VGA hűtő topik - Hűtés, házak, tápok, modding fórum

üzenetek

hozzászólások


DravenMoral
(senior tag)

Szia.
Msi afterburner, de nagyon vigyázz, az eredeti weboldalról töltsd le, ha a telepítésnél valami (ads) nevű gyártó lesz, ne menj tovább.

Az alkalmazásban be tudod állítani, hogy a kártya hány foknál hány %-on pörgesse a ventijeit.
Beállítanám a helyedben már 30foknál a 35-40%-os sebességet, kártya függő hogy mi a minimum.
Majd keresd ki azt az opciót, hogy az alkalmazás induljon el a windowsal.

Amit hallok a videóból, az vagy valami baromi csapágyas és száraz venti lehet, ami hirtelen felpörög, vagy egyértelműen hozzáér valamihez a venti a hirtelen felpörgésnél, amíg nem stabilizálódik. (Kileng egy kicsit.)


Rottweiler89
(aktív tag)

Sziasztok!
Nem tudom jó helyre írok-e, de gyanítom igen... :DDD
Adott egy Sapphire R9 290 Vapor-X. A probléma az, hogy a középső ventin kívül a másik kettő nem hajlandó működni. Tudnátok valami cserealternatívát? FurMark Stress Test alatt 89°C-ig engedtem, tovább nem, egy ventivel meg nem igazán akarom leterhelni... :U

:R :R :R

[ Szerkesztve ]


csiby222
(aktív tag)

Írj neki hátha tud neked rá válaszolni és még akár lehet akad is nála rá való venti: [demweb]


Rottweiler89
(aktív tag)

Sajnos nem sikerült, nincs nála megfelelő venti. :U


csiby222
(aktív tag)

Egy próbát megért.


Hadeska22
(aktív tag)

Üdv,

Remélem, hogy az alábbi írás illik a téma topicjához. Szeretném veletek megosztani GPU moddingos tapasztalataim. Egy Gainward Phantom RTX 3070-ről van szó. Ez volt az első 3xxx series Nvidia GPU-m és mondjuk úgy, hogy a vásárlást követően megbántam a döntésem. A kártya kinézetre szerintem jól nézett ki, viszont a ventilátorok gyenge minősége dühítettek. Ez a GPUpocalypse elején történt és MSRP áron vettem, így nem küldtem vissza / vettem másikat. Viszont Afterburner nélkül és manuális fan speed állítás nélkül használhatatlan volt. Ez leginkább a magasabb hőfokban jelentkezett, illetve a turbinára emlékeztető hangra már 45-50% fan speednél.

A GPU-t lecseréltem és eGPU setupba tettem TB 3-as laptophoz. Régebben nézelődtem, hogy milyen lehetőségek vannak GPU Fan cserére, de arról találtam információt, hogy hogy lehet PC case szintű 90/120mm-es fanokat ráoperálni a hűtőbordára, ami szerintem egyáltalán nem igényes / egyenesen visszataszító. Arról viszont, hogy hogy lehet a gyári ventilátorokat kicserélni a gyári kinézet megtartása mellett - nem igen, vagy csak nagyon régi anyagokat találtam. Így két dolgot tűztem ki célul:
1. a gyári fan-eket lecserélni egy másik gyártó fanjére ami remélhetőleg sokkal jobb minőségű (nem hajlik minimális mozgatástól) és halkabb.
2. ha már szétszedjük az eszközt, akkor tisztítsuk ki és pasztázzuk újra.

Ebből végül is az lett, hogy Zotac ventilátorokat kapott (azok pont passzoltak a dimenziókhoz, illetve másik gépben Zotac GPU van, így van tapasztalatom a minőségével kapcsolatban). A gyárin paste-t lecseréltem Artic MX-6-ra és thermal padokat is Arctic 1mm-re. A GPU szétszedése amúgy relatíve egyszerű, kivéve, hogy a Gainwardnál úgy oldották meg, hogy alap dolgokhoz is szét kell szedni az egészet. Nem szimpatikus, szervizelni egy igazi leányálom lehet.. :)) . A teszt írás készül, így a tömörebb anyag még várat magára, de egyelőre nagyon pozitív a végkimenetel. A GPU jóval halkabb (még 80-85% fan speednél sem jön elő a turbina hangzás) illetve 15 fokkal hűvösebb.
Jelenleg egy "X Box" szerű házba tettem bele és ott teszi a dolgát.

Összességében jó móka volt, sokat tanultam az egész témáról, illetve ha másra nem, de sikerült úgy cserélnem GPU fan-t, hogy közben a gyári esztétikát sem rontottam el. Viszont arra is jó volt, hogy megtanultam értékelni a minőséget, és következőre biztosan nem fogok B kategóriás GPU brandtől venni semmit (mert megéri a hardver minőség, a driverek és support azt a többlet pénzt).
Üdv,

.

[ Szerkesztve ]


Richard!
(addikt)

Szia!

Anno 3 éves Gigabyte 1060-as kártyát vettem, ami G1 Gaming hűtéssel volt szerelve. 4 évesen előjött a típushibája, hangos volt és kerregős.
Ezt megelégelve cseréltem le 2 db Arctic P12 PWM PST-re és MX-4 pasztát is kapott teljes nagytakarítás mellett. Meg sem fordult a fejemben gyári, vagy gyárihoz közeli megoldás :DDD
Vigyázat, visszataszító kép❗❗❗ :))

Mindenesetre szép munka volt és szép eredmény a Zotac-től. Én is közel 20°C-ot nyertem és csendességet, ami nálam elég fontos 🙏
Szóval csak ennyit a bé kategóriás GPU brendekről... :B

[ Szerkesztve ]


Hadeska22
(aktív tag)

Szia!

Ízlések és pofonok, szerintem ezek a moddingok nem esztétikusak, na meg én pl. direkt olyan videókártyát is próbálok venni ami kinézetre is tetszik. Egy ilyen változtatás pont azt a részét rontaná el :). Most MSI Suprim Kártyám van és nem adnám fel azt a design-t semmiért, nagyon eltalálták. Biztos ami biztos berendeltem egy spare heatsink + fan kombót, elnézve a mostani RTX 40 series és Radeon 7000 series felhozatalát majd csak következő generációban váltok addig meg nem gond ha van extra hozzávaló :D .

A temperature dropoz viszont gratula, hihetetlen, hogy némi jobb hűtés mire képes. Hogy oldottad meg, hogy a gyári hűtőbordán megmaradjanak a ventilátorok?

Gigabyte eladásokban lehet nem rossz, viszont amit lehet hallani RMA, általános customer support részen - na meg személyes tapasztalatból, inkább tűnik B kategóriás brandnek mint A-nak. MSI-al volt dolgom alaplappal kapcsolatban és habár nem érzem nagyon profinak őket (kommunikációban semmiképp), de megcsinálták amit kellett. Ugyanez EVGA és Zotac-kal. Legelső kártyám egy Gigabyte (valamilyen közép-felső) GTX-1660S volt és az is úgy süvített mint ha nem lenne holnap minimális terhelés alatt is. Azt egy MSI 1660S Gaming X-re cseréltem ugyanazért az összegért és a különbség mind build quality-ben, mint fan quality-ben és általános érzetre hatalmas volt. Amikor a harmincas széria kijött akkor ismerősöm áthozta az Ő Aorus 3080-as kártyáját és Ő is elképedve értékelte, hogy nem ugyanaz a minőség. Nem mondom azt, hogy a gigabyte csak rossz cucokat csinál, mert nem, de részemről soha nem fogok az Ő cuccaik közül vásárolni :).

[ Szerkesztve ]


Vigneau
(félisten)
Blog

Ahogy elnézem, klasszik gyorskötözős módszerrel. :K

Akkor itt miket láthattál volna évekkel korábban... :DDD


Rottweiler89
(aktív tag)

Ideiglenes megoldás, míg a gyári nem lesz megcsinálva. :DDD

[link]
[link]


Richard!
(addikt)

Igen, gyorskötözős megoldás. Legjobb, legolcsóbb, leggyorsabb :DDD
Kimaxolt Fuhrmark tesztet lefuttatva maximum 64°C volt a VGA, 1050-es RPM-nél. 2020. Aug. közepe, 26,5°C-os szobában.
Ugyanezen felbuzdulva cseréltem le a CPU hűtés Scythe Fuma tornyán a két amúgy jó és viszonylag halk ventit három Arctic P12 PWM PST-re, az eredmény ott is nagyon durva lett annak ellenére, hogy azért anno a gyári Slip Stream ventik se voltak rosszak... :)

Azóta is ezek vannak fent. Az alaplap is bírja, pedig ~1,2-1,3 kg :DDD


Vigneau
(félisten)
Blog

Ó, a jó öreg SwiF2, a maga bájos libafos zöldjében. Más meg reklamál a Noctua-k kapucsínó barna színe miatt. ;)

De jó kis ventilátorok voltak ezek a maguk idejében. :K


De4d
(őstag)

Egy Ryzen 7 5700xhez milyen hűtőt érdemes venni?
Tuning, húzás nem cél, csak játékra, mezei felhasználásra.


Angie™
(addikt)

Ez a VGA hűtő topic☺️


De4d
(őstag)

Sorry, hűtő topikra kerestem és egyből belementem
:R


Egon
(nagyúr)
Blog

Üdv!
Adott egy EVGA RTX 3080, amivel olyan gondom van, hogy kisebb terhelésen, amikor lassan megy a venti, valami szörnyű kerregő hang jön ki belőle (nem tudom, hogy a három közül melyik adja ki, de levettem a ház oldalát, tutira a vga-ból jön a hang). Kb. olyan, mint a régi traktor merevlemezek hangja, ami - mivel elég csendes a vas - meglehetősen hangos és zavaró. Ráadásul szakaszosan, ütemesen csinálja: mondjuk 3 mp-enként kerreg fél mp-et. Ha keményebben van terhelve a kártya, akkor nincs gond: gyorsabban pörögnek a ventik, csak egy kicsi szélzaj van.
Kérdés: lehet ezzel valamit kezdeni, a sokba kerülő komplett hűtőcserén kívül? Még van rá 1-2 hónap gari, próbáljam meg gariztatni? Felmerült bennem, hogy valami segédprogrammal beállítom úgy a ventik fordulatszámát, hogy egy kicsit gyorsabban pörögjenek, ahol már nem kerregnek: ha így döntök, mivel célszerű ezt beállítani?
Előre is köszi a segítséget!


Vigneau
(félisten)
Blog

Szia!

Tipikus EVGA "betegség". A határon van épp a fan stop katakterisztika. Így épp picit elindul, majd le is áll a venti az adott hőmérsékleten.

Jól látod, manuálisan állíts be neki fan curve-ot pl. MSI Afterburner-ben (kb. 40% = 470 RPM). Hűvösebb is lesz a VGA idle állapotban.

Ha még kerregne, húzd meg a ventik csavarjait is.

Vigi


offer199
(csendes tag)

Teljesen gyári zotac ventillátorokat lehet valahol kapni?


csiby222
(aktív tag)

Itt van: [link]


Egon
(nagyúr)
Blog

Köszi a tippeket!
Sajna úgy tűnik, olyan 45-50% körül adja a hangokat. Elég macerás szétszedni a gépet, íg egyelőre nem piszkálom a csavarokat (fogok venni ssd-t a közeljövőben, akkor úgyis szét kell majd szedni, ha addig nem tudom beállítani Afterburner-rel, akkor ránézek a csavarokra).
Mondjuk elkezdtem nézegetni ventiket is...

üzenetek