MinDig TV - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


HXY
(addikt)
Blog

A MinDig TV a Magyarországon 2008. december 1-jén elindult digitális földi televíziós szolgáltatás, melynek keretében előfizetési díj nélkül elérhető SD és HD minőségű programok vehetők tetőantennás vétellel, kiváló minőségben. A digitális műsorok vételéhez egy jelátalakító berendezésre (DVB-T MPEG-4 HD dekóder) van szükség.

Jelenleg a szabadon fogható kínálat részét 7 csatorna képezi: az RTL Klub, a TV2, az m1 HD, az m2 HD, a Duna TV HD és a Duna II Automónia, valamint tesztjelleggel az Euronews programja, kódolt formában pedig az ATV és Hír TV programja érhető el.

Link: http://www.mindigtv.hu

[ Szerkesztve ]


HXY
(addikt)
Blog

Én erősítős szobaantennával próbáltam, de egy csatornát se talált a készülék.
A MinDig TV weboldalon azt írják, hogy a címemen (Budapest, Blaha L.tér) csak tetőantennás vételi lehetőség van. Társasházban lakom, így a tetőantenna nem megoldható...

Nálatok mik a tapasztalatok?


JetiRulez
(őstag)
Blog

Én is csak ennyi információt tudok szolgáltatni. [link]


balazsasd
(csendes tag)

Javaslat!

Én sem értem miért, de ha sokat jászol vele sikered is lehet.
Amit én tettem, a XXII-ker nagytétény úton:
- Gyári antennájával gondoltam esélytelen (15 cm-es botantenna), de nem, kiraktam az ablakba, semmi, átmentem az épület tetejére notival, ott jó volt. Visszamentem a 6.-ra ott semmi. Addig addig játszottam az antennával, hogy bejött a 802 MHz. Az antennát vizszintesen tettem ki az ablak fémkeretére.

Nemtudom miért szükséges, de olyan antennával működik csak a rendszer amit DVB-T-re terveztek. Hiába szedtem elő a régi antennáimat, azokkal nem működött.


HXY
(addikt)
Blog

Szoftveres mérést nem tudok végezni, mivel a tuner a TV-ben van.


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Üdv.
Ha vásárolok egy alcor dtv -1000 vevőt azt lehet használni televíziózáshoz?
Esetleg lefedettségi térkép van.Mik az ideális viszonyok?Egyéb jófajta vevő egység.
Kiskunhalas


zhagyma
(őstag)
Blog

Szia!

" Ha vásárolok egy alcor dtv -1000 vevőt azt lehet használni televíziózáshoz? ... "

Ha ez alatt a számítógépes TV nézésre gondolsz, akkor igen. Egyébként ebben a topicban döntően a MindigTv PC-s vételével foglalkozunk már több mint 1 éve. Ezt nem "reklámnak" szánom, csak egyszerűen senki nem szereti leírni újra és újra ugyanazt a választ. Gondolom megérted ... :)

[ Szerkesztve ]


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Ha 10 ezer forintos kütyüt veszek és bedugom a tv készülékbe -ha egyáltalán lehetséges-tudok 7 féle csatit nézni?Vagy meg kell vennem a 25 ezer ft beltérit? :F


zhagyma
(őstag)
Blog

Szia!

Mivel TV típust és képességeket nem írtál, feltételezéssel élek: Vagy olyan TV-d van, amelyikben nincs MPEG4 videódekóder (tuner: DVB-T MPEG2), vagy egyáltalán nincs digitális tuner (analóg tuner). Tudomásom szerint CRT TV (hagyományos analóg TV) esetén csak az STB a járható út.

Az Alcor DTV 1000 USB2 interface-n keresztül elérhető DVB-T vevő. Ebben csak a DVB-T hardware van benne és PC-s TV vételre lett tervezve kiegészítő software-k segítségével (driver, TV néző program): [link]. Ezt hiába dugod be egy LCD / Plazma TV USB2 service vagy HDD / Pendrive kezelő portjába. A TV firmware ezen vevő kezelésére nincs felkészítve, így nem is működhet vele. Ezért ekkor is STB-t kell venned.

Ui: Mivel minden mai TV egy számítógép, ezért nem lehetetlen elképzelést vázoltál fel. A kérdés az, vajon ki hajlandó módosítani és mennyiért a TV firmware-t számodra? :F

[ Szerkesztve ]


Dízeles
(aktív tag)
Blog

zhagyma
Köszönöm a válaszodat.CRT tv-ről volna szó.De olvasva a válaszodat lehet számító gépes megoldás lesz.Az STB az-az ami úgy néz ki mint egy beltéri?
**Ha ilyen beruházás szükséges a tvzéshez ,nyugdíjas mamókák mit csinálnak?


zhagyma
(őstag)
Blog

Igen. Az STB (Set Top Box) úgy néz ki mint a "beltéri" a DVB-S/S2 (műhold) esetén. Az STB feladata a Te esetedben, a vett jelből kikódolt digitális adás visszalakítása hagyományos analóg jellé, amit a CRT TV-k képesek megemészteni.

" ... Ha ilyen beruházás szükséges a tvzéshez ,nyugdíjas mamókák mit csinálnak? ... "

Szerintem a "nyugdíjas mamóka" szól az unokájának ...


JetiRulez
(őstag)
Blog

Nekem is CRT TV-m van, de a beállításokban van ilyen lehetőség, hogy "Dekóder". Akkor ez a készülék most önmagában alkalmas digitális műsorok vételére STB nélkül?


zhagyma
(őstag)
Blog

Nem tartom valószínűnek, hogy CRT TV-be egy STB funcionalítását annak idején előrelátóan beépítették volna, de semmi sem lehetetlen. Ahhoz, hogy egy TV digitális adást képes legyen venni az analógtól gyökeresen eltérő modulációt támogató tunerre van szükség:

DVB-T földfelszín sugárzás ODFM modulációval.
DVB-C kábeltv QAM moduláció.
DVB-S satellite QPSK moduláció.

Ezen eljárások 2-es verziói is elfogadásra kerültek (DVB-T2 / C2 /S2 ), amelyek közül a DVB-S2 már lassan átvette a DVB-S helyét a műholdas sugárzásban. Egy mai "lapos TV"-től már elvárható a DVB-T (földi) / DVB-C (kábel) jelek vételi képessége.

Emellett szükség van a különböző DVB szabványú jeleken keresztül továbbított digitális videó- és hang stream dekódólására is. Itt a hangdekóder "hallgatólagos" megléte mellett az MPEG2 / MPEG4 videódekódert szokták kiemelni. Magyarország az MPEG4 videókódolás mellett döntött. Ha ezek megvannak egy TV-ben, akkor képes a digitális adások vételére.

Ezek alapján azt gondolom az a "dekóder" beállítási lehetőség nem az STB-t jelentheti a TV-dben.


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Hát ezen nem is csodálkozom.klikk
És gondolom míg 30 000 huf egy DVB-T vevő nem is nagyon változik.Ha jól emlékszem ettől olcsóbb megoldásról volt szó néhány éve.


JetiRulez
(őstag)
Blog

Köszönöm a felvilágosítást. Ha megtalálom a használati utasítást, utánanézek. Egyébként a nappaliban lévő lapos tévé képes ilyesmire, de ott nincs szükség rá.

(#14) Dízeles
Itt találtam 8000-ért is, de a forgalmazó cégben nem szabad megbízni, tapasztalatból tudom.


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Hát még ezt is sokallom .Nekem az rémlik valami egyszerű "adapterről" volt szó-annak idején- amibe be kell dugni az antenna zsinórt és a tévén látható lesz egy kezelő felület.És kész.


JetiRulez
(őstag)
Blog

Igaz, hogy ez is drága, de én 100%-ig biztos vagyok benne, hogy a megadott időpontig Magyarországon nem lesz átállás digitális rendszerre. A lakosok még nem készültek fel erre anyagilag. Szóval az öregeknek sem kell aggódniuk, hogy eztán nem tudnak tévét nézni.


zhagyma
(őstag)
Blog

Xoro HRT 1280. Van benne DVB-T tuner, de csak Scart kimenete van és 720*576i SD adás vételére alkalmas. A specifikacióban ugyan nem írják, de valószínűleg MPEG2 videódekóder van benne, mivel a nagyobb testvér HD típus HDMI kimenettel is csak MPEG2-s. Németországban MPEG2 van. Szóval itthon nem használható semmire.


JetiRulez
(őstag)
Blog

Kösz. Tényleg figyelnem kellett volna a specifikációra. :B

Van egy olyan érzésem, ha mégis bekövetkezne jóslatom ellenére a digitális átállás, a vidéki csatornák (nálunk pl. HalomTV) továbbra is analóg sugároznák a műsort. Rosszabb esetben lehúzzák a rolót.

[ Szerkesztve ]


Dízeles
(aktív tag)
Blog

irszám 2440?


semnos
(csendes tag)

Egy + tapasztalat némi szenvedés után: Alcor DTV 1000 egy erkélyen felállított Triax Digi 343 antennával szépen működik. Mondjuk kis híján rálátok az adótoronyra (XI. ker.).
Az egyetlen negatívum, hogy a szoftver (TotalMedia) nem tudja felnagyítani a képet és amikor az eredetileg 4:3 arányú műsort pl. az m2 16:9-ben sugározza a két szélén fekete sávval, akkor a 4:3-as monitorom tetetején és alján is van egy-egy csík, tehát egy a monitorral arányos kisebb téglalapban kell néznem a tv-t. Bosszantó, főleg, hogy a 16:9-et eleve értelmetlennek és beláthatatlannak találom. Ha tudtok esetleg olyan sw-t, amivel menne, írjatok, köszi.


Lala6
(őstag)

Most kezdtek el akciózni egy technisat készüléket. Meglehet venni jó hosszú havi részletre.
[link]

Amúgy nem nagyon értem, hogy miért annyival drágább egy mpeg4-es készülék, mint egy mpeg2-es. Semmi nem indokolja a nagy árkülönbséget.


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Kösz de még ez sem az.Mire 715 ft-jával kivan fizetve 42 900 :Y A boltba meg 30 000 huf .Ez 14 havi Tányéros havidíja és nem 7 csatornával.A terv nem rossz csak jelenleg drága.


Lala6
(őstag)

Talán 2012-re lemegy ezeknek a vevőknek is az ára, már van ahol a DVB-T2-őt vezetik be, persze ehhez megint új box kell... Kivan ez találva, hogy a gyártóknak jó legyen.


JetiRulez
(őstag)
Blog

Nem. 2141, csak nálunk még ez bejön analóg tetőantennával ilyen nagy távolság ellenére. Ez az egyetlen vidéki adó, amit itt fogni lehet.


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Mire elkészül a négyes Metró :)


zhagyma
(őstag)
Blog

" ... már van ahol a DVB-T2-őt vezetik be ... "

Hát ki van találva az biztos. Az EU az idén deklarálta, hogy a DVB-T2 / MPEG4 az EU ajánlás. Gondolom ebben a gyártói lobbi keze is "tövig" benne van. Ha ez így is alakul, akkor DVB-T2 képes tunekre lesz szükség a felhasználónál, az AH pedig az eddig kiépített DVB infrastruktúrán 30%-al több adót lesz képes sugározni, ugyanennyi bevételnövekedés mellett.

Sajnos a kábeltv esetén is hasonló események várhatók. A DVB-C2 szabvány alkalmazása esetén új eszközökre lesz szükség: új TV, új STB beszerzésére szükséges a DVB-C2 kábeles digitális adáshoz.

Ui: Valószínűleg jóval gyorsabb lesz a technológiaváltás ciklusa. Például az EU 2015-ig szeretné kiírtani az analóg műsorszórást a tagállamokban. Jelenleg már zajlanak azok a tárgyalások, amelyek alapján majdan újraosztják a földfelszíni frekvenciák felhasználását. Na ettől a dátumtól lehet számítani szerintem a DVB-T -> DVB-T2 váltásra. Mondjuk ezen 5 év alatt az LCD TV-k (CCFL) háttérvilágításának teljesítménye a 1/3 - 1/2-re esik. Aktuális lesz az új TV-k beszerzése. Biztosan jó üzlet a gyártóknak :)


Dízeles
(aktív tag)
Blog

Oké oké .A fejlődés jó.De miért kellene ekkora költségekbe verni magunkat.Azért mert a nagy testvér Brüsszelben kitalálta. :(( :N


zhagyma
(őstag)
Blog

Hát Én sem rajongok a kiadások miatt gondolhatod. Amennyit olvasgattam róla a földfelszíni sugárzás (levegő) esetén gyakorlatilag elfogytak a frekvenciák az analóg rendszerű sugárzás esetén (katonai és civil megtelt). A kommunikációs igény pedig folyamatosan nő. A digitális sugárzásra való áttérés esetén megtöbbszöröződik az átvihető információ mennyisége a rendelkezésre álló frekvenciák esetén. Az USA például már az idén lekapcsolta az analógot, ott ATSC digitális szabvány szerint adnak. Ez most nem csak minőségi ugrás, hanem mennyiségi bővítés is. Sajnos ezzel jár a teljes átviteli lánc lecserélése. A gondom inkább az, hogy készen van a digitális szabványok 2-es verzíója is az eszközkel együtt. Hamarosan tehát váltani is fognak, tehát dupla kiadás várhat ránk. Műhold esetén már gyakorlatilag DVB-S2 van.


user12
(őstag)

Azért ez nyilván a fogyasztói láncban visszafelé is érvényes. Tehát ha most az AH beüzemeli a DVB-T sugárzást, neki is át kell állni valamilyen szinten (már ha nem előrelátó és DVB-T2 kompatibilis eszközöket használ).


zhagyma
(őstag)
Blog

A modulátort mindenképpen cserélnie kell adótornyonként (moduláció módok bővülnek). Ha jól emlékszem a digitális hibajavítás nem változik. Az adóantenna, végfok, multiplexer, MPEG4 enkóder biztosan maradnak. Szóval nem túl nagy költség lenne az eddigiekhez képest. Inkább az a kérdés, mikor merik (kell) meglépni ...

[ Szerkesztve ]


user12
(őstag)

Remélem egy ideig megmarad a T, majd ha már felfut, akkor fognak cserélni. Szerintem az lenne a praktikus ha elkezdenék fokozatosan terjeszteni a T2 kompatibilis eszközöket.


canniball
(nagyúr)
Blog

DVB-T2 - minden nap valami új... Ezek szerint semmire nem megyek majd a TV-ben lévő DVB-T tunerrel?


zhagyma
(őstag)
Blog

Ha átállunk, akkor nem. Angliában most kezdődik a migráció DVB-T2-re főleg a BBC megnövekedett igényei miatt. Mondjuk ideiglenesen fenntartják a DVB-T sugárzást az átállás ideje alatt.


canniball
(nagyúr)
Blog

Nagyszerű. :(( Pedig hogy örültem hogy a viszonylag elfogadható ára mellett MPEG4 tuner van benne. Úgy látom ez rosszabb mint az IT ipar. Ezek után csak annak tudok drukkolni hogy minél később legyen ebből a digitális átállásból valami (legalábbis amíg valami fix szabványt meg nem alkotnak rá). Bár ahogy haladunk egy darabig azt hiszem nem kell aggódnom...


zhagyma
(őstag)
Blog

Nagyon pontos a helyzetértékelésed. A jelenlegi helyzetben biztosan nem merik meglépni. :)


JetiRulez
(őstag)
Blog

Látom nem csak én vagyok ezzel a véleménnyel.
Szükség van az analógra, mert az nem megy el viharban, mint a műhold adás.


user12
(őstag)

Majd veszel hozzá set-top-boxot :D
Ja...most, hogy belegondolok, akkor azok a készülékek olyan minőségben lesznek, mint most a "hagyományos" tv-k.


canniball
(nagyúr)
Blog

Persze, csak akkor minek bele tuner...mindjárt kettő is...?


user12
(őstag)

Minek-minek.....Mert tök jól hangzanak az ilyen szavak, hogy Dual Tuner, PiP, stb
Meg amugy gondolj arra, hogy mekkora biznisz ez, most megveszed ezt, de xx év múlva dobhatod ki (vagy ha nem is, de venned kell egy másikat, hogy haladhass a korral)
Másrészt a gyorsan fejlődő technikának is köszönhető, hogy nem tervezhető túl hosszú távra egy termék, mert az életkora jóval hosszabb, mint az elavulási ideje (gondolok itt arra, hogy a mostani tv-nk még bőven működhet 10 év múlva is, de akkor már valószínűleg nem lesz mit fogjon, de ennek ellenére - tudtommal - még mindig gyártanak crt tv-t).


JetiRulez
(őstag)
Blog

Még VHS felvevőt is gyártanak, nemhogy CRT Tv-t. A CRT első sorban azért jó, mert kitölti a teret. Ott van a lapos tévé a nappaliban és nagyon nehezen viselem el azt az ürességet.


user12
(őstag)

Tényleg...még M.Marktban, C*rában, stb simán lehet kapni
Akárcsak bakelitlemezjátszót :))

[ Szerkesztve ]


canniball
(nagyúr)
Blog

"...hogy mekkora biznisz ez..."
Itt a lényeg...csak nem nekem...

(#41) JetiRulez!
Mekkora nappalitok van nektek? :D


JetiRulez
(őstag)
Blog

Pont akkora, hogy üres legyen egy CRT TV nélkül. :D

[ Szerkesztve ]


zhagyma
(őstag)
Blog

DVB-T tesztadás 9 új adótoronyból 2009.11.01-től: hivatalos bejelentés


user12
(őstag)

Az esetek döntő többségében nem a végfelhasználó jár a legjobban :(((


canniball
(nagyúr)
Blog

Ez a digitális átállás/analóg adás lelövése amúgy csak a földfelszíni sugárzást érinti vagy a kábelt is?


user12
(őstag)

A kábelszolgáltatót is érinti (legalábbis felénk), ha hagyományos yagi antennával veszi az érintett csatornákat.


canniball
(nagyúr)
Blog

Úgy értettem hogy a kábelszolgáltatók küldhetik továbbra is analógon az előfizetők felé vagy nekik is kötelező váltani digitálisra?


JetiRulez
(őstag)
Blog

Körülnéztem a kültéri DVB-T antennákkal kapcsolatban 1-2 online boltban. Általában 7000 Ft-nál kezdődik az áruk. Szerintem nem olyan vészes, de ki tudja.

üzenetek