Milyen NAS-t vegyek? - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


ricogsm
(őstag)

Volt netflixem. De sok a shit sorozat heti 1-2 filmről van szó amit még szívesen megnézek és max a starwarst nézem. átviszem a kérdést a topicba köszönöm!
Meg ügye ha előfizetek tuti nem fogok nézni annyi filmet amennyiért megérné a havidíjat. :D

[ Szerkesztve ]


nesd
(csendes tag)

Sziasztok! Egy API-n keresztül venném filmek metaadatait, és egy Netflix szerű felületen (trailer-ek, meg minden egyébbel együtt) szeretném böngészni ezeket a filmeket. Ha valamelyikre rábökök és még nincs letöltve, automatikusan leszedné az nCore-ról, és elindítaná, amint streamelhető állapotban van. Szeretnék készíteni egy ajánlórendszert is, szóval felhasználókat is tárolnék, hogy az ajánlások személyreszabottak legyenek. Illetve egy script-et írnék, ami a régebbi már megnézett filmeket törölné, ha már éppen kevés a hely. De ezt nem csak helyi hálózatról szeretném elérni, hanem a neten keresztül is. Olyan 3-4 különböző helyről lenne használva. Nyilván a programozás részét megoldanám, már néztem a JellyFin-t például, amit ki tudnék egészíteni a saját igényeimmel. Ja és még az is jó lenne ha docker futtatható lenne a NAS-on.

Arra lennék kíváncsi, hogy létezik-e olyan NAS, ami 4k-ba tud stream-elni akár 2-3 helyre egyszerre. Illetve van-e bármi potenciális szűk keresztmetszet, amire érdemes figyelnem. Egyetlen HDD bőségesen elég lenne, nem akarok biztonsági másolatokat semmiről. Csak és kizárólag ez a rendszer futna rajta, amit leírtam. Nem szeretnék túl sokat költeni rá, így jó lenne ha 100 ezer forint alatt létezne ilyen NAS. De ha nincs, akkor a fullHD-val is ki tudok egyezni. Egyébként a saját NAS építésétől sem riadok vissza, ha sokkal olcsóbb. Szóval bármilyen tippet örömmel fogadok! :R


Borisz76
(veterán)
Blog

Nem a NAS-on múlik a 4K streaming.
Sokkal inkább a lejátszón.

A NAS-on minimum gigabites csatlakozó van.
Ha TV a lejátszó...azaz a tv szoftverét használod ,akkor jó tudnod ,hogy a tv-n csak fast ethernet csatik vannak !

Gigabit elvileg 125 MB/s ....fast ethernet pedig csak 12.5 MB/s.

Tehát 2-3 tv-t simán ki kell szolgáljon.

Erre a feladatra egy alap, belépő szintű NAS is képes


AiRLAC
(addikt)

2-3 helyre egyszerre az egy helyi hálózaton belül van vagy távoli kliensek?


nesd
(csendes tag)

Távoli klienseknél.

Borisz76: Akkor a NAS nem végez semmi előfeldolgozást, értem. Mondjuk logikus is, ez nem live stream. Illetve gondolom a mostani okos TV-k már a legtöbb kódeket támogatják hardveres szinten legalább dekódolás szintjén. Köszi az infót! :R


AiRLAC
(addikt)

Ott a szűk keresztmetszet általában a feltöltés sebessége szokott lenni.
Végezhet előfeldolgozást (reencode) de ezt általában tanácsos elkerülni (mondjuk ha kell is, akkor is elég hozzá egy Intel Celeron CPU amiben már van Intel GPU, szóval ez nem szokott gond lenni).
Saját épített NAS vagy használt PC olcsóbb lesz (pl. Intel NUC vagy Dell Optiplex Mini), Docker mindegyikre van. Vagy Inteles Synology, ez drágább de sok előnye is van.


nesd
(csendes tag)

És reszponzivitásban vannak eltérések a különböző NAS-ok között? Jó lenne, ha nem homokórázna sokat a kliens szoftver, mert vár a NAS-ra, hogy szolgáltassa az adatokat (metaadatok betöltése, filmek elindítása stb.).


Speeedfire
(nagyúr)
Blog

Sziasztok,
nas vásárlásán gondolkozok. Jelenleg egy odroid xu4 látja el ezt a feladatot. De nemrég láttam, hogy a nason belül lehetne akár sync-elni mappákat gdrive, dropbox felé is. Ami jól jönne.
2 lemezes nas-t szeretnék venni használtan 40-50e körül. Melyik az a nas, ami támogatja a samba, nfs, torrent stb szolgáltatásokat.
Plex, nextcloud és társaira álmodni sem merek, de max ezekre távoli mappaként csatolom a nas-t.

A synology, qnap, esetleg zyxel 3-ast nézegettem. De egyiket sem ismerem eléggé.


Alex91
(félisten)
Blog

Synology, Qnap, Asustor, de ennyiert hasznaltan se fogsz nagyon kapni ertelmes darabot...


AiRLAC
(addikt)

SMB NFS torrent mindenhol lesz. A keret miatt valami régebbi alapmodell fog csak beleférni, Synology-nál azok a nem Intel procisok, így nem lesz Docker pl.
Synology-nak van pl. Cloud Sync szolgáltatása, kb. mindenféle nagyobb szolgáltató támogatott.
Szoftver/Használhatóság/Mobilapp/Távoli elérés/Biztonság fronton Synology a legjobb, de egyben a legdrágább is.


AiRLAC
(addikt)

Plex-ről majd nyilatkoznak, általános felület reszponzivitása egy újabb Synology-nak nagyon jó.


ugyes
(aktív tag)

NextCloud Dockerben fog menni rajtuk, ezért marad a QNAP és az Asustor a belépő kategóriában, ezeken lehet Dockert futtatni. Ahogy Alex91 is írta: a megjelölt ársáv elég alacsony.


Sliderxy
(senior tag)

Sziasztok,
Tudnátok ajánlani NAS-t?
Csupán az otthoni filmezés kiszolgálása lenne a cél. Jelenleg a PC-t kapcsolgatom be és DLNA-n keresztül megy a filmezés, ezt szeretném már hanyagolni. Olyan eszközt szeretnék, amivel torrentezni lehet, 2TB-os háttértárat lehet bele pakolni. Esetleg ha mobilról valamilyen app-on keresztül távolról lehet menedzselni az nem hátrány.


ugyes
(aktív tag)

Vegyél egy miniPC-t (Intel NUC, HP deskmini (?), stb.), amibe 2,5"-os HDD vagy SATA SDD is berakható. Linux vagy Win10, felteszed a szükséges programokat és hagyod futni. Ha Celeronost veszel, akkor a fogyasztása sem lesz annyira magas (kicsivel lesz több, mint egy azonos processzorral szerelt NAS-nak).
Vagy bármely 2021 vagy 2022-ben megjelent, a pénztárcádnak megfelelő Synology, Qnap vagy Asustor NAS jó lesz ezekre a funkciókhoz.


Speeedfire
(nagyúr)
Blog

Mi az ami nem fér bele ennyibe, vagy mivel lesz kevesebb, mint pl egy új d220+? Mi az amit te ajánlanál?


AiRLAC:
A docker lenne csak a hátrány? A plex és társairól ahogy írtam le tudok mondani, arra maradna akkor a mostani odroid xu4.
Milyen nas-t ajánlanál?


Sliderxy: Erre tök jó szerintem egy gigabit lan-os ARM board, pl ami nekem is van odroid xu3/4.

[ Szerkesztve ]


Sliderxy
(senior tag)

Ezek közül van olyan amelyiknél a torrenteket távolról mobil appról lehet menedzselni?
Van, hogy sokáig nem vagyok otthon, úgyhogy mire hazaérek jó lenne ha rajta lenne amit szeretnék nézni, és nem akkor nekiállni töltögetni. Van erre megoldás?


Alex91
(félisten)
Blog

[link] , talan ez megfelelo lesz neked...


Alex91
(félisten)
Blog

Az a baj, hogy ennyiert mar nagyon regi cuccokat arulnak hasznaltan. Ha kitesznek valamit jo aron azt meg gondolom hamar elviszik. Synology-t kell nezni, azoknal eleg hosszu a termektamogatas, de ezek hasznaltan sem olcsok...


cigam
(félisten)
Blog

Általában a "stb"-n bukik meg a dolog :)

Mit nem tud az odroid-on futó rendszer?

Amúgy meg írj magadnak egy listát az elvárásokról, mert a "stb"-t elég nehéz konkretizálni. Lehet hogy tudja, lehet hogy nem.

Alex91
Synology-t kell nezni, azoknal eleg hosszu a termektamogatas

Ahogy a többinek is. Qnap esetén (De szerintem az Asustor is) is megvan a 8-10 év.
Ugyanakkor ki használna ma egy 10+ éves egymagos processzorral, és 512MB RAM-al szerelt NAS-t, ami max 4TB-os lemezeket kezel?! Általában amíg el nem avulnak, addig támogatást is kapnak.

[ Szerkesztve ]


Alex91
(félisten)
Blog

Hat a Qnap NAS-omra a hosszu tamogatas nem ervenyes... Oke, belepo kategoria, de relative hamar otthagyta.

üzenetek