Nem indul és mi a baja a gépemnek topik - PC, mini PC, barebone, szerver fórum

üzenetek

hozzászólások


tserrof77
(senior tag)

Egy másik vga kártya?


I02S3F
(őstag)
Blog

Köszönöm! Azt hiszem megoldódott. Nem tudom hogyan!:B

Más monitor+másik kábellel.


I02S3F
(őstag)
Blog

Sziasztok!

további gondjaink lettek. Nem bootol be. Az uefi logót mutatja és nem lép tovább.

Annyit csináltam, hogy próbáltam elhelyezni a gépet az új gazdájánál. Nálam működött, nála már nem.:U:O


Petya XT
(aktív tag)

Elsősorban a memóriákat tesztelném. Megmozdulhatott abban valami. A memóriákat kiugrasztanám, a tápcsatikat(ATX) is. A Quadro stabilan ül? Nem zárhat rövidre?

[ Szerkesztve ]


I02S3F
(őstag)
Blog

Köszönöm szépen! Végül a főnök engedélyével egy újabb monitorral megy. Plusz csinált uefi beállításokat, amiket nem értettem. Annyit értettem, hogy az uefi többet várt az ssd-re.*

Probléma megoldva! Köszi mindenkinek!:B:R

nálunk a főnök egyben a senior munkatárs!

[ Szerkesztve ]


Petya XT
(aktív tag)

HP-nál láttam ilyen UEFI anomáliát, arra rászaladtam én is. Lenovónál még nem. De itt akkor végül nem lett meg, hogy mi a ludas. Tedd le és szaladj el! :DDD :DD


I02S3F
(őstag)
Blog

"Tedd le és szaladj el!  " Csak miután kitéptem a maradék hajam!:DD

Nagy a nyomás, szűk a határidő.:(


I02S3F
(őstag)
Blog

A rossz display port to vga konverter volt a ludas!:C


Petya XT
(aktív tag)

Az még a jobbik eset, azt gondoltam(írtad) direkben is kipróbáltad, átalakító nélkül. Ha csak ennyi, akkor jól van :K


tknof1871
(őstag)

Üdv! Nem indult de már igen. Rá akarok jönni, mi volt a probléma, mert félek, hogy megint elő fog fordulni. Eddig ez volt az első ilyen eset az új konfigurációval.

OS: Windows 10, 64 bit, Home edition, magyar
A számítógép alkatrészei:
Alaplap: ASROCK B660M Steel Legend (2 + 4 SATA konnektora van)*
CPU: 12th Gen Intel(R) Core(TM) i3-12100 3.30 GHz
RAM: Kingston HyperX FURY Black 8GB (2x4GB) DDR4 memória kit (HX421C14FBK2/8) és 32GB 3200MHz DDR4 RAM GSkill Aegis
Az 1 darab SSD amin csak a C: partíció van: Crucial MX500 2.5 500GB SATA3 CT500MX500SSD1
Plusz előzmény. Az SSD MBR2GPT-vel lett Windows 10 alatt GPT-re változtatva a régi konfiguráció alatt, mert az új konfiguráció nem bootol MBR-es meghajtóról. Eszerint a videó szerint csináltam (link a youtube-ra) Utána semmi probléma nem volt probléma heteken át.
Tegnap 5 darab HDD is volt a konfigurációban -> az SSD-vel együtt az alaplap összes SATA portján háttértároló volt. Nem először. *Az ASROCK alaplap User Manual-ja szerint "2 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by ASMedia ASM1061" és úgy emlékszem valahol azt írták, hogy ezt a 2 darab SATA3 konnektort a 2.5" SSD-khez ajánlják. Talán csak SSD-ket szabad az ASMedia ASM1061 SATA3 konnektorokba dugni, mert a HDD-kel nem működik jól?

Már több hete megy az új konfiguráció problémamentesen. (Alaplap és CPU csere volt.)
Tegnap este kiléptem az 2. Win10 fiókból, már csak 1 fiókkal voltam bejelentkezve. A Total Commanderben már kicsit korábban elindult a mappaszinkronizáció a HDD-k között. Még elindítottam a víruskeresőt és lefeküdtem aludni. Elalvás közben hallottam, hogy valamelyik hűtőventilátor néha felgyorsul, aztán a szokásos fordulatszámra áll vissza. Akkor nem foglalkoztam vele, de nem emlékszem csinált-e már ilyet.
Reggel arra ébredtem, hogy a BIOS van a monitoron. Nincs Bootolható meghajtó. "Az SSD meghalt." Ez volt az első gondolatom. Jött az ötlet. SATA kábelt cserélek, de nem adtam neki sok esélyt. "Ma csak ennyit tudok tenni." A másik SATA kábellel újra működött a rendszer. wtf

Mi történt?
A Hard Dist Sentinel szerint az SSD Teljesítménye 100%, a Kondíció 2024.04.22.-én 96% volt, 2024.04.30.-án 95%. Ha az SSD vezérlője meghal akkor végleg meghal, ugye nem fog újra működni? Nem volt extrém hőmérséklet a korábbi hetekhez képest, hőtágulásból eredő kontakt hibát nem tudok elképzelni. 339GB szabad (500GB-os az SSD).
BIOS-ban a ventilátorok szabályozása Standard-ra van állítva.
A kábelt nem próbáltam ki másik meghajtón. Csak a saját szerény kognitív képességeimmel azt mondom, nem lehet kizárni, hogy a kábelben van a hiba. De a kábel nem mozog, nem súrlódik, nem volt extrém meghajlítva, nem érhette extrém hő. Takaró alatt aludtam.
Az MBR2GPT nem tökéletes megoldás és ez okozhatta? A Windows 10 topikban magyarázta vki, hogy a nem tudom micsodák (SRY csak egy user vagyok és nem tudom, mi a GUID Partition Table, Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) standard és a többi kispajtás) nem egészen úgy helyezkednek el az MBR2GPT-vel GPT-sített SSD-n, mint azon az SSD-n, amit kicsomagolás után rögtön GPT-re formáztak és utána telepítették rá a Windows-t. De elvileg ha működik, akkor jó.
Bocsánatot kérek! Durva, milyen mikrorealista vagyok, milyen hosszú kommentet írok. Hendikeppes vagyok. Nem direkt csinálom.

[ Szerkesztve ]


Csorbi
(addikt)

Nem kell túlgondolni. Ha nem látja az alaplap (biosban sem) az SSD-t, és másik gépre dugva sem látszik, akkor az megpusztult. Mármint a vezérlő. Ilyen van. Semmi köze az mbr2gpt-hez. Az égvilágon SEMMI.
És nem is a hőmérséklet miatt, egyszerűen elfáradt és kész. (Na jó, lehet a RoHS irányelv kicsit okozhat ilyet. ;] De ezzel nincs mit tenni.)


Kiskun87
(lelkes újonc)

Sziasztok! Olyan gondom lenne, hogy az asztali gépem csak úgy indul el ha bekapcsolás előtt a táp kapcsolót lenyomom és amikor újra felkapcsolom egyből megnyomom a gép bekapcsoló gombját. Ha várok vele kicsit akkor nem indul el. Járt már valaki így? Ja utólag jut eszembe, hogy amikor véletlenül elindult akkor valami BIOS-sal kapcsolatos dolgot írt ki( nem emlékszem már mi volt, nem fotóztam le sajnos ) meg be is kellett lépni, de amikor kiléptem onnan minden elindult normálisan. Segítségeteket előre is köszönöm.

[ Szerkesztve ]


Petya XT
(aktív tag)

Mikori a gép? Gombelem?


Kiskun87
(lelkes újonc)

Én használtam vettem pár hete, de a gép kb másfél éves. Azt nem próbáltam még cserélni, de kicserélem. Hátha csak ennyi a baj. köszi :)

[ Szerkesztve ]


Petya XT
(aktív tag)

Érdemes ránézni, mielőtt továbbgondoljuk. Ha van egy multimétered, egy pillanat alatt kiméred, hogy jó e. Utána egy CMOS reset, ha nem hozza az eredményt, mehetünk az alaplapi csatlakozók felé(és a végén reméljük nem az derül ki, hogy a táp, vagy a lap rossz). Jelezted annak aki eladta neked? :U Milyen gép ez?


tserrof77
(senior tag)

Jó lenne a gép minél pontosabb paramétereit ismerni. Alaplap, cpu, vga, táp. Ezek fényében könnyebben beazonosítható lenne a probléma. Mindenesetre és erősen a tápra gyanakszom.

Amúgy egy másfél éves gép (papíron) garanciális kellene legyen. Bár pl egy alsópolcos tápra sokszor csak 1 év garancia van.


Kiskun87
(lelkes újonc)

Sajnos nincs multiméterem de az elem cserét megpróbálom. Köszi . A gép amúgy egy: Asus Prime B-650 plus lap, 7600x proci, 6800xt vga, 32 GB Corsair ram, Corsair Rm850 táp. Persze jeleztem neki egyből amikor észleltem a gondot, azt mondta nála nem csinált ilyet, de ha nagyobb baj úgyis megkeresem aztán bízom benne hogy találunk megoldást a problémára.

[ Szerkesztve ]


Kiskun87
(lelkes újonc)

Igen, garanciás sok minden bár a táp pont nem sajnos.


Petya XT
(aktív tag)

Nem mozdulhatott ki valami?


Kiskun87
(lelkes újonc)

Már próbáltam, elvileg mindegyik a helyén volt, de megnézem mégegyszer az összeset.

üzenetek