Milyen monitort vegyek? - Monitorok fórum

üzenetek

hozzászólások


rasotamas
(veterán)

Szokás még manapság 42-48-55 colos 120Hz-es LG OLED tévét venni monitornak, vagy ez már lecsengett, és vagy lett más megoldás ami jobb, vagy kiderült, hogy nem olyan jók?


Rick4
(félisten)

Évekkel ezelőtt használtam ilyeneket, már 2010-ben is 82"ossal toltam, a legutolsó 2021-ben egy 65"-os 4K Samsung volt, a probléma az, hogy vagy messze ülsz, és átlátod, de akkor semmi értelme se volt, vagy közel, és ha alul olvasgatsz, fogalmad se lesz, mi történik a képernyő felső felén. :D
És ugye a nagy többség 60Hz-et tud HDMI-n, vagy vannak némileg gyorsabbak, de a többség nem erre van kihegyezve.

Amióta ilyeneket használok, soha nem akartam visszatérni a 16:9-re, de kisebb se kell.

[ Szerkesztve ]


funthomas198
(csendes tag)

Sziasztok!
Egyetemi felastokhoz, office-hoz, netezéshez és némi játékhoz nézegettem laptophoz (ROG Flow X13) nem túl drága minitorokat. Ez a kettő keltette fel a figyelmemet: MSI G2412F és LG24GN65R. Melyiket ajánlanátok?
A segítséget előre is köszönöm.


rasotamas
(veterán)

Valamit félreértessz.
OLED tévét mondok, az tuti nem volt 2010ben még.
És sokkal kisebbet mondok, 42-est vagy 48-ast vennék, 55 még talán jó de nekem már nagy. Ezek pont egy 21 illetve 24 colos fullHD monitor 4-szeresei.
És 120Hz-esek. 2-3-4 éve mindenki ezeket ajánlotta monitor gyanánt, konzol/pc felhasználásra is.
Pl LG C1

[ Szerkesztve ]


Dr. Akula
(nagyúr)

Köszi!

Az AOC U32G3X fent van az Nvidia G-Sync kompatibilitási listán, videó szerint külső tápos (27", de ugyanaz a sorozat), ez szuper. :)
A Gigabyte M32U / Aorus FI32U nem hivatalosan, de támogatja a G-Syncet, a review szerint ezek is külső táposak, ez is frankó. :)

Az MSI MAG 323UPF-ról viszont csak olyan infót találtam miszerint nem tud G-Syncet. Erről van más infó esetleg?

A nagy keresgélés közben találtam mégegyet: MSI Optix MPG321UR-QD. Ez dolgoztatott meg legjobban kideríteni milyen tápos, sehol nem mutatják a tápcsatit, csak a jel portokat, de végül egy videóban kiderült hogy ez is belsős. (A gyári datasheet is feltűnteti hogy AC plug, de kép nélkül kinézem belőlük hogy valami egyedi, annak még nem hittem el.)


cimbi186
(aktív tag)

1, Mekkora összeget szánnál a monitorra?
100K-120K
2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged?
27" 2560x1440-75Hz
3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED)
IPS
4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat?
Sík
5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb)
Általános , otthoni, játék szinte semmi
6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged?
Amd 8600G integrált IGP-vel(Nem is lesz dVGA)
7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb)
DP-HDMI
8, Fontos számodra a HDR funkció ?
Nem, de élénk színekre és éles képre lenne szükségem, kiváló betekintési szöggel
9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel?
Hagyományos
10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható?
Az összes

Ami most szembe jött velem az az LG 27QN880p-b
Ami mindenben megfelelne és most egész jól lement az ára.
Mennyire ajánlott darab a kicsike?

(kérdezem ezt úgy , hogy kb. 3 hete vettem egy Samsung Odyssey g5 s27cg510euxen-t és három nap múlva vissza is küldtem annyira pocsék volt, ami nagyon zavart, hogy a betekintési szöge értékelhetetlen volt)

[ Szerkesztve ]


Rick4
(félisten)

Nem értettem félre, a méretre ez vonatkozik, még az is leírtam, utána Samsung 65-ös is volt, az LG nem gyárt Samsung tv-t..

A méret tekiuntetében ezt írtam:
a probléma az, hogy vagy messze ülsz, és átlátod, de akkor semmi értelme se volt, vagy közel, és ha alul olvasgatsz, fogalmad se lesz, mi történik a képernyő felső felén.

És ezt semmilyen kijelző nem oldja meg, lehet az ips, va, de oled is..

A többi része egy egész más történet, és majd az megválaszolja, akinek pont olyanja volt. Mondom, én használtam ilyet, a 65-öst 2m-ről néztem, de a konzol az full más sztori, jól hangzik, hogy feléből lesz 2x akkora monitorod egy tévéből, de a mindennapi életben nem annyira jó megoldás ez.

[ Szerkesztve ]


sztivo
(senior tag)
Blog

Az MPG 323UPF FreeSync Premium Pro, ez is menni fog nvidiaval.

[ Szerkesztve ]


Dr. Akula
(nagyúr)

Nem kötözködés, de érdekelne hogy ez miből derül ki? FreeSync Premium Pro = 100% G-Sync kompatibilitás? Elolvastam ezt a 2019-es PH és ki tudja mikori Oázis cikket, de nem sokkal lettem okosabb. Szóval kezdetben vala a G-Sync az Nvidiának, meg az Adaptive/FreeSync az AMD-nek, hogy véletlenül se legyenek átjárhatók. Aztán az Nvidia (nyilván partnerei unszolására) rájött hogy nem fogynak elég jól a G-Sync monitorok, jobb lesz átállni AdaptiveSyncre, innentől kezdve az Nvidia is azt fogja használni, a G-Sync nevek meg valahogy így alakulnak:
- G-Sync Compatible = egyszer ránéztek, nem nagyon gáz, biztos jó lesz az...
- sima G-Sync = 300 tesztet lefuttatnak, megállapítják hogy jól saccolták, tényleg jó lesz.
- G-Sync Ultimate = a cél hogy jó drága legyen, olyan cuccokra rakják, ahol már fel se fog tűnni még egy kis luxusfelár, számunkra kb. lényegtelen.

Naszóval akkor mostmár mindenki AdaptiveSyncet használ, akkor ha egy monitor is tudja azt (értem hogy azon belül is vannak szintek, Premium, Premium Pro), akkor ma még egyáltalán lehet akadálya annak hogy a vga és a monitor összefütyüljön és minden frankó legyen, akár plecsni nélkül is? Mit számít hogy melyik mennyire G-Sync meg kompatibilis? Max a közös nevező lesz kisebb (mezei sync, prémium, pro), de valami adaptive sync csak lesz, nem? A PH cikkből úgy vettem ki, hogy a korábban készült monitorokkal lehet gond, de pl. a kérdéses MAG 323UPF 2023-as, ezzel mi baj lehet egyáltalán ha nincs rajta plecsni?


cs.zs.
(addikt)

Rog Flow X13 + LG 29" superwide
(~75.000. Ft volt)


sztivo
(senior tag)
Blog

Inkább pontosítanék (nem tudom a fentebbi megállapítás honnan származik :DDD ):

G-Sync Compatible: VESA Adative Sync/FreeSync működik nvidia kártyával, hivatalos teszt és plecsni (amin nincs, ott vagy valami anomália volt [ez inkább régen volt jellemző] vagy a cég megspórolta a certit), ergo szoftveresen a 1xx0 szériától felfelé működnek az nvidia kártyák a fentebbi két szinkronnal
"Sima" G-Sync - ez egy hardveres modul, drágítja a monitort, szinkronizálás már 1Hz-től
G-Sync Ultimate - HDR támogatottság is van (szintén hardveres G-modullal)

Az AMD és VESA megoldása "free" (ami ugye nem ingyenes, hanem szabad szoftvert jelent), ez már pontosan nem tudom miért lett kompatibilis mára nvidiaval, valószínű 1. alig vették az ilyen monitort, 2. esetleges jogi nyomás (bár ezt nem gondolnám, de ki tudja).

Lényeg, manapság már nem tudni olyan Adaptive vagy Free Sync monitorról, ami ne menne nvidiaval, még azok is mennek, amik nem kaptak plecsnit/certifikációt, a lényeg hogy 1xx0 vagy felette lévő kártya kell hozzá.


sztivo
(senior tag)
Blog

Szia!
Mind a kettő jó választás.

cimbi186
Nem rossz az a konkrét LG, de ha lehetőséged van rá, pixelgarival kérdd, vagy elállós módszerrel, korábban sok pixelhibás volt, plusz még ezek:
Asus VA27AQSB
Dell S2722DC,
MSi MD272QP,
Samsung S27A600,


funthomas198
(csendes tag)

Köszönöm!

cs.zs.
Én is gondoltam rá, mert a nagyobb munkefelület tényleg hasznos, de 60 ezernél nem terveztem többet költeni.


pilu85
(őstag)

A kontraszt minél több annál jobb? Köszönöm.


sztivo
(senior tag)
Blog

Minél több, annál nagyobb a különbség a monitor által megjelenített legsötétebb és legvilágosabb szín között. Minél nagyobb ez a szám, annál mélyebbek a feketék/sötétek. TN/IPS feketéje inkább szürke sötétben, míg a VA fekete marad.


pilu85
(őstag)

De akkor ki vesz ips-t?


sztivo
(senior tag)
Blog

Gamerek (gyorsabb válaszidő), fotós/videós munkára (színhűség, jobb betekintési szögek).


Dr. Akula
(nagyúr)

"nem tudom a fentebbi megállapítás honnan származik"

Az oázisos cikkben szereplő táblázatból. :)

"ez már pontosan nem tudom miért lett kompatibilis mára nvidiaval, valószínű 1. alig vették az ilyen monitort, 2. esetleges jogi nyomás"

bemutatkozott az új G-Sync. Ebbe persze valószínűleg a monitorgyártók kényszerítették bele a céget, hiszen extrém felár mellett egyszerűen a régi G-Sync nem éri meg.

""Sima" G-Sync - ez egy hardveres modul"

Eredetileg az volt, de Az NVIDIA a nevet nem dobja el, de mostantól ez a jelölés azokra a VESA Adaptive-Sync technológiát támogató kijelzőkre alkalmazható, amelyeket a vállalat hitelesített a laborjaiban. Eszerint már nem kell a chip, hiszen az Adaptive nem venné hasznát. Tehát elvileg az új G-Sync az egy átskinezett Adaptive Sync, kb. mint a Kaby Lake-G-ben az AMD IGP. Én ebből azt veszem le, hogy mostantól G-Sync = FreeSync, legalábbis alapszinten, a Premium meg Premium Pro még pimpel rajta egy kicsit, de az alapok elvileg ugyanazok.

Akkor nekem nem is kell G-Sync plecsnis monitor ahhoz hogy Nvidia kártyával legyen változó frekis syncem? Elméletileg nem, de nem tudom jól értettem-e. Az alap kérdésem igazából erre vonatkozott volna, mert a nagy kavarás előtt ugye mindegyikhez külön kellett a saját monitorát venni.

[ Szerkesztve ]


sztivo
(senior tag)
Blog

Jó de ez a táblázat nem egészen vitt rá téged a lényegre..

"Akkor nekem nem is kell G-Sync plecsnis monitor ahhoz hogy Nvidia kártyával legyen változó frekis syncem?"
NEM :N

Tudtommal a G-Sync még mindig hardveres modul, még az AlienWare AW3423DW és AW3423DWF között is ez a különbség. Ennél a monitornál 200USD volt a különbözet csak ez végett.

"Native ‘G-SYNC’ support implies that a monitor has a dedicated module installed by NVIDIA, while ‘G-SYNC Compatible’ relies on VESA’s Adaptive-Sync protocols over DisplayPort, HDMI and/or USB-C connection.
The G-SYNC chip offers certain advantages at a higher cost, such as a wider variable refresh rate (VRR) range, marginally lower input lag and variable overdrive."
forrás

[ Szerkesztve ]


Dr. Akula
(nagyúr)

Hát látod, ezért nem volt tiszta, mert 2 forrás se ezt írta. :) Mondjuk az furcsa hogy ebből az egyik PH cikk, Abu azért nem szokott így mellélőni.

"‘G-SYNC Compatible’ relies on VESA’s Adaptive-Sync"

Ha nem írják a monitorra hogy "G-Sync Compatible", de az Adaptive/Freesyncet meg igen, akkor is simán lekezeli az Nvidia kártya? Logikusan ugyanaz a kettő, max nem vizsgálta meg az Nvidia, de nehogy legyen benne valami apróbertűs rész.

[ Szerkesztve ]

üzenetek