Nyugdíjasok - Társadalom, közélet fórum

üzenetek

hozzászólások


edipqe
(senior tag)
Blog

Ezen topicot azért hozom létre, hogy egy igen fontos sokakat zavaró, ingerlő témát vitassunk meg.
Sokaknak (mindenkinek) van vmilyen véleménye. Ahogy nekem is.
Mindenkinek saját tapasztalata, élménye, hozzátennivalója van a teljes képhez. Ez a topic ezen dolgok megosztására és megbeszélésére szolgál.
Várom a pozitív és negatív véleményeket, tapasztalatokat.

-lekönyökölték a májadat a villamoson?
-gyerekkorod legszebb emléke a mamád adta szeretet és törődés?
-a párod ősei belekötnek a gyereknevelési technikáidba?
-van egy rétegük, aki akarna dolgozni és még tudna is, hatalmas tapasztalattal rendelkeznek (nem mind, de feltételezzük a jót) és mégsem kellenek a munkaerőpiacon, miért?
-Nem látják a jelent reálisan, és eltörzítják az őket körülvevő valúságot, hogy olyat kapjanaka ami nekik tetszik, vagy hogy olyat kapjanak amivel szemben tudnak elégedetlenkedni?
-Olyan embertársaink akik (jobb társadalmakban) életüknek még csak a felénél tartanak, mégsem figyelnek rájuk, nem törődnek velük, és a társadalom perifériájára probálja sok fiatal taszítani őket? Miért?
-Nem tudnak vezetni? Feltartják a boltban a sort? Lépni nem tudsz tőlük?
-Segítséget nyújtanak családjaiknak, és ameddig csak lehet támogatják anyagilag a családtagokat? Munkát vállalnak csak azért hogy segítsenek az unokának kifizetni a Fősulit?
-Kapcsolatot adnak a fiataloknak a multba? Segíthetnek megérteni (nem a volt Varsói blokkban, mert ott eléggé sokan komcsik, tisztelet a kivételnek), azt ami a fiataloknak csak könyvek oldalain létezik?

Csak néhány példa volt, részben saját élmény és tapasztalat, illetve vélemény. Szándékosan jó is és rossz is.
Ha nagyon elmegy politizálásba a topic akkor tekintve, hogy ez nem az a hely, lehet hogy moderálva lesznek ezen hsz-ek.


kicsitomi88
(őstag)
Blog

Nekem a nyugdíjasokat az anyai nagyszüleim jelentik.

Tatám mikor megszülettem minden forintját odaadta anyámnak mert 'apám' kéthetes koromban elvált tőle, mindent megkaptam tőle és ő számomra az élő példakép aki 6 testvér közül a mérhetetlen szegénységből kilépve teremtett magának egzisztenciát. Nem volt cipője és sokszor ezért nem ment iskolába. Rakodómunkásként kezdte a tejiparnál az Alföldön majd főigazgatóként kiépítette 45 éves fejjel nulla háttértudással a tejiparnál a számítógépes adatnyilvántartást és közben lerakta az érettségit három gyerek mellett igazgatóként az ország egyik legnevesebb középiskolájában. Számomra ő lelkileg, kitartásban és fizikai munka- és teherbírásban az élő példakép aki nyugdíjas korára is mérhetetlen fizikai aktivitással bír.

Mamám a legcsodálatosabb nagymama a földön aki minden héten sok-sok finom sütit süt és mindig az én és barátnőm kedvében próbál járni míg nagyapám miközben a sütit majszoljuk mondogatja: tanulj kisunokám, tanulj :B

Nekem ők a nyugdíjasok, a rosszal nem foglalkozom :)

[ Szerkesztve ]


Racecam
(MODERÁTOR)
Blog

Hopp, azért átraktam a fáradt gőzbe, mert nem Logout-os bejegyzés. :)


edipqe
(senior tag)
Blog

ok, danke!

ha van már ilyen akkor kérlek törőld, de én még nem futottam bele ilyenbe.


Kareszovics
(addikt)
Blog

Igen érdekes irányba mozdulhat a topik (a gyorsan bezárt topikokat fogja szerintem gyarapítani, de ne a proféta szóljon belőlem :DDD ), éppen ezért gyorsan kifejtem a véleményem.

12 éve élek együtt a nagyanyámmal aki jelenleg 81 éves (mondjuk az elmúlt két évben nem annyra intenzíven, mert sokat kellett melóznom, meg asszonykáménál vagyunk többet).

Ő az abszolút etalon, még közelítőleg se ismerek ilyen öregasszonyt. És nem az elfogultásg beszél belőlem.

Nem tolakodik, sőt állandóan kihasználják, hogy tüksüket szegény. Nem cigánykodik 300 forinton (értse úgy mindenki aki akarja), pedig nem nagynyugdíjas az alsó-közép átlagot képviseli. Olvas-tévézik ne hagyja el magát (bár takarítani már nem tud).

Mocskos szájú valami és ezt nagyon bírom. (ne kezdjünk el kultúr-kérdést csinálni; a magyar ember igenis káromkodik :P )

Röviden ennyi.

A másik végletből is ismerek példát, de mivel az én utamat még egyik se keresztezte ezért velük kapcsolatosan saját élményem nincs.


edipqe
(senior tag)
Blog

ez vmi közös szokás lehet :D
a káromkodásban dettó én nagymamám.

Ő azt hogy: hozzál 1 kiló nyúltápot igy mondja
->
kisjányom (hím vagyok) elugrasz a par@{zt bał+ottképühö tápért a kis xa`˙`knak?


adalbert1
(veterán)
Blog

Nekem vegyes tapasztalataim vannak:

- Nagyanyám (sajnos nagyszüleim közül csak őt ismertem) : az egyik legjobb lelkű ember volt, akit csak ismertem, sajnos a sors jól kibaszott vele mikor majdnem száz százalékosan megvakult... Viszont a családból kiskoromban úgy éreztem hogy ő áll legközelebb hozzám, mindenről el tudtam beszélgetni, jó fej volt... Miután egyszer kirabolták a házát mikor nem volt otthon, utána inkább hozzánk költözött, mindig amiben tudott segített...
Szóval ő az egyik legpozitívabb példa. A húga még él, vele sajnos ritkán találkozom, ő is hasonló személyiség.
- Anyám és apám is nyugdíjas már, mindketten dolgoznak mellette: apám mint őstermelő, anyám még az előző munkahelyén (mielőtt jönne a twollah topicjából ismert köpködés, leírom hogy nagyobb a szaktudása, mint bárki másnak a cégénél a területén, ennek ellenére ő keresi az utódját). Érdekes módon az öregkori begyepesedett gondolkodás úgy veszem észre hogy egyikükre sem jellemző, nyitottak, el lehet velük beszélgetni...

-Idős emberek vs. tömegközlekedés: csak azt nem értem, hogy miért feltétlen akkor kell legtöbbjüknek útra kelni, mikor a legtöbben vannak amúgy is az összes tömegközlekedési eszközön (elhiszem hogy megszokták az elmúlt 40 évben, hogy reggel felkelés, utána mennek a dolgukra), szerintem ők is jobban járnának ha reggelente nem csúcsidőben indulnának ide-oda, akkor nem kellene a szabad ülőhelyeket se vadászniuk...

-Kapcsolat a múlttal: nagyanyám nagyon sokat mesélt a II. vh-ról, legalábbis amit ők láttak belőle, sajnos egyre többet felejtek el belőle.
Apám egyik idősebb jóbarátja is érdekes storykat adott elő nyaralásokon, hadifogság szibériában, 60-70-es években amerika körbeutazása...

Még annyit tennék hozzá, hogy szerintem tekintettel kell lenni az idős emberekre, legnagyobb részük végigdolgozta az életét, építették a szocializmust (na jó, inkább az utódok jövőjét) :) .... Aki nem szereti őket, az meg gondoljon arra, hogy ő se lesz különb öregkorában...


Mrs. Lovett
(tag)

Előszőr azt hittem, a topic címét olvasva,hogy itt valami olyasmiről lesz szó, hogy rossz fényben tüntetjük fel a nagyikat és papikat. Pl.:buszon, zebrán tötymörgő öreg pici emberkéket, vagy a gyógyszertárban szöszmötölőket.

A nyugdíjasok számomra a társadalom "pihenő" részét jelentik. Ők dolgoztak eddig a mi jövőnkért, elvárják, hogy felnőttként mi is megtegyük értük. Persze anno kicsit másképp alakultak a fizuk meg a nyugdíjak és egyébb juttatások- de ez már egy másik topic.

Szóval akinek vannak nagyszülei, azoknak nem az idegesítő Sári néni fog eszébe jutni aki előretolakodik a zöldségesnél, hanem a papa meg a mama akik kijárnak a virágos kertbe kapálgatni, vagy ebédre várnak vasárnap, (de persze nem csak akkor) és mindíg aggódnak: - Túl sovány vagy kis angyalom! vagy - Egyél még kis unokám! - Mikor nősülsz már meg? vagy - Jöhetne már a kisunokám! Jöhetne mama, de miből tartsam el?
Ilyenek meg hasonlók. Nekem ők a nyugdíjasok.

Én sokszor elnézem őket, ahogy ráncos kezükkel egymásét fogják, hogy elfeljtik mikor van a papa szülinapja, de egymásra néznek 30 év után és még most is ott ég a tűz a szemükben. Csak a testük öreg, a lelkükben még szárnyalnak. Beszélgetnének mert magányosak, mert már nem élünk velünk, mama sírna de erős, mert erős asszony, igazi nő.
A "kiállhatatlan" öregek is csak azért ilyen mogorvák mert már nincs senkijük, mivel foglalkozzanak, mint a kosarazó fiatalokkal a udvaron, vagy a szombszédban veszekedő fiatal párral? Meg az örök divatos pletykálkodással. Ne nézhetik ők sem egész nap a Dallast. ;)

edipqe: A téma felhozatala nagy ötlet volt, a káromkodás pedig nem csak öregkorban jellemző. :DDD Nálunk is ez a fura tájszólásos dolog él, de engem mindíg fiamnak hív a mama.

[ Szerkesztve ]


Kareszovics
(addikt)
Blog

edipqe & Mrs. Lovett

Akkor akár beleírathatjuk a moderátorokkal a kezdő hsz-be, hogy káromkodó nagyszülő rosszember nem lehet. :D


edipqe
(senior tag)
Blog

[I]Előszőr azt hittem, a topic címét olvasva,hogy itt valami olyasmiről lesz szó, hogy rossz fényben tüntetjük fel a nagyikat és papikat. Pl.:buszon, zebrán tötymörgő öreg pici emberkéket, vagy a gyógyszertárban szöszmötölőket.[/I]

lesz ez is, mert ez is a dolog része!

Szóval akinek vannak nagyszülei, azoknak nem az idegesítő Sári néni fog eszébe jutni aki előretolakodik a zöldségesnél,

nekem 1 db nagyxy-van, méghozzá nagymama. DE annak ellenére, hogy évi 600l bort termel meg+ dolgozik a mai napig, és 3 órát utazik emiatt minden nap+7 szobás családiházat tart fent egymaga+segíti a családját (engem pl fősuli alatt támogatott), szval mindezek ellenére, mégis észreveszem a sok negatívat is az utcán és a mindennapokban.

pl.:
-nem értem, hogy miért ŐK rohannak mindig mindenhova a legjobban?!?! hova sietnek?
volt már párszor hogy hentes\satos pultnál mögöttem ált a sorban és a pultost elobb szolitotta le mint én (mikor épp nyiytottam volna a szám h mit kérek már mondta is h 4 kilo lecsokolbászt kér), és utána még ugy néz rám h én mekkora bunkó vagyok, h 1általán elotte akartam kérni.

-tudom most sokan nem hiszik majd el, ezt a tipikus stereotipiás általánosítós storit de igaz, és 24évem alatt már 2 szer is megtörtént.
busz beér a megálóba, lazásan kocogok, h elérjem, erre elhúz mellettem egy nagyi, aki felkapta a járókeretet.majd mikor az ajtóhoz ér járókeret le, totyogós program bekapcs, és elkunyerálja az ulohelyet....mikor az elobb még olyan fitt volt mint egy hegyikecske!

-sokan, nagyon sokan, nagyon budosek

-nagyon turelmetlenek, pedig az évekkel a hátuk mogott nekik már igazán kifejlodhetett volna a turelmuk

-mindig van vmi amin tudnak elégedetlenkedni, a fiataloknak is van ugyan annyi okuk rá, de én és a barátaim nem fakadunk ki félpercenként, nyilvános helyen, minden kis hulyeségért

-sokan elvárják, h a fiatalok (már bocsánat a kifejezezésért de) kin,.lják a segguket, és folyamatosan a kivánalmaikat lessék, holott nem hogy a jovot nem építették 45-től 90-ig, de a mostani rendszert is visszahuzzák az erősen beléjuk nevelt baloldali eszmékkel.

VISZONT én észrevettem vmi nagyon furcsát: a vidéki idősek sokkal normálisabbak, mint a Bp-iek! A fent leírtak jellemzőbbek a Bp-iekre, a megfigyeléseim alapján. Ezzel egyedul vagyok?
Lehet hogy a kertesház, és a BKV-mentes nyugodt, stressz, zaj mentes élet teszi őket kedvesebbé. Nem tudom.
Fehérváron SOHA 1 szer se volt bajom az idősekkel (7 év alatt), Dunaújvárosban se volt gáz(4 év), bár ott mindenki uttorőnyakkendőben rohangálna ha tehetné :B . A vidéki falvakban meg pláne..ha bemész egy vidéki sörözőbe, akkor ott tök jól el lehet velük beszélgetni, nagyon értelmesek, okosak, turelmesek...és olyan osszefuggéseket is meglátnak ami nekem eszembe se jutna esetlegesen.

[ Szerkesztve ]


Kareszovics
(addikt)
Blog

Egy pár reakció:

"nagyon turelmetlenek, pedig az évekkel a hátuk mogott nekik már igazán kifejlodhetett volna a turelmuk"

Ezzel nem tudsz mit tenni, mert a korral jár, ez van. Természetesen nekünk fiataloknak nem kell megértenünk...

"holott nem hogy a jovot nem építették 45-től 90-ig, de a mostani rendszert is visszahuzzák az erősen beléjuk nevelt baloldali eszmékkel"

Erre többet is mondanék:
- komcsi vagy nem komcsi a háború után csak Ők építették újra az országot
- nevelt baloldali eszméről annyit, hogy elvakult jobbos öreget ismerek, hogy hajjaj; meg amíg OVi kezét csókolgatják addig hagyjuk... :P No Offense! :R


"VISZONT én észrevettem vmi nagyon furcsát: a vidéki idősek sokkal normálisabbak, mint a Bp-iek!"

meg a szolnokiak... egy időbe sokat jártam Szolnok-Eger busszal és hát... őrültek... :Y

Egyenlőre ennyi jutott eszembe.


edipqe
(senior tag)
Blog

Tehát akkor máris van egy ellenpálda, és kivétel ami aláássa azon felmerult gondolatot, hogy a vidékiek normálisabbak. Még vki?


Kareszovics
(addikt)
Blog

Szerintem inkább úgy kéne általánosítani, hogy nagyvárosi vs. kisvárosi/falusi/stb.

De általánosítani még így sem lehet, mert kivételek mindig vannak.


edipqe
(senior tag)
Blog

persze, világos messssze áljon tőlem, de gyarló vagyok, szval probálok alapigazságokat, és képleteket alkotni, h jobban meg tudjam érteni az idősebb embereket.
többek között ezért is indítottam a topicot, h megértsem azokat akikkel bajom van néha, és h megértem h miért olyanok amilyenek (respect da kivétel).


lajafix
(addikt)

"komcsi vagy nem komcsi a háború után csak Ők építették újra az országot"
a háborúnak 63 éve vége, azaz kb a 80 év felettiekre lehet igaz ez. Azaz ez szép költői líra.

A türelem nem az évekkel jön.

A topik címe szvsz félreérthető, mert itt az idősekről van szó, nyugdíjas lehet 40es is.

És a budapesti idősek semmivel nem kevésbé normálisak mint a vidékiek.


Integra
(titán)

nyugdíjas e vagy?
:)


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

A nyugdíjasokat más szemmel kell nézni, mint a dolgozó embereket?
Szerintem sokféle nyugdíjas van, jó is rossz is, az, hogy egy adott helyzetben hogyan viselkedik, még rátesz egy lapáttal, mert ugyanaz az ember, ha megérti a szempontjaidat, másképp viszonyulhat hozzád.
A beteg és idős ember, örül, ha átadod neki a helyed, ezért ilyen apróbb dolgokban érdemes kedvezni nekik. :) Ha a szatyrát is maga mellé teszi, akkor megkérheted, hogy az ülésről tegye a földre, mert neked is fájhat például a lábad.
A megállóban tolakodó nyugdíjast is érdemes ezért előreengedni, de ha te a végállomásig utazol, megkérdezheted ő meddig, mert esetleg jobban jártok mindketten, ha előbb szállsz fel. Sorolhatnám a példákat, de a lényeg:
Mielőtt egy nyugdíjaskorú emberrel konfliktusba keveredsz, gondolj arra, mi lenne, ha ő lenne a nagymamád, vagy a nagypapád. :)
Fiatalabb koromban szívesen beszélgettem idős emberekkel, mert a világlátásuk egy másik korról számolt be nekem.
Ma már az idősek nem állnak korban olyan távol tőlem, sokszor már tegeződöm a nyugdíjasokkal..... :O


edipqe
(senior tag)
Blog

helyátadósdi:

kismutétem volt a nagy lábujamon. szép nagy szorítókötés volt rajta, korom akkor 15.
Anyum adott pénzt taxira, de gondoltam, a buszig csak elbicegek vhogy, és akkor megtartok majdnem 2 ropit :DDD , há ja anno nagyon nagy állat voltam, de most is az vagyok.
a talpam csak ugy fért be a cipőbe (sportcsuka) hogy teljesen kikotottem, és a sarkammal ráléptem a csuka végére, minden egyes lépés kellemes kis fájdalom volt (pedig még hatottak a fájdalomcsillapitok).
várok, majd jon a bus, nagy nehezen felbicegek. leültem az 1etlen ures helyre.
nagyi odajon és néz rám szép nagy szemekkel, .........várja h nekem leessen h ilyenkor mit illik csinálni.
látta jól h milyen állapotban van a lábam.
nem érdekelte, olyan kozelre mászott a képembe h éreztem a 200ft-os dezodorját. persze nem álltam fel.
elottem lévő fiatal csaj felált ezt a jelenetet látva és átadta a helyét a néninek.
a néni amint leult megkoszonte a csajnak, majd elkezdett engem szapulni, hogy látja kedveském nem minden fiatal ilyen értelmes és jolnevelt ám mint magácska. manapság a pofátlan fiatalok nem tudják mi az illem stb stb. Igen eroteljesen érezhető volt hogy nekem szánta ezeket.

a mai napig emlékszek erre, mélyen bennem maradt. Pedig ránézésre nem mondtad volna meg hogy ekkora tahó. :(


edipqe
(senior tag)
Blog

A nyugdíjasokat más szemmel kell nézni, mint a dolgozó embereket?

persze:
-mások az igényeik
-más az életviteluk
-másak az érdekeik
-máshogy látják a világot

tehát a válasz, igen.


lajafix
(addikt)

tényleg látta a lábad fejét szerinted? hisz ott ált melletted.
Ilyenkor nem hallgatni kell, hanem kultúráltan elmondani hogy,
" Asszonyom, beteg vagyok, nem tudok huzamosabban állni, nézze meg a kötést a lábamon, köszönöm a megértését."
És az utasok szimpátiája ezzel a tiéd és a 'nagyi' is megérti valószínűleg. Ennyi.


edipqe
(senior tag)
Blog

aham, mert ilyen kifelé fordulos ulés volt.

azért nem áltam neki magyarázkodni, mert elotte nyomtak bele annyi fájd cs. abba az 1 db lábujamba mint a lábujam térfogatának majdnem kétszerese, utána meg elkezdtek benne turkálni. Mindenre volt erőm csak arra nem, h elmondjam ezt neki.

[ Szerkesztve ]


adalbert1
(veterán)
Blog

Annyit tennék hozzá, hogy aki világ életében egy utolsó paraszt (és most nem a mezőgazdasági munkát végző emberre gondolok) volt, az idős korára se lesz egy szerethető ember.

Vidéken meg nagy átlagban normálisabbak vannak mint a nagyobb városokban, elvégre sokkal kevesebb stressz éri átlagban őket 40+ éven keresztül. Persze kivételek ott is vannak.


edipqe
(senior tag)
Blog

igen ezen én is gondolkodtam.
normális ember-> jó eséllyel normális nyugd.
kocsog ember-> ........

lehet, h van benne vmi.


Kareszovics
(addikt)
Blog

"a háborúnak 63 éve vége, azaz kb a 80 év felettiekre lehet igaz ez. Azaz ez szép költői líra."

ok rendben, az én nagyanyám 81 éves, ilyen szempontból én elfogult vagyok :B


adalbert1
(veterán)
Blog

Szerintem erre legjobb eséllyel egy pszichiáter v. pszichológus tudna érdemben válaszolni, de az ember fő viselkedésjegyei (vagy hogy a fenébe nevezhetik ezt) és tulajdonságai szerintem már jóval hamarabb kialakulnak mint nyugdíjas kor :) , és utána már csak kis mértékben változnak.


lajafix
(addikt)

akkor kérdezd meg tőle mit épített újjá! :)

[ Szerkesztve ]


edipqe
(senior tag)
Blog

hoppát ezek szerint találtunk egy megbíható forrást, mert az enyém "csak" 70.


Kareszovics
(addikt)
Blog

inkább nem megyek bele nála ilyenekbe, mert igen hosszú lenne. :)

Másik pedig, hogy politikailag elfogult és baromira szépíti a múltat. De majd biztos mi is szépíteni fogjuk cca. 50 év múlva. :)

[ Szerkesztve ]


edipqe
(senior tag)
Blog

az enyém az a másik irányba szépíti néha. :))
A németek nála mindíg kedvesek, a szovjetek, meg állatok.


parandroid
(nagyúr)
Blog

"a háborúnak 63 éve vége, azaz kb a 80 év felettiekre lehet igaz ez. Azaz ez szép költői líra."

Azért az az újjáépítés nem pár hónapig tartott. Jópár év eltelik, mire minden nyomot sikerül eltüntetni egy hasonló mértékű világégés után. Nem is beszélve a visszaeséséről minden szinten, és minden területen, amit megintcsak be kellett (vagy legalábbis be kellett volna) hozni. Úgy gondolom, hogy a 30-as, 40-es években születettek még jócskán érezték a háború következményeit, és kivehették a részüket az újjáépítésből, az élet normalizálásából is.

p


edipqe
(senior tag)
Blog

Az másnak is feltünt, hogy mivel "nehezebb" időket éltek és az átlag életszínvonal sokak számára alacsonabb volt anno mint most, ezért az amit a fiatalok elértek, azt a fiatalok keveslik, míg az idősek mérgesek emiatt, mondván, h örülnöd kéne annak hogy van egy Ladád, mert nekünk autóra se futotta.

konrkét példa:
én gépészmérnök, és még sok más vagyok, jól keresek (én mostanában ebben számolom a jövedelmet) jövedelmem kevesebb mint negyedét költöm élelemre.
lassan gondolkodom azon h venni kéne egy audi TT-t
a világ egy vezető oriásánál vagyok.
beszélek nyelveket.

Amikor ezeken elgondolkodik a nagymamám, mindig azt mondja becsuld meg! Ne akarj tobbet! legyél hálás érte. stbstb
holott ez még semmi (én ezt érzem), ez még csak a jéghegyem legteteje, és ez csak a kezdete vminek ami sokkal több lesz majd idővel.
Nagyon elégedetlen vagyok, és nagyon sokat akarok. A nagymamám szerint.

[ Szerkesztve ]


Kareszovics
(addikt)
Blog

A nagymamádnak nagyon igaza van és hidd el úgy leszel boldog, ha egyszer látod a kívánság-lista végét.


Integra
(titán)

a mai fiatalok semmit se tudnak megbecsülni csak egy szük réteg.
a legtöbbnek semmi sem elég, azonnal lakás és autó és egy milla nettós állás kell és követelik. pedig a legtöbbünk szülei asszem bőven úgy kuncsorogtak össze egy tanácsi lakótelepi panelt, hogy egyáltalán lehessen lakni és örültek hogy trabantjuk volt...
ilyen világ ez.

ismerős szitu.


philoxenia
(MODERÁTOR)
Blog

Szakmai kihívásokban sohasem lehetsz elégedett, de anyagiakban sohase legyél telhetetlen, minél több pénzed lesz, annál többet költhetsz, de a megszerzett életszínvonalat tudd akkor is megtartani, ha valami történik Veled.


edipqe
(senior tag)
Blog

a lista végén az van h én leszek az első ember a marson, mert a hamvaimat oda akarom kilövetni :K


edipqe
(senior tag)
Blog

mintha a tenyeremből olvasnád a multamat :B


Kareszovics
(addikt)
Blog

ok :Y :W :) úgylegyen


edipqe
(senior tag)
Blog

ezek szerint senkinek nincs baja a nyugdijasokkal csak nekem? és mindenki másnak szinte csak pozitiv tapasztalatai vannak?


lajafix
(addikt)

ilyen alapon a lányom is újjáépítő lehet, mert vannak még háborús séült épületek, bombák, etcetera ... :)

Szerény történelem tudásom szerint az újjáépítés 48 végéig nagyjából lezajlott.


lajafix
(addikt)

ez is szép líra Integra, de amit leírsz az csak az általános emberi mohóság és életkorfüggetlen.


Mrs. Lovett
(tag)

Hát igen a fiatalok ezen szintű "bekasznizása" miatt maradnak a 'mai fiatalok'. :(

Nem mind egyforma, sajnos nem mindegyik feneke alá tolják oda a szuper járgányt, meg nem tudják a nagyszülők tömködni minden hétvégén a 10-esekkel.
Igaz, ők jobban meg is becsülik amilyük van, de lehet, hogy soha nem lesz olyan autójuk vagy mobiltelefonjuk amit most kapott a papitól a haver.
Inkább ez a szomorú, hogy más dolgozhat egy életig az áhított hűtőszekrényért, a ficsúr pedig összetöri az autóját minden hétvégén a discoból, ittasan, haza fele jövet.


edipqe
(senior tag)
Blog

de a nyugisokrol mi a véleméyed? mert ez azért lett nyitva... :U :K


Mrs. Lovett
(tag)

Már írtam ezt-azt. Sok pozitív tapasztalatom van a nagyszüleim miatt, és rengeteg rossz is a szombszéd tatával, meg a pletykálkodó öreglányokkal, a falu átka: "Juli néni, Kati néni. - letye-petye-lepetye! -. üldögélnek a sarokba,. jár a nyelvük, mint a rokka. - letye-petye-lepetye!" stb.


lajafix
(addikt)

a nyugdíjas egy teljesen heterogén társadalmi csoport, ugyanúgy mint az összes többi, nem tudsz általános érvényeségű diagnózist felállítani.

Ha meg csak az öregségre gondolsz, hidd el te is lelassulsz, büdösebb leszel, szenilisebb etc... Ez a korral jár.


Timocicu
(aktív tag)
Blog

Talán tud itt nekem Valaki segíteni ... :U

Tud arról Valaki infót, hogy a nyugdíj elintézéséhez nők esetében kell a gyermekek születési anyakönyvi kivonat eredeti példánya?? ( hogy a gyerekei után is elszámolják az otthon töltött időre a 3 éve helyett 1 évet )


qdak
(addikt)
Blog

sziasztok
az lenne a kérdésem:
#aki polgármester volt annak jár e kor kedvezmény ha igen akk mennyi?
#az utolsó hány év számít bele most ?


sajtos365
(tag)

Novemberben mennyi lesz a nyugdíj emelés?

üzenetek