Grillparty - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


Thulcandra
(senior tag)

Mit csinál a netfüggő nyáron ha épp nem a gép előtt ül? Hát remélem hogy túrázik vagy campingezik, vagy otthon sütöget v.mit a kertben mert az finom és jó.

Én imádok szabad tűzön főzni, meg a grillezés is jó móka, isteni kajákat lehet csinálni.
Bográcsban leginkább v.milyen gulyást szoktam főzni, vagy pörköltet, és ha jó sok parázs van, akkor ahhoz nagyom finom a parázsban sült krumpli (alufóliába csomagolva) persze ez csak kisseb társaságnál működik.

Gondolom mindenkinek vannak a témával kapcsolatos élményei, receptjei, örülnék ha ezeket megosztanánk egymással.

Majd írok én is csak most kaja :DDD


c4-eXp
(aktív tag)

Jó dolog valóban, csak sajnos nincsen kertünk. :DDD
A parázsban sült krumpli tényleg nagyon finom.:))


Grunya
(aktív tag)

Éppen ma este lesz grillparty nálunk! :) Ez már vagy a tizedik ezen a nyáron. Korábban szárnyas párti voltam, akkor rengeteg csirke és pulykafilét pácoltunk be ilyen alkalmakkor. Most azonban sokkal inkább a sertés és marha húsokat kedvelem. Ma sertéstarja a menü. Már 1,5 napja érlelődik a páclében. Isteni lesz...


gozso
(senior tag)

elmondod mit teszel a páclébe?


Grunya
(aktív tag)

Nagyon egyszerű! Olívaolaj, fokhagyma, bors. Mindig olívaolajat használok napraforgóolaj helyett. Nem azért mert egészségesebb, hanem mert ízletesebb. Imádom a fokhagymát, ezzel nem szoktam fukarkudni... :) Sót viszont ne tegyetek bele, mert attól megkeményedik a hús! Bár gondolom ezt mindenki tudja.. A sót csak sütés közben kell rászórni a szeletekre.
Szárnyasokhoz pedig a Kotányi páckeverékeket ajánlom. Úgy jó ahogy van. Kentucky-grill, stb. Ehhez csak még extra egy kis mustárt kell adni ízfokozónak.

(#6) ReJim


    ReJim
    (őstag)
    Blog

    mi úgy szoktuk, hogy a rácsra leterítünk egy alufóliát, arra rárakjuk a baconszalonnát :) és meglocsoljuk kicsit borral (nem kócintóssal ám, cvejgeltel;]) és fincsi lesz.. :)
    de télleg... kicsit ropogosan átsütni és már kész is...

    (ha valakinek kell tipp, hogy hogyan, miből lehet gyorsan összerakni egy házi ''grill''-t az szóljon.. :) és tudok ötleteket adni.. (low price powa:D)


    Grunya
    (aktív tag)

    Még egy jótanács: kerüljétek a ''faszéngyújtó folyadék''okat. Mindegyik büdös mellékízt ad. Kis száraz ágakból szépen meg kell rakni a tűz alapját és majd arra rátenni a faszenet.


    Thulcandra
    (senior tag)

    Jujj baeg, egyszer egyik sráccal hogy ordítottam, kb 2 dl gyújtófolyadékot ráöntött a faszénre, s még lángolt mikor rárakta a húst.
    Mondom nem tudsz olvasni, ide van írva, h csak kicsit használ és tilos rárakni a húst, amíg a gyújtófolyadék teljesen el nem égett!!
    Nem elég h szar ize van, még rákot is okoz.

    Én mindíg szalma/széna meg aprógallyaj gyújtom be a szenet. Tovább tart igaz, de pirománia nélkül nem érzem jól magam ;]

    (#9) piqla


      piqla
      (őstag)

      en a párásztosat kedvelem!rateszem a grillre a bakkont, hadd suljon, sajat zsirja altal generalt tuzben kicsit megporkolom, NYAMNYAM.
      nem hiv meg ma estere engem valaki?:C


      aesir
      (veterán)

      Parázs vagy füsttelen láng felett egészen barnásra kell sütni a nyársra húzott kukoricacsövet. Az valami mennyei, még sózni sem kell ha kész.

      (#11) NoLF


        NoLF
        (addikt)
        Blog

        hali!

        én épp most jöttem vissza a nyaralónkból, 3 napig csak sütögettünk esténként :)

        első este szalonnasütés volt, szerintem azt nem kell bemutatni senkinek, másnap és harmadnap viszont rablóhús, ami az én receptem szerint így néz ki:

        csirkemell kockára vágva, 10 órán át olivában és grillfűszerben pácolva
        +füstölt-főtt szalonna (jó húsos)
        +kolbász
        +hagyma
        ezeket nyársra, aztán irány a parázs!

        +alufóliában hagyma és krumpli.

        az eredmény: MENNYEI!

        kötelező hozzá uborkát, paradicsomot, paprikát, és töménytelen mennyiségű jó magyar SÖRT fogyasztani :)


        süti5
        (őstag)

        Legegyszerűbb pácom:
        olaj, só, bors, mustár, meg még egy-két fűszer amit találok:) Ebben érlelni mondjuk a csirkemellet és isteni lesz:)


        lesaux
        (veterán)

        Bátyámmal rengeteget grillezünk. Ennek már hagyománya van. A tűzrakás központi dolog, egyikünk se tudja pontosan, hogy kéne, de az biztos, hogy nem úgy, ahogy a másik nekikezd. Kevesebb gyújtófolyadékot önts rá, még egy kis aprófát, több faszenet, ne annyit, most elbasztad, akkor csináld te, kurva anyád, dögölj meg, legközelebb te csinálod, a múltkor is én csináltam, és tök jó lett stb. stb. Aztán mégis valami csoda folytán vörösen izzik a faszén, lehet hozni a nem is olyan rég bepácolt (villámpáccal!) csirkermellet, gombát, hagymát, bár mi csak a húst esszük kenyérrel.


        lesaux
        (veterán)

        A grillhúshoz paradicsomot meg uborkát esznek a többiek, de ami még finom, az a ''kukorica meg a haverja'' nevű étek. Morzsolt Tesco gazdaságos konzerv kukoricát össze kell keverni majonézzel, tejföllel, mustárral, sóval, borssal. De főleg majonézzel. Előételnek vagy köretnek ideális.


        ladybug
        (őstag)
        Blog

        Tegnap grilleztünk mi is, bár még sokszor szoktunk nyáron.
        Ha már a köreteknél tartunk. Én cukkinit és padlizsánt is szoktam pácolni, és azt is lehet a hús mellé enni. De a parázsban sült krumpli (előtte kicsit megfőzve) nagyon finom cacikivel.


        biker
        (nagyúr)
        Blog

        cipruson ettünk ilyet, a parton ott sütögették esténként.
        fincsi, mikor leveszed, margarinnal vékonyan, majd sózni :D


        <>jana<>
        (senior tag)

        na ez az én topicom:C:C ha finomat akartok akkor csirke comb alsó fdelső eggyütt,pácolni legalább 2 órát olajos fokhagymás borsos pácban belerakni alufóliába eggy hagymát négyfelé vágni bele az alufóliába,krumplit felszeletelni sózni borsozni ez is mehet az alufóliába eggy két gerezd fokhagyma is ráfér még majd becsomagolni és 35 perc a parázsban isteni finom:)de lehet csinálni fűszerolajakat othon és abban vagy avval locsolgatva is lehet husikat csinálni,néha jobbak mint a pác


        vtechun
        (veterán)
        Blog

        mi a faszenet gázzal szoktuk begyujtani, méghozzá hegesztőpisztollyal - de sima vezetékes földgázzal.. és általában disznóhust sütütnk, és tényleg király, az egész utcában érezni az illatát..


        Thulcandra
        (senior tag)

        Olcsó grillhez építkezésről kell kérni vagy lopni bontott téglát. Kell még egy kis cement, meg homok, amiből ugye majter lesz. Meg egy rozsdamentes fém rács kell.
        Ezzel a cuccal olcsón többféle grillt lehet építeni, csak a kreativitásunk szab határt.
        Persze vannak ennél sokkal trógerebb kb. 0 Ft -os megoldások, de inkább azokat nem részletezem ;]


        aDM|RaL^
        (őstag)

        huuu, szeretek én ám sütögetni. később leírom miket szoktunk... :)

        imádom :D kár hogy itt ilyen szar idő van most:D


        Ráczkölke
        (tag)

        Nálunk is elég pocsék idő van mostanában, de mi általában 2hetente megyünk ki hawerom tanyájára sátorozni...

        Tűzgyújtás = piromán állatkodás :D (szétvagdalt ajtó, ablakkeret, ruhák, pár kivágott akácfa, előző bulin felhalmozott szemét, stb...)

        Mikor szép kis parazsunk van, akkor elővesszük a saját készítésű nyársakat (mindig újat kell faragni, mert az előző ''véletlen'' mindig eltüzelődik :D ), és mi virslit szoktunk sütögetni, alufóliás kumpival. Újdonság részünkről a szalonna-kolbász-vöröshagyma-összeállítás nyárson...

        Vagyunk páran, de szívesen látunk bárkit, akinek van kedve ;) !

        Esti program: bújócska zseblámpával kétfős csapatokban (aláírásom) --> nem egy gyerekes dolog ez, mivelhogy nagy tér, kukorícás, elhagyatott épületek.

        // A legdurvább az egészben, h a tanya egy temetőre épült :Y ;] :Y //


        aDM|RaL^
        (őstag)

        huuu...

        :) ezek a leghangulatosabb dolgok.

        mondjuk mi olyat szoktunk, ha van itthon alapanyag hogy:

        cukkinit szeletekre vágunk, jól befűszerezünk, és lángon megsütjük.
        csirkemell pulykamell szintén nagyon szépen befűszerezve és megsütve, jóóó szenesre.
        persze szoktunk hozzá kukoricát, morzsoltat is hozzáadni, iszonyat jó.

        viszont ami a legjobb, az a gomba. a hús mellett kell sütni őket, felszeletelve. iszonyatfinom lesz.

        :)


        Ráczkölke
        (tag)

        Én is szeretem a gombát meg az eddig leírtakat, csak nem merem bevállalni, asszem a többiek nem igazán csípik, akkor meg nem akarok feleslegesen költeni (ha meg nem eszem meg, akkor megromlik)

        // meghát nálunk ez úgy van, h haweri ökörködés és kajálás :U, ha komolyba csinálnánk, akkor én is sokkal különlegesebb étkeket vállalnék be!!! //

        Ha minden jól megy, akkor mi is kipróbáljuk a sütőlapon való sütögetést --> apumnak van rozsdamentes traktor-tárcsája erre a célra :)) !!!


        aDM|RaL^
        (őstag)

        naja, ebben a sütögetésben a haveri társaság is a lényeg. egyedül jó nagy szar :)

        sütőlap? nekünk is valami borona vagy mi az isten van. legalabbis sok helyen ezt a mezőgazdasági eszközt használják ilyen célra :D

        poén.


        Ráczkölke
        (tag)

        :)) Akkor ezek a ''trógerebb 0Ft-os megoldások'' ! :)) Amit csak tudunk, mi is összekókányolunk otthon, és ezért flash a sátorozás --> mert egyedi.


        Thulcandra
        (senior tag)

        Ehhe, ez nagyon jól hangzik.

        Szalonnás hagymás nyárs a kedvencem. Mindíg veszek v.mi jó húsos szalonnát, sok hagyma, meg finom friss fehér kenyér. Nyamm. Bele tudnák fulladni.
        És nagyon jól csúszik rá a pia ;]


        oceanearth
        (őstag)

        mi is sokat grillezünk, mivel már elég nagy hagyománya van az én családomban ezért elég sok fortélyt kitaláltunk. mi pl. nem rácson sütünk, hanem még édesapám csináltatott egy 1,5centis vastag rozsdamentes acél ''sütőtálat'', a lényeg, hogy lassan melegszik fel, de nagyon gyorsan sül rajta a hús és nem csöpög le a zsírja így szaftosabb marad pl. a szárnyas. kedvenc pácom, a borsos-mustáros és a fokhagymás fűszerkeverék összekeverve, 1 gerezd fokhagymát rányomva, izlés szerint mustárt belerakva, olivával fölöntve, ebben min. 1 napig állni kell a húsnak. mi így szoktuk sütni. alufóliában is szoktunk krumplit sütni, amelyre fokhagymás tejfölt és reszelt sajtot rakunk.
        ja és kifeljtettem a cukkinit, amire kis vegetát szoktam rakni, abban van só is meg midne, de nem kell sok
        ja és elfeljtettem írni, hogy faszénből csak brikett, mert annak egyenletes a hőleadása. amik nagyon tetszenek ezek az új grillzsákok leraksz egyet meggyújtod 4 szélét és fél órán belül parázs van, nem kell se gyújtós semmi, ez aalpból benne van, csak ez nagyon drága

        [Szerkesztve]

        [Szerkesztve]


        Thulcandra
        (senior tag)

        És itt egy kis leírás, hogyan főzöm én a gulyás levest:

        Először is füstölt kenyér/zsírszalonna apróra vágva bele a bográcsba (semmi olaj, zsír nem megy bele csak ez), aztán ha ez félig kisült, beleborítom az apróra vágott hagymát is, aztán ha minden jól sikerül a hagyma pont megszikkad mire a szalonna töpörtyű lesz.
        Ilyenkor kerül bele a kockára vágott hús, ami vagy sertés, vagy marha. A húst kicsít pirítom a zsírban, közben megsózom, borsozom. Ha már jónak látom a húst rádobom az őrölt köménymagot, a morzsolt majorannát és végül az őrölt pirosparikát is, ha olyan a társaság akkor ennek egy része csípős. Egy két kevéres, aztán hamar rá a víz, nehogy leégjen. Ilyenkor akasztam lejebb a bográcsot, hogy rotyogjon rendesen. Attól függően, hogy milyen és mekkorára vágott hús van benne, úgy 45perc vagy másfél óra után ;] a főzés utolsó 20 percére kb. kerül csak bele a kockára vágott krumpli és a szükséges mennyiségű víz. Ezután korrigálom még a fűszerezést, aztán jóétvágy :DDD Friss fehér kenyérrel persze.

        Ha olyan helyem főzöm hogy megoldható, akkor szaggatok bele noklit is, úgy méginkább laktató. Ja, meg babbal is szoktam csinálni.

        Eddig imádta mindenki :)


        oceanearth
        (őstag)

        én is imádnám illetve imádom is!


        Thulcandra
        (senior tag)

        Rácson sütöttet azért szeretem jobban mert az meg is füstölődik. Igaz nagyobb rá az esély h kiszárad, de oda vagyok a füstös cuccokért.
        Persze platnin is nagyon jó cuccokat lehet varázsolni, jó sok fűszer meg pác...
        Már csorog a nyálam... Vacsira csak sima sütőben sült göngyölthús volt :(((


        oceanearth
        (őstag)

        hát igen annyira nem lesz füstös így, viszont én meg nem szeretem ha kiszárad a hús.


        <>jana<>
        (senior tag)

        egy kis zöldség sem ártana bele;]:D

        [Szerkesztve]


        Goose-T
        (veterán)
        Blog

        Nekem is van istenkirály pácreceptem. Nagyon egyszerű: jóféle marha v. disznóhús felszeletelve, rá mustár, ketchup, bors, olaj és sok-sok vöröshagyma felkarikázva. Ezt valami edénybe berakni, lefedni és egy-két napig érlelni. Ha sütésre kerül a sor, akkor sörrel kell locsolgatni, ez nagyon fontos! Így lesz igazán isteni! Lehet a mustárokat variálni, pl. rakni bele dijoni mustárt, zöldborsos mustárt, stb.


        Dexter68
        (addikt)

        Én meg nem pácolok. Csak sózom a tarját. Viszont sütés közben sűrűn kenegetem fehér borba kevert fokhagymával. És csak akkor fordítok, ha már megsült az egyik oldala.
        És csinálok még olyat, hogy cukkínit, meg patiszont lesózom, aztán vajat teszek rá, és úgy sül a rácson. Baromi jól megmaradnak az ízei.


        supercow
        (őstag)

        Erdélyi származású fórumozóknak vagy ott járt embereknek ismerős lehet ez a recept (nagoyn hosszú ideig kerestem, mire meglett):

        Erdélyi grill kolbászka ( mititei )

        Hozzávalók 4 személyre

        1/2 kiló darált sertésdagadó
        1/2 kiló darált sovány marha hús
        2-3 gerezd fokhagyma
        1/2 dl olaj, 1 dl víz
        só, bors, száritott v. friss borsikafû
        szódabikarbóna

        A darált hÚsokat egy tálba helyezzük és hozzá adjuk a zúzott
        fokhagymát az olajat és a vizet, majd simára eldolgozzuk.
        Izlés szerint, fûszerezzük sóval borsal és egy-két csipet
        borsfûvel, majd hozzá keverünk egy fél mokkás kanál szódabikarbónát.
        Alaposan összegyúrjuk, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek, majd az
        igy nyert húsmasszából nedves kézzel kb 10 cm hosszú és 3 cm átméröjû
        kolbászkákat formálunk, amit egy tálra helyezve és folpakkal lefedve,
        egy éjszakát hûtõben érlelünk. Süthetjük bõ olajban ( mint a fasírtot )
        de a legízletesebb ha kerti grill rácson vagy parabólán készül. Tálalhatjuk
        sültkrumplival és friss salátával, de mustárral vagy tartármártással is
        nagyon finom. Kitünõ sörkorcsolya.
        Jó tanács !
        # a marha húst érdemes legalább kétszer átdarál(tat)ni
        # ha a kolbászka formázása macerás, lehet fasírt formára alakítani.
        # a borsfûvel csínyán bánjunk, mert nagyon aromás
        # a húsnak ruganyosnak és szaftosnak kell lenie, ezért ne süssük túl sokáig mert kiszárad

        Régen majálisokon irdatlan mennyiséget megettünk belőle kenyérrel és mustárral, kötelező hozzá sört inni, én gyerekkoromban nem kaptam, pedig kellett volna :DDD.
        Kb így néz ki:
        http://privat.swol.de/othmarvetrovetz/pictures/mititei.jpg


        Thulcandra
        (senior tag)

        Van benne egy kupac hagyma, az pont elég zöldség bele ;]


        Thulcandra
        (senior tag)

        Uhh, ez rohadt jól hangzik (kinézni már nem néz ki olyan jól ;] ) ki lesz próbálva!


        stanci
        (tag)

        GRILLEZŐS DESSZERT

        Hozzávalók:
        - egy fej ananász
        - kókusz-rum
        - barna cukor

        Ananászt meghámozzuk és hosszában felvágjuk (hasábokat készítünk :) )
        Hurkapálcára felszúrjuk hosszában, majd belemártjuk a rumba.
        Ezután barna cukorban meghempergetjük. Grillrácson sűrűn forgatva lassan megsütjük.

        Ezt a konkrét receptet még nem csináltam soha, de ananánszt már gilleztem és nagyon tuti. Eddig konzerves ananászt tekertünk be pulykahúsba, majd rá curry. Nem éppen a szokásos grill kaja, de nagyon érdekes íze van a curryvel együtt. Aki szereti az egzotikus ízeket annak érdemes kipróbálnia.


        stanci
        (tag)

        na ez a topic is gyorsan kifújt. pedig azt hittem milyen jó kis receptet írtam :U


        supercow
        (őstag)

        Egyszer kanbuli volt az egyik ismerősöm telkén, és kicsit ittasan csináltuk bográcsban a paprikás krumplit. Evésnél derült ki, hogy az erőset vették elő a barmok :DDD Állítólag csak azt találták meg, de én nem hittem nekik. Legalább fogyott a sör rendesen ;]


        Goose-T
        (veterán)
        Blog

        Tegnap sertéspörköltet főztem, csemegepaprika helyett csípőset raktam bele, ráadásul még csípős zöldpaprikát is vágtam bele. A végeredmény nagyon finom lett, rég főztem már ilyen király pörit!


        Thulcandra
        (senior tag)

        Úristen, ilyen cuccoktól rosszul vagyok :DDD

        Ilyen grillalma banán datolya cuccoktól, már a szagától is émelyeg a gyomrom.


        Markgx10
        (őstag)

        Nálunk az minden pénteken a program (ha jó az idő), hogy a barátom ún. borházába kimegyünk (kb 8-10-en), és tárcsán vagy kerti grillen sütögetünk, esetleg főzünk bográcsban valami jó magyaros kaját. Mellé meg jó egri száraz borok vannak (a borház alatt van két hatalmas borospince), így aztán garantált a péntek esti jó hangulat :D Üdv:

        Márk


        Nedudgi
        (aktív tag)

        Sziasztok!

        Mi is sokat grillezünk. Van itthon az udvaron egy szalonnasütő kőből meg betonból. Apám csináltatott a sírkövessel egy 5centi vastag 80X80-as gránitlapot amelynek az egyik felét simára csiszoltatta, és martak bele zsírcsatornát, meg egy mélyedést amibe a zsír összegyűlik. Van rajta egy acél keret, és ezt tesszük a tűz/parázs fölé.

        Elsőként mindíg szalonnát és kolbászt sütünk, aminek a zsírját felfogjuk és azt öntözzük vissza a később sülő pácolt húsok tetejére. Nem igazán lehet hasonlítani semmihez...


        supercow
        (őstag)

        tudnál erről a gránitlapról egy fotót csinálni, amin látszik a kialakítása? Én is tervezek ilyesmit csináltatni, jól jönne egy terv. Köszi! Egyébként hogy lehet azt takarítani?


        Nedudgi
        (aktív tag)

        Simán lehet takarítani Mosogatószeres vízzel, de nagyon rákötött csuccost asszem tűzhelytisztítóval is mostunk már le róla.
        Sajan fotót most nem tudok de felülről így néz ki:
        Bővebben: link
        A Fekete rész simára van csiszolva, a szürke a bemarás. A Keret szögvasból van összecsavarozva, így tartja az alját is. Akkor készölt rá a keret amikor elkezdett megrepedni a lap azóta ez a repedés megállt mert a keret összefogja. Ha majd valami digit gépet kerítek akkor csinálok fotót.
        Jah, a bemarás az jó fél centi mály asszem. olyan 5-7k-ért csinálta annó a sírköves. Mondjuk jóelőre fel kell tenni a tűzre mert lassan melegszik át, viszont nem ég oda rajta semmi ha csak órákra ott nem hagyod. De hosszabb nyelű villát meg húsforgató csipeszt érdemes beszerezni.;)


        stanci
        (tag)

        Te tudod...
        alma, banán hasonló cuccokat én se művelem. Ezt is csak azért mert valami különlegeset akartam csinálni az egyik ismerős bandának. Először nekem sem tetszett nagyon a dolog, de belevágtam. Olyan jól sikerült, hogy azóta mindig csinálok valami ilyesmit. Ki kell próbálni egyszer.


        (ÉN)közPONT
        (senior tag)

        Hááj

        favorít grill receptjeim közül egy gyöngyszem :

        Boston Burger ....Sok személyre

        1 kg darált marhahús , 3 zsemle , 2 tojássárga ,1 kisfej vörőshagyma , 5 nagyfej gomba de ha többféle van az még jobb , vékonyravágott bacon szalonna vagy angolszalonna , ha van akkor cedar sajt ha nincs akkor sima ;) , 1 kg újcsipsz , 8-10 magos zsemle /pufi stb , só,édesnemes pirospaprika,bors ,bazsalikom !, némi oregano,oliva olaj, alufólia + grillhely grillrácsal.

        A marhahúst összedolgozzátok a beáztatott zsemlével és a tojássárgával és izlés szerint befüszerezintek sóval borsal ,pirospaprikával,bazsalikomal és oreganoval addig félreteszitek ameddig a hagymát olivaolajon üvegesre pároljátok utána rádobjátok az apróra vágott gomba kockákat és megsózzátok ,hogy a gomba levet eresszen.
        Amikor megvan akkor összedolgozzátok a hússal és burgerhús formákat csinálok belőle és az előmelegített grillrácsra teszitek (óvatosan mert szétesik) , faszénen kb 30-40 perc kell neki állandó forgatás mellett ! közben a csipszet megmossátok és felnegyedelitek akinek nagy a grillcucca az vékonyan olivával megkenve sütheti rácson is vagy alufóliába tekerve a szénre helyezve is kitünő . amikor a hús már majdnem jó akkor ráteszitek a bacont és rajta sütitek meg , a végén a zsemle vagy pufikat amit értelemszerüen félbevágtatok a rácson kicsit megforgatjátok épp , hogy színt kapjon akkor a sajtot ráteszitek a húsra és késsz ! Aki szereti valami öntetet is barkácsolhat hozzá saját szájíze szerint !

        Bon Appetite


        (ÉN)közPONT
        (senior tag)

        újcsipsz = újkrumpli :D

        Szieszta totyikba már ment de ide is beírom hátha valaki kedvetkap hozzá nekem bejött :

        Áldos a magyarság ősi áldozati étele. A „feláldozott” állat apróra vágott húsából készült, zöldségek, friss fűszerkeverék (például gyömbér, fahéj és szerecsendió) hozzáadásával. Szokás megkülönböztetni rövidlevű és hosszúlevű áldosokat (azaz pörkölteket és leveseket).

        Hozzávalók : 1 kg marhahús ( szürke better de nem mindenki millionaire ) , 1 kg new krumpli ( újcsipsz nem jött be :) ) ,1 darab húsos szalonna , 1 fej vörőshagyma ,6 gerezd fokhagyma, 2 db sárgarépa , 1 fehér répa , 10 dkg savanyúkáposzta , egy csokor friss petrezselyem , só,bors,édesnemes piros paprika,kömény,tárkony,házi méz.

        Elkészítés :

        A bográcsot kellően felmelegítem utána beledobom a felkockázott szalonnát amint kiereszti a zsírját hozzáteszem a felkockázott vörőshagymát és 4 gerezd fokhagymát amit alaposan összetörtem ..amint üveges a hagyma mehet rá a nagyobb kockákra vágott hús és közvetlen útána egy adag só is ,hogy levet eresszen .Amikor már lett egy kis színe a húsnak akkor mehet rá a pirospaprika és a bors és rövid ideig pirítom nem túl soká mert a pirospaprika megkeseredik , pár perc után hozzáöntök annyi vízet ,hogy elepje a hús és rakok hozzá némi köményt és tárkonyt is . Fözni bográcsban úgy kell ,hogy határozottan bugyogjon a gulyásunk de ne forrjon mert akkor hamar elfő a leve ! Fözni kb 2-2.5 órát kell a húst közben arra figyelek ,hogy a levét szinten tartom és kicsit markáns szine legyen . Amikor a hús már közelit a ehető stádiumhoz akkor hozzáadom a savanyúkáposztát leve nélkül ( aki nem szereti az ne tegyen bele káposztát én igy láttam egy táltos fickótól )és rá 20 percre a sárga és fehér répát és a petrezselymet és hozzáadok kb 4-5 leveses kanál mézet ( ez hozza ki az ízeket és kap egy aranysárga színárnyalatot is az étel ) és késszrefözőm , ami akkor jó ha megpuhultak a zöldségek és kicsit sürübb a leve !

        A házi cipókenyér remekül illik hozzá de figyelem amikor kitálaljátok hagyátok kicsit hülni amikor már nem tűzforró akkor jobban kijönnek az ízek !

        Jóétvágyat

        üzenetek