg az átmenő víz függvényében, és hangos. De ha lehet automatizálni, akkor vállalható. A wc-é meg olyan, hogy jó esetben csak pár percre kell, de akkor nagyon. Szóval ott a fűtés csak esetleges. Ezt meg lehet "boost"-olni. :) A többi minimálisan van használatban, be van tekerve egy állásra, aztán amennyi víz átmegy rajta, annyira fűt.
Spórolást nem várok, de ha mégis, annak csak örülök. Igazából játszani vettem, hogy mennyire hatásos egy ilyen. Mivel még asszem nem indult el a kazánunk, még nem releváns a cucc. Talán jövő héttől már lesz saját tapasztalás.

Az applikáció egész pofás, angolul meg még pár nyelven beszél, amennyit kell nyomogatni rajta, szerintem mindenki elboldogul vele elsőre. Van fizetős része is, heti ~1000Ft, ilyenkor mindent is lehet szabályozni, de az alap app is megfelelő kábé mindenkinek. Akinek extra kell, az azt a párezret ki fogja tudni fizetni, szerintem. A használatbavételnél az USB táp és a szabad ethernet port volt a legnagyobb kérdés, de még volt egy szabad a routeren. USB is van neki, szóval konnektort nem kellett keresni. Amúgy megverném, amelyik 30 centis ethernetet ÉS USB-t csomagol egy ilyen eszközhöz. Csinálták volna meg PoE injektorosra... 10 perccel több idő a nyáktervező előtt, kábé. De az USB táp miatt... mindegy. Ez a 2x30 centis kábel "izgalmas". Nálam OK, mert a router pont ilyen helyen van, de mindenki másnál máshol...

üzenetek