Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

az e-520/e-420-ban az e-3 szenzora van, tehát valóban jó. ugyanakkor a pentax rendszernek én kevés előnyét látom, ha nincsenek már obijaim hozzá.

az oly-hoz pozitívum:
- iszonyú jók az optikák. a kitobik is lényegesen jobbak, mint a konkurenseknél, de a középkategóriás üvegek szenzációsak.
- az ultrahangos érzékelőtisztítás működik, hibátlanul. máshol nem.
- nagyon hatékony a vázba épített stabi.
- igen jó az ergonómia és nagyon hatékony a jpg motor, jó expozíció mellett elhanyagolható előnye van csak a raw-nak.

a pentaxnak viszont kevés pozitívumát tudnám a váz nagyon jó árán kívül mondani. canon/nikonhoz nagyobb a régi és az új obi kínálat is. mindkét cég stabilan van a piacon, ellentétben a pentaxszal (aki most igen komoly anyagi bajba kerülhet. ff vázuk nem lesz, a hoya miatt kimaradnak egy termékciklusból stb. egyáltalán nem állnak jól.). tehát igen, olcsó volt a k10d, és jó a k20d ára is, de... ennyi.

ugyanakkor egy dolog nagyon fontos: bármelyik ma kapható tükrös géppel gyakorlatilag bármilyen fotót meg lehet csinálni. bőven hozza az összes azt a szintet, ami reális igényként felmerülhet. tehát olyan biztos nincs, hogy "ha nem x márkából választottam volna, jobbak lennének a képeim". ha valami nem sikerül, annak az oka szinte mindig a fotósban keresendő.

üzenetek