Helium Hotspot - Mobiltechnológiák fórum

üzenetek

hozzászólások


moldovan
(csendes tag)

Amennyire megértettem ez egy IoT router amivel publikus hálózatot lehet építeni blockchain alapon és miközben szolgáltatok, közben bányászok is?

Aztán valahol azt is olvastam, hogy 8miles a hatósugár(???) és egy-egy nagyváros már 3-4 ilyen eszközzel lefedhető, utána meg egyre jobban és jobban működik a rendszer ha nő a routerek száma.

No meg elvileg a Google, Nestlé, Lime meg ilyenek vannak a befektetők közt.

Azon filózok, hogy mekkora őrültség venni egy ilyen kütyüt?

Van már valakinek tapasztalata?
Esetleg olvastatok jót - rosszat a témáról?


Stockton12
(csendes tag)

Szia! Engem is érdekelne. Van azóta esetleg tapasztalatod?


HoppMaster
(aktív tag)

Akkor át is költözhetünk ide ebbe a konkrét topicba a témával :))


Morph76
(aktív tag)

Tök jó. valaki valami linked dobna mi ez, és hogy működik?


Morph76
(aktív tag)

Bár olvasgatva a másik topikot, főben járó bűnt követtem el, hogy nem használom a google-t!


Danex
(addikt)

Igazából Kobe-nak válasz de már itt, ha ilyen hozzáállással lehurrogja a "community" a kérdezőket akik már tapasztalatokat kérdeznek azzal annyi lesz elérve, hogy a kisember valóban le fogja szarni hogy jó kirakni, majd besorolódnak valami töredék bevételi kategóriába és aztán el lehet gondolkozni ki bukott nagyobbat. Az 1 amatör akinek 1/3-ad résszel csökkent a bevétele az 1 adóvevőjén, vagy a profinak a precízen elhelyezett 6 adóvevőjének darabján elszenvedet 1/3-ad rész esés.

Inkább össze kell szedni videókat, linkeket, segítő oldalakat a térképhez, nem pedig kinevetni a kérdezőket. Szerintem


Morph76
(aktív tag)

+1
Ez nem kinevetés volt szerintem, hanem finom regula.


HoppMaster
(aktív tag)

Nah végre vkik olvasnak, értelmeznek s nem csak néznek. Kár a másik topicot 'szemetelni' a témával, ha már van sajátja tavaly óta.


mihione
(őstag)
Blog

Ehhez azert annyit hozzatennek hogy ha a profi cuccara valaki a kozelbe rak egy spotot akkor szepen bekavar a bevetelbe vele,szoval tenyleg jo lenne communitykent epiteni ezt a dolgot ugy hogy mindenki profitaljon belole.


HoppMaster
(aktív tag)

Igen ez pontosan így van, ezt sajnos sokan szem elől tévesztik. Ez nem úgy működik, h csak valahová leteszek egyet vagy többet és dől a HNT.
Mielőtt vki kihelyez egy újabb egységet, kutatómunkát kell végezni a legoptimálisabb pozicíó érdekében. Erre vannak nagyon jó weboldalak.


retekbacsi
(csendes tag)

https://explorer.helium.com/coverage
Úgy fest, hogy Bp-en van már eszköz.
Hol lehet a legoptimálisabb pozíciót megnézni? Én ilyen oldalt nem találtam.


Pietrosz
(addikt)

Egyelőre nem tartunk ott, hogy ezen kellene aggódni szerintem. Én örülök majd annak is, ha egyáltalán látni fogják egymást az eszközök. Ha cégként működnék akkor nem lenne gond az elhelyezés, van az a pénz amiért felengednek az xy épület tetejére, és nem gond a plusz antenna sem. De ez a home userek hálózata, nem lehet szvsz ezt elvárni.
Ha megnézitek a térképen van egy miner Kassa felett. Tök egyedül van, 0 witnessel, mégis van 40+ HNT-je mining rewardból. Azt hogy? Blokkot talált egyedül vagy hogy megy ez?

[ Szerkesztve ]


HoppMaster
(aktív tag)

Én nem aggódom emiatt, közösség elven vagyok, nem véletlenül.
Internet kell hozzá azt ne feledjük el.


blaca83
(őstag)

Sziasztok, engem is érdekel a dolog és elkezdtem én is komolyabban utána olvasni! ;)


Kobe
(veterán)

ilyen oldal nem létezik, csak közelítő. A műholdas tányérok elhelyezéséhez használt geomapping domborzati alapú kalkulációs siteokat érdemes megpróbálni hozzá (pl CloudRF), de az is csak közelítő becslést fog adni egy adott antenna viselkedésére.

A 4 dbi alatti antennák körsugárzóként működnek (igazából nem szabályos kör, hanem úgy kell elképzelni mintha az antennát egy úszogumi közepébe állítanád, az úszogumi alakzata kb egyenlő lesz a 3-4 dbios antenna szórás karakterisztikájával)

Ahogy lépegetsz felfele dbi értékben, úgy laposodik el az úszógumi tányérszerűvé, és szűkül a szórástartomány, vagyis egy 8-10 dbios antenna már lehet szép távolságot áthidal, de jobban irányba kell állítani, és a vevőnek is jobban irányban kell lennie

Városi részre ezért javasolják a 3-4 dbit, vidéken, ritkábban lakott részen pedig az attól felfele teljesítőket

viszont a CloudRF csak domborzati viszonyok, épületmagasság alapján kalkulál kb szórásképet ! A valós ettől eltérhet, olyan triviális dolgoktól is mint ha pl túl közel teszed egy kültéri klíma inverteréhez az antennát és az intverter rezgése "zajt" csinál, vagy ha a szomszédos épület hiába alacsony de masszív vasbeton

ezeket érdemes figyelembevenni és az eredményeket ekképp értékelni


kzkz
(őstag)

Az antenna és az eszköz között az összekötő kábelre van valamiféle hosszúságbeli határ? Elveszhet a jel nagy része, ha az eszköz és az antenna között egy 3-5m hosszú kábelt használok?


Kobe
(veterán)

[link]

5 méternél kb 0.5 dbi veszteséggel számolhatsz


Ferdzsoo
(addikt)

Hm. Az nem is vészes.

[ Szerkesztve ]


Kobe
(veterán)

ez a minimum csillapítás, ettől lehet magasabb is ha szar a kábel hozzá
ezért vna pl kültéri nebra vevő ami áthidalja a kábelezésből adódó veszteséget


retekbacsi
(csendes tag)

köszi. meglátjuk, egyelőre azt gondolom h magát a hw-t sem fogom megkapni...

üzenetek