Nethserver route - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


chm110
(friss újonc)

Sziasztok,

Elkezdtem egy kisvállalatnál Nethservert alkalmazni, mint a hálózat legfőbb alkotó eleme, de sajnos elakadtam. Ebben a témában még elég kezdő vagyok, ezért gondoltam írok ide, hátha valaki tapasztaltabb nálam.

A gép 2 hálókártyával működik az egyiken WAN kapcsolat szépen feláll statikus IPvel, a másik LAN kapcsolat szintén statikus IPvel 192.168.18.0/24 alhálózatban.
A problémám már csak a route-olással van, ugyanis azt istennek nem sikerül rá vennem, hogy a 2 hálózat között működjön a forgalomirányítás.
Konkrétan nem értem. hogyan kellene itt statikus route-ot beállítani, ugyanis van network mező (ami ha jól gondolom a célháló lesz) és van router mező, amit viszont már nem értek, mert elvileg kisméretű háló esetén a nethserver maga is tud routerként működni, a metrika stimmel, 0-ra állítom, hogy a legmegbízhatóbbnak számítson.
Míg egy cisco routernél ez tök könnyű és egyértelmű, addig ez viszont kifogtt rajtam :W

Köszönöm előre is a segítséget

Üdv,
chm110


4Grider
(veterán)

Van egy rakat topik, ahol a kérdésed felteheted, ezért nem kellett volna új, hamarosan szemétté váló topicot létrehozni.
A kérdésed célszerű azzal kezdeni, hogy milyen oprendszer alatt akarod az elképzelést megvalósítani, illetve mi az alap koncepció (proxy, tűzfal, stb.).


chm110
(friss újonc)

Köszi a gyors választ, bocsi, nem használtam még a forumot, máskor feltétlen körülnézek.

Tűzfalként és lehetőleg routerként szeretném használni. A DIGIs kapcsolattal megy az egyik hálókártya PPPoEvel feloldja és van egyelőre 1 db LAN 192.168.18.0/24
A hálózatban windowsos PCk vannak és kb 1-2 hálózati nyomtató lesz.
Jelenleg csupán azt akarom megoldani, hogy a gépek tudjanak kifele kommunikálni, legyen élő internetelérésük.


4Grider
(veterán)

Érted is amit mások neked írnak?


chm110
(friss újonc)

Az a kérdéstől függ xd

Kérdezted a koncepciót elmondtam tűzfalként akarom használni és a hálózatok közötti forgalomirányításra. A nethserver egy centOS disztribúció. Ezekután nem értem mire gondolsz?

üzenetek