Helium Hotspot - Mobiltechnológiák fórum

üzenetek

hozzászólások


moldovan
(csendes tag)

Amennyire megértettem ez egy IoT router amivel publikus hálózatot lehet építeni blockchain alapon és miközben szolgáltatok, közben bányászok is?

Aztán valahol azt is olvastam, hogy 8miles a hatósugár(???) és egy-egy nagyváros már 3-4 ilyen eszközzel lefedhető, utána meg egyre jobban és jobban működik a rendszer ha nő a routerek száma.

No meg elvileg a Google, Nestlé, Lime meg ilyenek vannak a befektetők közt.

Azon filózok, hogy mekkora őrültség venni egy ilyen kütyüt?

Van már valakinek tapasztalata?
Esetleg olvastatok jót - rosszat a témáról?


Stockton12
(csendes tag)

Szia! Engem is érdekelne. Van azóta esetleg tapasztalatod?


HoppMaster
(aktív tag)

Akkor át is költözhetünk ide ebbe a konkrét topicba a témával :))


Morph76
(aktív tag)

Tök jó. valaki valami linked dobna mi ez, és hogy működik?


Morph76
(aktív tag)

Bár olvasgatva a másik topikot, főben járó bűnt követtem el, hogy nem használom a google-t!


Danex
(addikt)

Igazából Kobe-nak válasz de már itt, ha ilyen hozzáállással lehurrogja a "community" a kérdezőket akik már tapasztalatokat kérdeznek azzal annyi lesz elérve, hogy a kisember valóban le fogja szarni hogy jó kirakni, majd besorolódnak valami töredék bevételi kategóriába és aztán el lehet gondolkozni ki bukott nagyobbat. Az 1 amatör akinek 1/3-ad résszel csökkent a bevétele az 1 adóvevőjén, vagy a profinak a precízen elhelyezett 6 adóvevőjének darabján elszenvedet 1/3-ad rész esés.

Inkább össze kell szedni videókat, linkeket, segítő oldalakat a térképhez, nem pedig kinevetni a kérdezőket. Szerintem


Morph76
(aktív tag)

+1
Ez nem kinevetés volt szerintem, hanem finom regula.


HoppMaster
(aktív tag)

Nah végre vkik olvasnak, értelmeznek s nem csak néznek. Kár a másik topicot 'szemetelni' a témával, ha már van sajátja tavaly óta.


mihione
(őstag)
Blog

Ehhez azert annyit hozzatennek hogy ha a profi cuccara valaki a kozelbe rak egy spotot akkor szepen bekavar a bevetelbe vele,szoval tenyleg jo lenne communitykent epiteni ezt a dolgot ugy hogy mindenki profitaljon belole.


HoppMaster
(aktív tag)

Igen ez pontosan így van, ezt sajnos sokan szem elől tévesztik. Ez nem úgy működik, h csak valahová leteszek egyet vagy többet és dől a HNT.
Mielőtt vki kihelyez egy újabb egységet, kutatómunkát kell végezni a legoptimálisabb pozicíó érdekében. Erre vannak nagyon jó weboldalak.


retekbacsi
(csendes tag)

https://explorer.helium.com/coverage
Úgy fest, hogy Bp-en van már eszköz.
Hol lehet a legoptimálisabb pozíciót megnézni? Én ilyen oldalt nem találtam.


Pietrosz
(addikt)

Egyelőre nem tartunk ott, hogy ezen kellene aggódni szerintem. Én örülök majd annak is, ha egyáltalán látni fogják egymást az eszközök. Ha cégként működnék akkor nem lenne gond az elhelyezés, van az a pénz amiért felengednek az xy épület tetejére, és nem gond a plusz antenna sem. De ez a home userek hálózata, nem lehet szvsz ezt elvárni.
Ha megnézitek a térképen van egy miner Kassa felett. Tök egyedül van, 0 witnessel, mégis van 40+ HNT-je mining rewardból. Azt hogy? Blokkot talált egyedül vagy hogy megy ez?

[ Szerkesztve ]


HoppMaster
(aktív tag)

Én nem aggódom emiatt, közösség elven vagyok, nem véletlenül.
Internet kell hozzá azt ne feledjük el.


blaca83
(őstag)

Sziasztok, engem is érdekel a dolog és elkezdtem én is komolyabban utána olvasni! ;)


Kobe
(veterán)

ilyen oldal nem létezik, csak közelítő. A műholdas tányérok elhelyezéséhez használt geomapping domborzati alapú kalkulációs siteokat érdemes megpróbálni hozzá (pl CloudRF), de az is csak közelítő becslést fog adni egy adott antenna viselkedésére.

A 4 dbi alatti antennák körsugárzóként működnek (igazából nem szabályos kör, hanem úgy kell elképzelni mintha az antennát egy úszogumi közepébe állítanád, az úszogumi alakzata kb egyenlő lesz a 3-4 dbios antenna szórás karakterisztikájával)

Ahogy lépegetsz felfele dbi értékben, úgy laposodik el az úszógumi tányérszerűvé, és szűkül a szórástartomány, vagyis egy 8-10 dbios antenna már lehet szép távolságot áthidal, de jobban irányba kell állítani, és a vevőnek is jobban irányban kell lennie

Városi részre ezért javasolják a 3-4 dbit, vidéken, ritkábban lakott részen pedig az attól felfele teljesítőket

viszont a CloudRF csak domborzati viszonyok, épületmagasság alapján kalkulál kb szórásképet ! A valós ettől eltérhet, olyan triviális dolgoktól is mint ha pl túl közel teszed egy kültéri klíma inverteréhez az antennát és az intverter rezgése "zajt" csinál, vagy ha a szomszédos épület hiába alacsony de masszív vasbeton

ezeket érdemes figyelembevenni és az eredményeket ekképp értékelni


kzkz
(őstag)

Az antenna és az eszköz között az összekötő kábelre van valamiféle hosszúságbeli határ? Elveszhet a jel nagy része, ha az eszköz és az antenna között egy 3-5m hosszú kábelt használok?


Kobe
(veterán)

[link]

5 méternél kb 0.5 dbi veszteséggel számolhatsz


Ferdzsoo
(addikt)

Hm. Az nem is vészes.

[ Szerkesztve ]


Kobe
(veterán)

ez a minimum csillapítás, ettől lehet magasabb is ha szar a kábel hozzá
ezért vna pl kültéri nebra vevő ami áthidalja a kábelezésből adódó veszteséget


retekbacsi
(csendes tag)

köszi. meglátjuk, egyelőre azt gondolom h magát a hw-t sem fogom megkapni...


HoppMaster
(aktív tag)

Aztán nehogy meglepetés érjen :)


retekbacsi
(csendes tag)

szeretem a meglepetést.
lepjen csak meg a nebra! :)


HoppMaster
(aktív tag)

Igen pont erre gondoltam én is, már ha megrendelted. :)

Mert ha nem akkor nehezen tudna meglepni :)


Kobe
(veterán)

Nebranak megvan a CE mimositese es az FCC is....


HoppMaster
(aktív tag)

Részben helyt adok az írásodnak részben nem értek egyet vele :)
Minősítés megvan, azzal semmi gond, gyártásban igen lemaradás van, aztán nyárig még sok víz lefolyik a Dunán. Pár ember hozzáállását inkább ne is firtassuk.
Sokaknak lövésük nincs az egészről és csak azt gondolják a sok olvasatom alapján, h megveszem kiteszem és dől a lé. Mindez korántsem így van van, de magyarázhatod ezt olyan embereknek akik nem hallgatnak meg.


QV222
(tag)

mihione és HoppMaster én is egyetértek veletek és támogatom, hogy figyeljünk a másikra, de mivel vidéki viszonylatba sehol nincs az országba még, így nehéz a tervezésnél figyelembe venni.
Bár érdekesnek tartom, hogy idáig még csak a Pesti emberek tudtak erről a dologról és vidéken senkihez nem jutott el ez az infó az elmúlt 6-8 hónapban?
Valakinek van ismerőse a Pesti viszonylatba, hogy egyáltalán azok tényleg valós működő spottok?
Ja és azt sem értem miért van mindenki mindenkivel összekapcsolva, nem azt javasolják, hogy 4 spot összekapcsolása a legideálisabb? Hiába kapcsolsz össze 10-et azzal nem lesz több a jutalék. Én egy 4-5 spotra ránéztem és mindegyik kapcsolatba volt a többi 28-al Pesten és környékén.
Bár lehet én tudom rosszul.
Itt valaki írta, hogy látott olyat aki napi 10-et kereset valahol a nagyvilágban, pedig nem volt összekapcsolva senkivel, itt jönnek a kérdések, amit azon a térképen látunk azok valósak?
Én rákérdeztem a beszállítótól telefonon, hogy mik a reális esélyek rendelés esetén, azt mondták nagy valószínűséggel nyár közepe vége, mert csak Magyarországra naponta kb 1000 db-ot rendelnek mostanában.
Ja és aki rendelt az a végén melyik linken számolgatta az antenna kérdést?
Milyet érdemes venni ha mondjuk éppen városba 4-5 km szeretne az ember lefedni?
Mivel jelenleg nem tudni melyik részén lesz majd a városnak egy másik spot mondjuk nyár végére.


Kobe
(veterán)

Varosban halalsugarral sem fogsz lefedni 4-5kmtert. Max ha valahova a bazilika tetejere rakod.
Egy 8 dbios antanna is 1-2km utan elverzik, es az indoor minerek 2-3dbios gyari antennaja es egy 8-10dbios kozott sincs tul sok kulonbseg lefedettsegben normal varosi viszonyok kozott.

Melyik az a neves beszallito? Mert a Nebranak pl nincs is telefonos ugyfelszolgalata, a calchip meg bobcat hasonlo cipoben jar.... magyarorszagra napi 1000el meg lennek lepodve, tekintve h a helium community egy marek magyar userbol all jelenleg discordon, marpedig must have mert ott vannak a legnaprakesuebb infok....


QV222
(tag)

Már évek óta kapcsolatba vagyok a Distrelec nevű Bécsi céggel céges szinten, vásároltunk már tőlük más márkájú alkatrészeket, és a Nebra termékeit is tartják raktáron több félét is, de természetesen ezt a Nebra HNT Hotspot-ot Ők is csak előrendeléssel tudják. Ezért hívtam fel őket, és kérdeztem rá, gondolom nem akarnak átverni, hiszen nagyon segítőkészek, már pár éves kapcsolati tapasztalat alapján.

Azért beillesztem ide a mai állapotot a Térképen, legyen ez itt egy emlék, majd Júliusba vissza nézzük az akkori állapothoz képest mi lesz a változás.


QV222
(tag)

Bocsi ezt nem értem miért így tette be a képet?
De talán a lényeg látszik rajta?


Kobe
(veterán)

A distrelec folyamatosan felretajekoztatja a nebra vevoket, csak mondom. Pl a szallitas idotartamarol, varhato idejerol is tok mast mond az ugyfeleknek, mint a nebra, hiaba van fent a honlapjan a pontosan varhato utemezes, csak ctrl c ctrl v zni kellene. Sokan panaszkodnak rajuk, a nebra is eleg sokat "korrekciozza" a distrelec felreinfoit.
Szoval en a napi 1000nek is pont annyi hitelesseget adnek egyenlore mint a szallitasi infokra.
Nebranal kb a global elorendelesek nonek naponta 800-900 dbbal (rendelesek sorszamabol latszik), emiatt hiszem nehezen hogy 1000 lenne a magyar novekmeny


kzkz
(őstag)

Dear customer,

Thank you for choosing Distrelec for the purchase of your Nebra HNT Hotspot Miner.

We understand that you’re waiting patiently on information regarding your order. This product is currently in high demand but we are working hard to get your order to you as quick as possible.

We are sorry to confirm that we are unable to provide you with an exact delivery date at present. The shipping schedule dates are indicative from Nebra and we are awaiting confirmation on delivery dates from Nebra.

We appreciate your patience at this time and endeavour to update you on your order via email as soon as we have further information from Nebra. To help us have the time to focus on this situation, we would kindly ask you not to call your local sales teams regarding delivery date updates.

For further information please click the link below to read an article that Nebra has posted covering all aspects of the delay of manufacturing and shipping the products:

https://www.nebra.com/blogs/news/nebra-hotspot-miners-production-and-shipping-mega-update

Kind regards,

Distrelec Team


sittes79
(addikt)

Sziasztok,

Ha kutya nincs a közelemben akkor is érek ezzel a csodával valamit? Esetleg ha lakáson belül van több?

hopp most néztem egy videot ahol egy hotspot a semmi közepén egy év alatt csinált 375 hnt-ét azért az nem rossz egyedül, persze new yorkban van aki 5000-et na az beteg. Még ilyen alacsony árfolyamon is durva!

gondolom aki egyedül van kap rewardot és abból jön össze

[ Szerkesztve ]


Kobe
(veterán)

Egyedul nem fog semmit termelni, 1 helyre meg nem rakhatsz tobbet mert 300 meter minimalis tavolsagnak kell lennie az eszkozok kozott

Rewardot abbol kap egy eszkoz ha challenger, challengee vagy witness funkciokat lat el, ezek egyike sem megy egyedul 1 eszkozzel


sittes79
(addikt)

ez baj akkor össze kell állni a faluban emberekkel :DDD

[ Szerkesztve ]


Ferdzsoo
(addikt)

Itt lehet 10 helyszínt ingyen számoltatni, nagyon hasznos szvsz.
Meglepő különbségek vannak akkár pár km-en belül az elhelyezés/lefedettségben.


Kobe
(veterán)

Azert azt nem art tudni hogy ez a site es az osszes tobbi tarsa csak a nyers domborzati viszonyokat veszi figyelembe, epuleteket nem. Egy atlagolt szorast szamol atlagos terepviszonyoknak megfeleloen. Pl suburban opciot valasztod, akkor pl 85% hatekomysagu eloszlast mutat. Urban opciot valasztva meg mondjuk 65%ot es tarsai (hasrautesszeru ertekek), de konkretan azt hogy a te szomszedodban egy 80meter magas vasbeton epulet van, vagy hogy 2 vegpont kozott van 8-10 felhokarcolo, azt mar nem.

A szorasterkepet le lehet tolteni kmz ben es google earthbe importalni ahol 3ds megjelenitest ad, de mivel alapbol a 2Ds szorasterkep a hianyos, a 3Ds sem lesz pontosabb.

Erdemes fenntartasokkal kezelni e site altal mutatott lefedettsegnel alacsonyabbal kalkulalni


retekbacsi
(csendes tag)

Ha valakinek esetleg jön cucc a nebrától vagy bármilyen mail, üzi, stb. azt tegye meg, hogy belöki ide is. :R


HoppMaster
(aktív tag)

Sztem amúgy 2ik dolga lesz miután beüzemelte :)


L4mie
(veterán)

Hali,
Melyik hotspot gyártó ígéri a leggyorsabb delivery-t?
Van lényeges különbség hotspot és hotspot között, eltekintve az in/outdoortól.
The RAK a legszimpatikusabb, de ha jól látom q3 előtt nem szállít.

[ Szerkesztve ]


Kobe
(veterán)

Most leadott rendelesekre semelyik nem szallit Q3nal elobb


Ferdzsoo
(addikt)

Azért azt lássuk be hogy pesten kívül (még ott sem annyira) jellemzőek az amcsi vagy bármilyen nagyvárosi viszonyok amiről te beszélsz. Az átlag magyar a 4 emeletes 2. emeletén bekapcsolja oszt viszlát. Vagy a családiházának a felső szintjén, totál suburban környezetben. Nem lesz vele szemben egy Burj Kalifa. Értem hogy a panel is lefogja majd, de sosem lesz olyan mint pl chicago belvárosában.
Emiatt szerintem a domborzati viszonyok lesznek inkább nálunk mérvadóak, amire a térkép elég jó támpontal tud szolgálni.


L4mie
(veterán)

És vajon melyik a tartósabb általánosságokat véve jobb hotspot.


Kobe
(veterán)

Elorendeles, gyartas alatt levo termekek idotallosagarol es megbizhatosagarol kersz infot, amibol meg 1 user sen kapott meg, global.
Jovo heti lottoszamokat nem szeretned elkerni? ;]

Ha tutira akarsz menni, vedd a LongAP ot. Specifikaciok alapjan nagyon impozans, kerdes hogy egy wifi router fem hazzal meger-e 300ezer forintot, amikor egy 100ezres tarsa ugyanazt tudja. Szerintem nem.

Ferdzsoo: azert ez reszben igaz. Budapesten nincs felhokarcolo, de attol meg parszaz betonfalnak es a domborzatnak erosen van szerepe a jeltovabbitasban. Mindenki ugy gondolkozik, hogy a 3-4 dbi stock antennakat majd lecsereli egy 50-60 cmes 8-10dbi antennara es mennyire jo lesz, csak elfelejti, hogy a magassag ugyanolyan fontos es lehet a 3 dbial jobban jar.
A 8-10 dbios antennak szoraskepe annyira ellaposodik, hogy pl a budai magas domboldalra rakva egy sik teruleten, alacsonyabb helyre rakott vevo nem fogja tudni elerni, "ello felette" az ado.
Pelda
Varosban a surubben kirakott 3 dbi korsugarzok nem veletlenul hasznalhatobbak.
Eselyesen a foldszintre, 2. akarhanyadik emeletre rakott korsugarzo jelet konnyebb lesz fogni egy 1-10 emeletes epulet barmelyik szintjen es vica versahacsak nincs full takaras


L4mie
(veterán)

de jöhetnek azok is ;]
gondoltam párból pár Batch már kijött és használat alatt van, és van itt használó is, de akkor tévedtem. köszi az infót.


sittes79
(addikt)

Na ez pl tuti egy csóka helyezte el a szantojan mert se közel se távol semmi. Gondolom elvan 4g vel is.


retekbacsi
(csendes tag)

nem biztos, hogy elment az esze. lehet, hogy mezőgazdasági gépeket akar IoT alapon nyomonkövetni. Pont ez a jövő.


q765
(tag)

Szerintem ez egy ipari terület is lehet privát utakkal. Mintha privát villanyoszlopok lennének.

Szerintetek pár hónap múlva mikor több ezer ember kézhezkapja az eszközét hogyan alakulnak a dolgok? Mindenki csak rendel, rendel és senki sem tudja hol lesz a szomszédba ilyen. Nagyon jól mehet most a gyártóknak. Mivan ha csődöt mondanak és se eszköz, se pénz?

[ Szerkesztve ]


kormi0312
(senior tag)

Sziasztok,

Olvasgatom itt a hozzászólásokat és azon tűnődtem, hogy honnét lehetne biztonságosan megrendelni egy ilyen Nebra eszközt vagy akár a Bobcat-et?
Vám szempontjából van esetleg javaslat? :R


x_pnK
(tag)

Szia,
vámügyintézés nélkül a distrelectől fogsz tudni Nebrát rendelni. Ő az EU-s disztribútor.
[link]

üzenetek