Mobilinternet - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


ambushka
(aktív tag)
Blog

Sziasztok!

Remelem jo helyen jarok a kerdesemmel, ha nem, kerlek tereljetek a megfelelo helyre :)

Adott egy falucska, ahova kikoltoztunk es meg nincs a Telekomnak otthoni szolgaltatasa erre, viszont nekunk mindenunk naluk van, igy megvarnank a bekotest, ami majd 2023 masodik feleben lesz valamikor.

Ebbol kifolyolag arra jutottam, hogy kertunk toluk egy harmadik SIM kartyat, amit egy naluk vasarolt ZTE MC801A routerben alkalmazok arra, hogy internetezzunk/dolgozzak/az okos tv bongeszojen keresztul neha RTL klubot nezzunk. Ezen felul a szokasos Netflix/Disney+.

Kb egy honappal ezelottig semmi problemank nem volt, szinte teljes 4G sebessegget tudott a rendszer, viszont azota tobben koltoztunk ide es lathato, hogy nagyon legyengult az internetunk, joforman a nap 80%-aban HASZNALHATATLAN, munkara is mar ott tartok, hogy be kell lassan jarjak az irodaba, haha.

A haz elegge lefedett, amit abbol gondolok, hogy ha atmegyek egy 50m-re levo ures telekre, akkor ott mar tokeletes a letoltesi sebesseg a telefonomon.

A kerdesem a kovetkezo: van ertelme esetleg egy 4G antennat vennem, amit a TS9 csatin keresztul rakotok a ZTE MC801A routerre, ezzel esetlegesen javitva az internetunk minoseget?

Elore is koszi a valaszokat!


Casterke
(tag)

Természetesen egy kültéri antenna sokat javítana a jelen/sebességen. Nálam ugyanaz az elmúlt 2-3 évben hírtelen megugrott a kis falukba/tanyára költözök aránya így az eddig használható net használhatatlan lett. Nekem megoldotta egy kültéri antenna ami a toronyra van irányítva. Az antenna kiválasztásához persze több info kell. Anno én ilyen antennát vettem: (ATK-LOG ALP LTE MIMO 2x2) az én esetemben az adótorony kb 4km-re van.

[ Szerkesztve ]


ambushka
(aktív tag)
Blog

Tudsz esetleg egy hasznalhato linket arra, hogy a telekomnak a kozelemben merre lehetnek 4G antennai? Neztem ezeket az iranyithato antennakat, egyelore gondolkozom, hogy hogyan huznam be a kabelet, de muszaj lesz valami megoldast talalnom.

Van a kozelben egy szolgaltato, aki havi 6k-ert ad 60mbitet, max maradnak ok, de ha mar itt van ez a router - amit mellesleg utolag elegge megbantam az online kommentek alapjan -, akkor megprobalnam kulso szolgaltato nelkul megoldani.

Egy antenna befektetes sokkal olcsobb, mint a kb 1 evnyi elofizetes mashova :)


winbox
(senior tag)

Itt tudod megnézni a tornyokat:
www.cellmapper.net


Lacpac
(őstag)

Nem tudom hogy merre laksz, a T milyen frekiken sugároz, de esetleg ezt még megpróbálhatnád:
[link]
Lehet azért jó a melletted lévő telken a sebesség, mert akkor másik cellára kapcsolódik már a telefon.
Kis gondolkodással, és leleménnyel át lehet kényszeríteni a routert olyan toronyra, amire nem csatlakozna.
Én is az 5 km-re lévő tornyon vagyok, pedig van 500m-re is egy.
Nincs irányított antenna, csak egy b818.
Router arcra borítva (ledek vannak lefelé), az oldala néz a csatlakozott torony felé, a másik oldalán leárnyékolva alufóliával. Így meg sem próbálja az 500m-re lévő tornyot.
Csatlakozik fólia nélkül is, de olyan zavar van úgy, hogy a sebesség szar, a ping viszont magas.

Fólia nélkül, router a talpán:
RSRP: 92-95
RSRQ: nem emlékszem, de a good és az average között váltakozik
SINR: 0-2 ez nagyon rossz!!!!!

Fóliával, router arcon, oldala beforgatva torony felé:
RSRP: 82-84
RSRQ: szintén passz, de a good és az average között váltakozik
SINR: 8-15 !!!!! Ez viszont igy már ok

Sebesség:
éjjel:170/105
Nappal csúcsidőben: 70-90/95

Az 500m-re lévő torony meg sem közelíti ezt.

[ Szerkesztve ]


ambushka
(aktív tag)
Blog

Uuuuuuuuuuuuuuuuu nem hiszem el!

Megneztem a videot, a The Witcher altal linkelt oldal alapjan megtalaltam, hogy egy kozeli torony 20-as banden fut, annak a hatoerejebe boven benne van az utcank, atallitottam a routert, hogy 4G-n csak 20-as Bandet hasznaljon es rogton jo minden!!!

Naggggyon koszi!

[ Szerkesztve ]


ambushka
(aktív tag)
Blog

Hat, megse.

Megint csak max 300kbps-sel tolt es ezzel ki is maxolom a savszelt.

Na jo, nem szorakozok ilyenekkel, hivtam a masik szolgaltatot, hogy jojjenek kiepiteni.


4Grider
(nagyúr)

Ezeknek a jól terjedő alacsonyabb frekvenciáknak viszont az a hátránya, hogy nagyon könnyen eldugulnak, így főleg estefelé kritikusan belassulhatnak. Szóval ha rögzíteni lehet egy frekvenciát, akkor én biztosan nem a B28-ra és B20-ra rögzíteném a rádiómat.


ambushka
(aktív tag)
Blog

Az a baj, hogy konkretan csak ez elerheto itt. A fekete pottyon lakunk.


4Grider
(nagyúr)

Én megpróbálkoznék ott egy yetteles sim-el is, Jászfalun ui. már volt hálózatmodernizáció, és ott a korlátlan adatsim kihozható havi 5250 Ft-ból (bárki számára elérhető flottában). Bár ha a település felé hegyvonulat van, akkor nem sokat élvezhetsz belőle.


Lacpac
(őstag)

Én megnézném azt a 4980-as B3-at is.
Vagy a 2123-on lévő B20-at
Vagy a Piliscsabán lévő toronnyal is próbálkoznék.
Az hogy a cellmapper nem mutatja, hogy ellát oda a cella, az nem biztos hogy úgy is van.
Én cellmapper szerint csak egy toronyból tudnék "választani" De van még másik három is amire tudok csatlakozni.


winbox
(senior tag)

Igen, a cellmapper csak az alapján jeleníti meg a lefedett területet, hogy hol voltak a legmesszebb a felhasználók, ahol a cellmapper appot használva látta az adott cellát és azokból rajzolja ki a körülbelüli lefedett területet. Tehát mindig érdemes próbálkozni.


ambushka
(aktív tag)
Blog

Ramentem a 4980 B3-ra, ami rosszabb ertekeket mutat rsrp-n es rsrq-n, az SINR is 3 es 10 kozott ugral, viszont stabilabban hozza 30 Mbps felett a speedtestet.

Egyelore megnezem a kovetkezo napokat ezen, koszi!


Lacpac
(őstag)

Próbálkozz a routert ide-oda pakolgatni.
Forgatni. Nekem is az arcán van. Legalább nem látom a ledeket.


ambushka
(aktív tag)
Blog

Egy Star Warsos fem popkorn vodor tetejen van a konyhaablakban egyelore, megprobaltam alufoliat rakni moge ahogy irtad :D


Marcsello31
(őstag)

Én egy naptárt tettemrá, legalább hasznos is. látom hogy milyen szar napra kelek megint. :DDD A Telekom szépen emelte az árait, még így is érdekelne ha volna térerő mobil 4gén. :DDD


shifty!
(senior tag)
Blog

Sziasztok!

Lenne egy olyan problémám, hogy egy B535-as router téglásította magát frissítéssel. Feldobta a WebUI, hogy frissítés, homokórázott 2 órát, manuál újraindítottam mert gondoltam hogy egy frissítés ne tartson már eddig.
Na, hát a router addig tartott :DDD
Azótaa WebUI-t nem érem el, WiFi hálózatot tolt ki magából az eszköz, de hiába volt benne a net SIM, hálózat nem volt a WiFi-n, és UTP-n sem.

Kérdés #1, hogy valahogy fel tudom-e támasztani szerintetek? Huawei szervízt BP Körúton meglátogattam, negálták a kérdést, mert nem garis az eszköz, így cserélni nem tudják, javítani meg szintén nem, mert szerintük alaplap csere kell, az meg "drágább mint egy új eszköz". Waddafaq :DD

Most egy B525-ön muzsikálok otthon, relatíve stabil a vétel, Yettel hálózat, légvonalban circa. 1.5 km távolság a toronytól, ami CellMapper szerint B1-3-28-at sugároz (558850 cella, déli irányban vagyok tőle a kvázipusztában).

A B525-ön nem állítgattam semmit, így átlag 30-60 / 10-30 MBit le/fel sebességem van, viszont a B535 amikor ment, simán hozott 90-150 / 20-50 MBit le/fel sebességeket, plusz az iPhone SE 2020-am a router mellett szintén a B535 mérési eredményeit tudja ugyanazon a hálózaton.
Kérdés #2, hogy van-e valami guide / best practice a B525 optimális beállításához, okosításához, vagy elégedjek meg ezzel? Alapvetően nincs problémám a mostani felállással, de nem-IT mérnökként optimalizálnék, amit lehet :DDD


Marcsello31
(őstag)

Szia! Egy tipp, de csak tipp, nem biztos hogy ennél a routernél megy.
Dugd rá a routert bekapcsolt állapotban, még akkor is ha nem történik semmi, egy másik routerrel, ha a minimális rendszer vegetál rajta valahol, talán puttyval be tudsz lépni ip cím alapján, amit kapott a router, azt kellene megnézned, hogy putty terminál alól eléred e a routert. DE ha hülyeséget írtam bocs, lehet hogy komolyabb mára gond vele. Nekem is volt ilyen routerem. Nem szeretik a frissítést. Ha van kedved szórakozni vele, meg kellene nézni, mi történik akkor ha ezt a téglásított routert rá dugod egy másik router hálózatába, és hogy kap e ipcímet amivel rá tudsz menni puttyval, terminál. Csak egy tipp. De félő, hogy az tényleg tégla. :U

[ Szerkesztve ]


Lacpac
(őstag)

Arra az oldalra rakd, ahol az a torony van, ami bezavarhat.


Marcsello31
(őstag)

Szia! Milyen messzire csatlakozol a toronyhoz?! Mennyivel lehet jobb pl egy b525 routernèl. Van mód ennèl hogy melyik toronyhoz tudj csatlakozni?! Egy ideje èn in is figyeltem a kütyüt.
Ha hülyesèget írtam bocs. Csak kíváncsi vagyok.

üzenetek