Mobilinternet - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


zelikocc
(senior tag)

cellmapper.net


Diák66
(őstag)

A Huawei routert jól lehet konfigurálni, a yettel mostanság áttereli az ügyfeleket a 900 MHz-es 4G-re, ami lassú, hát még ha a 700 MHz-re lép át a 800 MHz-ről. Érdemes band selectiont használni. [link] [link] Ki kell próbálni mindegyik sávot, amit az előző hozzászólásban lévő linken megtalálsz majd.


bignor
(tag)

Köszönöm, kiprobálom. Esetleg egy megbízható 5g routerre ajánlat? Szinte biztos, hogy felém nem lesz érdemi fejlesztés és minőségi internetre ez az egy alternatívám van, meg a mikrohullám.


mad823
(őstag)

Külső (irány) antenna esetleg?


Diák66
(őstag)

Sajnos nem, mivel nem használtam még és amúgy se elég elterjedt az 5G. Csak akkor vegyél ilyen routert, ha valóban van nálad 5G. Ja és nem a DSS fajta, mert az 700 MHz-en nagyjából semmit sem ér. Pont annyit tud, mint a 4G. A jelenlegi 5G router felhozatal amúgy se túl széles. Azt tudsz venni, ami van raktáron, de Telekomnál pl. csak a ZTE van. Yettelnél ahogy nézem 3 felé is, de csak adott díjcsomaghoz jár. (Vodafone nem is árul a 700 MHz-es DSS hálóhoz) Más forrásból még a 4G router beszerzése is nehézkes, nem hogy 5G. Plusz az ára az egekben


no1r
(őstag)

sziasztok,

úgy döntöttem még egyszer belerúgok a döglött hintalóba mielőtt feladom.
Tünet az kb azonos: [hsz_9768]

Telekom, MultiSIM (tablet / laptop fajta).
Én is megjártam a hadak útját az Alcatellel, előtte volt egy olcsóbb Tenda ami (ha jól emlékszem) nem szakadt meg ellenben bűn lassú volt (Cat4).

Valaki esetleg használ vagy próbált már esetleg Huawei B535-232A típust az említett kondíciókkal? (Telekom, multiSIM)
Olvastam hogy többen ajánlottátok ezt a típust, és tennék egy utolsó próbát vele, hátha ezzel nem szakadna meg a kapcsolat.

köszi előre is! (disclaimer: nem vagyok hozzáértő a hálózati témában)


Diák66
(őstag)

Nekem Huawei B818 van, Yetteles és dobálta a hálózatot pár hónap működést követően. Azóta a LAN-t és Wifit rábíztam egy Asus routerre és a Huawei csak híd módban üzemel. Így nincs vele probléma. Jövő hónaptól viszont az általad említett csomaggal fog üzemelni a tervek szerint.


no1r
(őstag)

melyik Asust használod?
én is néztem Asust ha jól emlékszem, csak elég szűkös a választék dual band 4G képes eszközökből, ha az ember nem akar közel hat számjegyet költeni rá hanem mondjuk 50 alatt.

most nézem a B818 még eggyel magasabb kategória is mint B535... akkor ez nem jelent túl jót ha még az is dobálta a hálózatot :(


4Grider
(nagyúr)

Az 5G routerek többsége sem erőgép, bridge (modem) üzemmódban simán tudják az 1000-1500 Mbps-ot (lefelé). Ha viszont ezt még natolniuk is kell a LAN irányába egyszerre x gép felé, akkor simán túl tudnak terhelődni és ezek is újraindulgatnak (értsd: szakadoznak). Szóval a 4G/5G routerek többsége nem egy erőgép, akkor sem, ha jobb modem van bennük (B535->B818).


Diák66
(őstag)

ASUS RT-AX58U AX3000 V2 van a B818-hoz kötve. Így a Huawei csak a mobilhálózathoz csatlakozik, nem dolga a belső hálózat kezelése. Sima bridge szerepet tölt be, a LAN/WAN portján megy ki a net az Asus WAN portjába.

[ Szerkesztve ]


no1r
(őstag)

világos, köszi.
akkor lehet, hogy errefelé lesz a hiba origója. bár annyira nem örülök neki, mert nem akartam plusz egy eszközt erre fenntartani.
illetve ami érdekesség, hogy az Alcatel akkor is szakadozott ha csak egy gépet kellett kiszolgálnia.
de majd akkor meglátjuk a Huawei hogy működik.

Diák66: köszi az infókat, ezt is észben tartom.
elvileg holnap kapom meg az eszközt és hétvégén már tudom tesztelni.

OFF: sajna ahogy nézem microSIM való ebbe, de én már kitörtem a nanoSIM-et korábban. Tudtok ajánlani olyan SIM adaptert ami megbízható? Vettem egyet korábban de abból lazán kiesik a nanoSIM és így nem merem belepróbálni a SIM nyílásba... vagy ragasszam oda valami kétoldalú tape-el?


Diák66
(őstag)

A bridge üzemmódot másik router nélkül is ki tudod próbálni. Átállítod a Huaweit bridgebe és 1 eszközt kiszolgál. LAN, vagy akár wifin is. Annyi, hogy csak az első hozzákapcsolt eszköznek lesz internete. Egy próbát megérhet. Bridge üzemód -> Wifi OFF -> LAN csatlakoztat.

A SIM problémádat úgy lehet megoldani, hogy visszateszed a kitört keretbe. Ha szépen belepasszol, nincs gond, ha kiesik belőle, kell keresni másik SIM keretet, amiből már kitörték a legkisebbet. Valamelyikbe tuti beleszorul annyira, hogy ne essen ki.


no1r
(őstag)

megnézem majd így is akkor, ha holnap megkapom az eszközt.
bár most így, hogy a bridge téma felkerült a térképre, lehet, hogy az Alcatel is maradhatott volna, kicsit dekoratívabb is mint a Huawei (bár az meg lehet, hogy nem tud bridge módot).

SIM kártyás visszapattintás sajnos nem fog működni, mert balga módon kidobtam a kitört cuccot (eddig eszembe sem jutott hogy vissza lehetne rakni bele), és nincs is otthon más csak az adapterek :/
lehet, hogy teszek egy próbát a Telekomnál hátha cserélik egy újra.


sutszi
(veterán)
Blog

Yettelnél nézegetem az otthoni net szolgáltatást. Jelenleg őket találtam a legkedvezőbbnek ezen a téren.
Havi 4K -ért 150Mbit érhető el a címemen. És 2 modem opció van
1. HUAWEI B535-232a LTE CPE -> Ennek nincs felára... elvileg bőven kiszolgálja a sávszélt.
2. ZTE MF297D 4G asztali router -> Ennek havi 500Ft felára van... nagyobb sávszélt is ki tud szolgálni...

Megérné az erősebb? Jobb lehet a vételi képessége, ezáltal a jelerősség / stabilitás?

Használ valaki ilyet Piliscsabáról? :DDD


mad823
(őstag)

Inkább a ZTE, mert az cat.12-es, tehát több sávot tud aggregálni. Aztán majd otthon kiderül, hogy a gyakorlatban mit tud. Ha karcsú a sávszélesség, akkor külső antennával még sokat lehet javítani a legtöbb esetben.


Diák66
(őstag)

Piliscsabán úgy nézem jelenleg a ZTE jobb választás, vagy ha van Huawei B818. Ugyanakkor sokkal jobb sebességre ne számíts. Huawei szerintem jobban konfigurálható, de nem véletlen olcsók ezek a modemek. Sok eszközt nem tudnak kiszolgálni és ha minden funkcióját bekapcsolod, elkezdenek "szenvedni". (eldobják a hálózatot, lefagynak, újraindulnak)


sutszi
(veterán)
Blog

Csináltam egy kalkulációt a címre, és csak ezt a 2 eszközt dobta fel mint lehetőséget. A sima OtthonNet csomagról van szó. Ehhez nem választhatok más routert. Csak ez a kettő a választék.
Ezek alapján a ZTE-t fogom választani ha eljutok a szerződésig.
Nincsenek nagy elvárásaim, ha kiegészítésnek munkára, videóhívásokra 1-2 főre elég netet és stabilitást tud adni, akkor én ezzel elégedett leszek.

Köszi a válaszokat. :R


no1r
(őstag)

gondoltam pár nap használat után jelentkezem update-el.
a B535 eddig jóval stabilabbnak tűnik mint az Alcatel volt. Sebességben is jó.

Igazából a statisztikákban azt látom, hogy naponta egyszer ő is újraindul, viszont ezt nem érzékelem eszköz oldalon, tehát nem szakad meg a net (vagy csak éppen annyira, hogy ne legyen érzékelhető). Tehát valahogy más lehet a hálózatmenedzsmentje, nem tudom. Mindenesetre eddig elégedett vagyok.

két kérdés:
1) érdemes lehet kikapcsolni éjszakánként? Számít az élettartam növelésében ez az eszköznek?

2) a P2P jellegű kapcsolatokat úgy olvastam korlátozza a Tkom (pl streaming, felhő adat fel/letöltés)
ez azt jelenti, hogy csak a sebességből vesz vissza, vagy le is tiltanak? Utóbbi azért nem lenne szerencsés ha mondjuk játékot töltenék le steam / gamepass, vagy a megvágott videó anyagaimat tölteném fel OneDrive esetleg jutub


no1r
(őstag)

2) >>> nvm, utánanéztem és fogalomzavarban szenvedtem.
az említett szolgáltatások elvileg egyike sem P2P :R


bignor
(tag)

Sziasztok!

Én is néztem a yettel othonnetjét, futtatam egy címellenőrzést és meglepve tapasztaltam, hogy 5g és akár 1000 mbps elérhető nálam. Nekem egy kicsit nagyon marketing csalogató szagú, tekintve, hogy jelenleg B525-tel 20-30 mbps le- illetve feltöltési sebességem van. Helyileg Kecskeméten vagyok és a B525 adatai szerint a Szolnoki úti régi víztoronyra csatlakozok. Elképzelhetőnek tartjátok, hogy egy 5g vagy 4g cat1x routerral lényegesen jobb kapcsolatom lehet? A torony tőlem légvonalban kb. 500-600 m-re lehet, tiszta rálátásom van. A routerem telenoros és iQ korlátlan flottás netem van.

Most nézegettem a Mikrotik lte cat18-as kültéri routerét, mi a véleményetek róla?

üzenetek