Nikon DSLR topik - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Huawei
(tag)

Sziasztok!

Van egy D700 vázam AF Nikkor 80-200 1:2.8 D objektívvel. Az a gondom az objektívvel, hogy közeli témánál nem tud fókuszálni. Nem extrém közelre gondolok, hanem 2-3 méter között kb. Ha átteszem manuál módba akkor is érezni hogy a legközelebbi fókuszpont ütközéséig nem tudom tekerni, mert ellenállásba ütközik (feszegetni meg nyilván nem merem). A végtelen állásban határozott a végpont. Eltekerem addig és pont megáll, de a közeli végpontot nem éri el sem manuál fókuszban, sem AF-el. A képen látszik, hogy még tudna menni elvileg, de itt megakad és nem megy tovább és a képet sem lövi el a gép AF módban.


Találkozott már valaki ilyennel? Javítható vajon ez a hiba? Vagy valamit én csinálok rosszul?


ph_5.5
(aktív tag)

Ez egy érdekes konstrukció volt... én még 2008-ban vettem meg az akkori elvben utolsó hazai bolti példányt.
Ha jól emlékszem, akkor két dolog miatt fura ez a tele.
- AF-al távolabbi a közelpontja mint MF-al. Tehát amikor AF-al eléred a legkisebb tárgytávot, akkor MF-ra átváltva még lehet kicsit közelebbi témára is élességet állítani.
- A közelpont változik a gyutáv függvényében. 80mm-en tudja a legkisebb tárgytávot, de 200m-re zoomolva ez már távolabbi pont lesz.

Amire céleszű vigyázni: az AF- MF gyűrű rengeteg felhasználónál eltört az évek során.
180mm-ig céleszű használni ezt a telét, mert 200mm-en egyszerűen sokat romlik a képminőség, és ez rekeszeléssel sem javul tökéletesre. Szóval inkább 180mm és cropp, mint ütözésig kitolni.


Huawei
(tag)

"AF-al távolabbi a közelpontja mint MF-al. Tehát amikor AF-al eléred a legkisebb tárgytávot, akkor MF-ra átváltva még lehet kicsit közelebbi témára is élességet állítani."

Pontosan ez a gondom. De már AF-el sem stimmel, mert a váz azt mondja, hogy nem tudott fokuszálni (gondolom én) és nem lövi el a képet sem. Ha meg átállok MF-re, akkor ugyan az a helyzet, ami a képen látható attól közelebbi fókuszt nem enged mert megszorul (nem merem tovább tekerni, nehogy eltörjön valami, pedig még láthatóan lehetne).


Lac-coo
(őstag)

Sziasztok ! Nikon f-re keresek olyan 50 mm körüli optikát, aminek kicsi a focus breathingje .. Akár manuális is megfelelő lenne ,kozgyurus fotózáshoz használnám...
Mit javasoltok?


ph_5.5
(aktív tag)

Ha élesség prioritás van beállítva az expogombra, és nem tud élesre beállni (pl túl közeli téma) akkor nem exponál.
A skálán feltüntett távolság a 80mm-re zoom állásra vonaktozik közelpontként.
Ha 80mm-en vagy és mégsem tudod elforgatni MF-ban odáig az élességállítást, akkor ez mechanikai hiba. Az obi olyan régi hogy alkatrész újonnan már jó ideje nincs, mert a két utód a 80-200 AF-S és a 70-200 VR I. gen is rég kifutott a támogatásból.


Huawei
(tag)

Értem! Köszönöm szépen a választ!


sanca72
(csendes tag)

Sziasztok Kérdésem. Van egy d3200 és egy d5600 sigma 10-20, csak automata módban használom őket, de a 3200 világosabb képeket készít. Az 5600 élénkebb színeket produkál de a téma sajnos sötétebb. Az 5600-on már próbáltam beállítani, már amit automatán enged, de így is sötétebb. Miért van ez ? Köszi a segítséget :)


Viperator
(őstag)

Mindegyik érték azonos? (rekesz, záridő, ISO és a téma világossága)


Viperator
(őstag)

Próbáld meg nem automata módon készíteni képet. Igazi fotós nem automata módon fényképezik.


sanca72
(csendes tag)

Nem vagyok fotós és nincs időm állítgatni a gépet. Minden beállítás egyforma a két gépen, akkor is világosabb képeket készít a 3200. Más obival is próbáltam és ugyan az a helyzet. Megtartanám az 5600-at, ha tudnám hogyan készíthet automatában világosabb képet, de ha nem tudom megoldani akkor inkább marad a 3200.


anaqer
(veterán)

IIRC ha beállítasz egy (mondjuk) +0.5-ös expo kompenzációt, azt automatában is meg kellenene tartania.

Nevörmájnd, zöld autóban nincs még expo korrekció se... :Y

[ Szerkesztve ]


Bazs95
(csendes tag)

Sziasztok!
Korábban már kértem tanácsot vázzal kapcsolatban most ismét lenne kérdésem.
Erről a gépről mi a vélemény?
[link]

Lassan összejön a következő váz ára viszont hobbi fotózáshoz nem használnám ki teljesen a D7500-at vagy D750-et. Ezért lemennék egy kategóriával lejjebb a D5*** szériához.
Még mindig a kihajtható kijelző az elsődleges szempont. Autóstalálkozók, kiállítások amiket szeretnék megörökíteni.
A fent említett hirdető obit is árul egy fix 35mm nem is lenne rossz választás (sztem) igaz annak van hátulütője mert ha APS-C-re tenném.


ph_5.5
(aktív tag)

A két vázban más-más szenzor dolgozik. (hiába 24 Mp, nem azonos a két cucc) Más évjárat, más algoritmus fut rajtuk. Ez már önmagában elegendő hogy más-más kép legyen a jpg végeredmény. Hiába azonos pl az ISO (papíron pl 100) valójában az egyikben mondjuk ISO69 a valós érték (100 jelenik meg az exifben) a másiknál meg 78. 10% eltérés már látszik egy fotón.


ph_5.5
(aktív tag)

Az 5**** sorozat nem a D750 alatti 1 foknyi lépcső.
A kérdéses szett nagyon túlárazott. Egy több mint 10 éves aps-c váz reális piaci értéke pár tízezer Ft. A 18-105 ös obi évekkel korábban 50 ezer magasságában cserélt gazdát. (nem követem a használt piac ezen részét)
A lényeg, hogy mozgó témához mind a váz mind az obi lassú. De ha a kiállításon nem a parkolóban gyorsuló autókat érted hanem sima statikus témát, akkor arra elég tud lenni.
A reális ára a szettnek kb a hirdetési ár fele.


Timer
(veterán)

Fénymérést hol végzi a gép? Abban kapásból lehet különbség, ha az egyik mátrixban dolgozik, a másik pedig mondjuk középre súlyozva.

[ Szerkesztve ]


anaqer
(veterán)

Erősen túlárazott - még ha meg is felelne az igényeidnek (mint ahogy azzal az obival nem), akkor is ez egy max ~120 kategóriás szett.


anaqer
(veterán)

A 18-105 VR fénykora már régen lejárt, 35-ért esetleg szódával elmegy ha tényleg szuper állapotban van. Jó régi darab, szó-szó stabival meg jóvanazúgy képminőséggel... egy Tami vagy Sigma 18-200 ár/értékben leveri.


tvamos
(nagyúr)
Blog

Milyen vazad van most, amirol a D5300 szamottevo elorelepes lenne?


Bazs95
(csendes tag)

D3200-m és D7000-em volt. Eladtam minkét vázt szóval most csak obik vannak.


Bazs95
(csendes tag)

Keresgéltem, de nem jutottam előre. Végig néztem a 220Volt oldalát is hátha akad náluk ár/értékben váz.
85k-ért a D5300 (ennyiért van jófogáson is) és 140k-ért a D5600.
Amit fentebb nagyon mondogattak MILC gépre váltás, Z50 már nincs is használtan. Még most sem érzem azt hogy arra kellene átállnom.
Jelenleg nagyon max. 190-200k van rá. Két objektívet szeretném megtartani a Nikon 18-55mm és a Nikon 18-105mm. A Tamron 70-300mm lehetséges lesz rá vevő.

üzenetek