Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Neck
(veterán)
Blog

"Én egy 40k-s 1/2.3-as kis szenzoros Sony sz@rral is tudtam olyan képet csinálni mint anno a D7200-al."

Ez teljesen szubjektív, hogy mit tartasz jó képnek. Ha a nagy mélységélességet keresed, és sok fény van, a legtöbb kitobi vagy kompakt is tűrhető képet csinál f8-on. Arra a felhasználásra, ott, elég volt a kis szenzoros kompakt gép is.

Nagyon kis mélységélességű, de a fókuszpontban éles képet viszont jellemzően drága objektívvel lehet csinálni, még ha fix obi, akkor is, pláne ha zoom.
Ilyen esetben, ha megfeszülsz se tudod kikerülni a kitobi / gép cseréjét egy drágább rendszerre.

A vázak pedig főleg a szolgáltatásaik miatt kerülnek sokba.

Ha egyetlen képet lősz jó fényviszonyok (értsd: nincs szükség nagy dinamikára, mivel homogén világos fényviszonyok között lövöd) és nem nagyítgatod a fotót, nem is utómunkázol, csk jpg akkor szinte mindegy, milyen vázzal lősz, 60k vs 1 milla is akár, nagy különbség nem lesz mondjuk egy a5000 és egy a9 között, kizárólag a vázat nézve.

Ugyanakkor ha olyan igény merül fel, hogy szükség van 20 képes burst-öt lőni másodpercenként, vagy villámgyors autofókusz rendszer kell, mert amit fotózol, gyorsan történik, esetleg kikerülhetetelen a beépített képstabilizátor, vagy nagyon gyenge fényviszonyok mellett kell elfogadható képet készíteni nagy nyomatra, akkor hiába vagy jó fotós, nem az az eredmény fog jönni, amit szeretnél. Vagy sok fotót kell lőni ahhoz, hogy néhányat megtarts. A fejlesztéshez kénytelen vagy sokat költeni, még akkor is, ha a legtöbb paraméterében nem lesz 20x jobb képed.

Az egy másik kérdés, hogy a legtöbb ember valószínűleg drágább felszerelést vesz ahhoz képest, mint amire szüksége lenne - ugyanakkor a Te logikádat követve mindenki járhatna Ladával, hiszen elvisz A-ból B-be, világít, fűt, kanyarodik, stb, minek ettől jobb? Hiszen a sebességkorlátozások miatt senki nem tud kihasználni egy gyorsabb autót, akkor mégis miért cserél mindenki, és vesz új, gyors, stb autót? Akár Te is?
Hiszen az igényedet jószerivel egy Lada is kiszolgálja... És a Ladától egy Kia vagy egy VW, vagy egy Ford nem 5x gyorsabb, pedig 5x annyiba kerül.... Akkor miért?

Na, ugyanez van a fényképezőgépek esetében is. Igény van rá, akkor is, ha "nem éri meg". Mert van, akinek megéri.

"Egyáltalán minek RAW formátum egy 1 milla feletti gépbe?
A RAW azért van, hogy utólag lehessen mókolni a képpel nem?
Miért kell egy 1 millás géppel készült képet utólag mókolni?"

Azért, mert a gép nem arra van kitalálva, hogy minden apró részleten másképp fusson a JPG feldolgozó algoritmus, aszerint, hogy Te épp mit szeretnél, olvasva a gondolataidban. Van egy generál (vagy jó vagy nem) konfekció, ha többet/jobbat szeretnél, van lehetőséged belenyúlni, alakítani úgy, ahogy neked jobban tetszik.

"A másik nevetséges dolog, hogy sok gép a HDR kép készítés esetén nem tud RAW-ot csinálni csak JPG-t. Ez mi? Nem elég erős benne a feldolgozó vagy mi? 300k-s gépről beszélünk."

Megbocsáss, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy nem vagy teljesen tisztában a RAW, illetve a HDR fogalmával.
RAW HDR-ről nem nagyon van értelme beszélni, a RAW egy bizonyos expo beállítás után a szenzor által kiolvasott nyers adat.
A telefonok, és a vázak egy része is képes arra, hogy több (RAW) fotót lőjön egymás után, majd "megtippelje", hogy az adott részletet a közép, alul, vagy túlexponált fotóból nyerje ki - viszont ezek összeillesztése után 1 JPG a végeredmény. Ugyanez megtehető utómunkában, ha Te szeretnéd ezt kiválasztani.

Nem rég nézegettem videókamerákat és olyat kerestem ami képes 4K 60FPS-t csinálni.
Az első amit találtam 560k. Fel is mentem YT-ra rákeresni, hogy találjak egy sample videót hát komolyan... a telefonommal + egy olcsó gimballal csinálok ilyen videót ember...
Egy körömpiszoknyi szenzorból egyszerűbb 4k mennyiségű adatot 60 FPS-el kiolvasni, egy full frame szenzorból nehezebb, és melegszik is.
A telefonoddal meg tudod csinálni a "jó videódat", ISO 100-on, esetleg 200-on. Ahogy emeled az ISO-t, egy olajfestmény / zajtenger az egész. Nagyobb méretű szenzor esetében nem ez lesz a végeredmény, ergo amint több részlet / magasabb érzékenység kell, nem leszel elégedett.

"A filmes szakmában vagy modell fotózásnál (még az XXX kategóriában is) megértem ha kell egy jobb gép.. de ahhoz, hogy lefényképezzem vele a Balatont meg Lánchidat arra roh...tul elég egy olcsó kompakt is 20x otpi zoom-al."
Ha ennyi az igény, hogy legyen egy felismerhető adathalmaz, arra tökéletesen. Kivéve, ha éjszaka akarod fotózni az éjszakai fényekkel, mert akkor a megfelelő vízbe bedobhatod a telefont meg a kompaktot, akár egymáshoz kötve is. Megint, ahogy mondtam, igények...

Esküvői fotós: Lóg a nyakába két profi gép meg nála van 5 objektív, de nem csinált egy olyan képet sem amire azt lehet mondani, hogy WWWWWOOOOOOOWWWWW.
Nincs igazad. Én hobbiban fotózok, szeretek is, de eszembe se jutott magamtól, hívtam esküvői fotóst, tökéletesen meg vagyok elégedve, szuper fotókat lőtt, és megvan minden pillanat.

üzenetek