Internet, TV, és telefon szolgáltatók, pro és kontra - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


otps
(aktív tag)

Köszi eddig!

Csak a teljesség kedvéért; hogy meglegyen: hol találok egy, a Telekom területén működő virtuális szolgáltatókról egy listát?


Gubek-Einste
(titán)
Blog

ITT tudsz keresni, nem kimondott T-Home-os virtuális szolgáltató lista de jobb mint a semmi.


otps
(aktív tag)

Huh, ez az NMHH oldal nem valami használható; elakadtam. Esetleg emlékezetből a fő szereplők ezen a piacon megvannak? (T-Home virtuális szolgáltatók)


Teko001
(őstag)

Nagyjából mindegyik szolgáltató, aki nyújt DSL szolgáltatást a Telekom hálózatát használja, és általában az egész országban szolgáltat Telekomos területen. A teljesség igénye nélkül: NordTelekom, Invitel (nekik van saját DSL hálózatuk is azt hiszem néhány helyen), GTS (nekik is van saját néhány helyen), Externet, Enternet

[ Szerkesztve ]


otps
(aktív tag)

A teljesség igénye nélkül: NordTelekom, Invitel (nekik van saját DSL hálózatuk is azt hiszem néhány helyen), GTS (nekik is van saját néhány helyen), Externet, Enternet

És mindegyik helyett maradjak a Ténél (ha csak ők szolgáltatnak a területemen fizikailag), mert a virtuálisokkal csak egymásra fognak mutogatni, azt mondjátok. Oké.


zoli62
(addikt)

Pár szó,én mindegyik szolgáltatót az ügyfélpolitika oldaláról közelítem meg, másodsorban, pedig a használt technológiáéról, szolgáltatásokéról. Kezdjük a Telekommal. Sajnos egyre kevésbé érvényesül az ügyfélmegtartás, ezt most saját tapasztalatből is írom, ár/érték arányban pedig nem a legjobbak a piacon, ennek az az oka, hogy régóta sok helyen monopolhelyzetben vannak. Pár éve hoztak egystratégiai döntést, hogy a meglevő rezes helyett optikai hálózatot építenek ki. Ennek most isszák a levét, mert látszik, hogy az ADSL elérte fizikai határait, a VDSL/VDSL2 kiépítése költséghatékonyabb. A telefonszolgáltatás rezes technológián nyilván a legstabilabb. Lakossági szinten mostanában kezdik kiszorítani az ISDN-t, üzleti előfizetéseknél továbbra is értékesítik. Az IPTV-t ADSL vonalakra is értékesítik, holott elsősorban VDSL2-n és optikán kellene. VOD van, egyénilg előfizethető csatornák nincsenek. A boxok minőségével akadnak problémák, sajátot nem lehet használni, kódolást használnak. SAT Tv-t én is használtam, itt elsősorban az STB minősége stabilitása hagy maga után kivánnivalót, egyébként pedig nagyjából az a helyzet,amit az IPTV-vel lkapcsolatban írtam A lakossági telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége egyre rosszabb lesz, az ügyfélkiszolgálásról már nem is beszélve. A bejeelentett hibák, reklamációk javítási, kivizsgálási folyamatait nem lehet nyomon követni.

Térjünk át a UPC-re.15 éve megvették a városi kábelhálózatokat, akkor felújították, azóta azok már nagyrészt elhasználódtak Lakossági szinten koax kábelen szolgáltatnak. Digitális kábeltévénél settopboxokat adnak, mert a csatornákat kódolják, ezk általában nem túl jó minőségűek, sajátot nem lehet használni. VOD már van, még mindig hiányzik a pey per view. Internetszolgáltatásnál, mivel osztott technológiát használnak, az elérhető sávszélességet befolyásolja az is, hogy adott előfizető milyen fejallámoson van. Most kezdik el a kódolatlan digitális sugárzásra való fokozatos átállást. Telefonszolgáltatás internet alapú minőségre a két másik versenytárs közé helyezném, de a díjcsomagok ár/érték arányban a VOIP technolóhiájoz képest drágábbak. Nincsenek dupla ajánlatok, csak triplára adnak jelentősebb kedvezményt.Hűség lejárta után érdemes megemlíteni a lemondást, mert ilyenkor szoktak kedvezményt adni, főleg olyan területeken, ahol van konkurrencia is. Egyébként pedig pár éve már nem listaárat kell utána fizetni, de ez a versenytársmegjelenésének nagyban köszönhető. A UPC esetében a TelekomKapcsolat Programhoz hasonló hűségprogramról tehát nem beszélhetünk.

Digi.Ügyfélkiszolgálást kicsit "vaskalaposnak" nevezném. Amit tudnak, azt hozzák. A konkurrens szolgáltatókhoz képest legalacsonyabb árakkal dolgoznak, ennek oka, hogy kevesebb háttéinfrastruktúrát tartanak fel, reklámköltségeik is alacsonyabbak. Internetet és telefont optikán szolgáltatnak, emiatt magasabb sávszélességet tudnak biztosítani. A szolgáltatást saját tapasztalatom alapján is stabilnak mondnám.A telefon internet alapú, a három közül a legalacsonyabb színonalú, Digis számok hívásakor gyakran előfordul, hogy a hálózat túlterhelt.Előnye, hogy a többi szolgáltatóhoz viszonyítva a legjobb perc- és havidíjakat biztosítja. A digitális kábeltévé szolgáltatásnál már több minőségi probléma is van a UPC-hez, vagy IPTV-hez hasonlítva. Igaz, hogy lehet saját STB-t is használni ,de az adások képe sokszor elkezd kockásodni, a hang csúszni. A DVR funkció nem megoldott, az EPG sokszor hiányos, némelyik boxnál külső pendrive-ra való adással felvétel támogatott, de csak ugyanazon eszközön lehet lejátszani. Előnye viszont a konkurrenciához viszonyítva szintén alacsony havidíj. A három szolgáltatásra együtt tudnak kedvezményt biztosítani, inkább az új előfizetőknek, a meglevőknek erre kevesebb lehetőségük van.

A többi kisebb, de országos szolgáltatóról (Tarr Kft. Invitel, Externet, Enternet stb.) azért nem írtam mert nincs róluk különösebb tapasztalatom, illetve lakóhelyemen nem szolgáltatnak. Az Externet ügyfélszolgálatával kapcsolatban jó tapasztalataim vannak, az első dialup internetszolgáltatásomat tőlük vettem igénybe.

[ Szerkesztve ]


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Annyit tennék még hozzá:

A UPC-nál lehet kérni csak CI+ kártyát is így nem kell a szolgáltatói box-ot használni, lehet sajátot és/vagy közvetlenül tévében használni. A Mediacard-dal bukja az ember a VoD-t és az EPG is csak egy napos lesz.
A kódolatlan digitális adás valószínűleg az analógnak a teljes megszüntetésére irányul de mivel még mindig lehet analógra is előfizetni, akár 2 év hűséggel is, így még pár évig lesz az is, bár szerintem már ideje lenne megszüntetni.
Mostanság már csak HGW-t adnak ki, többnyire Ubee EVW3226-t, elvétve még van 1-2 Cisco EPC3925 és Technikcolor TC7200U is, de jó pont, hogy a T-Home-mal ellentétben van bennük bridged mód így nem kötelező ezeknek a gyenge és korlátozott router képességeit használni, lehet sajátot is mindenkinek a kénye-kedve szerint. Az előfizetésekhez többségében 3 publikus IP címet adnak.

T-Home-nál kábel és optikai szolgáltatásnál kötelező a HGW router módú használata így nincsen lehetőség saját router-re publikus IP cím kérésnek mint ahogyan ez meg van a UPC-nál. A UPC-nál sem adnak már ki modemet de legalább van bridged mód.


Unlimited
(aktív tag)

Sziasztok!
Segítsetek nekem légyszíves, ha tudtok!
Most költözök olyan helyre, ahol elérhető több szolgáltató is (UPC,Digi,T-home) mert eddig csak thome tányéros tv, illetve max. 10 megás net volt a thome-tól.
Felhívtam őket, kértem ajánlatot az új címhelyre, de meglepődve hallgattam a hölgyet, hogy ott is csak 10mega a max., amit tudnak adni, meg IPTV hozzá. És ezt is valami horribilis áron, 8000-9000 körül.
Kérdezem, hogy DIGI, UPC is tud IPTV-t adni, vagy ott csak digitális kábel van? Nagyon nem vagyok otthon a témában, és nem akarok hülyeséget megkötni. Igaz, még s másik kettőt nem kérdeztem, hogy mi net sebesség, amit ott, azon a címen tudnak adni, mert csak a lehetséges van kit az oldalukon, várni kell az állásfoglalásra, hogy mi az, ami fizikálisan ki is kivitelezhető.
Szóval segítsetek, hogy mi az a jó minőség, amivel egy HD adást már élvezhetően nézhetek?


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Szia!

Jelen feltételek mellett a Telekom legyen az utolsó, amit választasz! Eleve már ADSL netet nem ajánlom, már pedig 10Mbps maximális sebesség esetén ez nem nagyon lehet más, ráadásul erre még IPTV-t rendelni nagy baklövés lenne, jó eséllyel nem maradna meg csak 5-7Mbps a netsebességből, ha megy a TV. Szerencsés esetben...

UPC esetén - ha csak nem a 29-es primer körzetben van ez a cím - 240Mbps netet jó eséllyel tudnak adni, de a szolgáltatási terület nagy részén az 500-as is elérhető. A UPC a teljes hálózaton DVB-C, tehát digitális kábel TV szolgáltatást nyújt, náluk nincs sehol IPTV.

De ha már itt vagyunk, akkor egy kérdés:
Feltétlenül IPTV-t akarsz? A DVB-C nem megfelelő?

Árban egész biztos a DIGI lesz a nyerő, az tuti veri a másik kettőt, kérdés milyen szolgáltatások a fontosak neked, és ezért mennyire vagy hajlandó többet fizetni. Mondjuk kétségtelen, hogy a DIGI-nek már csak a jelenléte is szerencsés, mert ezzel lenyomja a másik két szolgáltatónál kialkudható árakat.


kabelmania27
(félisten)

Üdv!
Intruder2k5 leírta a lényeget
Ahol a Telekom max 10Mbitet tud adni ott ADSL-t szolgáltat, szerintem ne ragaszkodj az iptv-hez, a dvb-c jobb választás ezért jobban jársz a másik kettővel, UPC gyorsabban köt, ha bemész egy irodába akár másnap bekötik, 1221-et hívd fel és mond hogy gondolkozol hogy Digi vagy UPC-nél fizess elő ha van számodra megfelelő ajánlat őket választod. Minden szolgáltatónak van előnye és hátránya. UPC-nél előny a gyors bekötés, vannak kiegészítő szolgáltatások, videótár, wi-free amit más országokban is tudsz használni.

[ Szerkesztve ]


Unlimited
(aktív tag)

Igazából igen, a Digi, ami árban messze veri a másik kettőt. Persze ott nincs ilyen videótéka, meg fen sem tudja milyen szolgáltatás. Persze, nem valószínű, hogy ezeket valaha igénybe is venném, mikor mai világban minden van, minden fajta minőségben a neten. Max. kislány nézne mesét, meg hasonlókat. De majd töltök le neki. :) Szóval, mivel elég láma vagyok a témában, kisegíthetnél, hogy mit is érdemes, illetve kell köttetni. Digi kábele az jó? Netet milyen minőségben szolgáltatja? Vagy mit kell figyelembe venni ilyen esetben, ha köttetni fogom?


Unlimited
(aktív tag)

Árakat össze hasonlítottam. Digi, most akciósan adja a 92+25HD csatorna, plusz 500/200 netet 6160Ftért havonta, míg a UPC az 56+4HD csatorna, +120/10 netet 2 hónapig 5000ft, 3.tól 8000Ft. Árban nem kérdés, hogy mit választanék. De csak azt kell nézni? Minőségben nincs különbség? Mert mennyiségben van, azt látom, Digi többet ad olcsóbban.

[ Szerkesztve ]


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Alapvetően nincsen gond a se a Digi és se a UPC nem szolgáltatásával de természetesen helyi hibák/túlterhelések előfordulhatnak.
Nézd meg melyiknél milyen csatornák vannak/nincsenek mert ez is választási szempont lehet.
A Digi lakótelepi/társasházi környezetben FTTB hálózatot használ vagyis az épületig optika, azon belül UTP és koax kábel a lakásba; családi házas övezetben FTTH-t vagyis optika a házig, ott ONT telepítése amiből megy a nethez az UTP, a tévéhez a koax kábel.
UPC mindenjol koax-ot használ ami az otthonodban lesz szétosztva a tévék és modem között.
Hol szeretnéd beköttetni a szolgáltatást?

[ Szerkesztve ]


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

DIGI esetén is van több fajta használt technológia, van ahol LAN kábelen szolgáltatnak netet, elsősorban panelházas területen, és van ahol optikai hálózatuk van, ott egy optikai kábel jön be, erre tesznek egy ONT nevű eszközt, amiből jön ki a net, a telefon, és a TV is, koax kábelen. Nekem sajnos személyes tapasztalatom nincs a DIGI-vel, mert nálunk nem elérhető, persze másnál láttam működni, vendégségben, de az ugye nem egy hosszútávú tapasztalat. Náluk az ügyfélszolgálat amit leginkább szidnak, a szolgáltatásról nem mondhatnám, hogy több a negatívum, mint bármely más szolgáltató esetén. Bevallom ha nálunk lenne DIGI, én kipróbálnám őket, a jelenlegi UPC helyett.

Ja, és azért meg kell említeni, mivel a címet még mindig nem tudjuk, hogy a DIGI-nél is van egy kis terült, ahol csak DOCSIS kábelnetjük van, talán maximális 8Mbps sebességgel, ha jól tudom. De szerencsére nem ez a jellemző náluk...


adika4444
(addikt)
Blog

Hali!

Digi egyértelműen jobb nyersen mert optika, nemmindegy hogy 120/10 vagy 200/50, meg hogy a HD-t is akármennyi TV-vel nézheted.

Viszont ami az árnyoldala ennek, hogy itt is vannak hibák, például 100-as switch amit bár lehet cserélni, de bosszantó az miatt is ügyfélszolgálatozni... Továbbá sajnos vannak lassulások, és mivel egy GPON-on van az egész lépcsőház, ha mondjuk sokan a legnagyobb csomaggal kezdik el tekerni, akkor lehalhat.

És még valami, ami nagyon fontos.
Ha ez lépcsőház, akkor a DIGI telefonnal együtt esetén fog adni egy ZTE márkájú ipari hulladékot, amit nehézkes kiváltani.
Kell hozzá
1 gigabites switch
és egy saját router
A switch egyik portjába dugd a bejövő netet, ZTE-be egy kábelt de a ZTE-be ne add meg PPPoE adatokat, és saját routeren lépj be így lesz telefon is meg saját router publikus IP-pel is, bár már sajna hallottam olyanról akinek egyszerűen nem ment a saját router...

Mindezek ellenére én a DIGI-t tudnám neked javasolni, bár a bekötés akár 30 nap is lehet...


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Ja, és azért meg kell említeni, mivel a címet még mindig nem tudjuk, hogy a DIGI-nél is van egy kis terült, ahol csak DOCSIS kábelnetjük van, talán maximális 8Mbps sebességgel, ha jól tudom. De szerencsére nem ez a jellemző náluk...
Én is pont emiatt kérdeztem meg, hogy hol lenne a bekötés.


kabelmania27
(félisten)

Ahol elérhető a Digi ott a UPC más csomagokat ad ezért érdemes megkérdezni hátha van speciális ajánlat.
Lehet hogy olcsóbb a Digi de a bekötés több ideig tart és a tévé szolgáltatásnál hd adásoknál előfordulhat kockásodás pl ismerősnél m1 hd vb idején kockás volt folyamatosan más a kiosztása bizonyos adók egyiknél nincsenek bizonyos adók másiknál, gyors csomagnál lehet új routert kell venned.
UPC-nél kapsz egy wifis modemet vagy használod routerként vagy átkapcsolod bridge módba.
Videótéka olyan szolgáltatás hogy pl lemaradtál egy adott natgeo műsorról akkor megtudod nézni reklám nélkül, szerintem nem rossz dolog de nem mindenki használja ki.
UPC-nél bejön a koax a modem és a tévé független egymástól, oda viszed át ahova akarod optikai bekötésnél nem olyan egyszerű átvinni Digi elég vékony optikai kábelt használ.

[ Szerkesztve ]


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Sajnos a szolgáltatók is eléggé spórolnak, ahol csak tudnak, és ez meglátszik az ilyen "ipari hulladék" eszközökön! Régen UPC is mindenkinek CISCO eszközöket osztott, manapság meg Ubee HGW-t terít, amivel tele van a UPC topik, hogy mekkora egy hulladék. Mondjuk azt legalább bridge-be lehet tenni, és úgy még úgy ahogy elmegy, de router módban katasztrófa!


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

"Lehet hogy olcsóbb a Digi de a bekötés több ideig tart és a tévé szolgáltatásnál hd adásoknál előfordulhat kockásodás"

Ezek helyi, egyedi problémák, nem lehet általánosítani őket! Ilyen előfordul(hat) mindenhol, legyen az Telekom, Invitel, vagy akár UPC is, ha sz@r a jelszint, DVB-C ugyanúgy kockásodik, berecseg, szétesik, stb...

[ Szerkesztve ]


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Van akinek elég a szolgáltatói eszköz nyújtotta router képesség is. Én is csak a Cisco EPC3925-t használom.

üzenetek