Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


senki68
(senior tag)

Elvileg nem. Telepítői jogosultság kell hozzá.


asdf_
(veterán)

* szabályozás


Strezi
(őstag)

Mindenkinek más a mi éri meg, milyen élethelyzetbe. Neki nincs jó megoldás, nézheti hogy áll a rendszere. Lehet hogy neki nem tétel egy ilyen összeg, nem "fut" egy ilyen tétel után ;)

[ Szerkesztve ]


edeleny
(őstag)

Vártam már, egy levagják a hálózatról a gec.. be hsz-t!

Ez engem mindig felvidít! 😁

Ez olyan róka fogta csuka esete. Ha meg akarnak büntetni, hogy a kimenő fesz 254 V, azzal lényegében elismerik, hogy a halózatuk nem felel meg a követelményeknek.
Hiszen az óra a feszt méri. Nincs ki meg be, a feszt méri.
Ha 254 megy ki, annyi is fog bejönni... 😁😁

Roppant idegesítő lehet, hogy süt a nap a hálózat miatt meg nem termel a rendszer!


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

befektetek, ha van értelme, de a logikus most talán még így is az :(, hogy maradni a szaldóban, amíg tart, és akkor váltani, amikor lejár. addig remélhetőleg érik az akksis kínálat is (a sima solaredge inverter is hipiszupi volt 5 éve, most meg már túl "buta")

a napenergiában nagyon hiszek, és itt sem lenne gond, ha a szolgáltató annyi hmke-t engedélyezett volna, amennyi termelését fel is tudja szívni a trafókörzet.


VaZso
(senior tag)

Roppant idegesítő lehet, hogy süt a nap a hálózat miatt meg nem termel a rendszer!

Az a leginkább idegesítő, hogy próbálod nappalra időzíteni a fogyasztásod, az inverter meg áll közben... és szépen látszik a szolgáltató saját, rajzolt görbéjén is, hogy ott vannak a fogyasztási csúcsok, akkor, amikor a nap folyamatosan süt.

Na, ha valami, ez lehangoló és kontraproduktív.

Ha erre még kitalálják, hogy ilyen-olyan nagyfogyasztó vagy 3-5 MWh/év fogyasztással és ezért ejnye-bejnye, akkor teljesen meg vagy lőve, akármit is próbálnál optimalizálni - képtelenség.
Azt sem teheted, hogy nappal hajtod a klímát termelésből, hogy délután/estére kellemes legyen a hőmérséklet a körbenapsütött helyiségben, mert "szépen" be fogja számolni a rendszer fogyasztásnak, amikor lassú PWM-et játszik a rendszer jó esetben 50% kitöltési tényezővel, rossz esetben bőven alatta...


Parci
(HÁZIGAZDA)
Blog

pontosan így van. és igen, minden fogyasztást nappalra időzítünk, és amíg nem állt az inverter, ez remekül is működött.


ifazekas79
(csendes tag)

Sziasztok!

Egy kis tanács kellene.
Néhány hete üzemel a HMKE rendszerünk.
A legtöbb (de nem minden) olyan napon, amikor jelentős a termelés, a feltöltött képen látható "kimaradások" láthatók a csúcsidőszakban. Mindig csak a legnaposabb órákban, de nem minden napon.

A log-ban pedig a következő üzenet ismétlődik:

Event number: 300
Fault Description: AC V Outrange
Solution: 1.Check grid voltage. 2.If the error message still exists despite the grid voltage being within the tolerable range, contact manufacturer.

Tudok tenni valamit azon kívül, hogy felveszem a kapcsolatot a telepítést végző céggel?
Growatt inverterünk van.

Köszi!

[ Szerkesztve ]


kardkovacsi
(senior tag)

Szerintem te itt nem értesz valamit. Ha a hálózaton a feszültség 252V akkor se tud az invertered betermelni. Tehát nem azért kapcsol le az inverter mert befelé 253 jön hanem azért mert ahhoz, hogy betermeljen 252+5V kéne neki és ez meg már sok.

Nem kéne semmit se elismernie, mert van egy beállítás, hogy a trafón 245V van, ha pedig te egy otthoni trafóval rátolsz 260V-ot akkor egyből meg lesz ki a hunyó.

Tegyük hozzá, azért is vagyunk itt, hogy ilyen mindenféle szabálytalan dolgoknál azért szóljunk, mert tök jó ez a kis trafó, de ha ezután levágnak a hálózatról fél évre meg ugrik a napelem betáplálási engedélye akkor kicsit más a bukta mértéke. Szóval lehet törvénytelen dolgokra buzdítani az embereket, csak akkor tegyük mellé, hogy bizony ennek következményei is lehetnek.

[ Szerkesztve ]


kardkovacsi
(senior tag)

Túlfeszültség, pont erről szólnak a mostani bejegyzések. A telepítő ezzel semmit se fog tudni tenni, nem lett volna szabad engedélyt kapnod a telepítésre. Bejelentheted a szolgáltatónak és talán néhány hónap múlva tesznek valamit ellene, ha tudnak.


leslieke
(Jómunkásember)
Blog

Pár napja 254.9-nél vígan termelt kifelé az inverter nálam... akkor ez most jó vagy rossz?


gorbep
(senior tag)

Azért javaslom olvasgass Villamosságtan könyveket... Ohm Törvény, Kirchoff I., Kirchoff II....

És igen... komolyan birságolnak, de még csak fehér holló tételben... erre felé most kaptak észbe, hogy ebből komoly bevételt is lehetne realizálni...


VaZso
(senior tag)

Ettől még a szolgáltató referencia nélkül nem fogja tudni megállapítani, hogy már eleve túlfeszültség van-e a hálózaton.
(Az óra adatai alapján azt viszont igen, hogy termeltél-e túlfeszültség meglétekor, vagyis közvetett információja mégis lesz.)

Szomszéd mérőihez is csak akkor tud viszonyítani, ha megoldható, hogy garantáltan azonos időpontról érkezik a minta, amelyikből látszik, hogy tőled jobbra és balra alacsonyabb a feszültség.

...viszont úgy emlékszem, inverterek terén 10 vagy 15 perces időszakra vonatkozó átlagfigyelés szokott lenni, vagyis vígan termel az még 254 V feszültségnél is, amíg nem csúszik ki a 10-15-perces csúszóátlag a 253V-os érték fölé.

Kérdés, ezt mennyire veszi figyelembe a szolgáltató, mert, ha nem, akkor jól beállított rendszer esetén is lesznek meglepetések.
Talán van lehetőség "abnormal" feszültségszintet beállítani 253.1V-ra, amikor az inverter "lecsapja magát", viszont akkor termelés gyakorlatilag nem lesz, az inverter viszont vélhetően elég hamar távozik az örök vadászmezőkre...

A teljesítményfüggő visszaszabályzásnak is kell némi idő, és, ha elég gyorsan ingadozik a hálózaton a feszültség, azzal sem megy sokra az ember... nem beszélve arról, ha simán van túlfeszültségben a rendszer termelés nélkül is.

"Kezeli" vajon a szolgáltató az inverterek által figyelt csúszóátlagot, vagy ezzel is az ügyfeleket fogják szívatni?


ifazekas79
(csendes tag)

Köszi a választ, próbálkozom majd.


gorbep
(senior tag)

Nálunk készült PhD szintű elemzés arról, hogy milyen részletességgel határozhatóak meg egy trafókörzet adatai a mérőórák által szolgáltatott adatokból... visszafejthető a pontos hálózati struktúra, és annak ismeretében mindent lehet tudni ( pl zárlat, illegális vételezés pontos helye, sok esetben 2 mérési pont között a közcélú vezetéken lévő zárlat vagy szivárgás pontos helye is lokalizálható akár méteres pontossággal)... ezt a hálózati engedélyesek még csak most kezdik kapisgálni... egyelőre még csak a + munkát és az erre fordítandó pénzt látják benne, de van pár mérnök, akinek leesett, hogy ez mennyire meg tudná könnyíteni az üzemeltetést és a tervezett karbantartást... :U

Mellesleg mivel a rendszert leíró differenciál egyenletrendszer formailag azonos a vízhálózatéval, ha lennének smart vízórák, és azok nyomást is tudnának mérni, az nagyon sokat tudna javítani a karbantartáson és az üzemeltetésen... de ez itt OFF

DE, ahhoz hogy egy túlfeszültséges inverteresre ráhúzzák a vizes lepedőt még ez se kell... elég ha az óra negatív teljesítmény egyenleget mér, az bizonyítja, hogy a delikvens rátáplál a hálózatra, azaz az invertere megy, és abból automatikusan következik, hogy az inverternek minimum egy fázisfeszültsége még az óra által jelentett feszültségnél is magasabb... ha az óra 253V felett mér ekkor, akkor már lehet is küldeni a csekket... vagy a felhasználót kikapcsolni a szolgáltatásból egyetlen IT paranccsal... és a bírság felett a visszakapcsolás dija most ugrott nagyot, talán 50e? És hallottam olyat, ahol megtagadták a visszakapcsolást a mérő nem szabványos kialakítására hivatkozva... szóval tudnak kellemetlenkedni, ha akarnak... ha pénzt szagolnak benne, lesz erre bőven forrás... amúgy is már az ország legjobb jogászaira is telik nekik, egy vezetékjogi, szolgalmi csetepatéban már évekkel ezelőtt sem volt (szerintem) semmi esélyed...

Szerk: edeleny-nek: Nem célom flame-et indítani, csak ne terjesszünk olyat, hogy úgyse tudnak ezzel semmit kezdeni, sőt, még ők a hibásak... mert nagyon is vissza tud nyalni a fagyi

[ Szerkesztve ]


Tapsi
(addikt)

Egyértelműen szabálytalan. Ha rájönnek, akkor a már korábban említett szankciókra számíthatsz.


leslieke
(Jómunkásember)
Blog

Nincs állítva semmi, minden a gyári beállításokon, és csak az egyik fázis van ilyen magasan, a másik kettő nem ennyire durva (245-250 között van). 3x jelentettem be túlfeszültséget, mindháromszor elismerték, hogy a hiba náluk van, 2x állítottak rajta, azóta ilyen, a harmadik után pedig küldik az 5000 Ft-okat, most már havonta.


Tapsi
(addikt)

Akkor az inverter hibás, vagy rossz országra van beállítva (ez típusfüggő). Te nem arra vállaltál kötelezettséget, hogy az invertert gyári beállításon üzemelteted, hanem hogy nem mész 253V fölé.


leslieke
(Jómunkásember)
Blog

A szolgáltató meg arra vállalt kötelezettséget, hogy rendes feltételeket biztosít. Ha nincs termelés, akkor is 245 körül van mindhárom fázis.


Tapsi
(addikt)

Ha nincs termelés, akkor is 245 körül van mindhárom fázis.

Ez a szabványon belül van. Az persze gané dolog, hogy ennyi embernek kiadták a hmke engedélyt, de ettől neked még a szabályt be kell tartanod. Ő meg fizeti tovább a kötbért.

üzenetek