Gigabyte alaplap topik - Alaplapok, chipsetek, memóriák fórum

üzenetek

hozzászólások


sanca72
(csendes tag)

bocsi :)


Csápájev
(őstag)

Köszi.
Ami érdekes, hogy a most benne lévő ram valóban 2933-on fut,de az új,amit írtam csak 2133-on ment benne automatan.
Vegyek egy párt ahhoz amit írtam, hogy benne van?
Ez jó memória? [link]

[ Szerkesztve ]


,
(addikt)

A legegyszerűbb, ha letöltöd pl. a CPU-Z-t:
https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

Telepíted, elindítod, és abban ahogy fentebb is írtam: Memory - DRAM Frequency. Az ott lévő értéket szorozd be 2-vel, és máris megkapod, hogy milyen órajelen fut a RAM-od.


,
(addikt)

Automatán annyin is kell csak mennie, az az alapórajel (JEDEC szabvány). Utána be kell kapcsolni az XMP-t, figyelembe véve, hogy ha túlléped a gyártó által megadott hivatalos max memóriaórajelet, akkor lehet, hogy be sem fog kapcsolni a gép, esetleg instabil lesz, stb. Tehát mondjuk a 3600 MHz-es RAM-od esetében az XMP bekapcsolását követően ne mentsd el a beállításokat a BIOS-ban, hanem manuálisan vedd vissza a memóriaórajelet elsőként 2933 MHz-re, és csak így mentsd el. Ennek így garantáltan működnie kell. Innen fogsz majd tudni valamennyivel följebb lépni, de az már mindenképpen a fentebb linkelt RAM-os topic témája.

Ha pedig már nincs is meg a 3600 MHz-es kited, akkor a "Milyen RAM-ot vegyek?" topicot tudom ajánlani, de vásárolni mindig kitként érdemes a modulokat, és nem a meglévő modul mellé egy másodikat venni, mert lehetnek gondok olyankor is (két azonos típusszámú memóriamodul esetében sem biztos, hogy egyformák a chipek rajtuk, ellenben a kitként vásárolt modulok esetében garantáltan azok):
https://prohardver.hu/tema/milyen_ramot_vegyek_2/friss.html


Csápájev
(őstag)

De feladat kezelőben, teljesítményen belül is, nem?

Köszi köszi, akkor veszek egy kitet :R

[ Szerkesztve ]


sanca72
(csendes tag)

Köszi a progit


,
(addikt)

Minden tökéletes, 3200 MHz-en futnak a RAM-jaid, dual channelben (2x64 bit).


sanca72
(csendes tag)

Köszi a segítséget, igazán örülök. Most már csak a fiamét kell rendbe rakni mert neki az alaplap asus x570 és nála kék halál van játék közben. Az xmp-t állította csak be. Na majd a kis progival tesztelem köszi scorp :R


,
(addikt)

A memóriák stabilitásának tesztelésére van egy program a fenti RAM-os topic Összefoglalójába belinkelve, csak arra figyelj, hogy mindenképpen töltsd be az extreme@anta777.cfg-t is, és azzal futtasd.


dav<3
(tag)

Sziasztok!

Adott egy új setup, egy GIGABYTE B650M AORUS ELITE AX alaplappal, valamint adott egy Audient EVO 4-es audió interfész. A problémám az, hogy kikapcsolás után az interfész áram alatt marad és működik ugyan úgy, akár csak belenne kapcsolva a gép. A régi ASUS B550-es lapmmal megtudtam csinálni, hogy kikapcsoláskor az is kapcsoljon ki. Itt viszont ha a BIOS-ban beállítom az ErP-t, akkor igaz, hogy kikapcsol az eszköz, viszont oly annyira kapcsol ki, hogy mikor visszakapcsolom a gépet, akkor elfelejt minden beállítást, minden hangerő beállítást, Phantom Power-t, mindent. Az ASUS lapnál nem volt ilyen baj. Nem tudom milyen beállítást kellene alkalmazzak, hogy kapcsoljon ki, de "ne teljesen" és emlékezzen a beállításokra.

Előre is köszi a választ és a segítséget! :R

Üdv.
Dávid


Yvoril
(újonc)

Remélem sikerült a BIOS frissítésed. Ha nem én a helyedben nem erőltetném. Ugyan ez az alaplapom van F22 BIOS-as (Z490 Aoros Elit AC) megjegyzem szerintem az F6b BIOS-szt szeretem a legjobban hozzá (de már nem is látom a Gigabyte honlapján). Miután F20 fölötti BIOs-okat raktam föl jöttek az anomáliák, akkor RTX2070-es kártyám volt (lehet resizebar gond, de itt is próbáltam elég sok mindent) egyszerűen bekapcsolás után sok sípolás és nem jutottam el a BIOS belépésig mert, a rendszer egyből betöltötte a Windowst. Elengedtem a problémát mert a PC- egyébként mőködött. Tavaj tavasz-nyár elején vettem egy RTX4070-est a gépbe ezzel pik pak megszünt ez a hiba habár a 2070-esem is Gigabyte volt. Na és akkor jött a feketeleves amikor fel akartam rakni az F23-as BIOS-t, minden flottul ment, minden hozta az eddigi eredményeket, de amikor az akkoriban játszott Hogwarts Legacy egyszerűbben élvezhetetlen volt 2k-ban mint a 2070-el kompromiszumokkal 2k-ban tudtam játszani, na az betette nálam a kulcsot (Hogwarts Legacy RTX 4070 F22 BIOS kb 80+ fps, ugyanez F23 BIOS kb 20 fps). bár lehez én vgyok bána próbáltam win alól, pendrive-ről de mindig ugyanaz volt az eredmény. Munka mellet napokat vett el a BIOS ide oda cserélése


TIT
(veterán)

Van már F24-es bios is.


olisadebe
(tag)

Köszi az infót .Nekem egyébként semmi bajom nem van -volt . Egyedül a win 11 miatt -talán ( az aura sinksz ) nem működött úgy mint win10 alatt .( De az is lehet,hogy valami program maradék zavarhatot be neki)Újratelepítést win11 nem próbáltam.A frissítést a gyártó ajánlata miatt akartam feltenni..A BIOS frissítésen gondolom nem amatőrök dolgoznak! A pendrivos frissítést nem vállaltam be ,mert azt még soha nem csináltam ,csak a belső biosban,ahol látom a menüt.Amúgy eladtam az alaplapom. Jeleztem is a vevőnek,hogy az új BIOS-t nem csináltam meg,mert nem tudom hogyan kel/pendrive-n /keresztűl vakon ..Nagyobb tudású számítógép barát vette meg ..Nem gond neki azt mondta .. Szoval új alaplap birtokosa vagyok (asus rogstrix 790-f wifi II) A tápom is rog ,házam is az ,most már össze tudom hangolni a sok alkatrészt ..Eggyesültek..Köszönöm a segítségedet így utólag is !


Victorio
(aktív tag)

Sziasztok,

B650I Aorus Ultra v1.0 alaplapra feltettem a legújabb nem béta BIOS-t (F21).
Idáig a bootolásnál a képernyő rendesen 3840x2160 felbontásra méretezve jelent meg.
Az új BIOS-al viszont valami 1024x768 szerűre széthúzott pixeles módon jelenik meg.
Display Porton át van a monitorra kötve.

A frissítés után minden beállítás alaphelyzetbe állt.
Mit kellene beállítsak, hogy visszajöjjön a helyes méretezés?
Nem egy egetrengető hiba (a Win már a helyes felbontással jön be), de a szépérzékemet zavarja.


anolo2
(csendes tag)

sziasztok!vettem egy gigabyte alaplap 760 gaming x is i5 12400f proci,indul a gép minden megy villagit de se kép se hang,mi lehet a baj?köszi


SoulReaver
(veterán)

Szia.

vga van?


anolo2
(csendes tag)

szia.igen zafira 580 8 gb


SoulReaver
(veterán)

Csak egy megjelenítőd van rádugva?


anolo2
(csendes tag)

igen


SoulReaver
(veterán)

DP vagy HDMI kábellel csatlakozik? BIOS-ban az integrált vga legyen kikapcsolva.

üzenetek