Milyen CPU léghűtést vegyek? - Hűtés, házak, tápok, modding fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


4nick8
(őstag)

pénzkidobás? Ez a legjobb régi paszta eltávolító. Ennyibe kerül. 4200 senkit nem vág a földhöz.

Mi régen rossz, nem értem. Kérlek világosíts fel.


Rowon
(veterán)
Blog

Nem értem a felháborodásodat. Magyarországon általában az emberek árérzékenyek és törekednek az észszerű vásárlásra, amivel úgy gondolom, hogy akkor sem lenne probléma, ha milliókat keresne valaki havonta, de persze akkor ez nem különösebb probléma.

2500 forintért kapsz 1 liter oldószert, vagy 4200-ért kapsz 60 ml-t. Te melyiket érzed úgy, hogy jobban megéri megvenni? Mindkettő tudja ugyanazt. Téma és vele együtt az off lezárva.

[ Szerkesztve ]


Rowon
(veterán)
Blog

Thermalright Burst Assassin 120 hűtő beszámoló (képek: [link] )

Spec:

CPU: Ryzen 5 5600x (gyári értékek)
Ház: Phanteks Enthoo Pro (jól megtámogatva ventilátorokkal)
VGA: Sapphire Pulse RX 5700 XT
Paszta: Arctic MX-4
Oprendszer: Manjaro (Linux)
Benchmark szoftver: Geekbench 6
Hőmérséklet naplózó: Psensor

Mivel nem Windows alapú rendszert használok, így Cinebench képet nem tudok mutatni, teljesen más jellegű szoftverekre kellett hagyatkoznom a méréshez. A Geekbench működéséről a honlapjukon lehet olvasni: [link]

Több terhelést végeztem el, a legjobb eredményt tettem közzé, viszont volt olyan is, ahol 72 fokig felment a max hőmérséklet. A ventilátor az én füleimnek szinte hallhatatlan, a beállított ventilátorprofilról is töltöttem fel képet.

Összességében nagyon elégedett vagyok vele az árához képest jó ár-érték aránnyal rendelkezik.

[ Szerkesztve ]


Cifu
(félisten)
Blog

Egy kis beszámoló a ThermalRight Assassin King 120 Mini v2 hűtőről (meg a Ryzen 8500G-ről).

Egy Silverstone GD09B-C házba néztem léghűtést, és hát mivel max. 138mm-es jöhet szóba magasság terén, lassan rá kellett ébrednem, hogy ez eléggé szűk merítés lesz. A HTPC házak vagy sokkal alacsonyabbak (top-flow hűtőkre méretezve), vagy esetleg bőven magasak akár a rendesebb toronyhűtőknek is (cserébe nem fogadnak ATX méretű deszkát). Szóval az ATX deszka (ASUS ROG Strix B650E-F) hozta a GD09-et, és mivel nem akartam top-flow hűtőt, így végül lett az Assassin King 120 Mini v2 a választott.

Persze Amazonos rendelés, mert hát itthon nem kapható, a szállítás végül is probléma nélküli volt, az Express One hozta, probléma nélkül.
A dobozban szépen be van csomagolva a cucc, jár hozzá egy Intel LGA1700 kék, meg egy AMD piros távtartós csomag, plusz egy legacy Intelekhez való fekete távtartós csomag. Nem mondom az esztétikai csúcsának, például a hőcsövek "elvágott'" végét igényesebben is el lehetett volna dolgozni, de a TR-t nem ezért szeretjük, hanem az ár/érték aránya miatt.

A tartólemez és a hűtő felszerelése nem igazán problémás. Lecsavarozod a gyári rögzítőt, rárakod a távtartókat (ez mondjuk kicsit macerásabb) majd jöhetnek a lemezek és a csavarok.
Ha az fenn van, a hűtőbordát már csak rá kell csavarozni.


A ventit a megszokott megoldással, két fémdrót keret lehet a bordára rögzíteni, akár pull, akár push felállással. A felhelyezés nem probléma, de gyakorlatilag az alja a keretre támaszkodik.

Ami némileg elgondolkodtató, hogy az első slotba is kerül memóriamodul, akkor már nagyon közel van ventit tartó dróthoz, most képem nem készült erről, de lényegében összeér a hűtőbordás RAM és a tartódrót.
"Normál" esetben az A2/B2 slot-os RAM elhelyezésnél a távolság ugyanakkor teljesen jó és vállalható.

A hűtő alatt Ryzen 8500G van, ez AM5 / Zen4-es desktop proci, de nem chiplet megoldású, mint a Ryzen 7000 széria, hanem monolitikus. Ettől függetlenül a chip maga elég kicsi, így nagyjából megfelelünk a chiplet designgal bíró Zen4 prociknak hűtés szempontjából. A CPU nagyjából 71-75W max. energiafelvételt tudott produkálni, a hűtő fordulatszámát 950 körül (mivel HTPC, ezért a minimális zajszint fontos és nagyjából ezen a szinten volt még vállalható ilyen szempontból) tartva nagyon szépen 82,6°C-on tartotta minden különösebb probléma nélkül (tegyük hozzá, hogy ez aligha ideális szellőzési körülmény).

Mit lehet leszűrni mindebből?
Szerintem a ThermalRight Assassin King 120 Mini v2 hűtő a kisebb, de jól szellőző házakba (ahova a 155-160mm-es hűtők esetleg nem férnek be) teljesen vállalható Ryzen 7600 / 7700 / 7800X3D szintre, magasabb fordulatszámon (számomra olyan 1250 RPM-ig volt tolerálható, de ugye 1500-ig pörög) akár 7600X / 7700X-re is rá merném tenni, legfeljebb be kell állítani egy 85°C-os thermal limitet vagy ~100-110W-os PPT limitet és kész. Ami számomra kicsit csalódás, az a ventillátora, átlagos játék gépekben (ha nem vagy zajra érzékeny) semmi gond nincs vele, de már ilyen 1000 RPM körüli fordulatszámon kicsit furi búgó hangja van (ez alig hallható, de egy Noctua NF-P12-hez képest kohallható, de az még magában egy cirka 9e Ft...,)

Ami a Ryzen 8500G-t (hivatalosan 65W TDP, 88W PPT limit) illeti, ez egy abszolut nudli proci, gyakorlatilag a gyári hűtőt is rá lehet rakni, az is lehűti, de azzal alap beállítással elmehet a 95°C-os thermal limitig nyáron vagy rosszul szellőző házban (ami ettől függetlenül nem tragédia a Zen4 esetén). Szinte bármelyik valamire való (nem egy pálcás, tehát azért legalább 3 hőcsöves) hűtő jó rá.

[ Szerkesztve ]


Rowon
(veterán)
Blog

Abszolút jól választottál! Magyar boltban még egyelőre nem hozza fel a Gugli.


berke89
(junior tag)

Sziasztok lecserélem az id coolink 610 picit hangos a 12700kf én max terhelesen. Thermalright bol mit kellene vegyek ? Pa se vagy phantom ? Adott a konfig, msi vampiroy 3010 ház, Asus b660 m d micro atx, Kingston renegade ddr4 nagy Bordás, vga rtx 3060 ti trió.

[ Szerkesztve ]


droti25
(őstag)

Help Pls!

Cooler csere közben sajnos procival együtt jött le a gyári AMD hűtő. Lábak nem sérültek. Hogyan tudom levarázsolni róla sértetlenül?


omfgk
(addikt)


Első opció. Csavarni kell. Semmiképpen se húzni. Pont azért jött így ki egybe mert húzással nem engedett el a paszta.

Második opció meg valamivel közéjük nyúlni. Műanyag spatula.
A lényeg ,hogy bármit csinálsz, a lábakhoz ne nyúlj. A külső sorhoz se. Tehát ha megfogod, akkor óvatosan.

[ Szerkesztve ]


Rowon
(veterán)
Blog

#98631 Írtam, hogy szétszerelés előtt melegítsd fel a procit, hogy a paszta rendesen meg tudjon olvadni és ne ragadjanak össze.

Hajszárítóval melegítsd át a hűtőbordát, amíg a paszta is átmelegszik és elengedik egymást.


droti25
(őstag)

Ment cpu stress test 20 perc és 25 perc cyberpunk.
Sikerült viszonylag könnyen leszedni. Vissza is tettem a lapba könnyen.


droti25
(őstag)

Végül sikeresen felkerült az 5600x-re az SE-226-XT!!
Tesztek és játékok alatt kb 20 fokkal hűvösebb a proci mint a gyári hűtővel volt. 61 fok felett még nem láttam! Nehéz szülés volt de végül csak sikerült és nagyon megérte!
Köszi az ajánlást! ;)


Rowon
(veterán)
Blog

Örülök neki! :) :CNincs mit!

[ Szerkesztve ]


droti25
(őstag)

Thx neked is!


berke89
(junior tag)

Megjött a thermalright fahantom spirit :DD kiváncsi leszek hogy teljesít majd a 12700k an.


SkyTrancer
(senior tag)

nekem egy 3 ventis Noctua D15- volt rajta de 5+GHz környékén leolvadt a helyéről
jött rá víz -10 fok, de mindennél jobb lett volna egy Delid :R


berke89
(junior tag)

Nem akarom húzni csak menjen maxon 5ghz nekem elég. Alzan elmartam 55 ért egy corsair v 7000mhz cl34 és ramot. Warzone rá kell semmi extra. :DD


freeapro
(senior tag)

Sziasztok!
Egy 0-24-ben működő gépbe kellene halk hűtő.
A proci 65W-os Ryzen 5 3350G (~3400G), de vissza lehet venni 45W-ra is.
Az Arctic Freezer 7 X (nem CO-t) néztem, de a 2 hőcső elgondolkodtatott.
Állítólag a nem CO-s halk Fluid Dynamic Bearing, míg a CO-s Dual Ball Bearing, ami alacsony fordulaton hangos.
Valakinek van tapasztalata ezekről a hűtőkről?

[ Szerkesztve ]


Rowon
(veterán)
Blog

Szia,

Linkelek párat, nézd meg őket (45 wattra amúgy majdnem mindegy mit raksz rá, még a gyári is lehet, hogy sok neki).

ID-COOLING SE-214-XT RING
Thermalright Assassin King 120 SE
RAIJINTEK Themis II


Cifu
(félisten)
Blog

Nekem huzamos ideig (5 év+) volt használatban Arctic Freezer 13 Pro CO hűtőm, én elégedett voltam vele - ez viszont nem mérvadó az Arctic Freezer 7X (CO) kapcsán. Amúgy elvben a Fluid Dynamic Bearing is tartós, a legtöbb gyártónál 100 000 vagy akár 300 000 órára van hitelesítve. A kétgörgős gördülőcsapágy elvben a hő és por esetén tartósabb. Ez alapján a Freezer 7X is elég lehet.

Nekem az AC gyártónál viszont nem szimpatikus, hogy a venti egybe van építve a rögzítőházzal, szemben az elterjedtebb megoldással, ahol két fémdrót rögzíti a bordához a ventit, amely így cserélhető. Más szóval ha hangosnak ítéled meg később a ventit, nem tudod simán kicserélni egy csendesebbre. Legfeljebb nekiállhatsz ragasztópisztollya, gyorsrögzítővel, stb. kókányolni, hogy egy másik ventit applikálj rá.

Lehet ezért keresztre leszek feszítve, de nekem sok éves tapasztalat után a Noctua ventijei pont azért váltak be, mert irtó tartósak és sok év után sem lesznek hangosak (valami SSO/SSO2 csapágy a marketing szöveg, ami mágneses rásegítéses görgőcsapágy lényegében). Szóval én valami olyan megoldást választanék, hogy akár egy használt, de cserélhető ventis AM4 hűtőt vennék és annak a ventijét cserélném le valami noctua megoldásra.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy más gyártóknak is vannak tartós ventijei, tehát nem vitatom el, hogy egy DeepCool, ThermalRight, BeQuiet, Arctic Cooling vagy más gyártó ventijeivel is működhet a dolog.

üzenetek