OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb! - Egyéb fórum

üzenetek

hozzászólások


parandroid
(nagyúr)
Blog

Ne haragudj, de ez faszság. 10+ éve nem vettem hagyományos izzót, de azokat folyamatosan cserélni kellett, ledet én még talán 2 darabot láttam elromlani, az egyik az az első szériás, kísérleti fos volt, a másik meg valami noname, aldis kínai vacak, ami doa volt, de annyira olcsó, hogy nem vettem a fáradtságot, hogy visszavigyem. Fénycsövet többet láttam kiégni ez idő alatt, mint ledes körtét. Amúgy, ja egy ezres körül lehet darabja a jó minőségűeknek, az mostani árfolyamon lassan alig 2 Euro. De amit írtam, 2db/90 cent, azok is faszák voltak, talán valami 400 lumen, ikea family akcióban. Csak azért nem vettem, mert lusta voltam beaállni a pénztárhoz két doboz, 2 eurónyi 'izzóval'. Meg mert gyakorlatilag nem kell, mert 'sose' égnek ki. Nekem is csak azért van egy csomó tartalék itthon, mert a költözéseknél mindig más mennyiségű / stílusú / foglalatú lámpáim voltak, vagy más-más fényerősség kellett a helyiségekbe. No meg mert mostanra szinte mindenhol távirányítós, dimmelhető lámpáink vannak. És wow, még ezek közül se ment tönkre egy sem, pedig ebből is lassan 10 évesek a régebbiek.

p


tope
(addikt)

Én nekem a 9W-os LED (Inesa) tökéletesen elég egy 60W-os normál helyett. Igaz nem most vettem, 4 éve már...


erdey_a
(őstag)
Blog

sajnos az előszobában lévő philips márkájú ledek és a nappaliban lévő kanluxok mást mutatnak. ez mindegyik E14-es, 7 illetve 9 Wattosak. évente kettőt tuti cserélni kellett. most a 7w-os már tungsram stick, a 9-es meg valami random márka.
érdekes, hogy a Gu10 foglalatú spotokból van a házban ezer darab, valami edigitalos kiárusításon vettem (global márka), na az mind jó évek óta.


parandroid
(nagyúr)
Blog

Legutóbb, amikor beszélgettem a delaeremmel, már előre mondta, hogy az olcsó modellek eltűnnek, kisautók csak mutatóba maradnak, azokból is csak durván felextrázott, erős motoros, automata váltós verziók lesznek, mert azon van a haszon. 'Prémium' márkáknál fapadra egyszerűen marginális az igény. Főleg, hogy a vevők 90%-a jól felextrázott, bivalyerős suv-ket akar. Majd ha a piaci elvárás változik, akkor változtatnak ők is. Amúgy szerintem fog ez is változni, talán egyre többen jönnek rá, hogy ha nem 2,5 tonna az autó, akkor nem kell a 300 lóerő, hogy mozgassuk. A szabályozásoknak az lenne a lényege, hogy az emebreket ebbe az irányba terelje, csak akkor van a gond, amikor a pénz elkezd belepofázni.

Vicces amúgy látni erdeya vergődését 'autóipari' megközelítésből, amikor az elmúlt 30 év nem szólt másról, mint hogy az autóipari lobby önti a pénzt a korrupt politikusok zsebébe. Ne legyenek illúzióink, a jelenlegi szabályozást sem a 'zöldek' találták ki, a pénz még mindig az autóiparnál van, márpedig az az, ami beszél.

p


fokukac
(nagyúr)

ezt csak úgy itt hagyom. Amúgy a forint közen egy év alatt csak 19,1%-ot gyengült, tehát euróban számolva igazából nincs is infláció, nincs itt semmi látnivaló :D

[link]

[ Szerkesztve ]


erdey_a
(őstag)
Blog

"Ne legyenek illúzióink, a jelenlegi szabályozást sem a 'zöldek' találták ki, a pénz még mindig az autóiparnál van, márpedig az az, ami beszél."

Tehát az autóipar akarta az elektromos átállást? Kőbe vésett határidővel? Azért itt a karikagyárban nem olyan lelkesek a népek (vezető szintről beszélek), hogy sorra állítják meg a gyártósorokat, az e-motor üzem meg bár legalább egy éve kész, egy darab hajtóművet se csinált... Persze a karikagyár nem küldi el az embereket, csak nem hosszabbít szerződést velük...

[ Szerkesztve ]


parandroid
(nagyúr)
Blog

Évente 2 ledes körtét cserélsz? Nézessd meg az elektromos hálózatodat, vagy cseréld le a lámpáidat, ott valami nagyon el van baszva. Amúgy most nézem, Phillips hivatalosan 15.000 óra élettartamot ad meg a led körtékre. Ha napi 4 órát égeted átlagosan, minden nap, az valami 10 év...

p


parandroid
(nagyúr)
Blog

Nem akarlak elkeseríteni, de az itteni üzemek vezetése is még mezei droid szint a lobbistákhoz képest. Aki dörzsöli a tenyerét, az az igazgatótanács, meg a nagyrészvényesek. Ők jól fognak kijönni a váltásból, ti meg a feláldozhatók vagytok.

p


erdey_a
(őstag)
Blog

hagyjuk ezt... ha 10 évig jó egy LED, akkor mit fog gyártani a ledgyár? laborkörülmények közt, állandó hőn, páratartalmon lehet hogy 15e óra. én meg diszkózok vele 2 percig és kijön belőle a füst. :DDD


erdey_a
(őstag)
Blog

"ti meg a feláldozhatók vagytok"

na, helyben vagyunk. de nekem ezt azért nem kell mosolyogva, szó nélkül végignézni ugye? zsörtölődni még szabad. (?)

olyan jól elvoltam az elmúlt 5-6 évben. végre nem kellett ugrálni az állások, cégek közt. jó a meló, jó a pénz, nyugdíjas állás lehetne. túléltük a 2 év covidot is, erre "lebontják a fejünk fölül" az egész ipari szegmenst.
és nem, nem akarok IT-s lenni :DDD

[ Szerkesztve ]


concret_hp
(addikt)
Blog

nemtom nekem még nem égett ki egy ledes fényforrásom sem, pedig 7-8 éve ami kiégett sima izzó, ahelyett mindig ledest vettem, az új lakásban meg csak az van.

de tényleg nem értem az aggodalmad, 10+ év alatt 30%-al kevesebb ember kell, az kb. úgy jön ki, hogy 2 távozó helyére csak 1 új embert kell felvenni és simán meg is van...

[ Szerkesztve ]


Zolás
(addikt)
Blog

Gyere kamionozni, munka van mindenhol! Biztos nem lesz olyan kényelmes, és nem végzel minden nap ugyanakkor, de ha nem tetszik az IT munka, itt mindig lesz hely. :DDD


emvy
(nagyúr)

> Majd ha a piaci elvárás változik, akkor változtatnak ők is

Az valtozott, hogy a szabalyozasok miatt a konnyebb/fapadosabb modelleket nem eri meg gyartani. Az EUs szabalyozasok lehetetlenne tettek, hogy a cegek a 2.5 tonnas autok helyett olcsobb/kisebb autokat gyartsanak.

> A szabályozásoknak az lenne a lényege, hogy az emebreket ebbe az irányba terelje, csak akkor van a gond, amikor a pénz elkezd belepofázni.

De az szar szabalyozas, ami nem veszi figyelembe azt, hogy a cegek penzt akarnak.


emvy
(nagyúr)

Nalam detto. Nem a sajat elektromos halozatommal van a baj.


Uher
(aktív tag)

En laktam olyan helyen, ahol a trafo viszonylag kozel volt a hazhoz, 240volt volt (egyszer talan mertem 246ot is) ugy atlagban a feszultseg a hazban. Sima egok eleg surun durrogtak el, ledek jobban birtak.


fokukac
(nagyúr)

Nekem csak LED van a lakásban olyan 6 éve (illetve van még 1-2 régi fénycső is), még egy sem ment tönkre.
Olyan volt már, hogy zúgott, mikor megvettem, azt vissza is vittem, és a kislány morcosan nézett rám, hogy hogy képzelem... de tönkre egy sem ment. IKEA, Osram, Philips égők vannak itthon.


lenox
(veterán)
Blog

Nekem ikeas mar tobb is ment tonkre - halvanyan vilagitanak. Van praktikeres olyan, ami amig fel van kapcsolva halvanyan vilagit, amikor lekapcsolom, akkor 3 masodpercig rendes fenyeron vilagit.


Tothgera30
(Ármester)

Nekem már ment tönkre több is, mindenféle márkából. Bár tény hogy jóval tartósabb mint a halogén ha a feszültség stabil.


parandroid
(nagyúr)
Blog

Történt valami, amiről nem tudok még, vagy csak ha már nagy nehezen átvitte a 430-at, akkor kicsit szakad még ünneplésképpen?

p


emvy
(nagyúr)

Semmi, 0.4%-os fluktuacio az meg nagyobb devizaknal sem ugy.

üzenetek