Milyen kompakt digitális fényképezőgépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


CMR
(csendes tag)

Jaj, ezt a külső aksit ma mondták nekem is egy fotós boltban :U
Nem értem miért szeretik szopatni magukat az emberek :F
Rákötöttem a gépet egy nagy Amper leadására képes USB 3.1-re és máris nem merül le az aksija.
Elképesztő, hogy a Sony ennyit nem tud javasolni legalább hivatalos fórumokon, a II. verziónál már tényleg USB-C van, hogy ne legyen ez a kínlódás.
Egyébként még a furatot is arrébb tették, mert sokan ezt dummy battery-vel oldották meg (teljesen feleslegesen) és így álványra nem lehetett tenni a gépet :DDD
M2-nek továbbá rosszabb a képstabilizációja, egyedül annak éri meg cserélni akinek kell a nagyobb látószög (24mm vs 18mm) amúgy egy pénzkidobás :DDD

[ Szerkesztve ]


hibavissza
(veterán)

Teljesen jól át van gondolva és működik. Videós topikban be lett neked linkelve a videó, mit-hogyan. Minek kérdezel, ha rá sem nézel a válaszokra?


AssAssynn
(őstag)

Sziasztok.

Nem ide tartozik szigorúan, csak nincs jobb ötletem.
Használ valaki elem adaptert? Olyanra gondolok, hogy sima AA méretű ceruzaelemet lehet belerakni egy ilyen C és D méretű műanyagba. Ha igen, mik a tapasztalatok? Vagy hol tegyem fel a kérdést?
Köszönöm.


zolikaDB
(veterán)
Blog

Sziasztok!
Két kérdésem lenne:
- Panasonic LX15 4K-ban mennyi időt tud felvenni/erdemes-e 4K-ban videozni?
- milyen megoldasok vannak/melyik a legoptimalisabb mikrofon temaban? A beépített annyira nem acélos.
Köszönöm!


Falovas
(aktív tag)

" Emlék gyártáshoz" nem használom a 4K-át. Az 1080p szerintem maximálisan elég bármilyen esemény rögzítésére. Bele értve családi, óvodai, iskolai , nyaralási témákat. A gyakorlat azt mutatja, hogy nem is nagyon nézzük vissza a felvételeket, de " nagy tévén" kifogástalan a Full HD minőség is, nem kell jobb. A 4K drasztikusan lecsökkenti a memória kártyák tárhely kapacitását is. Nem mindegy hogy mennyi felvételi idővel gazdálkodhatsz adott esetben egy nyaraláskor. Utólag is könnyebb dolgozni egy Full HD anyaggal mint a 4K-ás felvétellel. Szóval jó az a 4K , de nyűgös tárolni, szerkeszteni...

Az LX15 gép egy tipikus kompromisszum gép.
Vannak extra jó tulajdonságai, amikért minden gyártó megkéri az árat. Az igazi erőssége a nagy fényerős objektív párosítva az 1"-os szenzorral. Ez a kombó már alapból az "igényes amatőr" kategória. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden fényviszonynál tud értékelhető képet lőni, legyen az kevés fényű templomi környezet...stb. Itt már a legtöbb amatőr gép elvérzik. Az 1.4-es fényerős optikád az 1"-os szenzorral köszöni szépen teszi a dolgát...
Tulajdonkép el is mondtuk a gép fő pozitívumát. Ja még azért ott van a gép kompaktsága, viszonylag kis helyen elfér, könnyű hordani...Sajnos a gyártó gondoskodott arról, hogy nehogy véletlenül is egy minden igényt kielégítő gépet adjon a kezedbe.
Kifejezetten egy szűk réteget céloztak meg ezzel a géppel. Vigyáztak arra, hogy ennyi pénzért nehogy túl sokat tudjon a gép, ezért a többi extrát szépen lefaragták. Úgy voltak vele, hogy ebbe az árkategóriába több extra már nem fér bele. Így lemaradt a vakupapucs, és a külső mikrofon bemenet. Ez nem tragédia, de kissé korlátozzák mind a fotós, mind a videós lehetőségeidet is.
Sajnos a zoom tartománya sem kifejezetten a videózáshoz van optimalizálva, ezért a gyártó nem is tartotta fontosnak a külső mikrofon bemenetet. Tulajdonkép a videózás csak egy plusz extra. A vakupapucsot is fölöslegesnek tartotta, mivel ez egy kompakt, "zsebgép" , nem gondolták, hogy a tulajdonosa még külső vakut is hajlandó lenne cipelni hozzá. Ez a gép arra való, hogy nyaraláskor ott lógjon a nyakadban, vagy egy buliban előkapd a belső zsebből...
No, de hogy a kérdésedre is rátérjek, a külső mikrofon ennél a gépnél kicsit problematikus.
Ha valaki jobb hangot szeretne rögzíteni, mint amit a gépe tud alapból két eszközre van szüksége. Függetlenül attól, hogy van külső mikrofon bemenete vagy nincs.
Emberi beszédek, szavalások, gyerek iskolai versmondásához én kifejezetten tudom ajánlani a RODE puska mikrofonját(RODE VideoMic Pro Rycote), ez adott irányból felerősíti a hangot.
Koncert rögzítéshez viszont térmikrofon az ideális. Ilyen pl. a Tascam DR-07X; Zoom H4n Pro.
Az utóbbiak felvételét utólag tudod illeszteni a videódhoz, a Premiere Pro-ban két kattintással lehet a hangot hozzá szinkronizálni a felvételhez. A jó hír az, hogy itt nincs is szükség külső mikrofon bemenetre, mivel ezek saját kártyára rögzítenek. Persze van lehetőség ezeket is külső mikrofon bemenetre kötni, de nem kötelező.
Ezekkel az eszközökkel viszont már tudsz puskamikrofont is használni, mivel van rajtuk külső bemeneti csatlakozás.
Annak idején nekem is nagy dilemmám volt, hogy mi lehet az ideális külső mikrofon eszköz, sajnos ilyen nincs. Így kénytelen voltam megvenni mindkét eszközt, a Rode puska mikrofont és a Tascam hangrögzítőt. Egyiket sem bántam meg.


zolikaDB
(veterán)
Blog

Nagyon köszönöm!
A 4K dologgal egyetértek, a mikrofont átrágom!


-szabi-
(őstag)
Blog

Én az LX15-el ha videózni kell akkor csakis 4k rögzítek. Aztán vágásnál, kódolásnál leméretezem 1080p.
Ezzel jobb eredményt kapok, mint ha 1080p rögzítenék.
Nem drasztikus a különbség de látható.


Lamonso
(kezdő)

Sziasztok!

Szeretnék karácsonyra a húgomnak egy fényképezőgépet venni.
Most ismerkedik a fotózással.
Egy FZ28-at használt de mivel az egy régi és alapgép ezért valami olyamit szeretnék amin tényleg tanulhat.
Max 150e forintig tudok elmenni.

Köszi


Dr.NX
(addikt)

Tanulni jobban jár egy cserélhető obis géppel és egy jó objektívvel, akár egy olcsó vintage-dzsel is.
Szerintem. :)


zolikaDB
(veterán)
Blog

Jelenleg nem létezik értelmezhető kompakt 150e Ft alatt...
Használt Sony RX100, Pana LX15, talán Canon G9X.


Lucas Kane
(tag)

Sziasztok!

KODAK FZ55 vállalható kategória? Édesapámnak elromlott az ezer éves Olympus FE-120-as gépe, ahelyett keresnék másikat. Köszönöm!


asdf_
(veterán)

Semmi köze a Kodakhoz, azt ugye tudod? Ráadásul heroináron. 20 ezret ér talán.

[ Szerkesztve ]


Lucas Kane
(tag)

Ehh, nem, nem tudtam. :(
Alternatív javaslat esetleg?


Dr.NX
(addikt)

A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt.
Esetleg egy jó állapotú használt Sony RX100 III.


Lucas Kane
(tag)

#63493 asdf_

Köszönöm a válaszokat.


krizoli
(tag)

Sziasztok!

Szeretném megtudni van-e olyan gép amit az alábbiak alapján tudtok ajánlani:
-Maximum olyan 50.000 Ft-ot szánnék rá
-Lehet használt is
-Amire kellene, hogy éjszaka/sötétben tudjak vállalható képeket készíteni (Van egy iphone-om, de az valami szörnyű ebben a tekintetben)
-Méretre minél hordozhatóbb, kompaktabb legyen (Van DSLR is, de nem mindig tudom vinni magammal)

Köszönöm a segítséget.


zolikaDB
(veterán)
Blog

Amit leírtál, olyan nincs.
Már eleve 1-1 szempontnak megfelelő kompaktot se nagyon lehet mondani.


xenon2
(senior tag)

Sziasztok. 300körül tudnék gépet venni. Ennyiért van Panasonic g9 csomag,ebben a csomagban minden benne van,ami nekem kell. Pár éve jó gépnek számított,de erősen lemaradtam. Videós képességek is számítanak. Van ennél jobb ár-érték arányú gép most? Köszi a választ,kellemes ünnepeket.
:R :R :R :R :R

Lehet nem jó helyre tettem fel a kérdést,de hátha tudtok segíteni.

[ Szerkesztve ]

üzenetek