Milyen cserélhető objektíves gépet? - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


vond
(MODERÁTOR)

A Pana 100-300 II egy nagyon penge teleobjektív, brutál jó áron. Szokták mondani, hogy már ezért az egy üvegért megéri a rendszerben maradni, vagy épp belevágni. Madarazáshoz nem nagyon van ennél jobb választás ebben az olcsóbb kategóriában. Veszel mellé pl. egy szintén elég olcsó Lumix 12-60-at, és nagyjából meg is vagy a nagylátótól egészen a nagyteléig, két üveggel. De ha nem kell ilyen hosszú tele, akkor egy mindenes 14-140 akár magában is elég lehet.

Váznak meg nézhetsz akár Olympus-t is, főleg ha a videó annyira nem számít. Bár a Pana vázak stabilizátorával össze tudnak dolgozni a stabilizátoros objektívek.

Ha tényleg nem szeretnél sokat költeni, akkor én a helyedben a két fenti lencséhez vennék egy Pana GX80-at. Használtan 60 ezer körül mennek, így a három együtt megállna kicsivel 200 ezer fölött (60 + 60 + 110-120). Vagy egy GX80+14-140 160k körül szintén használtan.

Igaz, hogy az Oly átadta a fotós üzletágát egy kínai cégnek, meg mostanában amúgy sem pörögnek annyira az új fejlesztések az MFT piacon, de szerintem jópár évig még biztosan népszerű rendszer lesz. Meg úgyis az a lényeg, hogy neked megfeleljen, nem? :) A használt cuccoknak szerintem 2-3 év múlva is lesz piaca, de persze a jövőbe nem látok én sem.

[ Szerkesztve ]

üzenetek