Milyen routert? - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


tylerddd
(veterán)

Ez nem tűnik vészesnek. Ilyenkor az alap routert minden beállítása érvényes lesz a node-ra? Pl. ha a routeren MAC-szűrés van beállítva, akkor a node-ra is átkerülnek ezek az adatok?


kpityu2
(őstag)

A node ilyenkor nem működik routerként, minden csomagot felküld a backhaulon keresztül a routernek, tehát annak a szabályai érvényesek.


MaCS_70
(félisten)

+1

A node lényegében egy access point + switch, amelyben a wifi összedolgozik a mesh többi tagjával. A wifi viszont a LAN része, tehát magával a címzéssel már nem foglalkozik.

MaCS


ujtordai
(tag)

Helló tylerddd.

Ez egy nagyon jó kérdés.
Bár azt gondolnám érvényesnek kellene lenni mivel a node okon eléggé limitált ilyen esetben a beállítások lehetősége.
De a tuti ha egyszer valaki kipróbálja.

[ Szerkesztve ]


kpityu2
(őstag)

Konkrétan csak az átvitel paramétereit és a node USB megosztását lehet konfigurálni.


Traptor
(tag)

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, mert szükségem lenne egy router-re.
Az a helyzet, hogy a házban vegyesen használunk wifi-s és lan-os eszközöket. A WIFI-t most 3 db DLINK COVR eszközzel oldom meg.
A DIGI eszköze modem módban van, ahhoz jelenleg egy TP-LINK router kapcsolódik és osztja tovább a netet a DLINK eszközök meg további gigabites switchek felé.
Az a gondom, hogy a TP-LINK router sokszor megzakkan és ilyenkor csak az újraindítás segít, ezért szeretném lecserélni. Szerintem az lenne az ideális, ha egy vezetékes routert tennék be.
A házban van legalább 20 eszköz, ami netre csatlakozik és fontos, hogy belső hálózat on a sebesség gigabites legyen. A DIGI-nél is gigabites csomagom van és elvileg az eszköz, amit letettek az is gigabites kimenettel rendelkezik. (ZTE F668)

Tudnátok javasolni megbízható "zsinóros" eszközt, aminek a beállításához azért nem kell hálózati szakértőnek lenni?

Köszi előre is.


MaCS_70
(félisten)

A régi mantra: falak száma, anyaga... stb. Ahhoz, hogy tanácsot tudjunk adni, tudnunk kell, hogy milyen környezetben, milyen hálózati adottságokhoz, milyen felhasználásra, milyen igényekkel keresel routert.

MaCS

UI: Csak a pontosítás kedvéért. Éppen négy bejegyzéssel ezelőtt is elhangzott, hogy nincs olyan, hogy wifi vagy LAN. A LAN az otthoni hálózat, amelyben jellemzően két fizikai közegben és protokoll szerint utazik az információ. Rádión (mikrohullámon) wifin, illetve UTP-kábelen Etherneten.


tha_answer
(őstag)

(Passziv) x86 (vekony)kliensen pfsense , opnsense vagy ipfire

[ Szerkesztve ]


Traptor
(tag)

Öööö a falak miért számítanak, ha vezetékes megoldást keresek? :DD
Írtam, hogy kb 20 kliens, ennek a fele WIFI a másik fele (akkor) UTP.
Felhasználás: átlagos otthoni. Nem tudom hogyan lehetne ezt pontosabban megfogalmazni, nem akarok szervereket üzemeltetni vagy 0-24-ben streamelni csak internetezni, időnként letöltögetni vagy játszani.

Nekem csak egy eszköz kellene: a szolgáltató modeme és a belső hálózat közé egy router csak gondoltam, ahelyett, hogy beugrom egy boltba venni egy csilli-vili 20 antennás csodát, ami aztán naponta eldobja a netet, inkább megkérdezem, hogy melyik a megbízható típus. Sőt, ha van olyan, amiben nincs wifi - mert azt megoldom a DLINK triumvirátussal - akkor az még jobb lenne.
:R :R


Traptor
(tag)

Ezekre a szakkifejezésekre még rá kell keresnem mert nem ismerem őket de köszi.


Dr.NX
(addikt)

Nem is biztos hogy kell külön router a digis eszköz és a COVR-ek közé.
Egyébként consumer kategóriából bármilyen ax-es router jó lehet neked, pl. ASUS AX53U. Nem a Wifi 6 miatt, hanem mert ezekben elég erős hardver van átlagos felhasználáshoz.
Nem írtad, hogy most melyik típussal van a gondod.


MaCS_70
(félisten)

Nincs olyan, hogy átlagos otthoni felhasználás. Van, ahol ebbe beleértendő az erősebb, de nem hivatásszerű torrentezés, van ahol a home office plusz gyerekek on-line órái, van, ahol a család játékszenvedélye, van ahol a családtagok együttes filmnézése, illetve ezek tetszőleges összeállításban. És igen, mindez simán értendő átlagos otthoni felhasználás alatt.

MaCS


FireFox1996
(őstag)
Blog

ASUS RT-AX86S-ra érdemes még várni a karácsonyi akciókra, vagy annyira nem lesz olcsóbb, hogy megvárjam addig a beszerzéssel?

[ Szerkesztve ]


ujtordai
(tag)

Helló kpityu2

Az így felépített mesh mennyire stabil és gyors(dl/ul time) mondjuk egy 1gb bejövő sávszélesség esetén?
Engem ez nem zavar, ha nincs ezeken kívűl más config lehetőség, foleg ha hozza a sebességet és stabil(nem igényel emberi beavatkozást 1-2 hetente sem),

köszi


Alex91
(félisten)
Blog

Itt minden draga lesz, most erdemesebb elorebb hozni a vasarlast, vagy lemondani rola…


kpityu2
(őstag)

Passz. 10 gbit szimmetrikus rádiós netem van. Igazából azért kukáztam nemrég a Tenda-t, mert az nem csatlakozott vissza ha leszakadt a modem. Az Asus azonnal visszacsatlakozik, észre se szoktam venni. Ez a sávszélesség nem okoz gondot neki. Mondjuk nem is nézünk fullhd filmeket rajta.

[ Szerkesztve ]


Alex91
(félisten)
Blog

Ez a sebesseg osszetett kerdes. Wifi-n, (MaCS_70 kedveert) vezetekes LAN-on?
Tapasztalat szerint, ha par ficsor be van kapcsolva a routeren, akkor nem fogja birni vezeteken se a gigabitet. WiFi meg sok mindentol fugg, szoval ezt nem mondja meg senki, hogy mennyi lesz a sebesseg.


kpityu2
(őstag)

Upsz, bocsesz. 10 Mbps a netem. :B


FireFox1996
(őstag)
Blog

Ha deviza árfolyamot nézzük, akkor minden drágább lesz.

[ Szerkesztve ]


Traptor
(tag)

Na ezt kipróbálom, hogy ha a COVR-t teszem a WAN-ra, akkor hogy muzsikál. Lehet, hogy az is elég lesz.
Köszi.

üzenetek