Nosztalgia topic - Egyéb fórum

üzenetek

hozzászólások


bambano
(titán)
Blog

amikor én kicsi voltam, a 70-es években, akkor még csak kétféle péksütemény volt, kifli meg zsemle, további jelzők nélkül. se sóskifili, se semmi. néha lehetett kapni óriáskiflit. nem volt bagett, francia kenyér sem. kenyérből is csak fehér kenyér volt, később lett barna, meg kukoricás, meg házi.

a "húsos pultban" volt parizer, turista szalámi, meg nagyon ritkán téliszalámi. azokban az időkben, amikre emlékszem, hús már volt rendesen. tehát csirkét vagy karajt tudtunk venni.

nálunk a nagy durranás a dobozos kóla volt. mikor anyám először kefírt hozott, kirohantam megnézni, hogy mi az. jaaaa, csak aludttej :P mackósajt/kockasajt már volt, de az ilyen krémszerűen kenhető sajtok még nem. olyan negyedikes-ötödikes lehettem, mikor megnyílt a faluban az első magán fagyizó, jó fagyival. meg nagyjából ugyanekkor az első privát butik is. a fagyizó még megvan a guglimaps szerint, a butiknak már a bódéját is elbontották.

Somogyib kolléga biztos emlékszik a Búza téri aluljáró mellett a bácsikára, aki kukoricát pattogtatott :)


somogyib
(őstag)
Blog

"úgy ettük, mintha muszáj lett volna"

Nálunk a patikában kapható ostya, és a tejpor ment így. :)

Viszont 2 kilós kenyér nagyon ritkán van nálunk, pedig baromi finom, és 3 nap után is olyan, mintha abban a percben vetted volna.

(#61) bambano: "Somogyib kolléga biztos emlékszik a Búza téri aluljáró mellett a bácsikára, aki kukoricát pattogtatott"

A Búza térről nekem ma már csak a "Kasza" söröző jut eszembe :D

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

Valamikor felsős lehettem, amikor az Ady hídon megnyílt a Matróz grill, ami az első hamurger áruda volt Miskolcon. rendesen, csalamádéval, ahogy retróul illik. 20 forintért vettem életem első hamburgerét, imádtam.


somogyib
(őstag)
Blog

Ha jól emlékszem kb. a mai Szinva Park helyén volt. Jó nagy adag volt egy hambi.


T_chris
(addikt)
Blog

Mifelénk meg még mindig csak palackos gáz van. Vezetékes az egész faluban nincs. :) Ez nekem nem retro. :)


kaskader
(őstag)
Blog

Csak azt tudom ismételni, a 2000-es évek elején 10km-es diákjegy 29 (!!) forint volt, ma ez 125.
(Hozzátartozik az is, hogy régen 67,5%-os volt, most 50)

Ezt eddig hányszor írtam le?

Amit talán még nem, apám 20-as éveiben a benzin literje 18 forint volt, és a kutak még tudtak olyat, hogy előre bekeverték az olajat a kétüteműeknek, neked csak az arányt kellett megadni.

[ Szerkesztve ]


EmberXY
(addikt)

A parizer akkoriban minőségibb volt, mint ma, vagy ugyanolyan? Ma ugyebár tele van minden adalékkal, és a fő alapanyaga sem igazán hús, hanem mindenféle nyesedék/hulladék és szója...

T_chris: A palackos gáz valóban nem retro, mert ahol nincs vezetékes, ott is főzni kell valamivel (én speciel villanyrezsót használok, nem sokat főzök, de nagyobb volumennél talán mindig a gáz a hatékonyabb és olcsóbb).


Apollyon
(Korrektor)

A mai feldolgozási eljárások mellett van rá esély, hogy még nagyobb hulladék mint régen volt. Például a tartósítószer és ízfokozók miatt, meg főleg, hogy a gyártók ma már bármeddig képesek elmenni, hogy minél többet spóroljanak az ellőállítási költségeken. De szerintem régen sem számított kiegyensúlyozott, testépítő kajának :D


bambano
(titán)
Blog

alapvetően átalakultak a húsfogyasztási szokások, régen valamivel több volt a marha és sokkal több volt a sertés, mára nagy eredményeket könyvelhet el a csirkelobbi. úgyhogy amellett, ahogy Apollyon is mondta, nemcsak a jobb vegyipari cuccok miatt gagyibb a parizer, hanem azért is, mert az a kis hús, ami belekerül, az is gagyibb. régen sertés nyesedék lehetett, most meg csirke.

szerintem a mostani parizer teljesen ehetetlen.


T_chris
(addikt)
Blog

+1
És ráadásul a drága parizer is gyenge minőség.
Régen egy szeletet belevágtál a zsírba, kérgesen tölcséresre sült, beleütöttél egy tükörtojásnak valót, és kész volt a reggeli. Ma belevágod a zsírba, olajba, rögtön elmállik, és ha tud letapad ahova bír. :D


Vakegérke
(veterán)
Blog

Én még jártam a boltba tejért. 25 literes kannákban volt, mérőedénnyel öntötték a literes kannámba. Kétféle tej volt, az egyik "sima", kannatej volt a neve és 3 Forint volt az ára, a másik pasztőr tej 3,60-ért.

A melósok a hentesnél 20 deka főtt kolbászt kértek, 1 Forintért kenyeret, meg két kovászos uborkát, amit az étkező pultnál jó étvággyal megettek.

Ó a jó kis önkiszolgáló éttermek. Csontleves, kelkáposzta főzelék 1 fasírttal, 2 szelet kenyér, kijött 10 Forintból, amikor 1.500 volt a fizetésem.


T_chris
(addikt)
Blog

Kb most 150000 a fizum, de azért kiszállítós menüt házhoz jelenleg bőven 1000 alatt hoznak a kifőzdék. Persze az olcsó az gagyi, de 7-800 Ft körül már működhet...


kaskader
(őstag)
Blog

Ezt überelje valaki

Mamám mesélte, hogy az ő lánykorában (cirka 50-es évek) EGY FORINT volt egy mozijegy.


bambano
(titán)
Blog

amikor én gyerek voltam, két forint volt egy buszjegy, egy forint egy villamosjegy, két forint volt egy tantusz, ötven fillér egy gombóc fagyi.

szerintem a mai ifjúság google nélkül már nem tudja megmondani, mi az a tantusz :)


kaskader
(őstag)
Blog

Megmondom őszintén, magam is rágugliztam. :B


customer114
(senior tag)

Valami elég rosszul elhelyezett dolog lehet, mert mindig leesik. :D


Vakegérke
(veterán)
Blog

Mikor apró gyerek voltam, háromféle jegy volt. A villamoson 50 fillér volt a vonaljegy, 70 az átszálló, és 35 a gyerekjegy. A buszjegyek a duplájába kerültek.
A tantusz 1 forint volt, és nem volt időlimit a telefonálásnál.


EmberXY
(addikt)

Én speciel tudom, mi az a tantusz, gyerekkoromban gyűjtöttem érméket, régi pénzeket és bélyeget is, a "telefon érmé"-ből sárga és fehér kivitelűre is emlékszem, nagyszülők mondták, hogy az a tantusz, azóta tudom.
Azóta a gyűjteményem nagy részét már elkótyavetyéltem, mert kiábrándultam belőle (inkább a jelenleg is forgalomban lévő pénzeket gyűjteném, ha tudnám :D).


RexMaximus
(aktív tag)
Blog

Neha fater meselt a gyerekkorarol, lehet hasonlo koru volt ('29-ben szuletett)

Pestujhelyen szuletett (ez van a papirjaiban is :) ) villamosra folkapaszkodva mentek csavarogni meg strandolni a varosba. Kalauzok (akkor meg villamoson is az volt) nem nagyon foglalkoztak a szegeny kolkokkel, azok igy kozlekedtek.

Garay utca kornyeken setaltam vele parszor amikor dolga akadt arra. Egyik mellekutcaban egy regi berhazban laktak a nagyszulei hozzajuk is jart fel. Mutatta is melyik az.

Negy vagy hat elemit jart, kiskoromban lattam meg a bizonyitvanyat, csupa jeles. Ami erdekes, hogy nagyon sok mindre emlekszik a tanultakbol.

Amikor a Karriérek sorozatot olvastam (1910-es evek kornyeken nyomtak) akkor pár dolgot meg kellett tole kérdeznem mert nem ertettem. Akkor ismertem ezt fel.

Szegeny csaladok gyermekei akkor tizenvalahany evessen inasnak alltak es dolgoztak. Legalabis O igy jart, elsoszulott volt.

16 evesen, '46ban meg par barattal egyutt nekivagtak a vilagnak es nyugatnak indultak.

Egy generacio kimaradt koztunk, de hallas vagyok annak, hogy igy alakult. Amikor foleg korombeliek meg fiatalabbak panaszkodnak a rossznak velt korulmenyek miatt, akkor picit elmosolyodom. Mert igazabol baromi szerencsesek vagyunk, hogy ma itt elhetunk.


customer114
(senior tag)

Gyűjteményről jut eszembe, nekem van valahol 500 telefonkártyám. :D

üzenetek