exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


zetor2000
(senior tag)

Igen, kicsit másabb, nem annyira triviális.

Amire nekem nincs ráhatásom, az maga a kazán és annak a környezete, mert azt a közös képviselő niggere szakembere intézi. Szóval van egy kazános faszi, aki ki/bekapcsolja a fűtést, meg a szükséges dolgokkal bíbelődik. Amennyire ismerem a házat, a kazánnak van asszem 3-4 kihelyezett érzékelője, és ha az azokból érkező infókból a kazánvezérlő úgy ítéli meg, akkor kikapcsol. Mert akkor a kinti hőmérséklet elért egy adott jóságot, és már nem kell fűteni.
A lakások fűtés elszámolása pedig valamelyest használati alapú. Van egy hőmennyiségmérő, ami a bejövő és az elmenő víz hőmérséklet különbségéből csinál egy leolvasható számot egy mérőórára. A mértékegysége X. :) Ezt mindenki jelentgeti a közösnek, aztán ő egy ekcel táblában szétdobja lakásokra, a tulajok meg kifizetik. Annyi extra van még, hogy van egy kazán, ami fűtést csinál, van egy kazán, ami melegvizet csinál, ezt két lépcsőházra. Van másik két lépcsőház, ahol van másik 2 ilyen kazán, hogy egy melegvizet, egy meg fűtést csinál. És van egy (1 db) szolgáltatói gázóra, a 2-2 lépcsőházra. Lépcsőházanként eltérő lakásszámmal, ahogy azt kell, mert nem sima kockaház. Szóval érdekes.

Az észak-é.nyugat felé néző lakások (ott van egy belső folyosó is) már sírnak, hogy fáznak. A belső folyosó másik oldalán lévő lakások ~dél-délkeleti tájolásúak, ott még jóidőt mondanak. Az én lakásom ÉK-DNY tájolású, nálam vállalható a hőmérséklet, de a klímával este már néha rásegítek, pláne, hogy egy hete meg voltam fázva.
Megy a makettkodás, hogy mikor startoljon a fűtés, mert sokak szerint "szezon kezdete" (okt.15, asszem) előtt már kéne. Igazából mehetne is, mert aki nem akar fűteni, az elzárhatja a lakásánál a bejövő fűtővíz csapot, és akkor nem fűt, viszont a kazán által elhasznált gáz egy részét neki is ki kell fizetni. Gondolom, a hőveszteség, meg a soha nem egyező mérőóraállások közti difi van így szétdobva. Meg a szolgáltatói óra mér egy mértékegységben (köbméter?) a lakásban lévő fogyasztásmérő egy másikban (kWh?), az átváltás, ha egyáltalán lehetséges, közti difi is lehet az ok.

üzenetek