Fejhallgató erősítő és DAC topik - Multimédia, életmód, 3D nyomtatás fórum

üzenetek

hozzászólások


bajnokpityu
(félisten)
Blog

anno szeretted, ha jól emlékszem... vagy volt rajta trafó?


s4tch
(veterán)

Nekem az Ananda tetszett. Nálam a Little Dot MKII van, ez alacsonyabb gain beállítás mellett tök jó az alacsony impedanciás fejeseimmel is. Tol rájuk egy enyhe mélykiemelést, de én azt ritkán bánom. A magasabb gain mellett már hallható a torzítás, azt nem szeretem én sem.

Ha fehér_ember kolléga kapható rá, majd elviszi a Little Dotot, és ő is elmondja a véleményét.

[ Szerkesztve ]


binatone
(tag)

Az OTL fejhallgató erősítők 100 ohm, vagy az feletti impedanciával rendelkező fejhallgatókkal szólnak jól, ettől kisebb impedanciás terhelést hallható torzítással honorálnak. Persze nem lehetetlen feladat de a végcsöveket min. duplázni illik 100 ohm terhelés alatt.


fattyu
(veterán)

vodka morgan jonesa volt az egyetlenem OTL. de két kimenete volt és a másodikon volt kimenő trafó.
otl isten volt a hd650el.
és istentelen torz a yamahákkal, meg a sanusival is.

a sansui trafós kimenetéről pedig elképesztőt szólt.


HUNNIA1920
(őstag)
Blog

Köszönöm a válaszokat!


HUNNIA1920
(őstag)
Blog

Puding próbája... Kiderül, hogy milyen az OTL + planár párosítás. Pár nap múlva lesz egy István féle OTL csöves erősítőm. 1-1db elő és végfok csöves verzió.

Késő bánat, de egyszer volt már egy nagyon szépen megépített OTL erősítőm, amit binatone fórumtárs készített, de sajnos eladtam. Viszont hiányzik, nem tudok elszakadni a csőtől, valahogy hiányzik az általa nyújtott hangzás.


bkercso
(nagyúr)
Blog

az OTL + planár párosítás
"az" nélkül max. :R :D


akisbandi
(aktív tag)

Sziasztok,
segítséget kérnék DAC választáshoz. A lejátszó egy Apple TV 4K lesz, abból HDMI-n megy a hang a TV-be, aminek egy toschlink kimenete van, ide kerülne a DAC és ez lenne rákötve egy Marantz 8200-es sztereo erősítőre.
Mit ajánlotok hozzá?


Molydeus
(senior tag)

Egészen biztosan fog jönni ajánlás alkalmasabb dedikált eszközre is, de ha már felmerült a TV-optikai-DAC kérdés, én is gondolkodom ilyesmiben BT-vel megfejelve.

Egy BTA30-at mennyire lenne ördögtől való DAC-ként is használni?
Gondolom, a FiiO is csak másodlagos felhasználásra szánja a vezetékes DAC módot (különben rakott volna bele egy jobb USB chipet), de adja magát, hogy optikain kötném rá a tv-t és egy átalakítóval coax-on a gépet. Az USB-n pedig csak a külső táp menne.
BT recieverként fogadna jelet telefonról és tabletről, transmitterként a tv hangját küldené BTR5+fejesre, ha nem akarnám zavarni a párom.

A tv optikája és a BT nyilván behatárolja valamennyire a hangminőséget, de arra kíváncsi lennék, hogy zenékkel coax-on milyen lenne DAC módban.
Igazi svájci bicska ez a kütyü, de ugye ami mindenre jó, az általában semmire sem igazán jó.

Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata, meglátása?
Egyáltalán rá lehet egyidőben kötve az optikai és a coax bement, úgy hogy a control app-on keresztül választható legyen, melyik él éppen?

M.


HUNNIA1920
(őstag)
Blog

Ma kipróbáltam a Tápszűrő3-at és az S100A erősítőt. Én hallom a különbséget. Szerintem a szűrővel szélesebb és mélyebb a tér, jobbak a lecsengések. Azonnal hallani a különbséget, még ha nem is eget verő, de hallható.

Viszont a CompositeAmp+DAC nem szereti a szűrőt, a LED is pislákol , illetve a hangon se vettem észre javulást.


Ba cy lus
(őstag)

Szerintem akkor a lineáris táp többet jelent neki, pl. a mélyek dinamikája is elég látványosan javul. És a közép és magas is. Jobb a jelenlétérzet, mélyebb tónusú, nyugodtabb a hang.

[ Szerkesztve ]


nLali
(senior tag)

Én a Kercso Audio Dragon2 filtere elé betettem egy [link] ilyen DC szűrő 2 voltig szűrő verzióját.
Hetekig nem mertem leírni, de elsőre olyasmit tapasztaltam, amit Te is írsz.
Én ebből még építek vagy veszek többet, mert kéne a tévéhez is pl. Panelban lakok, inverteres klíma, inverteres hűtő...ilyesmik vannak 5-15 méteres körbe.


Panthera
(őstag)

A "Tápszűrő3"-ról van valahol egy leírás?

Ugyanazt a tápot, szűrőt használva több DAC előtt, jobban kijönnek-e a különbségek az egyes eszközök között? Ezt teszteltétek-e már?
Most az erősítőket írtátok inkább, de az engem nem érint.


nLali
(senior tag)

Nem engem kérdeztél, de pont itt jártam.
[link]


Panthera
(őstag)

A kérdés mindenkihez szólt, köszönöm.


Ear001
(addikt)

Mi a kérdés pontosan? Hogy tápok, tápszűrők között van-e hangi eltérés? Van.Hogy jobban szólnak-e tőlük a rá kötött cuccok? A lineráis tápoknál majdnem mindig igen a válasz. Vannak rossz lineáris tápok, elméretezettek, rossz alkatrészekből stb. Azért az ár jó iránymutató, ötezerért csilivili dobozban kínából ideérvevalamin spórolni kell. Meg vannak zseniális kapcsoló üzeműek is, igaz ezek igen drágák tudnak lenni.

A tápszűrőknél más a helyzet. Bizonyos helyeken segíthet, de sokkal kevésbé tuti tipp, mint a lineáris táp. Sok helyen mintha semmit sem csinálnának, bebeszélés szintjén van a hatásuk, ami nem olyan markáns akkor sem, ha működnek, mint egy jó lineáris tápé.


Panthera
(őstag)

Arra vonatkozott a kérdésem elsősorban, hogy a tápszűrésnek milyen hatása lehet, de jó hogy belevetted a tápokat is, így választ kaptam a fontossági sorrendre.

Szóval egy (korábbinál "jobb") szűrő (vagy táp) rendszerünkbe illesztésével várható-e, hogy azonnal hallható különbségeket fedezünk fel (és most kimondottan DAC tápolásról van szó)? Konkrétabban, hogy eddig cserélgettük a DAC-okat, de semmi különöset nem vettünk észre (vagy inkább csak bebeszélés volt), ugyanúgy szólt mind (mert pl. a rossz táplálás vagy hálózati zaj elfedte ezeket). Most meg elő tudott jönni a saját "karakterük" (mivel nyilvánvalóan nem minden esetben az egyik/másik hangtartomány fog javulni, hanem egyiknél a térábrázolás, máshol pedig a dinamika).


bkercso
(nagyúr)
Blog

A tápzaj érdektelenséget vagy egyenesen nyugtalanságot tud okozni hangban.
Biz szint után már hiába szűrünk tovább. Én pl. a legtöbb kapcsolóüzemű tápnál 1 passzív és 2 aktív fokozatig hallom a szűrést. Trafón (=lineáris) tápoknál 1-1 fokozat elég.

A másik nagy diffi a 2-féle táp között, hogy a kapcsolóüzeműek kimenete 110V AC körül lebeg és 0,1..1mA AC folyik a védőföld felé, ha tud. Ha pl. a DAC-nak van ilyen tápja, az erősítő pedig földelt (vagy fordítva), akkor az RCA-kábelenn átfolyik ez az áram és tud rajta hibafeszültséget ejteni: ekkor halljuk a kimeneten a cicergést.


bajnokpityu
(félisten)
Blog

Vagy akár inkább ront, pl sbooster.
De nagy altalanossagban nekem minden szűrő úgy működött, hogy a zenéből is kivett valamit. Én mai napig a drágán megcsinált analóg tapokban találtam meg a boldogságom.

Nekem inkább kapcsi tap, mint szűrő..

[ Szerkesztve ]


Ear001
(addikt)

Így valahogy. Igaz, én már jártam egy olyan nagyvárosi, súlyosan hátrányos lakásban, ahol a tápszűrő működött. Egyszer. De felénk falun nincs sok esélye. ;]

üzenetek