Mandulaműtét felnőtteknek - Sport, életmód, utazás, egészség fórum

üzenetek

hozzászólások


Enikő73
(újonc)

Szia

Köszönöm a bátorító szavakat, remélem minden oké lesz.

Nem ez volt betervezve nyárra, de ember tervez, Isten végez.

Bízunk a dokiban, és betartjuk amit mond.


Z'Z"
(őstag)

Szia,
Igazán nincs mit.
Egyébként én ezt megfordítanám.
>"ember tervez, Isten végez."
Isten tervez, ember végez.
Aztán mindenki azt gondol bele, amit akar, de én nem gondolnám, hogy a teremtő az állandó szenvedésért küldött erre a bolygóra.
Csak meg kell nézni, hogy az emberiség mennyire pusztítja saját magát, illetve a földet.
És ez most a saját magunk "pusztítására is érvényes.
Úgy gondoljunk, hogy bármit megtehetünk, aztán az esetleges baj bekövetkeztével elkezdjük keresni a hibást, jelen esetben a fentieket hibáztatjuk, hogy miért okoz nekem fájdalmat, miért ez a sok megpróbáltatás.
Azt viszont nem vesszük észre, hogy az esetek legnagyobb részében az életmódunk miatt betegszünk meg. Nehogy azt higgye bárki is, hogy sportolással nem lehet megbetegedni, dehogynem.
Nagyapám mindig azt mondta, hogy mindent, csak mértékkel. Ő beleszületett az első világháborúba, aztán a Don kanyarban harcolt is, később elhurolták kényszer munkára, majd jött az 56, illetve az az utáni időszak.
92 évesen halt meg, de sose lehetett tőle hallani, hogy jaj miért jutott ez neki.

Mindezt azért írtam le, hogy érdemes elgondolkozni azon, hogy mi okozhatta a megbetegedésünket, és ha lehet meg kell változtatni. :R


Enikő73
(újonc)

Szia!

Teljesen igazad van. Drága jó nagyszüleim sokkal többet kibírtak, pedig valóban megélték a háborúk megpróbáltatásait.

Egyszerűen csupán annyi stressz, és egészségügyi probléma van az utóbbi években a családunkban, ennél sokkal komolyabb műtétek is. Így már nehezebben viselem, főleg, ha a gyerekemről szól a történet.

Hívő vagyok, és legkevésbé sem hibáztatom a Teremtőt.

Annyi rosszat olvastam a műtétről, annak ellenére, hogy nem nagy beavatkozás. Azonban utána sok lehet a probléma.

Szerinted, 16 nappal a műtét után vonatra ülhet, vagy még korai?

Szép estét Neked.


Dr.Zoo
(senior tag)

Sebleválás után már nyugodtan. Az kb. 6-7-8 napon lesz.
14 nap után pedig bármit csinálhat.
Reméljük nem lesz utóvérzés, akkor persze minden borul.

Szerk: engem 12 naposan látott a Doktornő kontrollon, és vissza engedett dolgozni, olyan szépen gyógyult. Mondjuk én a 10 napon vettem be az utolsó Cataflam-ot. Van aki kevésbé jól gyógyul, abszolut ember függő.

[ Szerkesztve ]


Z'Z"
(őstag)

Szia,
Megértem, hiszen nekem is van gyermekem.
Én is átestem már több betegségen, illetve a mandulaműtét előtti éven volt egy orrsövény műtét, na az se volt kellemes.
Az a legfontosabb, hogy bízzatok a műtétet végző orvosban, illetve utána a háziorvos tanácsait sem szabad figyelmen kívül hagyni.
Én bolond voltam, mert még a teljes felépülés előtt dolgozni akartam, de a házi dokim még marasztalni akart.
Mint utólag kiderült neki volt igaza, mert kaptam egy felső légúti fertőzést, valamint a nyelvgyöki mandulák is megduzzadtak egy kicsit, ezért vissza kellett járnom kontrollra, így tovább húzódott a gyógyulás.
Ezt a vonatra ülős témát is beszéljétek meg a kezelőorvossal.
Anno én is olvastam több fórumot is ezzel kapcsolatban, még mielőtt átestem az egészen.
Szerintem a legtöbb dolgot ebben a topikban találod, mert rengeteg tapasztalatot leírnak az emberek, illetve sok hasznos információt is, ami talán nektek is. hasznosítható.
Ja, és nem szabad félni, mert az nem használ senkinek.
Én úgy voltam vele, hogy inkább szedjék ki, minthogy folyamatosan beteg legyek, és ahogy írtam korábban, már kb. két éve váltam meg a manduláimtól, de azóta nagyobb betegség nem ért, de ez tényleg ember függő.


adamkristof
(újonc)

Sziasztok, nekem 4 napja (11-én) vették ki a mandulámat, altatással.

Azóta nagyon odafigyelek rá, nem mozgok túl sokat, inkább csak pihenek. Próbálok minél többet inni (napi 1,5 liter minimum), de nagyon fáj. Enni is igyekszem, de az még nagyobb fájdalommal jár, pedig muszáj lenne. Ropit, kiflit és néha ebédből húst szoktam enni, de nem egyszerű. Normális ez ilyenkor? Egyébként gyógyszert már nem igazán eszek, bár eddig sem nagyon éreztem a hatását.

Nagyon nehezen tudom megnézni azt is, hogy hogy áll a seb, hiszen a számat nem igazán tudom kinyitni. Próbálom-próbálom, de "megakad", nem megy pár centinél tovább. Az állkapcsom is fáj olykor. Ez miért lehet?

Ugyanakkor most már nyelésnél furcsa ízt érzek, nem igazán tudom mihez hasonlítani, de remélem, hogy ez már a seb leválását jelenti.

Véleményetek szerint augusztus 10-én, kb. pont 1 hónappal a műtét után már elmehetek gólyatáborba, ahol ihatok is?

Köszönöm!


bgergo1984
(csendes tag)

Szia,

Jobbulást először is, másodsorban pedig a cataflan (diclofenak) nem "csak" fájdalomcsillapító, hanem egyben nonsterioid gyulladáscsökkentő is.
A fájdalommal lehet játszani, hogy bírja az ember, stb, viszont a szájzár, nehéz evés, nehéz nyelés, nehéz rágás talán csökkenthető a fájdalomcsillapítóval, így több táplálék, energia, fehérje kerül a szervezetdbe, amitől gyorsabban gyógyulsz, nem beszélve a komfortérzetről is, jobb minőségű pihenésről, stb.. Próbáld csökkenteni a fájdalmat ha jobban megy az ivás-evés, akkor az orvossal egyeztetett mennyiségben bátran használd. Ha gondolod szedj mellé gyomorvédőt.

A 1,5 liter víz egy felnőtt szervezet számára a minimum. Most eléggé terhelt állapotban vagy, így ha letolsz 4 litert sem lesz bajod :)

Hajrá


adamkristof
(újonc)

Köszönöm! :)

Flamborint és Diflamot írt fel nekem a doktor nő, azokat szedem. Eleinte felváltva szedtem, 3 óránként az egyiket, újabb 3 óra múlva a másikat. Most már egyre kevesebbet szedem őket.
Legutóbbi éjjel végig folyt a nyálam, amely csak úgy mint a leheletem, iszonyatosan büdös. Nem tudom, hogy hogyan lehetne ezen javítani... Reggel fájdalmasan ébredtem, viszont utána olyan jól voltam, mint még soha a műtét óta, ettem is viszonylag (legalábbis az eddigiekhez képest) sokat. Aztán most megint nagyon fáj.

A szájzár és a kellemetlen lehelet zavar iszonyatosan, de remélem idővel minden helyre jön.


vadger
(tag)

Sziasztok!
Úgy néz ki aug. 1.-én lesz a műtétem a Péterfy-ben, altatásban. Az orvos elvileg Radvánszki Ferenc lesz.
Van valakinek tapasztalata a doktor úrral?
Műtét napján a kórházban marasztalnak, és másnap engednek haza?
Vajon mennyire esélyes, hogy aug. 17.-én elmenjek egy Balaton körüli biciklitúrára, amit nagyon lightosan, 3 nap alatt tervezünk letudni? 32 éves vagyok, már nem tinédzser :)
Köszi!


Dr.Zoo
(senior tag)

Szia!

Orvos függő, de általánosságban elmondható, két hétig nem javasolnak semmilyen edzést, biciklizést. :U
Még a szex is tilos. :(((
5 kilónál nehezebbet nem emelhetsz, hirtelen lehajolni, guggolni, ilyeneket el kell felejteni.

Illetve lehet saját döntés alapján, nekem ezt korrekt módon elmondta a Doktornőm, hogy ha mégis saját szakállamra partizánkodom, akkor találkozunk ismét, mert utóvérzésem lesz.

[ Szerkesztve ]


adamkristof
(újonc)

Sziasztok!

Most vagyok a 6. napon. Reggel iszonyatos fájdalomra ébredtem, ennyire rossz még sosem volt előtte. Éreztem valami furát is a számban, köptem egyet és ilyen színezett volt. Szerencsére amúgy is ma kellett vissza menni kontrolra, a doktor nő azt mondta, hogy csak váladék vagy lepedék volt, nem vér, hisz nem látja sehol sem hogy lett volna vérzés. Szerinte jól alakul eddig, egyek és igyak sokat.

Fáj a torkom, a garatom, a füleim, a fogaim, a nyelvem, az állkapcsom, tényleg elviselhetetlenül. A gyógyszer segít valamennyi időre egy picikét, de abból is már minél kevesebbet kellene szednem, próbálok is.

Azonban az evés és ivás, na meg a beszéd szinte semennyire nem megy, gyógyszer nélkül főleg. Egy kis ropit nem bírtam megenni, illetve pár falat gofri után azt hittem elsírom magam a fájdalomtól.. márpedig muszáj lenne minél többet ennem, anyukám is nagyon próbálja erőltetni, de sajnos nem megy. Olvastam, hogy sokaknak tök könnyen ment az evés-ivás, gondolom ők hamarabb fel is épültek, mint én fogok.
De ez szerintetek mennyire normális? Ilyenkor már válik le a seb és azért fáj ennyire? Ha nem tudok olyan "sokat" enni, akkor az mennyire lehet gond? Jó tippek ilyenkor? Mikor fogok tudni végre fellélegezni a fájdalomtól?

Köszönöm!!

[ Szerkesztve ]


Dr.Zoo
(senior tag)

Leírom, én hogyan csináltam.:

Gyógyszer beveszed, vársz úgy 1-1.5 órát, majd üres zsömle ami kb. 20-30 perc alatt fog lemenni.
Muszály enni, különben nehezebben válik le a seb, sokkal tovább tart a gyógyulás.

Illetve inni is kell, a napi 3 liter víznek le kell mennie!!!


Szuci
(újonc)

Sziasztok!
Nemrég derült ki, hogy ki kell venni a mandulám. Sokat fájt mostanában a torkom, kis hőemelkedés és a mindenemfáj érzés. A lábam, a karom, a hátam, a gömbcsuklóim minden. Mellé kis fehér cuccok jöttek fel a mandulámból. A doki azt mondta góc, főleg, hogy az izületeim is fájnak. Most már torokfájás nélkül is fájnak az izületeim. Szóval mandula ki, ez az ítélet. Javasolta, hogy helyi érzéstelenítésben legyen. Ezután elkezdtem olvasni a fórumokat és hát nagyon beparaztam. Először is attól félek, hogy rosszul leszek a látványtól, mert éhgyomorral kell mennem majd reggelre, 7 órára. Én egy átlag napon 6:30- kor reggelozek. Szóval remélem nem leszek rosszul a nemevés plusz véres szuris dolgoktól. Már a tűtől is parázok :O nem hogy egy ilyen műtéttől :F . A másik parám hogy nem szedhetek Cataflamon. Valami más hatóanyagú fájdalomcsillapító kell. Tudnátok valami más bogyót ajanlani a Cataflamon és a Flektoron kívül? A harmadik parám a bevérzés. A szájzár ja és a fájdalom. Ja ez már nem is három :U szóval ez a helyzet. Lassan ezzel álmodok, pedig csak jövő hónapban lesz a műtét. :O Egyébként tök jó ez a fórum. Jó látni mennyien túléltétek :) :)


adamkristof
(újonc)

Sziasztok

A 8. napon hajnalban arra ébredtem, hogy folyik az orrom, kapcsoltam villanyt, megtöröltem és láttam, hogy csupa vér. Egyből rohantam fürdőszobába és csak vért köptem. Azonnal szóltam Anyukámnak, hívta a mentőket, addig köptem a vért és jégzselével jegeltem. Rohammentővel vittek be kórházba, ahol azt mondták, hogy a bal oldali seb egészében vált le és egy eret is vitt magával vagy micsoda, és az ér vérzett ennyire. Azt mondták, hogy nincs semmi baj, ez előfordulhat. Azt követően nappal éreztem, hogy mintha valami lenne a gégémnél, ami nyeléskor "liftezik" és nagyon nehéz tőle nyelni. Az a jobb oldali seb, aminek gyakorlatilag le kell esnie. Ma reggel haza engedtek, már sokkal jobb. Fájdalomcsillapítóval szinte tökéletesen tudok enni, inni, beszélni, nyelni.

Tehát az abszolút igaz, hogy a 8. napon kezd leválni a seb és utána egyre csak jobb lesz. :)


Enikő73
(újonc)

Sziasztok!

Holnap reggel 7 re viszem a 18 éves lányomat mandulaműtétre a János kórházba.

Koblációs módszerrel fogják kivenni , altatásban.

Nagyon ideges vagyok, rengeteg rosszat olvastam, őszintén nekem már sok műtétem volt, de neki még nem és nagyon féltem.

Kérlek írjatok.

Ismeri valaki Dr Csóka Jánost?

Köszi Tündi


vadger
(tag)

Sziasztok,
Tegnap műtöttek a Péterfyben, altatásban. Ma dél körül hazajöttem. Műtét után és még aznap este kaptam fájdalomcsillapító injekciót fenékbe, az nagyon jól elvitte a fájdalmat. Inni az elején nehéz volt, de aztán kicsit könnyebb. Beállítottam egy ébresztőt és egy óránként (éjszaka is) felkeltem ittam egy pohár vizet. Még tegnap talán este ettem egy tejbedarát, ma reggel kenyér belsejét kakaóba áztatva. Nemsokára egy tejberizs lesz az adag.

Cataflam V-t kaptam, illetve van bekészítve Fortedol (ugyanaz a hatóanyag de valahogy nekem a múltban jobban bevált).

Jegelni jegeltem a torkom tegnap elég sokat, ma már talán nem is kell. Egyelőre nem vészes a dolog, de majd meglátjuk idővel. Kitartást mindenkinek.


cisco007
(csendes tag)

11. nap van ma a műtét óta, szerencsére nem történt komplikáció (utóvérzés, stb), pedig volt köhögés és 2 darab tüsszentés is amiket nem tudtam meggátolni.
Mai napig kb 3 Cataflam-v lecsúszik, de azért jobb már a helyzet, ha nagyon akarnám kibírnám napi 2-vel is.
Enni még mindig próbálok puhábbakat, tejberizs, puding, jégkrém, de tegnap meg ma már rántottát is ettem.
Ami nekem nagyon bevált az a Tesco Brioche Rolls (persze van más márkától is). Ez nagyon puha, édeskés péksütemény, jól csúszott a kakaóhoz, tejberizshez, pudinghoz.
Holnap megyek vissza kontrollra, mivel a doki közben szabira ment.


Regiee
(aktív tag)
Blog

Sziasztok!

Gyerekkoromba sokszor volt mandullagxulladásom. Volt hogy egy évben 2-3szor. Most 29 éves vagyok. Eddig év eleje óta volt kétszer, viszont amióta lett munkahelyem mint amit elvágtak.

Dr. Szabó Lillához kerültem a Bajcsyba aki szerint ki kéne venni. Van esetleg véleményetek róla? Megnézetném még mással is azért, esetleg a Rókusból tudtok ajánlani valakit?


Elrico
(csendes tag)

Sziasztok!
Augusztus 14-én műtöttek, tehát most vagyok 3 napos...minden szokásosan halad a tüneteket illetően, viszont 4 óránként cataflamot veszek be mert különben megveszek...ez napi 6 szem cataflam amit erősnek/soknak érzek...félő a gyomorfekély kockázatának a megnagyobbodása. Szerintetek ez már tényleg sok vagy még “szódával” elmegy kategória?! Jobban járna a gyomrom a napi 3 cataflammal és a napi 3 flector porral?
Üdvözlettel: Márk


Dr.Zoo
(senior tag)

A Cataflam V-ből napi 3 a max. Én speciel napi 5 szemet szedtem, próbáltam más gyószerrel kereszt hatóanyaggal, próbáltam Algopyrin-t, halottnak a csók.
Egyeztess az Orvosoddal, aki műtött.

üzenetek