Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Cassidey
(senior tag)

450D ha kesobb meg fejlesztenel a szetteden a hatalmas hasznaltpiac es nagy obivalasztek miatt

Pentax ha tutirabiztos, h nem fogsz vasarolgatni es megelegedsz a kittel/duplakittel esetleg egy makroval


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

az e-520/e-420-ban az e-3 szenzora van, tehát valóban jó. ugyanakkor a pentax rendszernek én kevés előnyét látom, ha nincsenek már obijaim hozzá.

az oly-hoz pozitívum:
- iszonyú jók az optikák. a kitobik is lényegesen jobbak, mint a konkurenseknél, de a középkategóriás üvegek szenzációsak.
- az ultrahangos érzékelőtisztítás működik, hibátlanul. máshol nem.
- nagyon hatékony a vázba épített stabi.
- igen jó az ergonómia és nagyon hatékony a jpg motor, jó expozíció mellett elhanyagolható előnye van csak a raw-nak.

a pentaxnak viszont kevés pozitívumát tudnám a váz nagyon jó árán kívül mondani. canon/nikonhoz nagyobb a régi és az új obi kínálat is. mindkét cég stabilan van a piacon, ellentétben a pentaxszal (aki most igen komoly anyagi bajba kerülhet. ff vázuk nem lesz, a hoya miatt kimaradnak egy termékciklusból stb. egyáltalán nem állnak jól.). tehát igen, olcsó volt a k10d, és jó a k20d ára is, de... ennyi.

ugyanakkor egy dolog nagyon fontos: bármelyik ma kapható tükrös géppel gyakorlatilag bármilyen fotót meg lehet csinálni. bőven hozza az összes azt a szintet, ami reális igényként felmerülhet. tehát olyan biztos nincs, hogy "ha nem x márkából választottam volna, jobbak lennének a képeim". ha valami nem sikerül, annak az oka szinte mindig a fotósban keresendő.


ottkar
(addikt)

Esetleg nekem 12 optikám van amin testvériesen megosztozik a filmes és digit Pentax. Nehogy má ennyi optika ne legyen! 100 fölött van az új optikák száma 120 ezer Ft ár alatt!

A Vaterán többszáz optikát lehet Pentaxhoz venni. Az Ebayról nem is beszélek. Az én tanácsomra vettek a múlt héten egy olyan menetes 135/2,8-ast hogy a vevő nem győz hálálkodni egy szuper portréoptikája lett, ilyen optikai teljesítményt 250 ezer körüli mai optikák tudnak.

[ Szerkesztve ]


ottkar
(addikt)

[link]

Itt csak 55 optika van de ha összeszeded a nagyobb üzletek választékát könnyen túl lehet lépni a százat. Minek kell 300 optika. akkor meg azért nem lehet választani. Van nem egy márka amihez fele annyi optikát lehet kapni mint a Pentaxhoz.

[ Szerkesztve ]


jeni
(félisten)

Szia
Én nem a készülék garanciáját ecseteltem,hogy ha elromlik az adott érték előtt akkor cserélik.egyértelmű,ha 1 év után hibásodik meg nincs garancia rá.A 100e.expo az amely tesztek alapján bírnia kellene a zárszerkezetnek.Minden elromolhat aminek el kell romlania egy idő után.Semmi sem tart ki.Hacsak be nem kapcsolod.


olli
(tag)

Nem felesleges egy kicsit a márkák vs. márkák harca? Aki márkahívő, azt nem lehet meggyőzni, aki új vásárló, az megérdemli a korrekt bemutatást, az ő zsebére megy a dolog. Majd eldönti mit, mennyiért választ. Mindössze egy dolgot lehet kérni, az igények pontos megfogalmazást.
Amúgy üdvözlök minden kedves tipclakót az új helyen.

[ Szerkesztve ]


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

de, alapvetően az :), felesleges. ráadásul a teóriákkal ellentétben a legfontosabb, hogy az ember kézbevegye, próbálgassa a vázat, mert mindenkinek más formájú keze van, más passzol. nekem például a d70 és az e-3 jött be legjobban fogásra, a canon 350-400-450d vonalat nem kommentálnám (meg sem tudom fogni), és a pentax k10-k20d kissé felfújt, de valahogy mégsem elég mély markolata sem tetszett.

sokkal többet számít ez, mint a száztizenhetedik izóhatezres kép 100%-os nagyításban pixelkukkolva.


jeni
(félisten)

Az ésszerűséget írtam le és ajánlottam.Mivel más márkákról nincs tapasztalatom.
Írhattam volna a Sony A200 (best buy vétel)az A300 vagy a A350-t.Mivel a Sony-k is megérik a pénzüket tudásuk alapján.Viszont halottam,hogy az obik drágábbak mint a Canon a Nikon az Olympus vagy a Pentax-é.Ja még a Panasonic/Lunix gépet nem említettem meg,amiben az Olympus rendszere van benne.

[ Szerkesztve ]


Mercutio_
(nagyúr)

Ha nem lenne kis vakablak az Olyk keresője nekem is tetszene az E-520, főleg a súlya szimpatikus, és tényleg az egyetlen cég, ahol valóban hatékony a pormentesítés (bár amig 3 fújás a körtepumpával megoldja a problémáimat a Pentaxon addig azért ezt nem érzem annyira lényegesnek, a szezrvíz nélkül is kimappelhető hotpixel már sokkal hasznosabb dolog :K )

Obi ellátottság terén szerintem a mainstream igényeket a Pentax és a hozzá kapható 3rd party gyártók cuccai kielégítik, aki szeret régi filléres manuálobikkal játszani annak nagy élmény lehet a Pentax, hisz egyszerre van fénymérés és élességvisszajelzés az ilyen obikkal is.
Ilyen szemszögből (átlag compactról áttért, vagy első de rögtön dslr-t vásárló fotós, aki talán soha nem fog túllépni a kattintgatós használaton, vagy a lelkes ámde nem fő hobbiként a fotózást űző amatőr esetén) a Pentax semmilyen hátrányban nincs az azonos áron beszerezhető gép+1-2 alapobjektív összeállítású mezőnyben.

Amiben hiányosságok vannak, azok az USM-es obik, és néhány spéci obi amit nem, vagy stabi nélkül csináltak csak meg pentaxra (pl. 180-as Sigma makró)
A vázbaépített stabi Pentaxnál is adott.
Kitobi szvsz Nikonnál és Pentaxnál is elég jó :U

Mit értel középkategóriás üvegek alatt?

Nemtom, szerintem a Hoya elég nagy tőkeháttér ahhoz, hogy a Pentaxnak ne kelljen aggódnia, és nagyon gyanús, hogy az alig 1 éves K200D-t is kifuttatták, esélyes, hogy hamarosan kijönnek valami K300D, K30D párossal :DDD

Az utolsó mondatoddal maximálisan egyetértek :K sokszor sok fórumon leírtuk már, hogy a képek minőségén az esetek 80%-ában egy fotóskönyv áttanulmányozása, a fotóelméleti, képszerkesztési -komponálási alapok elsajátítása többet dob, mint egy L-es obi beszerzése :D


Mercutio_
(nagyúr)

Ezügyben azért megvárnám pacorro infóit, ha a Minolta obik kompatibilisek és rendesen kommunikálnak a sony vázakkal, akkor elég szép olcsó obipark áll rendelkezésre ott is:K


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

a kisebb oly-k keresője valóban az akhillesz-sarkuk, sajnos :(

a hoya pedig nem finanszírozza a pentax veszteségeit, mert elég nehéz időket élnek ők maguk is. mivel a pentax egy önálló divízió, ami ráadásul veszteséges, ezért, ha nem változnak a dolgok, előbb-utóbb leműtik magukról. ettől persze még a pentax márka nem halna meg, mert valakinek biztos kéne...

...de, a 645 körüli hiszti, az évek óta ígérgetett, majd végül kukázott ff váz, a kimaradó dslr generációk mind-mind affelé mutatnak, hogy lesz baj. a pentax egész egyszerűen jelen kínálatával nem versenyképes. mint cég. ez nem jelenti azt, h rosszak a termékei, nem is állítottam ilyet! de, ment már csődbe cég jó termékekkel a világtörténelemben...


jeni
(félisten)

Ez az oldal nagyon pörög ellentétben más pro hardveres fórumban :C :R

[ Szerkesztve ]


pacorro
(aktív tag)

Akkor jó hírem van, mert az összes af-es Minolta objektív kompatibilis a Sony vázakkal (tök ugyanaz a bajonett 1986 óta). Viszont ahogy egyre többen vásárolnak Sonyt, egyre inkább emelkedik a használt obik ára (azért bőven vannak még jó és olcsó üvegek :) ).

[ Szerkesztve ]


Cassidey
(senior tag)

allitsd ossze a szettem pentaxbol egy full frame vazzal...


ottkar
(addikt)

És őszintén a gépet vevők hány %-a igényli a teljes képkockát? Csak azért nem érdemes gyártani hogy neki is legyen mint a másikaknak. Logikátlan lenne már a gyártott gépek darabszámához is. És ezért volna logikátlan az objektívek választékának növelése is. Aki keres az talál így is vastagon.

[ Szerkesztve ]


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

ugye te is tudod, hogy ez a jelenlegi piaci helyzetben marhaság?


Mercutio_
(nagyúr)

ottkar utolsó mondata az, de az eleje nem egészen.
Az eladott gépek hány %-a FF jelenleg, és ezen hány % haszna van az össz bevételhez képest a gyártóknak?
Inkább presztizskérdésnek érzem az FF-et, a belépő és egyel afölötti kategória viszi a forgalom tetemes részét és a haszon is abból képződdik, nomeg most a válság idején a felső szegmensben kíváncsi vagyok milyen visszaesések lesznek.


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

természetesen ténykérdés, hogy a legtöbb embernek elég volna a legolcsóbb kompakt, mert a fotóik minősége nem kíván többet. az is igaz, hogy a ff vázakra végképp keveseknek van indokoltan szüksége.

de, az is igaz, hogy a ff lapka mindig előnyben lesz a mérete miatt, jobbak a tulajdonságai, ÉS az is igaz, hogy erősen csökken a ff lapkás vázak ára, most már 2700 dolláros listaáron is van egy teljesen új modell.

tehát, hidd el, baromira fájni fog a pentaxnak, hogy kiszorul a piacról. mert ez is csak ezt sietteti... :(


Allien
(veterán)

Ami az Oly-t illeti, az volt a bajom vele választás elött, hogy az 5xx sorozatot kellett volna megvennem, ami drágább volt, de legalábbis, nem (volt) olcsóbb, mint a Pentax K200D. Amit nagyon elszúrtak (szvsz) a kisebb gépük, a 4xx sorozat. Nem a stabi hiányával, hanem a "fogásával", ami nincsen neki, ez tuti. Olyan, mint egy Smena 8M (kocka), de már a kit obi is kicsavarja a kezemből. :B
Ami a Penatx-ot illeti, engem nem nagyon győzhetsz meg. ;) Pedig csak nemrégen váltottam kompaktról. Én ahoz mérek mindent, ergo, ilyen szemszögből nézve hótmindegy, melyik dslr rendszert választottam volna, ez tuti. De, próbáltam túlnézni azokon a dolgokon, amiket itt, a fórumokban olvasgattam. Ebből azt szűrtem le, hogy a C/N páros talán jobb választás lenne, ha lenne pénzem! :DDD De, mivel csóró vagyok, ezért engem nem érdekel, hogy a C/N-hez elvileg kapható 500-500 féle optika, a Pentax-hoz meg mondjuk harmada (se esettleg). Mellesleg ez erős megvezetés, mint TUDJUK. ;) Ugyanis, ez a CN páros logikussan kiad egy féléből 3-t legalább, mert ugyebár kell olyan, ami stabis, meg kell, ami nem stabis. Máris feleződik a kínálat, és az ár ugye ugrik kb 1/3-al felfelé, mert a fogyasztói társadalomban elhitetik velünk, hogy KELL a képstabi az optikába. Amúgy persze, nem rossz. :K Namármost, mivel anyagilag erőssen korlátozva vagyok, ezért engem nem érdekelnek jelenleg a 100E feletti optikák, de még az 50E is eléggé erős. Ergo, máris elveszett a C/N összes előnye, számomra. Ráadásul, a Canon vázai drágábbak, és butábbak a hasonló áru, de más márkáknál. Illetve, a régi obikkal nem teljessen kompatibilissek (pl fénymérés). Minden esettre, ettől függetlenül, én Nikon-t vettem volna, ha nem a P mellett rakom le a voksomat. Ugyanis, azt szűrtem le végső megállapitásra, hogy teljessen mindegy, melyiket veszem. Habár, az optikán van a hangsúly, ez igaz, mégis, a váz fogása alapján választottam a fent emlíett eszmefuttatás miatt, és itt, ebben nálam a P magassan a nyerő volt :DDD Akinek egy kicsivel több anyagi háttere van, még mindig lazán ellehet a Pentax-al. Csak, ha már nagyon sokat álldoz rá, és mondjuk tényleg túllép a hobby szinten kezd érdekesebb lenni a dolog. Sajnos, ott már bejöhet sok-sok minden, akár az FF rész is, meg az is, hogy ha hivatásossá válna, biztos van jópár megrendelő, amely esettleg kiakadna, ha nem Canon, vagy Nikon van a gépe írva. ;)


Mercutio_
(nagyúr)

A váz egy dolog, az obi amit ráaggatsz egy másik, és az se 2 forint, ha olyan kell ami az FF-et, és az arra rárakott soktíz megapixelt kiszolgálja.
Mert abban ugye megegyezhetünk, hogy FF-en aztán méginkább látszik, ha egy gyenge obi van a vázon :D
Ilyen szempontból írtam, azt, hogy ottkor utolsó mondata helytelen, ugyanis Pentaxék azon döntése, hogy még az új csillagos obik is csak APS-C-re vannak tervezve elveszi az ezen drágább obikat vásárló rétegtől azt a lehetőséget, hogy egy szimpla vázcserével FF-re válthassanak, ha egyszer kijön ilyennel a cég.

Azzal, hogy nincs, vagy nem lesz FF a Pentaxnál konkrétan milyen piacról szorul ki?
Egy vékony, néhányszázalékos, inkább csak presztizsjellegű piaci szegmens elvesztése - sosem volt ott, tehát nem is tudja elveszteni:) - nem gondolom, hogy akkora probléma, még ha az FF megléte, mint reklámérték feltehetően hozzátesz az alsóbb szegmensek eladási mutatóihoz egy keveset.

Mondjuk annak, hogy te, én vagy más mit gondol nem sok jelentősége van, a kérdés úgyis az, hogy az átlag vásárló mit gondol, mik a prioritásai és az ő igényeit kielégíti-e vagy sem a Pentax vagy más márka.

Ebből a szempontból amiben a pentaxnak szerintem erősíteni kellene, az a LiveView, és a "csak nyomom a gombot és fotózok" felhasználó számára minél kényelmesebb üzemmódok és autoWB, valamint az obik terén egy sokkal szigorúbb miinőségellenőrzési rendszer, különösen a magasabb árszegmensben :W

[ Szerkesztve ]

üzenetek