Rendszergazda topic - Infotech fórum

üzenetek

hozzászólások


Gargouille
(őstag)

"Most elméletben a .hu domain-t megtartom és fizetjük tovább akkor azt a domain én használhatom egy Google Workspace létrehozásánál ügye?"

Igen. Technikailag ez úgy néz ki nagy vonalakban, hogy magát a domain-t megtartod a jelenlegi szolgáltatónál, azzal nem kell csinálnod semmit. Előfizetsz Google worspace-re vagy M365-re, ott lesz egy admin felületed, ahol a saját domain nevedet fel tudod venni.

Ehhez majd azt fogja kérni, hogy a tárhelyszolgáltatódnál lévő domain-ed-hez vegyél fel DNS rekordokat, ezzel visszaigazolva, hogy valóban te kezeled azt a domain-t, ezt leellenőrzi utána.

Majd ha mindez stimmel, akkor felveszed az email fiókokat (természetesen a saját domain-eddel végződően) és utána szépen átírod a DNS-ben az MX rekordot, hogy a Google vagy az M365 mail szerverére mutasson. Innentől fogva az emailek már a Google/M365 postafiókba fognak érkezni.

Most itt nagyon leegyszerűsítve írtam le a folyamatot, van még jó pár apróság (SPF, DKIM, DMARC, Outlook-ba új postafiókok felvétele stb.) de így kell elképzelni nagy vonalakban.

A lényeg, hogy nem kell átvinned máshová magát a domain-t.


AiRLAC
(addikt)

"Én úgy látom, hogy a Googlenél a domain elég drága lenne talán 12 euro/év? "
Hát ez azért nem annyira drága - főleg egy cégnek.


Rinocerosz
(senior tag)

Oh.. na, hát ilyet se csináltam még :DD ennek akkor erősen utána kell olvasni. Nem zárkóznék én el attól se ha újat kéne csinálni csak ügye a domain név az jó lenne mert az mutat igazán a cégre.


AiRLAC
addikt
Jó modnjuk igazad van négül is 6000ft ki lehet adni évente egyszer :) inkább a többihez mérten sokaltam.
Lehet ezzel is bepróbálkozok és majd kiderül.


anulu
(félisten)

Outlook (M365) kliens bajom van, hátha valakinek van ötlete.
adottak a usereink, lokáció specifikus mail domain végződéssel, viszont mindegyiküknek van .com-os is. amikor kreálnak egy levelet, ki is tudják választani az aliast, hogy arról menjen ki.
a kérdés az, hogy van-e valami beállítás vagy addon, amivel ezt automatikusan meg lehet tenni, hogy ha valaki mindig a .com-ról küldene?
primarysmtpaddress módosítás nem játszik :)

ty!


lsebestyen
(addikt)

Sziasztok!

Elnézést ha rossz helyre írok, a következő a helyzet egy 20 fős irodában: RACK szekrény ocsmányul néz ki, régi benne a hardver is, rendbe kéne szedni. Legnagyobb baj a kábelezéssel van, mert a switchbe ész nélkül lettek bedugdosva, szinte mindegyik kábel feszül. Elég kicsit hozzáérni az egyik kábelhez, 5 munkaállomáson elmegy az internet. A vélemények megoszlanak az irodában: van aki azt mondja, hogy használjunk patch panel(eke)t, amibe az álmennyezetből jövő kábeleket bedugjuk, majd onnan patch kábelekkel mehet bele az új switch(ek)be. Én nem igazán vágom a témát, de szerintem erre fölösleges a patch panel, mivel a kábeleket egyszer bedugjuk a switchbe, azokhoz senki nem fog nyúlni többet, nincs olyan scenario, hogy egyik kábelt át kellene dugni másik portba/switchbe (ha esetleg kettő 24 portos switch lenne). Szerintem inkább újra kéne kábelrendezni, krimpleni, új csatlakozókkal ellátni a meglévő kábeleket.

Melyik topikba menjek ezzel? :DDD

Szeretnék amúgy ajánlást kérni switchre is, inkább a megbízhatóság lenne a szempont, mint inkább az árérzékenység. Illetve gondolom(?) illene betenni szünetmentes tápegységet, ventit is, meg ami még nem jut eszembe/nem értek hozzá.


Rinocerosz
(senior tag)

Igazából ha nincs nagy elvárás akkor szerintem egy TP-Link switch megfelelő lehet... egy 24 portos mondjuk.
A patch panel inkább az esztétikát szolgálná, ártani nem árthat. Igazából ha van pénz akkor szerintem mehet.
Persze a legfontosabb, hogy újra kell kötni a kábeleket. Én mostanában "pass through" rj45 csatikat használok mert így elég stabilak a kábelek.(a vezetékek átmennek a csatlakozón így tuti érintkezni fognak) + olyan krimpelő kell aminek kés van a végén.
Szünetmentes az nem árthat, viszont az engem is érdekelne, hogy ilyen kisebb rack szekrényekbe melyik márkát/típust éri megvenni.


Timer
(veterán)

Eaton-ből van ilyen lapos téglatest alakú, találsz olcsóbbat, meg olyat is, ami zárt burkolatú, így piszkosabb rackbe is mehet. Sőt, van olyan is, ami tisztán színuszos, ha kell. Évek óta használok ilyenből nem egy darabot, egész jól bírják.

[ Szerkesztve ]


anulu
(félisten)

Windows iSCSI serverek lun mozgatása mennyire bajos?

asott egy régi gép, amiről el kéne hozni, de úgy, hogy a cluster az új helyen is megtalálja...


anulu
(félisten)

kicsit érthetőbben:

adott egy Windows 2016 iSCSI server, rajta kb 30 iSCSI LUN. standalone gép, nem egy életbiztosítás... erről akarnám átrakni egy új, 2022-es vasra. failover clusterek kapcsolódnak rá, nem kéne azt az oldalt is konfigurálgatni...

előre is köszi, ha valakinek van ötlete :)


Döglött Róka
(veterán)

Inplace upgrade-et ki kene birnia. Ha HW csere is van akkor dobjatok ki az iSCSI-t es valami olyan technologiaba fektessetek aminek van jovoje.


anulu
(félisten)

a baj az (is), h 1 gép. HA iSCSI-t megoldom migra után, csak azt nem tudom, hogy a LUN-ok hogyan fogják túlélni, illetve az új gépre hogyan tudok úgy ráconnectelni, hogy nem valami random drive-nak találja meg.

maga a solution működik.


jerry311
(nagyúr)

Hi,

Kellene egy havi heltcheck Windows 10-11-re. Ezek elszigetelt gepek (jellemzoen hajokon), amik vagy nincsenek halozaton vagy nagyon lassu. Havonta (vagy negyedevente) meglatogatja egy technikus, hogy frissiteseket telepitsen es letoltse rola a navgiacios logokat. Ezt kellene kiegesziteni nehany extraval, amibol latszik, hogyan birja a gep, vagy volt-e valami esemeny.
Mit lenne erdemes ebbe beletenni? Esetleg van mar ra megoldas nem kellene ujra feltalalni a spanyolviaszt?

Ilyenekre gondoltam, hogy volt-e:
BSOD
Defender esemeny
HDD/SSD allapot (SMART)

Mit erdemes ebbe beletenni, vagy mivel erdemes ilyen reportot kesziteni?

(Muveletlen vagyok ebben a temaban. Az elmult 20 evet halozatokkal toltottem...)


jerry311
(nagyúr)

Ha jol tevedek az iSCSI LUN a lemezt azonositja a NAS-on, a Windows viszont UUID/GUID alapjan adja a kotetnek jaro meghajto betut.


F.E.K..
(senior tag)

Windowsban eleve van naplózás ezekről (legalábbis egy részéről) , az nem elegendő?


jerry311
(nagyúr)

Nem akarok extra dolgokat naplozni a Windowshoz kepest. Tehat eleg az, ami abban van.
Viszont ezeket ossze kell szedni egy riportba, amit majd az ugyfel jol nem olvas el, de ettol fuggetlenul meg kell kuldeni neki.
Viszont nem vagyok workstation/server admin, ezert kerdem, hogy mit lenne erdemes beletenni egy ilyen riportba. Amiket emlitettem, mint a BSOD vagy Defender esemenyek csak pelda, gondolat indito. Mit lenne erdemes meg?


Döglött Róka
(veterán)

Használd az MS Windows support hivatalos troubleshooting package-ét.

"
Download TSS tools from the following link and copy it to the system:
https://aka.ms/getTSSv2

Run the tool from an administrative PowerShell window:
.\TSS.ps1 -SDP:setup -skipSDPList:SkipBPA
"

Ez egy átfogó csomagot ad és vannak benne summary-k plusz text formatba kimentett logok. Futó processek, utolsó shutdownok stb. Nagyon jó cucc.

[ Szerkesztve ]


jerry311
(nagyúr)

Ooohhh, ez eleg reszletesnek tunik.
Akkor en most RTFM, aztan legfeljebb kerdezek meg.

Koszonom.


Döglött Róka
(veterán)

Bátran, gyakran használom mert nagyon sokrétű :) A kész zipben lesz egy Summary file, azt szeretni fogod :)


jerry311
(nagyúr)

Oke, ez igy fel nap nezegetes utan joval tobb, mint amire en gondoltam (675 MB text). Olyan sok, hogy eddig nem is nagyon talaltam meg benne a hasznos informaciot.


Döglött Róka
(veterán)

Mi érdekel?

üzenetek